PRAVILNIK
O GRANIČNIKU BRZINE

("Sl. glasnik RS", br. 16/2017)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se bliži uslovi koje moraju da ispunjavaju motorna vozila u saobraćaju na putu u pogledu ugradnje i upotrebe graničnika brzine.

Član 2

Ovaj pravilnik se odnosi na motorna vozila vrste M2, M3, N2 i N3, namenjena za saobraćaj na putu koja se pokreću snagom sopstvenog motora, koja imaju najmanje četiri točka i čija najveća konstruktivna brzina prelazi 25 km/h.

Član 3

Na motornim vozilima vrste M2 i M3 mora biti ugrađen graničnik brzine podešen tako da se ova vozila ne mogu kretati brzinom većom od 100 km/h.

Član 4

Na motornim vozilima vrste N2 i N3 mora biti ugrađen graničnik brzine podešen tako da se ova vozila ne mogu kretati brzinom većom od 90 km/h.

Na motornim vozilima koja se koriste isključivo za transport opasnog tereta mora biti ugrađen graničnik brzine podešen tako da se ova vozila ne mogu kretati brzinom većom od 90 km/h.

Član 5

Odredbe čl. 3. i 4. ovog pravilnika odnose se na motorna vozila vrste M3 čija najveća dozvoljena masa prelazi 10 t i vrste N3, koja su prvi put registrovana od 1. januara 1988. godine.

Odredbe čl. 3 i 4. ovog pravilnika odnose se na motorna vozila vrste M2 i vrste M3 čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 10 t i vrste N2, koja su prvi put registrovana:

1) od 1. januara 2005. godine;

2) od 1. oktobra 2001. godine i koja imaju motor sa kompresionim paljenjem (dizel).

Član 6

Odredbe ovog pravilnika ne odnose se na vojna vozila, vozila policije, vozila službe civilne zaštite, vatrogasno-spasilačka vozila, vozila komunalnih službi, vozila javnog gradskog prevoza, vozila koja se koriste za naučna ispitivanja na putu, kao i vozila čija najveća konstruktivna brzina ne prelazi granične vrednosti iz čl. 3. i 4. ovog pravilnika.

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".