PRAVILNIK

O KRITERIJUMIMA ZA DODELU SREDSTAVA ZA DAROVITE STUDENTE USTANOVAMA VISOKOG OBRAZOVANJA ČIJI JE OSNIVAČ AUTONOMNA POKRAJINA VOJVODINA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 12/2017)

 

I OPŠTE ODREDBE PRAVILNIKA

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se kriterijumi, način i uslovi za dodelu sredstava ustanovama visokog obrazovanja čiji je osnivač AP Vojvodina (u daljem tekstu: Ustanova) za rad sa darovitim studentima odnosno za obezbeđenje materijalne naknade darovitim studentima od strane osnivača i od strane kompanija, s ciljem kreiranja uslova za povećanje zaposlenosti darovitih studenata i stvaranja izgledne perspektive za najobrazovaniji deo našeg društva.

Član 2

Finansijska sredstva za namene iz člana 1. predviđena su budžetom Autonomne pokrajine Vojvodine, a iznos sredstava utvrđuje se Godišnjim finansijskim planom Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost (u daljem tekstu: Sekretarijat).

Član 3

Finansijska sredstva za rad s darovitim studentima dodeljuju se visokoškolskim ustanovama u Autonomnoj pokrajini Vojvodini putem javnog konkursa, koji raspisuje Sekretarijat jednom godišnje, a koji je otvoren za tekuću godinu.

Javni konkurs sadrži podatke o uslovima i načinu prijavljivanja, iznosu i nameni sredstava koja se raspodeljuju, roku za podnošenje prijava na konkurs, kao i druge podatke koji su od značaja za sprovođenje konkursa.

Rok za prijavljivanje na konkurs je od datuma raspisivanja konkursa u nekom od javnih glasila i na internet prezentaciji Sekretarijata do 18. aprila 2017.godine.

Neblagovremene, nepotpune, nepravilno popunjene prijave, prijave podnete od strane neovlašćenih lica i prijave koje nisu predmet Konkursa, neće se razmatrati.

Član 4

Prijava na konkurs podnosi se u formi Obrasca br. 7, čiju sadržinu utvrđuje Sekretarijat. Ovaj obrazac se može preuzeti na zvaničnoj internet prezentaciji Sekretarijata.

Student-kandidat podnosi dokumentaciju Ustanovi, a Ustanova prilaže objedinjenu dokumentaciju Sekretarijatu. Kompletna dokumentacija treba da sadrži sledeće:

• PRIJAVU (Obrazac br. 7);

• UVERENJE o upisanoj školskoj godini i statusu na odgovarajućoj godini studija;

• Uverenje o ostvarenoj prosečnoj oceni položenih ispita odnosno postignutom uspehu i broju ostvarenih ESPB, zaključno sa završetkom prethodne školske godine;

• Potpisan UGOVOR između kandidata (studenta) i privatne kompanije o sufinansiranju ili stipendiranju studenta od strane kompanije, obavljanju prakse i zapošljavanju nakon završetka studija;

• Izjavu kandidata (studenta) da nije korisnik drugih stipendija;

• Štampane podatke sa elektronske lične karte ili fotokopiju stare važeće lične karte.

Kandidat koji je student na studijama drugog stepena pored gorenavedenih dokumenata, podnosi i sledeća dokumenta:

• fotokopiju uverenja o diplomiranju na osnovnim studijama;

• dokaz da nije u radnom odnosu - izvod iz evidencije nezaposlenih lica Nacionalne službe za zapošljavanje ili potvrdu nadležnog organa kojom se potvrđuje da student nije u radnom odnosu.

II KRITERIJUMI, POSTUPAK IZBORA I USLOVI ZA DODELU SREDSTAVA

Član 5

Pravo učešća na javnom konkursu imaju ustanove visokog obrazovanja čiji je osnivač Autonomna pokrajina Vojvodina.

Pravo apliciranja za ova sredstva imaju studenti Ustanova čiji je osnivač Republika Srbija ili Autonomna pokrajina Vojvodina, a koji ispunjavaju sledeće uslove:

• da su upisani prvi put u tekućoj školskoj godini na studije prvog ili drugog stepena, čije se školovanje finansira iz budžeta;

• da imaju državljanstvo Republike Srbije;

• da nisu gubili nijednu godinu tokom studija, uz maksimalnu efikasnost tokom studiranja;

• da nisu korisnici studentskih stipendija od strane nadležnih ministarstava, nadležnih pokrajinskih organa uprave, lokalnih samouprava i drugih institucija, fondova i fondacija;

• da imaju prebivalište na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine.

Na konkurs se mogu prijaviti studenti od II do V (i VI) godine osnovnih studija i studenti drugog stepena studija koji nisu u radnom odnosu, odnosno koji su odmah po završetku osnovnih studija nastavili studije drugog stepena, uz ispunjenje uslova navedenih u prethodnom stavu.

Broj studentskih nadoknada utvrđuje se prema raspoloživim sredstvima predviđenim godišnjim finansijskim planom Sekretarijata.

Član 6

Ustanova dostavlja Sekretarijatu spisak od najviše sedam studenata po privatnoj kompaniji koji su rangirani prema sledećim kriterijumima:

• uspeh ostvarenog u prethodnom školovanju;

• efikasnost studiranja;

• visina finansijskih sredstava koje sufinansira kompanija.

Uspeh ostvaren u prethodnom školovanju iskazuje se brojem bodova u visini prosečne ocene položenih ispita tokom studiranja, zaključno sa završetkom prethodne školske godine.

Efikasnost studiranja iskazuje se brojem izračunatim na sledeći način:

ES = godina studija + (broj ostvarenih ESPB/((godina studija - 1)*60))

Visina finansijskih sredstava koje sufinansira kompanija s kojom je student sklopio ugovor iskazuje se brojem bodova tako da se bruto iznos finansijskih sredstava koji mesečno sufinansira kompanija podeli sa iznosom koji sufinansira Sekretarijat.

Član 7

Sekretarijat obrazuje Komisiju za sprovođenje konkursa (u daljem tekstu: Komisija). Komisija dostavlja obrazloženi predlog pokrajinskom sekretaru, koji donosi rešenje o prenosu sredstava visokoškolskim ustanovama na teritoriji AP Vojvodine za rad s darovitim studentima.

Član 8

Visina sredstava koje obezbeđuje Sekretarijat jeste 15.000,00 dinara bruto, mesečno, po studentu. Iznos sredstava koji obezbeđuje privatna kompanija i koji je specificiran međusobnim ugovorom između studenta i privatne kompanije treba da bude dodatnih najmanje 5.000,00 dinara bruto, mesečno, po studentu.

Član 9

Sekretarijat će preneti sredstva Ustanovi u iznosu od deset mesečnih isplata, iz prethodnog člana, po studentu, u skladu s prilivom sredstava u budžet AP Vojvodine, a Ustanova ima obavezu isplate ovih sredstava studentu, o čemu dostavlja izveštaj Sekretarijatu, s pratećom dokumentacijom (izvod).

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu kada ga potpiše pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj.

Stupanjem na snagu ovog pravilnika, prestaje da važi Pravilnik o kriterijumima za dodelu sredstava za darovite studente ustanovama visokog obrazovanja čiji je osnivač Autonomna pokrajina Vojvodina, broj: 114-451-25/2016-03 od 19. januara 2016. godine.