ODLUKA

O UTVRĐIVANJU RADNOG VREMENA U TRGOVINI, UGOSTITELJSTVU, ZANATSTVU I OBJEKTIMA ZA PRIREĐIVANJE IGARA ZA ZABAVU I IGARA NA SREĆU

("Sl. list grada Niša", br. 95/2007)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se radno vreme, početak i završetak radnog vremena, u trgovinskim objektima, ugostiteljstvu, zanatstvu i objektima za priređivanje igara za zabavu i igara na sreću.

Član 2

Pod trgovinskim objektima podrazumevaju se objekti za vršenje prometa robe na veliko i malo, kao i pružanje usluga.

Ugostiteljskim objektima smatra se objekat za smeštaj (hotel, motel, pansion, kamp, odmaralište i sl.) i objekti za pružanje usluga ishrane i pića (restorani, kafane, pivnice, ćevabdžinice, pečenjare, barovi, poslastičare, kafići, noćni barovi, disko barovi, densing barovi, kabare barovi i sl.).

Objektom za priređivanje igara za zabavu i igara na sreću, u smislu ove odluke, smatra se objekat, prostorija ili prostor u kojem se priređuju igre za zabavu ili igre na sreću.

Pod radnim vremenom, u smislu ove odluke, smatra se vreme u kome trgovinski objekat, ugostiteljski, zanatski i objekti za priređivanje igara za zabavu i igara na sreću, mogu da rade i obavljaju svoju delatnost.

II RADNO VREME

Trgovinski objekti

Član 3

Utvrđuje se radno vreme trgovinskih objekata u sledećim intervalima:

- rad trgovinskih objekata na veliko od 8 do 20 časova.

- rad trgovinskih objekata na malo (samostalne trgovinske radnje, kiosci i sl.) od 6 do 23 časa.

- rad zanatskih radnji od 8 do 23 časa.

Ugostiteljski objekti

Član 4

Utvrđuje se radno vreme ugostiteljskih objekata u sledećim intervalima:

- ugostiteljski objekti koji pružaju usluge smeštaja (hotel, motel, pansion, kamp odmaralište) od 0 do 24 časa.

- ugostiteljski objekti za pružanje usluga ishrane i pića (restorani, kafane, pivnice, picerije, mlečni restorani, pečenjare, ćevabdžinice, kiosci za brzu hranu sa šalterskom prodajom, poslastičare, barovi, kafići, noćni barovi, disko barovi, densing barovi, kabare barovi i sl.), kao i njihove letnje i zimske bašte, radnim danom od 8 do 23 časa, a petkom (petak na subotu) i subotom (subota na nedelju) od 8 do 01 čas.

Ugostiteljski objekti iz stava 1. tačke 2. ovog člana, u vremenu od 01. jula do 30. avgusta, mogu da rade radnim danom od 8 do 24 časa, a petkom (petak na subotu) i subotom (subota na nedelju) od 8 časova do 01 čas narednog dana.

Ugostiteljski objekti iz stava 1. tačke 2. ovog člana u vreme državnih (Sretenje - Dan državnosti, Praznik rada - 1. i 2. maj, Dan pobede - 9. maj) i verskih praznika (Prvi dan Božića i Vaskršnji praznici) mogu raditi najduže do 02 časa narednog dana.

Ugostiteljski objekti na autobuskoj stanici počinju sa radom jedan sat pre polaska prvog, a završavaju sa radom po proteku jednog sata od odlaska poslednjeg autobusa, prema utvrđenim redovima vožnje.

Ugostiteljski objekti na železničkoj stanici rade od 0 do 24 časa.

Radno vreme ugostiteljskih objekata za dane dočeka Nove godine i pravoslavne Nove godine je neograničeno.

Ugostiteljski objekti u kojima se služe alkoholna pića moraju biti udaljeni od škole najmanje 30 metara.

Ugostiteljski objekti koji se nalaze najmanje 2 km od granice naseljenog mesta na teritoriji opštine Pirot, mogu raditi od 0 do 24 časa.

Objekti za priređivanje igara za zabavu i igara na sreću

Član 5

Utvrđuje se radno vreme objekata za priređivanje igara za zabavu i igara na sreću radnim danom od 8 do 23 časa, a petkom (petak na subotu) i subotom (subota na nedelju), kao i u vreme državnih i verskih praznika od 8 do 24 časa.

Posebne odredbe

Član 6

Radno vreme u poslovnim objektima je po pravilu osam časova. Dozvoljava se rad duži od 8 časova, ukoliko je organizovan rad u dve smene.

Rad nedeljom i u praznične dane dozvoljava se i u skraćenom trajanju od 06 do 10 časova.

Sve zanatske radnje moraju biti otvorene u večernjim časovima od 17 do 20 časova.

Prodavnice hleba i peciva, kao i mlečni restorani mogu započeti svoj rad u 05 časova.

Član 7

Zabranjuje se svako emitovanje buke iz izvora instaliranih izvan poslovnih prostorija, kao i emitovanje buke iz izvora instaliranih unutar poslovnih prostorija, ukoliko se njihovom upotrebom prekoračuje dozvoljeni nivo buke u sredini u kojoj se boravi, a u skladu sa propisima.

Priređivanje muzičkog programa, odnosno emitovanje muzike na otvorenom prostoru, dozvoljeno je do jačine akustične muzike, bez ozvučenja, a u samom ugostiteljskom objektu na sobnoj jačini.

Član 8

Svi objekti kojima se ovom odlukom utvrđuje radno vreme moraju na vidnom mestu (ulaznim i izlaznim vratima) imati istaknuto svoje radno vreme u prepodnevnim i popodnevnim časovima, kao i naznačiti slobodan - neradan dan.

Član 9

Završetak radnog vremena podrazumeva da u objektu u momentu isteka radnog vremena utvrđenog ovom odlukom, svetla budu upaljena, muzika ugašena, a da objekat bude zaključan i u njemu ne bude gostiju sem radnog osoblja.

III KAZNENE ODREDBE

Član 10

Novčanom kaznom od 50.000 do 350.000 dinara, kazniće se za prekršaj preduzeće ili drugo pravno lice ako:

• odredi radno vreme suprotno ovoj odluci,

• ne istakne radno vreme na vidno mesto,

• radi duže od utvrđenog radnog vremena

• ne pridržava se odredbi člana 3, 4, 5, 6 i 7.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu, novčanom kaznom od 5.000 do 15.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 50.000 do 250.000 dinara.

IV NADZOR

Član 11

Nadzor nad primenom ove Odluke vrši odeljenje za urbanizam, stambeno-komunalne poslove, građevinarstvo i inspekcijske poslove Opštinske uprave.

Inspekcijsku kontrolu nad primenom ove Odluke vrši komunalna inspekcija.

Inspekcijsku kontrolu nad primenom člana 7. ove odluke pored komunalne inspekcije vrši i inspekcija zaštite životne sredine.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 12

Preduzeće, drugo pravno lice, odnosno preduzetnik, dužni su da usklade svoje radno vreme sa odredbama ove odluke u roku od 10 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 13

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o utvrđivanju radnog vremena u trgovini, ugostiteljstvu, zanatstvu i objektima za priređivanje igara za zabavu i igara na sreću ("Sl. list grada Niša", br. 35/2003 i br. 44/2003).

Član 14

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanje u "Službenom listu grada Niša".