PRAVILNIK

O POSEBNIM USLOVIMA ZA PROIZVODNJU, ODNOSNO PROMET PREKURSORA PRVE KATEGORIJE

("Sl. glasnik RS", br. 21/2017)

Sadržaj Pravilnika

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se posebni uslovi u pogledu prostorija, opreme, kadrova i transporta koje moraju da ispunjavaju pravna lica koja obavljaju proizvodnju, odnosno promet prekursora prve kategorije.

Uslovi u pogledu prostorija

Član 2

Prostorije za proizvodnju i promet prekursora prve kategorije, u smislu ovog pravilnika, jesu:

1) prostorije u kojima se obavlja proces proizvodnje i drugi radni procesi vezani za prekursore prve kategorije (u daljem tekstu: proizvodne prostorije);

2) prostorije u kojima se skladište prekursori prve kategorije (u daljem tekstu: magacinske prostorije).

Proizvodne prostorije

Član 3

Broj, veličina i raspored proizvodnih prostorija u objektima odgovara tehnološkom procesu koji se u njima odvija.

Za proizvodnju prekursora prve kategorije moraju da budu obezbeđene posebne proizvodne prostorije fizički odvojene od prostorija u kojima se vrši proizvodnja ostalih supstanci.

U proizvodnim prostorijama obezbeđuje se dovoljno slobodnog prostora potrebnog za nesmetan transport i manipulaciju, prolaz zaposlenih i opsluživanje, odnosno održavanje opreme.

Član 4

Prekursori prve kategorije u proizvodnim prostorijama moraju da budu zaštićeni od oštećenja, gubitaka, krađe i zloupotrebe.

Proizvodne prostorije moraju da budu pod video ili fizičkim nadzorom 24 časa.

Magacinske prostorije

Član 5

Za skladištenje prekursora prve kategorije moraju da budu obezbeđene posebne magacinske prostorije fizički odvojene od prostorija u kojima se vrši skladištenje ostalih supstanci.

Broj i veličina magacinskih prostorija zavisi od vrste i količine prekursora prve kategorije koji se skladište u njima.

Prekursori prve kategorije različite vrste koji zahtevaju iste uslove skladištenja mogu da se skladište u jednoj magacinskoj prostoriji ukoliko jedna vrsta prekursora prve kategorije ne utiče štetno na kvalitet drugih vrsta prekursora prve kategorije.

Različite vrste prekursora prve kategorije u istoj magacinskoj prostoriji slažu se odvojeno, prema vrsti.

U magacinskim prostorijama namenjenim za skladištenje i čuvanje prekursora prve kategorije ne smeju da se skladište: ambalaža, repromaterijal i poluproizvodi.

Član 6

Prekursori prve kategorije u magacinskim prostorijama moraju da budu zaštićeni od oštećenja, gubitka, krađe i zloupotrebe.

Magacinske prostorije obezbeđuju se mehaničkim sredstvima (mreža na prozorima, rešetka na slivnicima, metalna maska na donjem delu vrata i sl.) i moraju da budu pod video ili fizičkim nadzorom 24 časa.

Ukoliko se prekursor prve kategorije u tečnom stanju skladišti u cisternama, prostor oko cisterne mora da bude ograđen na udaljenosti od najmanje 3m, a cisterna mora da se nalazi pod video ili fizičkim nadzorom 24 časa.

Ključevi od magacinskih prostorija, cisterni i prostora gde su smeštene cisterne poveravaju se licu odgovornom za proizvodnju, odnosno promet prekursora.

Član 7

Prekursori prve kategorije skladište se i čuvaju na podmetačima, policama ili paletama.

Podmetači, police i palete postavljaju se u odnosu na zid na takvoj udaljenosti koja omogućava nesmetan prolaz i čišćenje. Prekursori prve kategorije skladišteni na nepokretnim podmetačima, policama ili paletama izdižu se od podne površine najmanje 30 cm.

Uslovi u pogledu opreme

Član 8

Oprema koja se koristi u proizvodnji i prometu prekursora prve kategorije odgovara tehnološkom procesu proizvodnje u objektu i izrađuje se od materijala otpornog na koroziju, koji ne stupa u reakciju sa prekursorima prve kategorije ili sredstvom za pranje i dezinfekciju opreme.

Površina opreme koja dolazi u dodir sa prekursorima prve kategorije ne sme imati ivice, skrivene uglove, udubljenja, pukotine, neravnine ili bilo kakva oštećenja, a sva zavarena mesta moraju da budu ravna i glatka.

Uslovi u pogledu kadrova

Član 9

Pravno lice koje obavlja proizvodnju, odnosno promet prekursora prve kategorije mora da ima u radnom odnosu, sa punim radnim vremenom na neodređeno vreme, odgovorno lice sa visokom stručnom spremom iz oblasti hemije, fizičke hemije, biohemije ili farmacije.

Uslovi u pogledu transporta

Član 10

Transport prekursora prve kategorije obavlja se isključivo u zatvorenom prevoznom sredstvu.

Tokom transporta, prekursori prve kategorije moraju da budu pod fizičkim obezbeđenjem.

Završna odredba

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".