PRAVILNIK
O USLOVIMA ZA KORIŠĆENJE USLUGE STANOVANJA UZ PODRŠKU DECE I MLADIH BEZ RODITELJSKOG STARANJA U STANOVIMA I PORODIČNIM STAMBENIM ZGRADAMA KOJIMA RASPOLAŽE GRAD NOVI SAD I METODOLOGIJI FORMIRANJA CENE USLUGE STANOVANJA UZ PODRŠKU

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 8/2017)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se uslovi za korišćenje usluge stanovanja uz podršku dece i mladih bez roditeljskog staranja i metodologija formiranja cene usluge stanovanja uz podršku.

Deci i mladima iz stava 1. ovog pravilnika (u daljem tekstu: korisnik stana) pruža se usluga stanovanja uz podršku u stanovima i porodičnim stambenim zgradama kojima raspolažu Grad Novi Sad ili Centar za socijalni rad Grada Novog Sada (u daljem tekstu: stanovi).

II USLOVI ZA KORIŠĆENJE USLUGE STANOVANJA UZ PODRŠKU

Član 2

Uslugu stanovanja uz podršku pruža Centar za socijalni rad Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Centar).

U cilju što racionalnijeg korišćenja stanova, odnosno porodičnih stambenih zgrada, Centar početkom svake kalendarske godine donosi plan namenskog korišćenja stanova, a odluku o izboru korisnika donosi stručni tim Centra.

Član 3

Usluga stanovanja uz podršku namenjena je licima uzrasta između 15 i 26 godina koje po prestanku smeštaja u ustanovi socijalne zaštite ili hraniteljskoj porodici, kao i po prestanku boravka u ustanovi za vaspitanje dece i mladih, odnosno u ustanovi za izvršenje krivičnih sankcija (u daljem tekstu: Ustanova), ne mogu ili ne žele da se vrate u biološku ili srodničku porodicu, niti su u mogućnosti da započnu samostalan život.

Usluga iz stava 1. ovog člana može se ostvariti ukoliko je planom otpusta donetim u saradnji Ustanove sa Centrom, utvrđeno da je privremeno rešavanje pitanja daljeg smeštaja na ovaj način najcelishodnije, i da je korisnik svojim dosadašnjim odgovornim ponašanjem zaslužio da koristi stan.

Usluga stanovanja uz podršku takođe se može pružiti licima uzrasta između 15 i 26 godina, koja nemaju mogućnost da i dalje žive u biološkim ili srodničkim porodicama, umesto smeštaja u ustanovu socijalne zaštite ili hraniteljsku porodicu, odnosno radi osposobljavanja za samostalan život.

Član 4

Međusobni odnosi Centra i korisnika stana regulišu se ugovorom o korišćenju stana.

Korisnik stana može da koristi stan privremeno do dve godine, izuzev studenata, koji stan mogu da koriste do završetka školovanja i sa kojima se o tome zaključuje poseban ugovor.

Ukoliko postoji potreba da se stan koristi duže od perioda iz stava 2. ovog člana, a najduže do tri godine, odluku o tome donosi stručni tim Centra.

Nakon isteka roka korišćenja stana, korisnik stana je dužan da se, sa svojim ličnim stvarima iseli iz stana i da ga ostavi u stanju u kakvom je bio pre useljenja.

Član 5

Korisnik stana je obavezan da:

- namenski koristi stan,

- čuva postojeći nameštaj i opremu u stanu,

- nadoknadi eventualnu štetu koju je prouzrokovao neodgovornim ponašanjem i nemarnim odnosom,

- prijavi nestanak predmeta ili opreme iz stana, ukoliko do toga dođe usled neodgovornog ponašanja i nemarnog odnosa trećeg lica,

- blagovremeno prijavi kvar na instalacijama, odgovornom radniku u Centru,

- održava higijenu stana, i

- poštuje pravila utvrđena Kućnim redom stambene zgrade u kojoj se stan nalazi.

Korisnik stana tokom privremenog korišćenja stana ne može primati druga lica u stan u svojstvu sustanara.

III NADZOR NAD KORIŠĆENJEM STANA

Član 6

U okviru organizacije i realizacije stručnog rada u obezbeđivanju usluge stanovanja uz podršku vrši se i nadzor nad korišćenjem stana od strane Centra.

Lice zaduženo za nadzor nad korišćenjem stana, zajedno sa korisnikom stana, utvrđuje potrebe korisnika i pruža mu pomoć u rešavanju problema koji nastanu u vezi sa korišćenjem usluge stanovanja uz podršku.

Nadzor nad korišćenjem stana vrši se kontinuirano, a zabeleška o izvršenom nadzoru, koja se sastavlja najmanje dva puta mesečno, usmeno se saopštava korisniku stana.

Po završetku školske godine o izvršenom nadzoru se podnosi izveštaj stručnom timu Centra.

Ukoliko se nadzorom utvrdi da korisnik stana ne koristi stan u skladu sa ovim pravilnikom, lice zaduženo za nadzor nad korišćenjem stana dostaviće Centru predlog za raskid ugovora o korišćenju stana i pre isteka roka koji je ugovorom određen.

Uz predlog za raskid ugovora, lice zaduženo za nadzor nad korišćenjem stana dužno je da dostavi pisano obrazloženje.

IV METODOLOGIJA FORMIRANJA CENE USLUGE STANOVANJA UZ PODRŠKU

Član 7

Cena usluge stanovanja uz podršku (u daljem tekstu: cena usluge) utvrđuje se u mesečnom iznosu prosečno po korisniku.

Cena usluge određuje se u skladu sa standardima za pružanje usluga socijalne zaštite utvrđenim Pravilnikom o bližim uslovima i standardima za pružanje usluga socijalne zaštite ("Službeni glasnik RS", broj 42/13).

Član 8

Elementi za utvrđivanje cene usluge, u ukupnom mesečnom iznosu, za kapacitet do 15 korisnika, za rad u smenama, su:

- zarade zaposlenih, i to, jednog pedagoga, jednog ekonomiste, sa polovinom punog radnog vremena, i jednog vozača - kurira, sa polovinom punog radnog vremena;

- socijalni doprinosi na teret poslodavca, naknade troškova prevoza na posao i sa posla, i ostala davanja zaposlenima u skladu sa propisima kojima se uređuju primanja zaposlenih u oblasti socijalne zaštite;

- materijalni troškovi nastali u vezi sa korišćenjem stanova, za utrošenu električnu energiju, grejanje, vodu, odvođenje otpadnih voda, radio i televizijsku pretplatu;

- troškovi ishrane i higijene korisnika;

- troškovi pretplatne karte za prevoz korisnika u javnom gradskom saobraćaju, ukoliko prevoz nije obezbeđen na drugi način;

- ostali materijalni i nematerijalni troškovi Centra (kancelarijski materijal, sanitarni pregled radnika, i dr.);

- sredstva za tekuće popravke, održavanje i opremanje, i sredstva za održavanje higijene stanova, troškovi osiguranja stana, kao i druge usluge;

- usluge komunikacija, troškovi platnog prometa i bankarskih usluga Centra.

Član 9

Cena usluge u mesečnom iznosu prosečno po korisniku, utvrđuje se deljenjem cene iz člana 8. ovog pravilnika sa brojem korisnika, za pun kapacitet usluge.

Cena usluge za jedan dan utvrđuje se deljenjem mesečne cene prosečno po korisniku sa prosečnim mesečnim brojem dana u kalendarskoj godini.

Cena troškova nepopunjenog kapaciteta usluge iznosi 60% dnevne cene smeštaja.

Cenu usluge iz stava 1. ovog člana utvrđuje Gradsko veće Grada Novog Sada.

Cena usluge iz stava 1. ovog člana usklađivaće se ukoliko dođe do promene elemenata cene iz člana 3. ovog pravilnika.

Član 10

Korisnik stana koji je nezaposleno lice ili student ne učestvuje u troškovima stanovanja uz podršku.

Zaposlen korisnik stana učestvuje u srazmernom delu troškova iz člana 8. al. treća do peta ovog pravilnika, a najviše do jedne trećine zarade.

Korisnici sa teritorije druge opštine mogu da koriste uslugu stanovanja uz podršku na teritoriji Grada, na teret te opštine, u skladu sa ugovorom između nadležnih centara za socijalni rad.

Član 11

Sredstva za obavljanje poslova stanovanja uz podršku obezbeđuju se iz budžeta Grada Novog Sada (u daljem tekstu: budžet Grada).

Pružanje usluga stanovanja uz podršku urediće se ugovorom koji sa Centrom zaključi Gradonačelnik Grada Novog Sada, ili lice koje on ovlasti.

Ugovorom iz stava 2. ovog člana urediće se: kapacitet za pružanje usluge stanovanja uz podršku, broj zaposlenih prema utvrđenim standardima, poslovi za čije obavljanje se mogu angažovati volonteri, u skladu sa Zakonom o volontiranju ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 36/10), stanovi u kojima se pruža usluga stanovanja uz podršku, nabavka opreme, prenos sredstava i dr.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 12

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o uslovima i načinu korišćenja stanova i porodičnih stambenih zgrada namenjenih za privremeno stanovanje dece i omladine bez roditeljskog staranja ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 44/10).

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".