PRAVILNIK
O PRIMENI IZUZETAKA OD OBAVEZE OBJAVLJIVANJA PROSPEKTA

("Sl. glasnik RS", br. 15/2017)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se primena izuzetaka od obaveze objavljivanja prospekta iz člana 12. stav 1. tač. 7), 8) i 10) Zakona o tržištu kapitala.

Član 2

Pojedini pojmovi koji se koriste u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) Zakon je Zakon o tržištu kapitala;

2) Komisija je Komisija za hartije od vrednosti;

3) spajanje društava je statusna promena pripajanja i statusna promena spajanja koje se sprovode u skladu sa odredbama zakona kojim se uređuju privredna društva.

Član 3

Dokument potreban radi primene izuzetka od obaveze objavljivanja prospekta iz člana 12. stav 1. tačka 7) Zakona je sastavni deo teksta ponude za preuzimanje u skladu sa pravilnikom koji uređuje ponudu za preuzimanje akcija i odobrava se u postupku odobrenja ponude za preuzimanje akcija.

Član 4

Pre ponude hartija od vrednosti u vezi sa spajanjem društava, izdavalac je dužan da Komisiji podnese zahtev za odobrenje primene izuzetka od obaveze objavljivanja prospekta iz člana 12. stav 1. tačka 8) Zakona.

Zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se Komisiji najkasnije 30 dana pre dana održavanja skupštine akcionara na kojoj se donosi odluka o statusnoj promeni.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana, izdavalac dostavlja dokumentaciju koja će biti dostupna licima kojima će ponuda hartija od vrednosti biti upućena u skladu sa odredbama zakona kojim se uređuju privredna društva i to:

1) nacrt ugovora o statusnoj promeni;

2) finansijski izveštaji, sa mišljenjem revizora;

3) izveštaj revizora o izvršenoj reviziji statusne promene;

4) izveštaj odbora direktora, odnosno izvršnog odbora ako je upravljanje društvom dvodomno, o statusnoj promeni;

5) predlog odluke skupštine o statusnoj promeni.

Zahtev iz stava 1. ovog člana mora da sadrži internet adresu na kojoj su dostupni finansijski izveštaji izdavaoca za protekle tri poslovne godine i statut izdavaoca.

Član 5

Pre ponude hartija od vrednosti sadašnjim ili bivšim članovima uprave ili zaposlenima izdavalac je dužan da Komisiji podnese zahtev za odobrenje dokumenata potrebnih radi primene izuzetka iz člana 12. stav 1. tačka 10) Zakona.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana, izdavalac dostavlja dokument koji će biti dostupan licima kojima će ponuda hartija od vrednosti biti upućena.

Dokument iz stava 1. ovog člana sadrži:

1) CFI kod i ISIN broj hartija od vrednosti;

2) prava koja proizilaze iz hartija od vrednosti;

3) broj hartija od vrednosti;

4) razloge za nameravanu ponudu;

5) početak i trajanje ponude;

6) uslove ponude;

7) odluku nadležnog organa društva na osnovu koje se nude hartije od vrednosti;

8) tržište na koje su uključene hartije od vrednosti.

Član 6

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o odobrenju dokumenata potrebnih radi primene izuzetaka od obaveze objavljivanja prospekta ("Službeni glasnik RS, broj 89/11).

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".