ODLUKA

O PRESTANKU VAŽENJA ODLUKE O MESNIM ZAJEDNICAMA

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 1/2017)

Član 1

Odluka o mesnim zajednicama ("Službeni glasnik Grada Požarevca", br. 8/10 - prečišćen tekst, 4/10 - aut. tumačenje, 2/13 i 15/16) prestaje da važi, danom stupanja na snagu ove odluke.

Član 2

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje mandat savetima mesnih zajednica i to:

- u seoskim mesnim zajednicama: "Bare", "Batovac", "Beranje", "Bradarac", "Bratinac", "Brežane", "Bubušinac", "Dragovac", "Drmno", "Dubravica", "Živica", "Kasidol", "Kličevac", "Lučica", "Maljurevac", "Nabrđe", "Poljana", "Prugovo", "Rečica", "Trnjane", "Ćirikovac" i

- u gradskim mesnim zajednicama: "Braća Vujović", "Bulevar", "Burjan", "Vasa Pelagić", "Gornja mala", "Zabela", "Ljubičevo", "Park", "Radna mala", "Sopot", "Ćeba" i "Čačalica".

Član 3

Ovlašćuje se Gradsko veće Grada Požarevca da imenuje privremene savete mesnih zajednica navedenih u članu 2. ove odluke, kao i da aktom o imenovanju saveta odredi broj, sastav, zadatke i mandat članova privremenih saveta.

Član 4

Ovlašćuje se Gradsko veće Grada Požarevca da u roku od 6 meseci od dana stupanja na snagu ove odluke utvrdi predlog nove Odluke o mesnim zajednicama, kojom će se naročito urediti: broj, naziv i područja mesnih zajednica, način obrazovanja, spajanja i ukidanja, poslove, odlučivanje u mesnoj zajednici, organi, odnosno broj članova, postupak izbora i druga pitanja od značaja za rad mesnih zajednica i dostavi Skupštini Grada Požarevca na razmatranje i donošenje.

Član 5

Mesne zajednice u Gradu Požarevcu: "Braća Vujović", "Bulevar", "Park", "Burjan", "Gornja mala", "Radna mala", "Sopot", "Vasa Pelagić", "Ćeba" i "Čačalica" imaju sekretare.

Sekretar obavlja stručne poslove za potrebe privremenog saveta mesne zajednice, komisija i drugih radnih tela mesne zajednice.

Sekretar može obavljati poslove za više mesnih zajednica.

Poslove sekretara za Mesnu zajednicu "Ljubičevo" obavlja sekretar Mesne zajednice "Gornja mala", a poslove sekretara za Mesnu zajednicu "Zabela" obavlja sekretar Mesne zajednice "Burjan".

Član 5

Sredstva za finansiranje zarada zaposlenih sekretara u gradskim mesnim zajednicama obezbeđuju se u budžetu Grada Požarevca po istim merilima i kriterijumima, kao i za zaposlene na odgovarajućim poslovima u Gradskoj upravi.

Sve eventualne promene u visini plata i materijalnim troškovima u toku godine u Gradskoj upravi primenjivaće se analogno i na mesne zajednice.

Član 6

Sredstva za finansiranje materijalnih troškova gradskih mesnih zajednica obezbeđuju se u budžetu Grada za svaku posebno, zavisno o veličine mesne zajednice (teritorije i broja stanovnika), veličine poslovnog prostora koji koriste i vrste komunalnih usluga koje koriste.

Visinu materijalnih troškova za sve gradske mesne zajednice utvrđuje Gradsko veće Grada Požarevca posebnom odlukom za svaku budžetsku godinu, a na osnovu izveštaja svake mesne zajednice o ostvarenim prosečnim troškovima za poslednja tri meseca koja prethode budžetskoj godini.

Knjigovodstvene i računovodstvene poslove za potrebe mesnih zajednica obavlja nadležno odeljenje za finansije Gradske uprave Grada Požarevca.

Član 7

Mesna zajednica dužna je da na zahtev nadležnih organa Grada podnese izveštaj o svom radu, ostvarivanju programa mesne zajednice i korišćenju sredstava koja joj je Grad preneo.

Kontrolu materijalno-finansijskog poslovanja mesne zajednice vrše zakonom određeni organi i budžetska inspekcija Gradske uprave Grada Požarevca.

Član 8

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Grada Požarevca".

Napomene

Redakcija je zadržala numeraciju članova kako je objavljeno u "Sl. glasniku grada Požarevca", br. 1/2017.