PRAVILNIK
O ORGANIZACIJI USLUGE POMOĆI I NEGE U KUĆI I KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA UČEŠĆE KORISNIKA U TROŠKOVIMA USLUGE

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 1/2017)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Pravilnikom o organizaciji usluge pomoći i nege u kući i kriterijumima i merilima za učešće korisnika u troškovima usluge (u daljem tekstu: Pravilnik) reguliše se sadržina usluga koje se pružaju korisnicima u otvorenoj zaštiti, prava i obaveze korisnika usluge pomoći u kući, organizacija stručnog rada u okviru usluge, finansiranje usluge i druga pitanja od značaja za organizaciju i funkcionisanje usluge.

Član 2

Usluga pomoći u kući funkcioniše kao poseban organizacioni segment ustanova socijalne zaštite i to Centar za socijalni rad Leskovac i Ustanove za odrasle i starije Leskovac (u daljem tekstu: pružaoci usluga), kao vid vaninstitucionalnih oblika zaštite građana grada Leskovca kojima je ova usluga neophodna.

Član 3

Sredstva za ostvarivanje usluge pomoći u kući obezbeđuju se iz sledećih izvora: namenskih sredstava budžeta grada Leskovca, učešća u troškovima usluge korisnika koji imaju svoje prihode, donacija, priloga, poklona trećih lica i iz drugih izvora.

Sredstva iz stava 1. ovog člana posebno se evidentiraju kod pružaoca usluga, kao namenska sredstva, u skladu sa pravilima budžetskog računovodstva. O angažovanju namenskih sredstava odlučuje organi upravljanja pružaoca usluge, u skladu sa zakonom, opštim aktima i finansijskim planom.

Član 4

Usluga pomoći i nege u kući obezbeđuje se odraslim i starijim, deci i licima koja imaju ograničenja fizičkih i psihičkih sposobnosti usled kojih nisu u stanju da žive u svojim domovima bez redovne pomoći u aktivnostima dnevnog života, nege i nadzora, pri čemu je porodična podrška nedovoljna ili nije raspoloživa, kao i drugim licima.

II PRAVA I OBAVEZE KORISNIKA USLUGE POMOĆI U KUĆI

Član 5

Korisnik usluge pomoći i nege u kući može postati svako lice iz člana 4. ovog Pravilnika koje ima prebivalište na teritoriji grada Leskovca.

Usluga pomoći i nege u kući obezbeđuje se u trajanju od 60 sati mesečno, u zavisnosti od potrebe.

Član 6

Radi sticanja svojstva korisnika usluge pomoći i nege u kući podnosi se zahtev pružaocu usluga uz davanje osnovnih anamnestičkih podataka.

Svojstvo korisnika utvrđuje pružalac usluga u skladu sa Zakonom, Odlukom o socijalnoj zaštiti građana na teritoriji grada Leskovca i ovim Pravilnikom.

O odbijanju zahteva za sticanje svojstva korisnika usluge pomoći i nege u kući i visini učešća korisnika i srodnika u troškovima usluge pomoći i nege u kući, pružalac usluga, odlučuje rešenjem. Protiv rešenja, može se izjaviti žalba u roku od 15 dana od dana prijema, o kojoj odlučuje Gradsko veće grada Leskovca u roku od 60 dana od dana podnošenja.

Pružalac usluga zaključuje sa korisnikom ugovor o korišćenju usluge.

Član 7

Svojstvo korisnika usluge pomoć i negu u kući prestaje na osnovu smrti, lične izjave korisnika, neizmirenje plaćanje obaveza po ugovoru i drugih razloga.

Član 8

U troškovima usluge pomoći i nege u kući učestvuju korisnik, srodnik koji ima zakonsku obavezu i mogućnost izdržavanja korisnika, lica koja su preuzela obavezu plaćanja troškova pružanja usluge u skladu sa zakonom.

Korisnik u troškovima usluge učestvuje kod ustanove socijalne zaštite, svim svojim primanjima i prihodima.

Iznos troškova pružanja usluga pomoći i nege u kući utvrđuje se rešenjem pružalaca usluga u skladu sa ovim Pravilnikom.

Član 9

Sve aktivnosti i usluge koje se korisnicima obezbeđuju u okviru usluge pomoći i nege u kući dele se na tri grupe poslova, lakše, složenije i servisno-zanatski poslovi.

Prva grupa poslova, obuhvata:

- obavljanje kućnih poslova i poslova održavanja domaćinstva (nameštanje kreveta, presvlačenje posteljine, pripremanje jednostavnih obroka, donošenje gotovih obroka, nabavka namirnica, hranjenje, periodično čišćenje stana, pranje suđa, zagrevanje prostorija i sl.),

- pomoć u održavanju lične higijene (umivanje, pomoć pri presvlačenju, pomoć pri odlasku u toalet, mašinsko pranje rublja, održavanje pribora za ličnu higijenu i sl.),

- obavljanje poslova korišćenjem resursa u lokalnoj zajednici (nabavka ogreva, plaćanje računa, nabavka lekova i pelena u apotekama, obavljanje ili pomoć u obavljanju drugih administrativnih poslova i sl.),

- obavljanje poslova praćenja zdravstvenog stanja (merenje telesne temperature, kontrola uzimanja i davanja lekova, kapi za nos, uši, odvođenje do zdravstvenih ustanova radi pregleda i sl.) i

- održavanje socijalnih kontakata (razgovori, šetnja i dr).

Za prvu grupu poslova iznos troškova po satu, određuje se u iznosu od 180,00 din. za jedan sat izvršenja.

Druga grupu poslova, obuhvata:

- pripremu ležaja i sanitarnu obradu korisnika, pomoć u održavanju lične higijene (kupanje korisnika, kupanje korisnika u krevetu, prinošenje i pražnjenje zdravstvenih pomagala za obavljanje fizioloških potreba),

- obavljanje poslova praćenja zdravstvenog stanja (pomoć pri menjanju položaja u postelji, pomoć pri pomeranju sa kreveta na stolicu i obratno, vežba hoda sa pomagalom i sl.),

- vrši presvlačenje ličnog i posteljnog rublja, pomaže pri oblačenju i obuvanju teško pokretnim i nepokretnim korisnicima, hrani korisnike, pomaže pripremanju korisnika za razna dijagnostička ispitivanja, pregled ili medicinske tehničke zahteve, vrši obradu dekubitnih rana, menjanje pelena i druge slične poslove.

Za drugu grupu poslova iznos troškova po satu, određuje se u iznosu od 240,00 din. za jedan sat izvršenja.

Kriterijumi i merila za utvrđivanje visine učešća korisnika i srodnika u troškovima usluga pomoći i nege u kući usklađivaće se po potrebi, a najmanje jednom godišnje.

III ORGANIZACIJA RADA I STRUČNI RAD SA KORISNICIMA

Član 10

O usluzi pomoći i nege u kući neposredno se stara stručni tim pružaoca usluga. Stručnim timom rukovodi stručni radnik, koji uz pomoć drugih stručnih radnika pružaoca usluga obezbeđuje kontinuirano, nesmetano i adekvatno pružanje usluge korisnicima.

Član 11

Stručni radnik koji rukovodi radom stručnog tima vodi evidenciju zahteva, izdatih rešenja o priznavanju i odbijenih zahteva, evidenciju o plaćanju troškova usluge, pravi raspored i prati rad angažovanih lica na pružanju usluga.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 12

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca".