ODLUKA

O OGLAŠAVANJU NA TERITORIJI GRADA SUBOTICE

("Sl. list grada Subotice", br. 6/2017 i 31/2017 - ispr.)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Predmet

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi i način oglašavanja na otvorenim površinama na teritoriji Grada Subotice (u daljem tekstu: Grad).

Pojam oglašavanja na otvorenim površinama

Član 2

Oglašavanje na otvorenim površinama je vid oglašavanja putem sredstva podesnog za trajno upućivanje oglasne poruke javnosti, postavljenog na površinama koje su izvan zatvorenog prostora, koje su dostupne javnosti, odnosno neodređenom broju primalaca.

Neće se smatrati oglašavanjem na otvorenim površinama oglašavanje u okviru zatvorenog prostora koji je dostupan javnosti, odnosno neodređenom broju primalaca oglasne poruke, bez obzira na posebne prostorne celine u okviru takvog prostora (npr. tržni centri, hoteli, bolnice i sl.).

Načelo zaštite sigurnosti lica i drugog javnog interesa

Član 3

Oglašavanjem na otvorenim površinama ne sme se povrediti interes zaštite sigurnosti pešaka, motornih vozila i drugih učesnika u saobraćaju ili interes očuvanja i unapređenja izgleda Grada, zaštite kulturno-istorijskih spomenika ili drugi javni interes, odnosno uslov sigurnosti lica i stvari.

Oglašavanje na otvorenim površinama u prostoru pod posebnim režimom

Član 4

Oglašavanje na otvorenim površinama na prostorima pod posebnim režimom zaštite vrši se prema propisima kojim se uređuje zaštita kulturnih dobara, odnosno prema propisima koji uređuju zaštitu prirodnih dobara.

II POVRŠINE NA KOJE SE POSTAVLJAJU SREDSTVA ZA OGLAŠAVANJE

Otvorena površina

Član 5

Otvorena površina, u smislu ove odluke, je površina koja se nalazi izvan zatvorenog prostora, koja je dostupna javnosti, odnosno neodređenom broju primalaca i to: javna površina, druga površina i površina objekata.

Javna površina

Član 6

Javna površina je otvorena površina kojom državni organ ili Grad upravlja ili je ovlašćen da određuje način upravljanja u skladu sa posebnim propisima, kao što su: javne saobraćajne površine (put, zemljišni pojas uz put i vazdušni pojas iznad puta, ulica, pešačka zona, trotoar, trg), javne zelene površine (park, skver, gradska šuma), javna površina stambenog bloka (parkovski uređena površina i saobraćajna površina), kao i neizgrađeno građevinsko zemljište u javnoj svojini, do privođenja nameni, u skladu sa planskim dokumentom.

Javna površina može se koristiti za postavljanje sredstva za oglašavanje pod uslovima i na način predviđen odredbama ove odluke.

Druga površina

Član 7

Druga površina je slobodna površina građevinske parcele objekata javnih i drugih namena i neizgrađeno građevinsko zemljište, koje nije u javnoj svojini.

Druga površina može se koristiti za postavljanje sredstva za oglašavanje pod uslovima i na način predviđen odredbama ove odluke i uz saglasnost vlasnika, odnosno lica koje raspolaže odgovarajućim pravom ili ovlašćenjem.

Površina objekata

Član 8

Površina objekata jeste spoljašnja površina objekata, koji se nalaze na javnim i drugim površinama, na kojima se može vršiti postavljanje sredstava za oglašavanje i to površine: zgrade, podzida, ograde, građevinske skele, zaštitni omotač građevinske skele, manjeg montažnog objekta privremenog karaktera, elementa opreme stajališta javnog linijskog prevoza, stuba javne rasvete i druge površine druge površine.

Površina objekta može se koristiti za postavljanje sredstva za oglašavanje pod uslovima i na način predviđen odredbama ove odluke i uz saglasnost vlasnika, odnosno lica koje raspolaže odgovarajućim pravom ili ovlašćenjem.

Površina drugih sredstava u pokretu

Član 9

Na javnoj površini se može vršiti oglašavanje putem sredstava u pokretu (bicikla, motorno vozilo i dr.).

Oglašavanje na objektima od javnog značaja

Član 10

Sredstva za oglašavanje ne mogu se postaviti na objektima od javnog značaja (objekti koje koriste državni organi i organi lokalne samouprave, kao i javne službe čiji je osnivač republika ili jedinica lokalne samouprave) i na njima pripadajućim površinama, izuzev u slučajevima određenim posebnim odlukama Grada.

III SREDSTVA ZA OGLAŠAVANJE NA OTVORENIM POVRŠINAMA

Vrste sredstava za oglašavanje na otvorenim površinama

Član 11

Sredstva za oglašavanje na otvorenim površinama su:

- oglasni pano (bilbord),

- namenska oglasna tabla,

- plakat,

- displej,

- svetleće oznake,

- konzolni zaštitni znak,

- reklamna tabla,

- reklamni uređaj,

- reklamno platno,

- transparent - baner,

- i druga sredstva za oglašavanje.

Plan postavljanja sredstava za oglašavanje

Član 12

Vrsta, tip, dimenzije, materijal od kog se izrađuje i druge karakteristike sredstava za oglašavanje, bliža sadržina tehničke dokumentacije, bliža pravila i lokacije za postavljanje sredstava za oglašavanje utvrđuju se Planom postavljanja sredstava za oglašavanje (u daljem tekstu: Plan).

Plan izrađuje javno preduzeće ovlašćeno za poslove upravljanja, održavanja i zaštite opštinskih puteva i ulica (u daljem tekstu: Javno preduzeće).

Prilikom izrade Plana Javno preduzeće pribavlja uslove od ustanove nadležne za zaštitu kulturnih dobara kao i za zaštitu prirode, koji uslovi će biti ugrađeni u Plan.

Plan donosi Gradsko veće Grada Subotice.

IV NAČIN ODREĐIVANJA NAKNADE ZA POSTAVLJANJE SREDSTVA ZA OGLAŠAVANJE

Naknada za postavljanje sredstva za oglašavanje

Član 13

Za postavljanje sredstva za oglašavanje u smislu ove odluke plaća se naknada u skladu sa odlukom kojom se uređuju opštinski putevi i ulice.

Izuzetno, za postavljanje plakata na javnoj površini i na objektima koji se nalaze na javnoj površini ne plaća se naknada, u slučajevima koji su sadržani u Odluci o komunalnom redu.

Odluka o utvrđivanju visine naknade

Član 14

Visinu naknade za postavljanje sredstava za oglašavanje utvrđuje odlukom nadležni organ Javnog preduzeća, na koju saglasnost daje Skupština grada Subotice.

Način određivanje naknade za postavljanje sredstava za oglašavanje

Član 15

Naknada za postavljanje sredstava za oglašavanje određuje se polazeći od sledećih elemenata: vrsta, tip i dimenzije sredstva za oglašavanje.

V USLOVI I NAČIN POSTAVLJANJA SREDSTVA ZA OGLAŠAVANJE

1. Opšti uslovi postavljanja sredstva za oglašavanje

Odobrenje kao uslov za postavljanje sredstva za oglašavanje

Član 16

Sredstvo za oglašavanje na otvorenu površinu može se postaviti samo uz prethodno odobrenje Javnog preduzeća.

Odobrenje iz stava 1. ovog člana pribavlja se za postavljanje svih sredstava za oglašavanje i nezavisno od načina sticanja prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje.

Izuzetno, za postavljanje plakata na javnoj površini i na objektima koji se nalaze na javnoj površini ne pribavlja se odobrenje, u slučajevima koji su sadržani u Odluci o komunalnom redu.

Postavljanje plakata na javnoj površini i na objektima koji se nalaze na javnoj površini dozvoljeno je isključivo na lokacije određene Planom.

Obaveznost sprovođenja postupka konkursa

Član 17

Sprovođenje konkursa, putem javnog nadmetanja ili prikupljanjem pismenih ponuda, je obavezno za sticanje prava na postavljanje sredstava za oglašavanje na javnu površinu (oglasni panoi - bilbordi) i na objekte koji se nalaze na javnoj površini (stubovi javne rasvete, drugi stubovi, stajališta javnog prevoza, i dr.).

Vreme na koje se javna površina odnosno objekat na javnoj površini daje na korišćenje radi postavljanja sredstva za oglašavanje

Član 18

Vreme na koje se javna površina odnosno objekat koji se nalaze na javnim površinama, a na koje se postavljaju sredstva za oglašavanje daju na korišćenje određuje se odlukom o raspisivanju konkursa, i može se odrediti najduže na pet godina.

Zabrana ustupanja prava

Član 19

Pravo na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekta za postavljanje sredstva za oglašavanje stečeno po konkursu ne može se ustupiti drugom licu u bilo kom vidu.

Komisija za sprovođenje postupka javnog nadmetanja odnosno pribavljanja pismenih ponuda

Član 20

Postupak javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja pismenih ponuda sprovodi Komisija koja sprovodi postupak javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja ponuda za otuđenje odnosno davanje u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini (u daljem tekstu: Komisija).

Obavljanje stručnih i administrativno-tehničkih poslova

Član 21

Stručne i administrativno-tehničke poslove vezane za sprovođenje postupka sticanja prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje (raspisivanje i sprovođenje konkursa, izrada nacrta odluke i ugovora o sticanju prava i sve druge poslove) vrši sekretarijat Gradske uprave Grada Subotice nadležan za imovinsko-pravne poslove (u daljem tekstu: nadležni sekretarijat).

2. Postupak javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja pismenih ponuda

Nacrt Odluke o raspisivanju Konkursa

Član 22

Nadležni sekretarijat na predlog Javnog preduzeća, u skladu sa Planom, priprema nacrt Odluke o raspisivanju konkursa i dostavlja ga Komisiji.

a) Postupak javnog nadmetanja

Javno nadmetanje

Član 23

Odluku o raspisivanju konkursa radi sticanja prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje putem javnog nadmetanja donosi Gradonačelnik, na predlog Komisije.

Konkurs sadrži naročito:

1. podatke o mestu postavljanja objekta (lokacija, ulica i dr.),

2. ukupnu površinu prostora za oglašavanje,

3. podatke o vrsti sredstva oglašavanja koje se može postaviti,

4. visinu iznosa jemstva,

5. početni iznos jednokratne naknade za sticanje prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje, koji se utvrđuje najmanje u visini od 25% iznosa godišnje naknade za postavljanje sredstva za oglašavanje utvrđene u skladu sa posebnom odlukom,

6. konstataciju da najpovoljnija ponuda jeste ponuda koja je data na najveći novčani iznos naknade za sticanje prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje u odnosu na početni iznos iz tačke 5. ovog stava,

7. vreme na koje se stiče pravo na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje,

8. obavezu sticaoca prava da u roku od 8 dana od dana zaključenja ugovora o sticanju prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje Javnom preduzeću podnese zahtev za izdavanje odobrenja za postavljanje sredstva za oglašavanje,

9. obavezu sticaoca da uredno plaća naknadu za postavljanje sredstva za oglašavanje, u skladu sa odlukom Javnog preduzeća kojom su propisane naknade,

10. način i rok podnošenja prijave odnosno ponude po konkursu,

11. druge potrebne podatke.

Konkurs ostaje otvoren najmanje osam dana.

Konkurs se objavljuje u "Službenom listu Grada Subotice", kao i dnevnom ili nedeljnom listu na jezicima u službenoj upotrebi u Gradu, kao i na zvaničnom sajtu Grada što se utvrđuje odlukom o raspisivanju konkursa.

Prijava na konkurs

Član 24

Na javnom nadmetanju mogu da učestvuju pravna lica i preduzetnici koji se pismeno prijave u roku utvrđenom konkursom.

Prijava treba da sadrži:

1. sve podatke o podnosiocu prijave (poslovno ime odnosno naziv pravnog lica, njegovo sedište, matični broj, PIB i ime ovlašćenog lica, odnosno tačan naziv radnje, ime i prezime imaoca radnje i njegov matični broj i tačnu adresu stanovanja imaoca radnje),

2. urednu punomoć za lice koje će zastupati pravno lice ili preduzetnika na javnom nadmetanju,

3. podatke o vrsti objekta,

4. sve podatke o mestu postavljanja objekta (lokacija, ulica i dr.), za koje se prijava odnosno ponuda podnosi,

5. izjavu da prihvata sve odredbe ugovora o sticanju prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje postavljanju objekta, koga se obavezuje zaključiti u roku od 15 dana od dana konačnosti odluke,

6. dokaz o uplati konkursom predviđenog iznosa jemstva.

Podnošenje prijave

Član 25

Prijava se podnosi u roku predviđenom u konkursu.

Prijava koja je podneta posle oglašenog roka i koja nije kompletna neće se uzeti u obzir.

Uslov za održavanje javnog nadmetanja

Član 26

Javno nadmetanje će se održati i kad istom pristupi samo jedan učesnik u kom slučaju se pravo na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje stiče po početnom iznosu jednokratne naknade, iz člana 23. stav 1. tačka 5) ove odluke.

Ukoliko na javno nadmetanje ne pristupi ni jedan učesnik ili javno nadmetanje ne uspe, konkurs se može ponoviti.

Tok javnog nadmetanja

Član 27

Javno nadmetanje otvara predsednik ili ovlašćeni član Komisije i utvrđuje:

1. broj blagovremenih i potpunih prijava,

2. broj neblagovremenih i nepotpunih prijava,

3. poslovno ime odnosno nazive odnosno imena učesnika koji su stekli pravo učešća na javnom nadmetanju,

4. prisustvo učesnika javnog nadmetanja odnosno njihovih zakonskih zastupnika ili ovlašćenih predstavnika i da li imaju urednu punomoć da učestvuju na javnom nadmetanju.

Predsednik ili ovlašćeni član Komisije objavljuje početni iznos i poziva učesnike da daju svoje ponude iznosa uvećane za najmanje 5 % od početnog iznosa.

Učesnici se javljaju za davanje ponude podizanjem ruke.

Predsednik ili ovlašćeni član Komisije pokretom ruke dozvoljava učesniku koji se najranije javio, da da svoju ponudu.

Učesnik javnog nadmetanja dužan je da javno i glasno kaže u ime kojeg ponuđača koji iznos nudi.

Predsednik ili ovlašćeni član Komisije pita tri puta da li neko daje više od najvećeg prethodnog ponuđenog iznosa i konstatuje posle trećeg poziva koji je najveći iznos ponuđen i ime ponuđača.

Zapisnik o javnom nadmetanju

Član 28

O radu Komisije vodi se zapisnik u koji se unosi, naročito:

1. mesto, dan i čas početka javnog nadmetanja,

2. imena članova Komisije,

3. imena prisutnih učesnika, odnosno njihovih zakonskih zastupnika ili ovlašćenih predstavnika, sa naznačenjem broja i datuma njihovih ovlašćenja,

4. naziv, odnosno ime učesnika koji nisu prisutni na javnom nadmetanju,

5. rezultat pregleda dokumentacije i naznačenje prijava koje ne ispunjavaju uslove za dalje učestvovanje u javnom nadmetanju, odnosno ime podnosilaca prijave koji nisu stekli pravo na učešće u javnom nadmetanju i razloge,

6. tok i rezultat javnog nadmetanja,

7. konstatacija da je postupak javnog nadmetanja propisno sproveden i primedbe predstavnika učesnika koje se odnose na rad Komisije, tok postupka javnog nadmetanja, sadržinu zapisnika i konstataciju da je javno nadmetanje okončano.

Zapisnik o radu Komisije potpisuju svi učesnici javnog nadmetanja, zapisničar i svi članovi Komisije.

Učesnik koji je ponudio najveći iznos potpisuje izjavu da je ponudio najveći iznos, sa naznakom visine iznosa koja čini sastavni deo zapisnika.

Potom predsednik Komisije oglašava da je javno nadmetanje završeno.

Odluka o sticanju prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje

Član 29

Nadležni sekretarijat u roku od tri radna dana od dana održanog javnog nadmetanja dostavlja Gradonačelniku zapisnik o radu Komisije sa prijavama i dokumentacijom i nacrt odluke o sticanju prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje.

Gradonačelnik donosi odluku o sticanju prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje koja sadrži:

1. podatke o sticaocu prava,

2. sve podatke o mestu postavljanja sredstva za oglašavanje (lokacija, ulica, kvadratura i dr.),

3. ukupnu površinu prostora za oglašavanje,

4. posebne uslove pod kojima se sredstvo za oglašavanje može postaviti, u skladu sa Planom (pribavljanje tehničke dokumentacije, odgovarajućih dozvola i sl.)

5. rok za postavljanje objekta,

6. period na koji se postavlja sredstvo za oglašavanje,

7. iznos jednokratne naknade za sticanje prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje sa rokom za uplatu iste, uz umanjenje za iznos uplaćenog jemstva,

8. obavezu sticaoca da uredno plaća naknadu za postavljanje sredstva za oglašavanje u skladu sa odlukom upravljača lokalnih puteva kojom su propisane ove naknade,

9. obavezu sticaoca prava da u roku od 15 dana od dana konačnosti odluke zaključi ugovor o sticanju prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje,

10. napomenu, da će u slučaju nepostupanja sticaoca prava po tački 7. ovog stava, odluka biti stavljena van snage, pri čemu sticalac nema pravo na povraćaj uplaćenog jemstva. Odluka se dostavlja svim učesnicima postupka javnog nadmetanja.

Protiv odluke iz stava 2. ovog člana nezadovoljni učesnik postupka javnog nadmetanja ima pravo podnošenja prigovora Gradonačelniku u roku od tri dana od dana prijema odluke.

Po podnetom prigovoru Gradonačelnik odlučuje u roku od osam dana.

Rok za uplatu jednokratne naknade za sticanje prava je tri dana od dana konačnosti odluke iz stava 2. ovog člana.

Učesnicima koji nisu uspeli sa svojim ponudama u postupku javnog nadmetanja, uplaćeni iznos jemstva se vraća.

Odustanak od ponude

Član 30

Kada učesnik koji je na javnom nadmetanju ponudio najveći iznos jednokratne naknade radi sticanja prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje, ne uplati ponuđeni iznos u roku utvrđenom odlukom iz člana 29. ove odluke, smatraće se da je odustao od ponude i gubi pravo na povrat iznosa jemstva.

U slučaju iz stava 1. ovog člana Komisija poziva učesnika koji je ponudio sledeći najveći iznos, da u roku od 15 dana uplati svoj najveći ponuđeni iznos i da nakon toga zaključi ugovor o sticanju prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje.

Ugovor o sticanju prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje

Član 31

Konačna odluka o sticanju prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje dostavlja se nadležnom sekretarijatu radi sačinjavanja nacrta ugovora o sticanju prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje.

Ugovor iz stava 1. ovog člana sadrži naročito:

1. podatke o sticaocu prava,

2. sve podatke o mestu postavljanja sredstva za oglašavanje (lokacija, ulica, kvadratura i dr.),

3. podatke o aktu na osnovu kojeg se ugovor zaključuje,

4. posebne uslove pod kojima se sredstvo za oglašavanje može postaviti, u skladu sa Planom (pribavljanje tehničke dokumentacije, odgovarajućih dozvola, prethodnih uslova i dr.);

5. rok za postavljanje sredstva za oglašavanje,

6. period na koji se postavlja sredstvo za oglašavanje,

7. iznos jednokratne naknade uplaćene za sticanje prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje umanjene za iznos uplaćenog jemstva,

8. obavezu sticaoca prava da u roku od 8 dana od dana zaključenja ugovora Javnom preduzeću podnese zahtev za odobrenje za postavljanje sredstva za oglašavanje,

9. obavezu sticaoca da plaća naknadu za postavljanje sredstva za oglašavanje u skladu sa odlukom Javnog preduzeća kojom su propisane ove naknade,

10. zabranu ustupanja stečenog prava, u bilo kom vidu,

11. raskidne uslove, i to: da će se ugovor raskinuti ukoliko sticalac prava tako promeni izgled sredstva za oglašavanje da isti odstupaju od Planom predviđenog izgleda, ukoliko objekte koristi za namenu koja nije Planom i ugovorom predviđena, ukoliko se Plan izmeni tako da se ukida lokacija za postavljanje sredstva za oglašavanje, ukoliko u roku od 8 dana od dana zaključenja ugovora Javnom preduzeću ne podnese zahtev za odobrenje za postavljanje sredstva za oglašavanje, ukoliko ne plati naknadu za postavljanje oglasnog sredstva dva meseca uzastopno ili tri meseca u toku jedne godine,

12. prava i obaveze ugovarača u slučaju nepostupanja po odredbama ugovora,

13. druga prava i obaveze ugovarača.

Ugovor iz stava 1. ovog člana Gradonačelnik zaključuje sa sticaocem prava u roku od 15 dana od dana konačnosti odluke o sticanju prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje.

Nakon zaključenja ugovora sticalac prava je dužan da u roku od 8 dana podnese zahtev Javnom preduzeću radi pribavljanja odobrenja za postavljanje sredstva za oglašavanje.

Uklanjanje sredstva za oglašavanje

Član 32

Lice koje je steklo pravo da postavi sredstvo za oglašavanje dužno je da iste ukloni u roku od osam dana, po prestanku ugovora.

b) Prikupljanje pismenih ponuda

Podnošenje pismene ponude

Član 33

Učesnik u postupku radi sticanja prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje svoju pismenu ponudu dostavlja u roku i na način predviđen konkursom.

Pismena ponuda koja je podneta posle oglašenog roka, ponuda u nezatvorenom omotu i ponuda koja ne sadrži potrebne dokumente i podatke neće se uzeti u obzir.

Uslov za sprovođenje otvaranja pismenih ponuda

Član 34

Otvaranje pismenih ponuda sprovodi se bez obzira na broj primljenih ponuda.

Tok postupka otvaranja ponuda

Član 35

Pre otvaranja pismenih ponuda Komisija utvrđuje koliko je pismenih ponuda primljeno, da li su predate u određenom roku i ko od podnosioca pismene ponude prisustvuje njihovom otvaranju.

Otvaranju mogu prisustvovati svi podnosiocu pismene prijave.

Komisija je dužna da upozna prisutne sa iznosima iz ponuda po redosledu otvaranja.

Redosled otvaranja ponuda je po danu i času prijema, počev od najranije primljenih.

Otvorene ponude pojedinačno se razmatraju i utvrđeno stanje se konstatuje i unosi u zapisnik, te se na osnovu najvećeg ponuđenog iznosa utvrđuje ponuđač koji stiče pravo na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje.

Ukoliko se na oglas prijavi samo jedan učesnik, javna površina se može dati na korišćenje pod uslovom da je učesnik ponudio najmanje početni iznos objavljen u konkursu za sticanje prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje i prihvatio druge uslove iz konkursa.

U slučaju da se u postupku otvaranja ponuda utvrdi da dve ili više ponuda sadrže iste ponuđene iznose, prisutni ponuđači će biti usmeno pozvani da po pravilima postupka propisanog ovom odlukom, nastave javno nadmetanje sve do postizanja najveće ponuđene cene.

Shodna primena odredaba postupka javnog nadmetanja na postupak otvaranja ponuda

Član 36

Odredbe članova od 22. do 32. ove odluke shodno se primenjuju i u postupku sticanja prava na privremeno korišćenje javne površine odnosno objekata za postavljanje sredstava za oglašavanje putem prikupljanja pismenih ponuda ukoliko iste nisu u suprotnosti sa odredbama čl. 33-35. ove odluke.

3. Postupak izdavanja odobrenja

Pokretanje postupka izdavanja odobrenja

Član 37

Postupak izdavanja odobrenja pokreće se zahtevom koji pravno lice ili preduzetnik podnosi Javnom preduzeću.

Podnosilac zahteva za izdavanje odobrenja dužan je da uz zahtev priloži:

1. dokaz o upisanoj delatnosti u Registar privrednih subjekata ili drugi odgovarajući registar,

2. poreski identifikacioni broj, ukoliko zahtev podnosi pravno lice ili preduzetnik,

3. tehnički opis sa tehničkim crtežom sa merama koje definišu tačnu lokaciju i položaj sredstva za oglašavanje, dimenzije, ukupnu površinu koja se zauzima, primenjene materijale, boje, izrađen u skladu sa Planom, overen od strane lica sa licencom arhitektonske odnosno građevinske struke,

4. uslove posebnih institucija za zaštićena područja (kulturna dobra, prirodna dobra), ukoliko je to predviđeno Planom,

5. druge dokaze, u zavisnosti od posebnih uslova utvrđenih ovom odlukom ili Planom.

Podnosilac je dužan da u zahtevu navede period za koji traži odobrenje za postavljanje sredstva za oglašavanje.

Kada se zahtev podnosi za postavljanje svetleće, odnosno prosvetljene reklamne oznake, tehnički crtež iz tačke 3. stava 1. ovog člana, mora da sadrži šemu elektro instalacije i da je overen od strane lica sa licencom elektro struke.

Kada se zahtev podnosi za postavljanje svetlećeg, odnosno prosvetljenog reklamnog objekta, tehnički crtež iz tačke 3. stava 1. ovog člana, mora da sadrži statički proračun sigurnosti i proračun i šemu instalacije i da je overen od strane lica sa licencom arhitektonske, građevinske i elektro struke.

Sadržina odobrenja

Član 38

Odobrenje iz člana 37. ove odluke izdaje se u formi rešenja i sadrži:

1. podatke o podnosiocu zahteva - korisniku lokacije (naziv, sedište, identifikacioni broj),

2. podatke o položaju, dimenzijama, primenjenim materijalima, bojama, ukupnu površinu koja se zauzima,

3. podatke o mestu postavljanja (lokacija, ulica, kvadratura i dr.),

4. posebne uslove pod kojima se sredstvo za oglašavanje može postaviti, u skladu sa Planom (pribavljanje tehničke dokumentacije, odgovarajućih dozvola i sl.),

5. period na koji se daje odobrenje,

6. konstataciju da je tehnički opis sa tehničkim crtežom iz člana 37. stav 2. tačka 3. sastavni deo odobrenja,

7. iznos naknade za postavljanje sredstva za oglašavanje utvrđene u skladu sa posebnom odlukom i obavezu plaćanja iste,

8. ostale obaveze, a koje se odnose na primenu propisa kojima se reguliše komunalni red, održavanje čistoće i drugi propisi,

9. obavezu uklanjanja sredstva za oglašavanje u roku od osam dana po isteku perioda na koji se daje odobrenje,

10. mogućnost ukidanja odobrenja pre isteka perioda na koji je dat, u sledećim slučajevima:

- kada se zemljište privodi planiranoj nameni ili se izvode drugi radovi na javnoj površini,

- kada je to neophodno zbog preduzimanja tehničkih mera kojima se menja režim saobraćaja,

- ukoliko ne plati naknadu za postavljanje sredstva za oglašavanje dva meseca uzastopno ili tri meseca u toku jedne godine. U slučajevima kada se, u skladu sa ovom odlukom, uz zahtev za izdavanje odobrenja podnosi tehnički crtež odnosno skica, ista čini sastavni deo odobrenja iz stava 1. ovog člana.

Odobrenje iz stava 1. ovog člana sadrži saobraćajno-tehničke uslove ukoliko se sredstvo za oglašavanje postavlja na javnu saobraćajnu površinu.

Protiv odobrenja iz stava 1. ovog člana, može se podneti žalba Gradskom veću u roku od 8 dana od dana dostavljanja odobrenja.

Konačno rešenje se dostavlja sekretarijatu Gradske uprave Grada Subotice nadležnom za inspekcijsko-nadzorne poslove.

VI OBAVEZE KORISNIKA LOKACIJE

Odgovornost za štetu

Član 39

U slučaju štete nastale kao posledica primene tehničke dokumentacije, na osnovu koje je izdato odobrenje iz člana 38. ove odluke, za koju se naknadno utvrdi da nije u skladu sa Planom, drugim propisima i pravilima struke, za štetu solidarno odgovaraju projektant koji je izradio i overio tehnički crtež i drugu dokumentaciju i korisnik lokacije.

Obaveze korisnika lokacije

Član 40

Korisnik lokacije, dužan je da:

1) sredstvo za oglašavanje postavi i oglašavanje vrši u skladu sa odobrenjem iz člana 38. ove odluke;

2) sredstvo za oglašavanje označi poslovnim imenom, nazivom odnosno ličnim imenom;

3) redovno održava i stara se o urednom izgledu sredstva za oglašavanje;

4) sredstvo za oglašavanje po prestanku važenja odobrenja o svom trošku ukloni, a korišćenu površinu lokacije vrati u prvobitno stanje, u skladu sa ovom odlukom;

5) sredstvo za oglašavanje privremeno ukloni kada je neophodno zbog izvođenja neodložnih radova na zaštiti i održavanju komunalnih objekata ili privremene izmene režima saobraćaja, dok te okolnosti traju.

Korisnik lokacije ne može prava utvrđena odobrenjem ustupiti drugom licu u bilo kom vidu.

Zabrana

Član 41

Zabranjeno je postaviti sredstvo za oglašavanje suprotno ovoj odluci.

VII NADZOR

Nadzor nad primenom i inspekcijski nadzor

Član 42

Nadzor nad primenom odredaba ove odluke vrši sekretarijat Gradske uprave Grada Subotice nadležan za poslove saobraćaja.

Inspekcijski nadzor vrši sekretarijat Gradske uprave Grada Subotice nadležan za inspekcijsko- nadzorne poslove preko komunalnih inspektora.

Kontrola primene od strane Komunalne policije

Član 43

Kontrolu primene ove odluke u skladu sa Zakonom o komunalnoj policiji i komunalno-policijske poslove na održavanju reda u oblasti postavljanja sredstava za oglašavanje na otvorenom prostoru, vrši komunalna policija.

U obavljanju poslova Komunalne policije, komunalni policajac, pored ovlašćenja propisanih zakonom, ovlašćen je da:

5 izda prekršajni nalog;

6 podnese prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo;

7 podnese zahtev za vođenje prekršajnog postupka.

Ukoliko komunalni policajac, u obavljanju komunalno-policijskih poslova, uoči povredu propisa iz nadležnosti drugog organa, obavestiće odmah o tome, pisanim putem, nadležni organ.

Prava i dužnosti komunalnog inspektora

Član 44

U vršenju inspekcijskog nadzora komunalni inspektor ima pravo i dužnost da proverava da li:

1. je vrsta, tip, dimenzije, materijal od kog se izrađuje i druge karakteristike sredstva za oglašavanje kao i mesto postavljanja u skladu sa Planom postavljanja sredstava za oglašavanje (član 12. stav 1.);

2. se sredstvo za oglašavanje koristi uz prethodno odobrenje Javnog preduzeća (član 16. stav 1.);

3. je plakat postavljen na javnoj površini i na objektima koji se nalaze na javnoj površini utvrđen Planom postavljanja sredstava za oglašavanje (član 16. stav 4.);

4. objekat, odnosno sredstvo koristi neovlašćeno lice (član 19.);

5. je korisnik lokacije sredstvo za oglašavanje doveo u ispravno i uredno stanje po isteku perioda odobrenje (član 38. stav 1. tačka 8.).

Ovlašćenja komunalnog inspektora

Član 45

U vršenju inspekcijskog nadzora komunalni inspektor je ovlašćen da:

1. naloži korisniku lokacije da vrstu, tip, dimenzije, materijal od kog se izrađuje i druge karakteristike sredstva za oglašavanje uskladi sa Planom postavljanja sredstava za oglašavanje (član 12. stav 1.);

2. naloži korisniku lokacije da pribavi odobrenje od Javnog preduzeća (član 16. stav 1.);

3. naloži korisniku lokacije da ukloni plakat, postavljen na javnoj površini i na objektima koji se nalaze na javnoj površini, suprotno utvrđeno Planom postavljanja sredstava za oglašavanje (član 16. stav 4.);

4. naloži korisniku lokacije da po isteku perioda odobrenja ukloni sredstvo za oglašavanje i da lokaciju dovede u ispravno i uredno stanje u određenom roku (član 38. stav 1. tačka 8.).

Uklanjanje sredstva za oglašavanje

Član 46

Uklanjanje sredstva za oglašavanje vrši se o trošku korisnika lokacije.

Ako lice iz stava 1. ovog člana ne postupi po rešenju komunalnog inspektora i ne ukloni sredstvo za oglašavanje, komunalni inspektor će odrediti da se sredstvo ukloni, preko drugog lica, na mesto koje je određeno za te namene.

Ako je rešenjem inspektora naloženo uklanjanje plakata, a lice kome je mera naložena ne postupi po rešenju ili je lice koje je lepilo plakat nepoznato, rešenje se može izvršiti preko subjekta koji obavlja komunalnu delatnost održavanja čistoće.

O uklanjanju objekta za oglašavanje komunalni inspektor obaveštava Javno preduzeće.

Po prijemu obaveštenja iz stava 4. ovog člana Javno preduzeće donosi rešenje o prestanku važenja odobrenja.

VIII KAZNENE ODREDBE

Prekršaji

Član 47

Novčanom kaznom od 100.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

1. ako je korisnik lokacije sredstvo za oglašavanje postavio suprotno Planu postavljanja sredstava za oglašavanje (član 12. stav 1.);

2. ako korisnik lokacije sredstvo za oglašavanje koristi bez prethodnog odobrenja Javnog preduzeća (član 16. stav 1.);

3. ako je korisnik lokacije plakat postavio na javnoj površini i na objektima koji se nalaze na javnoj površini suprotno Planu postavljanja sredstava za oglašavanje (član 16. stav 4.);

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 60.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice novčanom kaznom od 10.000 dinara.

Prekršajni nalog

Član 48

Za sledeće prekršaje izdaje se prekršajni nalog:

1. ako objekat, odnosno sredstvo koristi neovlašćeno lice (član 19.);

2. kada korisnik lokacije sredstvo za oglašavanje ne dovede u ispravno i uredno stanje u roku koji rešenjem odredi komunalni inspektor.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana izdaje se prekršajni nalog u iznosu od:

1. za fizičko lice 10.000,00 dinara;

2. za odgovorno lice u pravnom licu 10.000,00 dinara;

3. za preduzetnike 20.000,00 dinara;

4. za pravna lica 20.000,00 dinara.

IX PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Prelazna odredba

Član 49

Ugovori zaključeni sa korisnicima lokacije, na osnovu propisa koji su važili do dana stupanja na snagu ove odluke, važe za period na koji su zaključeni.

Odobrenja kojima je korisnicima lokacije odobreno postavljanje sredstva za oglašavanje, izdate na osnovu propisa koji su važili do dana stupanja na snagu ove odluke, važe za period na koji su izdate.

Lica kojima je na osnovu propisa koji su važili do dana stupanja na snagu ove odluke odobreno postavljanje sredstva za oglašavanje na neodređeno vreme, nastavljaju sa korišćenjem lokacije na koje je oglasno sredstvo postavljeno najduže do 31. decembra 2017. godine i obavezna su da u istom roku pribave odobrenje u skladu sa ovom odlukom.

Na postupke koji su započeti a nisu okončani do dana početka primene ove odluke, okončaće se prema propisima po kojima je podnet zahtev.

Stupanje na snagu i primena Odluke

Član 50

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Subotice", a primenjuje se počev od dana stupanja na snagu odluke kojom se uređuje naknada za upotrebu opštinskih puteva i ulica na teritoriji Grada Subotice.