ODLUKA

O POSTUPKU SKIDANJA USEVA SA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA U DRŽAVNOJ SVOJINI NA TERITORIJI GRADA SMEDEREVA

("Sl. list grada Smedereva", br. 12/2016)

Član 1

Ovom Odlukom se reguliše postupak skidanja useva sa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini kojim raspolaže i upravlja Republika Srbija preko Ministarstva nadležnog za poslove poljoprivrede, a koje se nalazi na teritoriji grada Smedereva, usled korišćenja istog bez pravnog osnova.

Pod postupkom skidanja useva se podrazumevaju postupci i radnje koje sprovode nadležni organi Grada sa ciljem zaštite interesa Republike Srbije nad poljoprivrednim zemljištem u državnoj svojini.

Postupak skidanja useva obuhvata: skidanje, transport, skladištenje i prodaju useva u skladu sa ovom Odlukom.

Član 2

Postupak skidanja useva sprovodiće se na poljoprivrednom zemljištu u svojini Republike Srbije kojim raspolaže i upravlja Republika Srbija preko Ministarstva, koje je obuhvaćeno Godišnjim programom zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji grada Smedereva, a koje se koristi bez pravnog osnova.

Postupak skidanja useva sprovodiće se i za skidanje useva sa građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Smedereva, koje se do privođenja nameni koristi za poljoprivrednu proizvodnju, bez pravnog osnova.

Postupak skidanja useva vršiće se kao mera obezbeđenja naplate naknade za korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini bez pravnog osnova.

Član 3

Određuje se gradonačelnik grada Smedereva, kao organ nadležan za donošenje rešenja o skidanju useva, odnosno odluke o skidanju useva.

Član 4

Gradonačelnik grada Smedereva, kao nadležni organ, obrazuje Radnu grupu za sprovođenje postupka skidanja useva sa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji grada Smedereva i na osnovu predloga Radne grupe, donosi rešenja i odluke iz člana 3. ove Odluke.

Član 5

Postupak skidanja useva će se sprovoditi pod uslovom da je nadležni organ grada Smedereva doneo rešenje o skidanju useva, odnosno odluku o skidanju useva.

Skidanje useva obavljaće se periodično, po dospeću useva za berbu-žetvu. Skidanje useva iz prethodnog stava izvršiće se uz tehničku i logističku podršku:

1. predstavnika Komisije za izradu Godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji grada Smedereva,

2. ovlašćenih lica MUP-a,

3. predstavnika geodetskih organizacija i

4. poljoprivrednog inspektora.

Odredbu iz prethodnog stava realizuje Radna grupa iz člana 4. ove Odluke, koju čine tri člana (dva predstavnika Komisije za izradu Godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji grada Smedereva i jednog predstavnika Grada Smedereva).

Skidanje i prodaja useva se vrši na teret lica koje koristi poljoprivredno zemljište u državnoj svojini bez pravnog osnova, a ako se radi o nepoznatom licu, na teret Grada Smedereva.

Postupak skidanja useva će se finansirati iz sredstava obezbeđenih u budžetu grada Smedereva.

Član 6

Požnjeveni - ubrani usevi će istovremeno sa skidanjem, bez uskladištenja, biti predati licu koje dokaže da je vlasnik useva pod uslovom da izmiri obavezu plaćanja naknade za korišćenje poljoprivrednog zemljišta bez pravnog osnova, u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, i sve druge troškove koji su nastali u postupku skidanja useva.

Ukoliko lice iz prethodnog stava ne dokaže da je vlasnik, odnosno ukoliko se vlasnik useva ne pojavi, požnjeveni - ubrani usevi biće uskladišteni u registrovanim skladištima, prema propisima o skladištenju i čuvanju poljoprivrednih proizvoda o čemu će se starati Radna grupa iz člana 4. ove Odluke.

Uskladišteni usevi biće predati licu koje dokaže da je vlasnik uskladištenih useva, pod uslovom da je izmirilo obavezu plaćanja naknade za korišćenje poljoprivrednog zemljišta bez pravnog osnova u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu i ako je izmirilo sve troškove koji su nastali u postupku skidanja useva.

Ukoliko u roku koji utvrdi Radna grupa, niko ne pruži dokaz da je vlasnik useva i da je izmirio obavezu plaćanja naknade za korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini bez pravnog osnova i sve druge troškove nastale u postupku skidanja useva, isti će biti prodati po tržišnim uslovima.

Sredstava ostvarena od prodaje skinutog useva, po odbitku troškova postupka skidanja useva, rasporediće se u skladu sa članom 71. Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Član 7

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva".