KODEKS

POLICIJSKE ETIKE

("Sl. glasnik RS", br. 17/2017)

Sadržina kodeksa

Član 1

Policija, radi očuvanja i promovisanja dostojanstva i ugleda policijskih službenika, kroz podizanje njihove svesti o značaju poštovanja etičkih principa i standarda, kao i jačanja poverenja građana u rad Ministarstva unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: Ministarstvo) ima Kodeks policijske etike (u daljem tekstu: Kodeks), koji predstavlja skup pravila o etičkom postupanju policijskih službenika u Ministarstvu, kojim se pruža podrška vladavini prava i koji je u skladu sa Evropskim kodeksom policijske etike i drugim međunarodnim aktima koji se odnose na policiju.

Kodeksom se uređuju odnosi između policijskih službenika, kao i njihov odnos prema građanima, državnim organima i drugim institucijama, nevladinim organizacijama i pravnim licima, u cilju ostvarivanja nacionalnih i međunarodnih etičkih principa policijskog postupanja i pružanja podrške vladavini prava.

Primena

Član 2

Policijski službenici, rukovođeni funkcijom obavljanja policijskih poslova u demokratskom društvu, kao i principom vladavine prava, postupanjem saglasno Kodeksu izražavaju volju, spremnost i doslednost da svoju dužnost obavljaju na zakonit, profesionalan, pravedan i human način.

Kodeks, osim policijskih službenika zaposlenih u Ministarstvu, shodno primenjuju i građani koji u skladu sa zakonom pružaju pomoć policiji u obavljanju policijskih poslova, odnosno pružanja pomoći.

Poštovanje integriteta pojedinaca i preventivno delovanje

Član 3

Policijski službenici štite i poštuju ljudska i manjinska prava i slobode, održavaju javni red i mir i sprovode zakon, bore se protiv svakog vida kriminala, pružaju pomoć i služe građanima i zajednici u skladu sa Ustavom, zakonom i međunarodnim standardima.

U slučaju zakonskog ograničenja ljudskih i manjinskih prava policijski službenici postupaju poštujući dostojanstvo, ugled i čast svakog pojedinca i druga osnovna prava i slobode čoveka.

Policijski službenici prilikom obavljanja policijskih poslova daju prednost preventivnom u odnosu na represivno delovanje.

Poštovanje prava na jednakost pred Ustavom i zakonom

Član 4

Prilikom postupanja policijski službenici poštuju pravo na jednaku zakonsku zaštitu i osiguravaju njegovo ostvarivanje, boreći se protiv svakog oblika diskriminacije, bila ona neposredna ili posredna, po bilo kom osnovu, a naročito po osnovu rase, pola, nacionalne pripadnosti, njihove različitosti koje proističu iz društvenog porekla, rođenja, veroispovesti, političkog ili drugog uverenja ili opredeljenja, roda i rodnog identiteta imovnog stanja, kulture, jezika, psihičkog ili fizičkog invaliditeta.

Zaštita ugleda i integriteta policijskih službenika

Član 5

Integritet i ugled policijski službenici grade na hrabrosti, radu i nepokolebljivosti i stručnosti, uz poštovanje dostojanstva svakog pojedinca i zakona Republike Srbije.

Zaštita službene dužnosti

Član 6

Za svoj rad policijski službenici ne zahtevaju i ne primaju poklone, ne zloupotrebljavaju svoj službeni položaj i bore se protiv svakog oblika korupcije.

Zaštita službenih podataka

Član 7

Policijski službenici ne otkrivaju i ne koriste neovlašćeno podatke do kojih su došli u službi ili povodom vršenja službe, a naročito one koji bi mogli ugroziti tok zakonitog postupka, odnosno prava trećih lica.

Javnost rada

Član 8

Omogućavanjem uvida javnosti u zakonit, profesionalan, pravedan i human rad i prihvatanjem javnosti kao oblika kontrole nad njim, policijski službenici doprinose ostvarivanju, izgrađivanju i učvršćivanju ugleda Ministarstva.

Profesionalizam i nezavisnost

Član 9

Prilikom vršenja svojih dužnosti, policijski službenici postupaju profesionalno, odgovorno i nepristrasno u sprovođenju zakona.

Kako bi na profesionalan način obavljali poslove iz nadležnosti Ministarstva, putem stručnog osposobljavanja i usavršavanja, stiču i unapređuju znanja, veštine, stavove i ponašanja.

Međusobni odnosi

Član 10

Međusobni odnosi policijskih službenika zasnovani su na poverenju, poštovanju, iskrenosti, uzajamnoj pomoći, toleranciji, solidarnosti i kolegijalnosti.

Zaštita policijske profesije

Član 11

Rukovodioci policijskih službenika, svojim zakonitim, profesionalnim i etičkim ponašanjem i postupanjem, daju podršku i pružaju uzoran primer policijskim službenicima i unapređuju i nadograđuju njihove međusobne odnose.

Poštovanje Kodeksa

Član 12

Ponašanje suprotno odredbama Kodeksa predstavlja ponašanje koje šteti ugledu Ministarstva i policijske profesije.

Osposobljavanje i usavršavanje za primenu kodeksa

Član 13

Kodeks je deo programa po kojima se zaposleni u Ministarstvu stručno osposobljavaju i usavršavaju.

Standardi

Član 14

Policijski službenici u Ministarstvu prihvataju sledeće standarde postupanja: dužnost služenja građanima i zajednici, odgovaranje na potrebe i očekivanja građana, poštovanje zakonitosti i suzbijanje nezakonitosti, ostvarivanje ljudskih i manjinskih prava i sloboda, nediskriminacija pri izvršavanju policijskih zadataka, srazmernost u upotrebi sredstava prinude, zabrana mučenja i primene nečovečnih i ponižavajućih postupaka, pružanje pomoći nastradalim licima, pridržavanje profesionalnog ponašanja i integriteta, obaveza zaštite tajnih podataka i obaveza odbijanja nezakonitih naređenja i prijavljivanje korupcije.

Prestanak važenja ranijeg propisa

Član 15

Danom stupanja na snagu ovog kodeksa prestaje da važi Kodeks policijske etike ("Službeni glasnik RS", broj 92/06).

Stupanje na snagu

Član 16

Ovaj kodeks stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".