ODLUKA
O OSTVARIVANJU PRAVA NA NOVČANU POMOĆ PORODICI SA VIŠE DECE SA TERITORIJE GRADA KRALJEVA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 4/2017)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se uslovi za ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć nezaposlenih roditelja, staratelja ili usvojilaca, koji imaju prebivalište ili boravište na teritoriji grada Kraljeva, u porodici sa dvoje i više dece uzrasta od 7 do 15 godina, koja su uključena u sistem osnovnog obrazovanja.

Član 2

Sredstva za dodelu novčane pomoći obezbeđuju se Odlukom o budžetu grada Kraljeva za kalendarsku godinu.

Član 3

Novčana pomoć iz člana 1. ove odluke dodeljuje se na osnovu javnog poziva objavljenog u lokalnim sredstvima javnog informisanja i na zvaničnom sajtu grada Kraljeva www.kraljevo.org.

Za svaku kalendarsku godinu raspisuje se novi javni poziv i vrši dodela novčane pomoći.

Član 4

Pravo iz člana 1. ove odluke ostvaruju nezaposleni roditelji, staratelji ili usvojioci, državljani Republike Srbije, koji imaju prijavljeno prebivalište ili boravište na teritoriji grada Kraljeva najmanje tri godine pre raspisivanja javnog poziva, koji imaju dvoje i više dece uzrasta od 7 do 15 godina, koja se nalaze na redovnom školovanju u trenutku raspisivanja javnog poziva.

Pravo na novčanu pomoć iz člana 1. ove odluke nemaju roditelji koji ostvaruju pravo na socijalnu pomoć kod Centra za socijalni rad u skladu sa zakonom ili odlukom grada Kraljeva iz oblasti socijalne zaštite u trenutku podnošenja zahteva po raspisanom javnom pozivu za dodelu novčane pomoći.

Član 5

Visinu iznosa sredstava po korisniku utvrđuje posebnom odlukom gradonačelnik grada Kraljeva.

Član 6

O dodeli novčane pomoći odlučuje Komisija za dodelu novčane pomoći (u daljem tekstu: Komisija), na osnovu merila i kriterijuma utvrđenih ovom odlukom.

Komisija ima predsednika i četiri člana koje posebnim rešenjem imenuje gradonačelnik grada Kraljeva.

Za člana Komisije obavezno se imenuje jedan član Gradskog veća grada Kraljeva, koji je zadužen resorno za oblast socijalne zaštite.

Član 7

Komisija početkom kalendarske godine raspisuje javni poziv za dodelu novčane pomoći.

Javnim pozivom se oglašavaju uslovi za dodelu novčane pomoći, broj korisnika, visina novčane pomoći, potrebna dokumenta i rokovi za prijavu po javnom pozivu.

Član 8

Komisija najmanje jednom mesečno po podnetim prijavama utvrđuje ispunjenost kriterijuma predviđenih članom 4. ove odluke, u postupku koji uključuje i mogućnost neposredne provere činjeničnog stanja i donosi odluku.

Odluka se objavljuje na oglasnoj tabli Gradske uprave grada Kraljeva i na zvaničnom sajtu grada Kraljeva www.kraljevo.org.

Član 9

Uz zahtev, koji se podnosi na pisarnici Gradske uprave grada Kraljeva potrebno je da podnosilac priloži sledeće dokaze:

1) Očitane lične karte roditelja, staratelja ili usvojilaca;

2) Uverenje izdato od strane Nacionalne službe za zapošljavanje, filijala u Kraljevu, kao dokaz da su oba roditelja nezaposlena u trenutku podnošenja zahteva po javnom pozivu;

3) Uverenje o prebivalištu izdato od strane Policijske uprave Kraljevo, kao dokaz da podnosilac zahteva i njegov bračni ili vanbračni drug imaju prijavljeno prebivalište ili boravište na teritoriji grada Kraljeva najmanje tri godine pre raspisivanja javnog poziva;

4) Potvrda izdata od strane škole, kao dokaz da se deca uzrasta od 7 do 15 godina nalaze na redovnom školovanju u momentu raspisivanja javnog poziva;

5) Potvrda izdata od strane Centra za socijalni rad, kao dokaz da roditelji, staratelji ili usvojioci ne ostvaruju socijalnu pomoć u momentu podnošenja zahteva po javnom pozivu kod Centra za socijalni rad Kraljevo u skladu sa zakonom ili odlukom grada Kraljeva iz oblasti socijalne zaštite.

Član 10

Protiv odluke Komisije može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Kraljeva u roku od osam dana od dana objavljivanja odluke Komisije.

Prilikom odlučivanja po žalbi u glasanju ne učestvuje član Gradskog veća koji je član Komisije.

Član 11

Novčana pomoć se isplaćuje preko poslovne banke jednokratno.

Član 12

Novčana pomoć se dodeljuje bez obaveze vraćanja.

Član 13

O sprovođenju ove odluke staraće se Odeljenje za društvene delatnosti Gradske uprave grada Kraljeva.

Član 14

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".