PRAVILNIK

O USLOVIMA I KRITERIJUMIMA ZA DODELU SREDSTAVA - DOTACIJA IZ BUDŽETA GRADA NOVOG SADA ZA REALIZACIJU PROGRAMA MANIFESTACIJA I DOGAĐAJA IZ OBLASTI PRIVREDE OD ZNAČAJA ZA GRAD NOVI SAD

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 12/2017)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se uslovi i kriterijumi za ostvarivanja prava na dodelu sredstava-dotacija iz budžeta Grada Novog Sada (u daljem tekstu: dotacije) nedobitnim organizacijama za realizaciju programa manifestacija i događaja (u daljem tekstu: program) iz oblasti privrede od značaja za Grad Novi Sad (u daljem tekstu: Grad).

Član 2

Sredstva iz člana 1. ovog pravilnika obezbeđuju se u budžetu Grada Novog Sada u razdelu 08 - Gradska uprava za privredu.

Član 3

Dodela sredstava iz člana 2. ovog pravilnika vrši se putem javnog konkursa, koji se raspisuje najmanje jednom godišnje.

Pravo učešća na javnom konkursu imaju dobrovoljne i nevladine nedobitne organizacije zasnovane (u daljem tekstu: nedobitne organizacije) na slobodi udruživanja više fizičkih ili pravnih lica, osnovane radi ostvarivanja i unapređenja određenog zajedničkog ili opšteg cilja i interesa, koji nisu zabranjeni Ustavom ili zakonom i upisane u registar nadležnog organa u skladu sa zakonom.

Sredstvima obezbeđenim u budžetu Grada Novog Sada za realizaciju programa ne može se finansirati kupovina opreme za rad, režijski troškovi i drugi slični troškovi za redovan rad nedobitnih organizacija.

Član 4

Nedobitne organizacije - učesnici na konkursu mogu da konkurišu za sredstva uz obavezno dostavljanje overene i potpisane izjave o visini učešća sopstvenih sredstava, odnosno visini učešća drugih donatora/sufinansijera za realizaciju programa koji se traže po konkursu.

Nedobitne organizacije mogu na javnom konkursu da učestvuju sa više programa, s tim što im se na tom konkursu mogu dodeliti sredstva za realizaciju najviše dva programa.

Član 5

Prijava na javni konkurs sadrži sledeće:

1. Overen i potpisan obrazac prijave - Obrazac 1. (potpisan od strane ovlašćenog lica za zastupanje i overen pečatom organizacije).

Sadrži podatke o učesniku na konkursu, kao i o predmetnom programu u skladu sa ovim pravilnikom.

2. Overen i potpisan obrazac budžeta - Obrazac 2. (potpisan od strane ovlašćenog lica za zastupanje i overen pečatom organizacije).

Sadrži podatke o budžetu programa, po stavkama sa iznosima u dinarima, kao i izvorima finansiranja potrebnim za realizaciju programa.

3. Overenu i potpisanu Izjavu podnosioca prijave da su obezbeđena sopstvena sredstva, odnosno sredstva od strane ostalih donatora/sufinansijera za realizaciju programa koja se traže po konkursu - Prilog 1. (potpisan od strane ovlašćenog lica za zastupanje i overen pečatom organizacije);

4. Overenu i potpisanu Izjavu podnosioca prijave da su svi podaci u Obrazac 1. i 2. i Prilogu 1. istiniti - Prilog 2. (potpisan od strane ovlašćenog lica za zastupanje i overen pečatom organizacije).

Prijava se podnosi u roku koji ne može biti kraći od 15 dana od dana objavljivanja javnog konkursa.

Član 6

Gradska uprava za privredu (u daljem tekstu: Uprava) raspisuje javni konkurs za dodelu sredstava - dotacija za realizaciju programa iz člana 3. stav 1. ovog pravilnika uz saglasnost Gradonačelnika Grada Novog Sada.

Član 7

Javni konkurs iz člana 3. stav 1. ovog pravilnika objavljuje se na internet prezentaciji Grada Novog Sada i Uprave.

Član 8

Javni konkurs naročito sadrži:

- uslove koje nedobitne organizacije moraju da ispune kao učesnici u javnom konkursu;

- rok i način dostavljanja predloga programa;

- način prijavljivanja na javni konkurs;

- obrasce i priloge iz člana 5. stav 1. ovog pravilnika;

- merila i kriterijume za dodelu sredstava;

- dokumentaciju koju je potrebno priložiti uz prijavu na javni konkurs;

- rok za donošenje odluke o dodeli sredstava za odabrane programe;

- način objavljivanja odluke o izboru programa.

Član 9

Javni konkurs sprovodi komisija koju, na predlog načelnika Uprave, obrazuje i imenuje Gradonačelnik Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Komisija).

Sastav, broj članova, kao i druga pitanja od značaja za rad Komisije utvrđuje se za svaki javni konkurs.

Član 10

Komisija ima zadatak:

- da ispita blagovremenost i urednost podnetih prijava;

- da pregleda i oceni sve predloge programa prijavljenih na javni konkurs;

- da utvrdi listu vrednovanja i rangiranja prijavljenih programa;

- da sačini zapisnik sa predlogom odluke o izboru programa i iznosom sredstava - dotacije.

Član 11

Komisija utvrđuje listu vrednovanja i rangiranja, sa predlogom odobrenih sredstava prijavljenih programa u roku koji ne može biti duži od 60 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava uzimajući u obzir sledeće kriterijume:

1. reference programa: dužina trajanja programa sa opisom aktivnosti tokom realizacije programa, indikatori (kvantitativni i/ili kvalitativni), broj lica koji je potreban za izvođenje program, mogućnost razvoja programa;

2. ciljevi koji se postižu: zadovoljavanje javnog interesa, stepen unapređenja stanja u oblasti u kojoj se program sprovodi;

3. da su ranije korišćena sredstva (sopstveni prihodi, budžeta Republike Srbije, APV, lokalne samouprave, fondovi Evropske unije, pokloni, donacije, legati, krediti i drugo) uspešno realizovana i da su namenski utrošena;

4. operativni, tehnički i kadrovski kapacitet: struktura, stručnost, iskustvo programskog tima u skladu sa potrebama programa i posedovanje tehničkog kapaciteta za realizaciju programa.

Lista iz stava 1. ovog člana objavljuje se na internet prezentaciji Grada Novog Sada i Uprave.

Učesnici konkursa imaju pravo uvida u podnete prijave i priloženu dokumentaciju po utvrđivanju liste iz stava 1. ovog člana, u roku od tri dana od dana njenog objavljivanja.

Na listu iz stava 1. ovog člana učesnici konkursa imaju pravo prigovora u roku od tri dana od dana njenog objavljivanja.

Odluku o prigovoru Komisija donosi u roku od 7 dana od dana njegovog prijema.

Član 12

Izveštaj o sprovedenom postupku javnog konkursa sa zapisnikom i predlogom liste iz člana 11. stav 1. ovog pravilnika, Komisija dostavlja Gradonačelniku Grada Novog Sada u roku od 15 dana od dana njenog utvrđivanja.

Gradonačelnik Grada Novog Sada daje saglasnost na listu iz člana 11. stav 1. ovog pravilnika.

Član 13

Sredstva koja se, u skladu sa ovim pravilnikom, odobre za realizaciju programa jesu namenska sredstva i mogu da se koriste isključivo za realizaciju konkretnog programa u skladu sa ugovorom koji se zaključuje između Uprave i nedobitne organizacije.

Ugovorom se uređuju međusobna prava, obaveze i odgovornosti ugovornih strana, a naročito: utvrđen predmet programa, rok u kome se realizuje, konkretne obaveze ugovornih strana, iznos sredstava i način obezbeđenja i prenosa sredstava.

Član 14

Uprava prati realizaciju i vrši kontrolu programa.

Ako se prilikom kontrole utvrdi nenamensko trošenje sredstava Uprava je dužna da raskine ugovor i zatraži povraćaj prenetih sredstava, a nedobitna organizacije je dužna da sredstva vrati sa zakonskom kamatom.

Član 15

Nedobitna organizacija je dužna da Upravi podnese izveštaj o utrošku sredstava u skladu sa budžetom, koji je sastavni deo programa sa svom potrebnom dokumentacijom (ugovori, fakture, izvodi iz banke), u roku od 30 dana od dana realizacije programa, u pisanoj formi.

Član 16

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu i postupku ostvarivanja prava na dodelu sredstava iz budžeta Grada Novog Sada za realizaciju programa manifestacija iz oblasti privrede od značaja za Grad Novi Sad ("Službeni list Grada Novog Sada" broj 7/10).

Član 17

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".