PRAVILNIK
O METODOLOGIJI FORMIRANJA CENE USLUGE DNEVNOG BORAVKA ZA DECU I MLADE KOJI SU U SUKOBU SA ZAKONOM, RODITELJIMA, ŠKOLOM ILI ZAJEDNICOM, I UČEŠĆU KORISNIKA U TROŠKOVIMA USLUGE

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 8/2017)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se metodologija formiranja cene usluge dnevnog boravka za decu i mlade koji su u sukobu sa zakonom, roditeljima, školom ili zajednicom, na način koji ne ometa njihovo školovanje ili odlazak na posao (u daljem tekstu: deca i mladi iz porodica u riziku), i učešće korisnika u troškovima usluge dnevnog boravka.

Član 2

Cena usluge dnevnog boravka iz člana 1. ovog pravilnika (u daljem tekstu: cena usluge), za korisnike kojima se dnevni boravak obezbeđuje u ustanovi sa kojom Grad Novi Sad ima zaključen ugovor o obavljanju poslova dnevnog boravka za decu i mlade iz porodica u riziku, utvrđuje se u mesečnom iznosu prosečno po korisniku.

Cena usluge određuje se u skladu sa standardima za pružanje usluga socijalne zaštite utvrđenim Pravilnikom o bližim uslovima i standardima za pružanje usluga socijalne zaštite ("Službeni glasnik RS", broj 42/13).

Član 3

Elementi za utvrđivanje cene usluge, u ukupnom mesečnom iznosu, za kapacitet do 50 korisnika, za rad u dve smene, po 25 korisnika u smeni, su:

- zarade zaposlenih, i to, dva defektologa, dva pedagoga, tri psihologa, jednog socijalnog radnika, jedne medicinske sestre - vaspitača, sa polovinom punog radnog vremena, jednog magacionera, sa polovinom punog radnog vremena, jednog glavnog kuvara, sa polovinom punog radnog vremena, jednog kuvara, jedne vešerke, sa polovinom punog radnog vremena, jednog radnika obezbeđenja i jedne spremačice;

- socijalni doprinosi na teret poslodavca, naknade troškova prevoza na posao i sa posla, i ostala davanja zaposlenima u skladu sa propisima kojima se uređuju primanja zaposlenih u oblasti socijalne zaštite;

- materijalni troškovi za utrošenu električnu energiju, grejanje, vodu, odvođenje otpadnih voda, radio i televizijsku pretplatu, naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta i ekologiju;

- sredstva za tekuće popravke, održavanje i opremanje;

- troškovi registracije, troškovi goriva i održavanja vozila;

- troškovi ishrane korisnika, materijal za radne aktivnosti korisnika i didaktički materijal, troškovi prevoza korisnika;

- ostali materijalni i nematerijalni troškovi (kancelarijski materijal, sanitarni pregled radnika, sredstva za održavanje higijene, sredstva za zaštitnu odeću i obuću i dr.);

- usluge obrazovanja i usavršavanja zaposlenih, usluge komunikacija, troškovi platnog prometa i bankarskih usluga, kao i drugih usluga.

Član 4

Cena usluge u mesečnom iznosu prosečno po korisniku, utvrđuje se deljenjem cene iz člana 3. ovog pravilnika sa brojem korisnika, za pun kapacitet dnevnog boravka.

Cena usluge dnevnog boravka za jedan dan (u daljem tekstu: dnevna cena) utvrđuje se deljenjem mesečne cene prosečno po korisniku sa prosečnim mesečnim brojem radnih dana u kalendarskoj godini.

Cena troškova nepopunjenog kapaciteta dnevnog boravka iznosi 60% dnevne cene usluge dnevnog boravka.

Cenu usluge iz stava 1. ovog člana utvrđuje Gradsko veće Grada Novog Sada.

Cena usluge iz stava 1. ovog člana usklađivaće se ukoliko dođe do promene elemenata cene usluge iz člana 3. ovog pravilnika.

Član 5

Korisnici iz člana 1. ovog pravilnika koji imaju prebivalište na teritoriji Grada Novog Sada ne učestvuju u troškovima usluge dnevnog boravka.

Korisnici sa teritorije druge opštine mogu da se smeštaju, na teret te opštine, u dnevni boravak na teritoriji Grada Novog Sada, u skladu sa ugovorom između nadležnih centara za socijalni rad.

Član 6

Sredstva za obavljanje poslova dnevnog boravka u ustanovi iz člana 2. ovog pravilnika obezbeđuju se iz budžeta Grada Novog Sada.

Pružanje usluga dnevnog boravka urediće se ugovorom koji sa ustanovom iz člana 2. ovog pravilnika zaključi Gradonačelnik Grada Novog Sada, ili lice koje on ovlasti.

Ugovorom iz stava 2. ovog člana urediće se: kapacitet dnevnog boravka, broj zaposlenih prema utvrđenim standardima, poslovi za čije obavljanje se mogu angažovati volonteri, u skladu sa Zakonom o volontiranju ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 36/10), prostor za obavljanje delatnosti, nabavka opreme, zaštitna odeća i obuća i dr.

Obezbeđivanje sredstava za pružanje usluga dnevnog boravka vršiće se prema mogućnostima budžeta Grada Novog Sada.

Član 7

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o uslovima i standardima za pružanje usluge dnevnog boravka deci i omladini sa smetnjama u razvoju i deci i omladini sa poremećajima u ponašanju, metodologiji formiranja cene usluge dnevnog boravka i učešću korisnika u troškovima usluge dnevnog boravka ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 11/13) u delu koji se odnosi na dnevni boravak dece i mladih sa poremećajima u ponašanju.

Član 8

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".