ODLUKA

O IZRADI PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE SLIVA AKUMULACIJE PRVONEK

("Sl. glasnik RS", br. 17/2017)

1. Pristupa se izradi Prostornog plana područja posebne namene sliva akumulacije Prvonek (u daljem tekstu: Prostorni plan).

2. Okvirna granica Prostornog plana obuhvata delove teritorija grada Vranja i to cele katastarske opštine Slivnica, Prvonek, Stara Brezovica, Korbul, Crni Vrh, Stari Glog i Babina Poljana.

Okvirna granica obuhvata Prostornog plana data je u Prilogu 1 - Grafički prikaz okvirne granice obuhvata Prostornog plana, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo. Konačna granica obuhvata Prostornog plana biće definisana Nacrtom Prostornog plana.

3. Uslovi i smernice planskih dokumenta višeg reda i razvojnih strategija za izradu Prostornog plana, sadržani su u:

1) Zakonu o Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 88/10), kojim je utvrđeno da se izvorište za snabdevanje vodom Prvonek nalazi u okviru Vranjsko-pčinjskog podsistema, odnosno Gornje-južnomoravsko regionalnom sistemu vodosnabdevanja, kao i da je izrada Prostornog plana, svrstana u prioritetne planske dokumente za donošenje;

2) Uredbi o utvrđivanju Regionalnog prostornog plana opština Južnog pomoravlja ("Službeni glasnik RS", broj 83/10), kojom je utvrđeno da je akumulacija Prvonek na Banjskoj reci, ključno izvorište/objekat Vranjsko-pčinjskog podsistema, u okviru Gornje-južnomoravskog regionalnog sistema vodosnabdevanja, kao i da je ova višenamenska akumulacija predviđena za snabdevanje vodom kao njenom prioritetnom funkcijom;

3) Uredbi o utvrđivanju Vodoprivredne osnove Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 11/02) i Strategiji o upravljanju vodama na teritoriji Republike Srbije do 2034. godine ("Službeni glasnik RS", broj 3/17), kojima je utvrđeno da se Gornje-južnomoravski regionalni sistem vodosnabdevanja, Pčinjski podsistem, oslanja pored ostalog i na višenamensku akumulaciju Prvonek, izgrađenu na Banjskoj reci, sa osnovnom namenom vodosnabdevanja, kao i da je predmetno izvorište za regionalno snabdevanje vodom za piće predviđeno da omogući dugoročno pouzdano snabdevanje vodom stanovništva i industrije grada Vranja i opštine Bujanovac.

Izrada Prostornog plana zasniva se na planskoj, studijskoj, tehničkoj i drugoj dokumentaciji, rezultatima dosadašnjih istraživanja i važećim dokumentima u Republici Srbiji.

Spisak podloga za područje Prostornog plana, dostavljen od strane Republičkog geodetskog zavoda dat je u Prilogu 2 - Spisak podloga za područje Prostornog plana dostavljen od strane Republičkog geodetskog zavoda, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

4. Planiranje, korišćenje, uređenje i zaštita prostora zasniva se na principima uređenja i korišćenja prostora utvrđenim članom 3. Zakona o planiranju i izgradnji, kao i na principima upravljanja vodama utvrđenim članom 25. Zakona o vodama ("Službeni glasnik RS", br. 30/10, 93/12 i 101/16).

5. Vizija i dugoročni cilj razvoja i donošenja Prostornog plana je obezbeđenje prostornih uslova za ostvarenje posebne namene područja, tj. za zaštitu i uređenje slivnog područja akumulacije Prvonek u uslovima održivog razvoja planskog područja.

6. Konceptualni okvir planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja zasniva se na obezbeđenju uslova za: plansko korišćenje izvorišta vodosnabdevanja Prvonek; zaštitu i uređenje slivnog područja u skladu sa Elaboratom o zonama sanitarne zaštite izvorišta; racionalno korišćenje i očuvanje prirodnih resursa; zaštitu i unapređenje životne sredine, prirodnih i stvorenih vrednosti; valorizaciju komplementarnih potencijala područja za razvoj; prostorne, saobraćajne, privredne i druge oblike integracije područja sa okruženjem. Prostorni plan će sadržati elemente detaljne regulacije za prvu zonu zaštite izvorišta vodosnabdevanja.

7. Rok za izradu Nacrta Prostornog plana je 12 meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

8. Okvirna procena sredstava za finansiranje izrade Prostornog plana, koje obezbeđuje Republička direkcija za vode, iznosi 5.000.000,00 dinara.

9. Nosilac izrade Prostornog plana je ministarstvo nadležno za poslove prostornog planiranja, u skladu sa članom 47. stav 1. Zakona o planiranju i izgradnji.

Nosilac izrade Prostornog plana dužan je da obezbedi pribavljanje mišljenja, uslova i saglasnosti nadležnih organa i organizacija propisanih zakonom, kao i da obezbedi saradnju i usaglašavanje stavova sa svim relevantnim subjektima planiranja.

10. Organi, organizacije i javna preduzeća koji su ovlašćeni da utvrđuju uslove za zaštitu i uređenje prostora i izgradnju objekata, u fazi izrade ili izmene planskih dokumenata, dužni su da na zahtev nosioca izrade Prostornog plana, u roku od 30 dana, dostave sve tražene podatke bez naknade.

Ovlašćeni organi iz stava 1. ove tačke ustupiće, na zahtev nadležnog ministarstva, postojeće kopije topografskog i katastarskog plana, odnosno digitalne zapise, odnosno katastar podzemnih instalacija, kao i ortofoto snimke, u roku od 30 dana bez naknade.

11. Odluka o izradi strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene sliva akumulacije Prvonek na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", broj 5/17), čini sastavni deo ove odluke.

12. Nacrt Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u sedištu jedinice lokalne samouprave, odnosno gradu Vranju.

13. Broj primeraka Prostornog plana koji je potrebno izraditi biće utvrđen posebnim aktom Vlade kojim se utvrđuje Prostorni plan.

14. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

 

Prilog 1

GRAFIČKI PRIKAZ OKVIRNE GRANICE OBUHVATA PROSTORNOG PLANA

 

 

 

Prilog 2

SPISAK PODLOGA ZA PODRUČJE PROSTORNOG PLANA DOSTAVLJEN OD STRANE REPUBLIČKOG GEODETSKOG ZAVODA

Grad Vranje

Planovi katastra nepokretnosti

Red.
broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Slivnica

analogni plan *

1:2.500

11

2.

Prvonek

analogni plan *

1:2.500

14

3.

Stara Brezovica

analogni plan *

1:2.500

9

4.

Korbul

analogni plan *

1:2.500

8

5.

Crni Vrh

analogni plan *

1:2.500

16

6.

Stari Glog

analogni plan *

1:2.500

10

7.

Babina Poljana

analogni plan *

1:2.500

17

* - izrada DKP-a je u završnoj fazi

Planovi katastra vodova

Red.
broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Slivnica

nema

 

 

2.

Prvonek

vektorski format

 

 

3.

Stara Brezovica

nema

   

4.

Korbul

nema

   

5.

Crni Vrh

nema

   

6.

Stari Glog

nema

   

7.

Babina Poljana

vektorski format