PRAVILNIK
O METODOLOGIJI FORMIRANJA CENE USLUGE SMEŠTAJA U PRIHVATILIŠTE ZA DECU I MLADE ŽRTVE PORODIČNOG NASILJA, ZLOSTAVLJANJA, ZANEMARIVANJA I TRGOVINE LJUDIMA, KAO I DECU I MLADE U SKITNJI, BEZ PRATNJE I U DRUGIM KRIZNIM SITUACIJAMA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 8/2017)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se metodologija formiranja cene usluge privremenog smeštaja u prihvatilište za decu i mlade žrtve porodičnog nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja i trgovine ljudima, kao i decu i mlade u skitnji, bez pratnje i u drugim kriznim situacijama (u daljem tekstu: korisnici).

Član 2

Cena usluga privremenog smeštaja u prihvatilište (u daljem tekstu: cena usluge), za korisnike kojima se smeštaj u prihvatilište obezbeđuje u ustanovi sa kojom Grad Novi Sad ima zaključen ugovor o obavljanju poslova privremenog smeštaja u prihvatilište (u daljem tekstu: ustanova), utvrđuje se u mesečnom iznosu prosečno po korisniku.

Cena usluge određuje se u skladu sa standardima za pružanje usluga socijalne zaštite utvrđenim Pravilnikom o bližim uslovima i standardima za pružanje usluga socijalne zaštite ("Službeni glasnik RS", broj 42/13).

Član 3

Elementi za utvrđivanje cene usluge, u ukupnom mesečnom iznosu, za kapacitet do 28 korisnika, za rad u smenama, čine:

- zarade zaposlenih, i to, jednog rukovodioca prihvatilišta, jednog psihologa, jednog pedagoga, jednog socijalnog radnika, četiri vaspitača sa stečenim visokim obrazovanjem iz naučne oblasti fizičkog vaspitanja i sporta na studijama drugog stepena (master akademske studije, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije), odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine, četiri vaspitača sa stečenim visokim obrazovanjem iz naučne oblasti pedagoške ili andragoške nauke na studijama prvog stepena (osnovne akademske studije, osnovne strukovne studije), odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje dve godine, jednog rukovodioca službe za pomoćne i tehničke poslove, pet medicinskih sestara - vaspitača, jedne medicinske sestre - vaspitača, sa polovinom punog radnog vremena, jednog domara-referenta zaštite od požara, jednog magacionera, sa polovinom punog radnog vremena, jednog vozača-kurira, dva radnika obezbeđenja, jedne vešerke, sa polovinom punog radnog vremena, jednog glavnog kuvara, sa polovinom punog radnog vremena, jednog kuvara, jednog pomoćnog radnika u kuhinji i dve spremačice;

- socijalni doprinosi na teret poslodavca, naknade troškova prevoza na posao i sa posla, i ostala davanja zaposlenima u skladu sa propisima kojima se uređuju primanja zaposlenih u oblasti socijalne zaštite;

- materijalni troškovi za utrošenu električnu energiju, grejanje, vodu, odvođenje otpadnih voda, radio i televizijsku pretplatu;

- sredstva za tekuće popravke, održavanje i opremanje;

- troškovi registracije, troškovi goriva i održavanja vozila;

- troškovi ishrane korisnika;

- ostali materijalni i nematerijalni troškovi (kancelarijski materijal, sanitarni pregled radnika, sredstva za održavanje higijene, sredstva za zaštitnu odeću i obuću i dr.);

- usluge komunikacija, troškovi platnog prometa i bankarskih usluga, kao i druge usluge.

Član 4

Cena usluge u mesečnom iznosu prosečno po korisniku, utvrđuje se deljenjem cene iz člana 3. ovog pravilnika sa brojem korisnika, za pun kapacitet prihvatilišta.

Cena usluge za jedan dan utvrđuje se deljenjem mesečne cene prosečno po korisniku sa prosečnim mesečnim brojem dana u kalendarskoj godini.

Cena troškova nepopunjenog kapaciteta prihvatilišta iznosi 60% dnevne cene smeštaja.

Cenu usluge iz stava 1. ovog člana utvrđuje Gradsko veće Grada Novog Sada.

Cena usluge iz stava 1. ovog člana usklađivaće se ukoliko dođe do promene elemenata cene iz člana 3. ovog pravilnika.

Član 5

Korisnici koji imaju prebivalište na teritoriji Grada Novog Sada ne učestvuju u troškovima privremenog smeštaja u prihvatilište.

Korisnici sa teritorije druge opštine mogu da se smeštaju, na teret te opštine, u prihvatilište na teritoriji Grada Novog Sada, u skladu sa ugovorom između nadležnih centara za socijalni rad.

Član 6

Pružanje usluga smeštaja u prihvatilište urediće se ugovorom koji sa ustanovom zaključi Gradonačelnik Grada Novog Sada, ili lice koje on ovlasti.

Ugovorom iz stava 2. ovog člana urediće se: kapacitet za smeštaj korisnika, broj zaposlenih prema utvrđenim standardima, poslovi za čije obavljanje se mogu angažovati volonteri, u skladu sa Zakonom o volontiranju ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 36/10), prostor za obavljanje delatnosti, nabavka opreme, zaštitna odeća i obuća, prenos sredstava i dr.

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".