ODLUKA

O UTVRĐIVANJU RADNOG VREMENA U TRGOVINI, UGOSTITELJSTVU, ZANATSTVU I OBJEKTIMA ZA PRIREĐIVANJE IGARA ZA ZABAVU I IGARA NA SREĆU

("Sl. list grada Niša", br. 95/2007 i 14/2008)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se radno vreme, početak i završetak radnog vremena, u trgovinskim objektima, ugostiteljstvu, zanatstvu i objektima za priređivanje igara za zabavu i igara na sreću.

Član 2

Pod trgovinskim objektima podrazumevaju se objekti za vršenje prometa robe na veliko i malo, kao i pružanje usluga.

Ugostiteljskim objektima smatra se objekat za smeštaj (hotel, motel, pansion, kamp, odmaralište i sl.) i objekti za pružanje usluga ishrane i pića (restorani, kafane, pivnice, ćevabdžinice, pečenjare, barovi, poslastičare, kafići, noćni barovi, disko barovi, densing barovi, kabare barovi i sl.).

Objektom za priređivanje igara za zabavu i igara na sreću, u smislu ove odluke, smatra se objekat, prostorija ili prostor u kojem se priređuju igre za zabavu ili igre na sreću.

Pod radnim vremenom, u smislu ove odluke, smatra se vreme u kome trgovinski objekat, ugostiteljski, zanatski i objekti za priređivanje igara za zabavu i igara na sreću, mogu da rade i obavljaju svoju delatnost.

II RADNO VREME

Trgovinski objekti

Član 3

Utvrđuje se radno vreme trgovinskih objekata u sledećim intervalima:

- rad trgovinskih objekata na veliko od 8 do 20 časova.

- rad trgovinskih objekata na malo (samostalne trgovinske radnje, kiosci i sl.) od 6 do 23 časa.

- rad zanatskih radnji od 8 do 23 časa.

Ugostiteljski objekti

Član 4

Utvrđuje se radno vreme ugostiteljskih objekata u sledećim intervalima:

- ugostiteljski objekti koji pružaju usluge smeštaja (hotel, motel, pansion, kamp odmaralište) od 0 do 24 časa.

- ugostiteljski objekti za pružanje usluga ishrane i pića (restorani, kafane, pivnice, picerije, mlečni restorani, pečenjare, ćevabdžinice, kiosci za brzu hranu sa šalterskom prodajom, poslastičare, barovi, kafići, noćni barovi, disko barovi, densing barovi, kabare barovi i sl.), kao i njihove letnje i zimske bašte, radnim danom od 8 do 23 časa, a petkom (petak na subotu) i subotom (subota na nedelju) od 8 do 01 čas.

Ugostiteljski objekti iz stava 1. tačke 2. ovog člana, u vremenu od 01. jula do 30. avgusta, mogu da rade radnim danom od 8 do 24 časa, a petkom (petak na subotu) i subotom (subota na nedelju) od 8 časova do 01 čas narednog dana.

Ugostiteljski objekti iz stava 1. tačke 2. ovog člana u vreme državnih (Sretenje - Dan državnosti, Praznik rada - 1. i 2. maj, Dan pobede - 9. maj) i verskih praznika (Prvi dan Božića i Vaskršnji praznici) mogu raditi najduže do 02 časa narednog dana.

Ugostiteljski objekti na autobuskoj stanici počinju sa radom jedan sat pre polaska prvog, a završavaju sa radom po proteku jednog sata od odlaska poslednjeg autobusa, prema utvrđenim redovima vožnje.

Ugostiteljski objekti na železničkoj stanici rade od 0 do 24 časa.

Radno vreme ugostiteljskih objekata za dane dočeka Nove godine i pravoslavne Nove godine je neograničeno.

Ugostiteljski objekti u kojima se služe alkoholna pića moraju biti udaljeni od škole najmanje 30 metara.

Ugostiteljski objekti koji se nalaze najmanje 2 km od granice naseljenog mesta na teritoriji opštine Pirot, mogu raditi od 0 do 24 časa.

Objekti za priređivanje igara za zabavu i igara na sreću

Član 5

Utvrđuje se radno vreme objekata za priređivanje igara za zabavu i igara na sreću radnim danom od 8 do 23 časa, a petkom (petak na subotu) i subotom (subota na nedelju), kao i u vreme državnih i verskih praznika od 8 do 24 časa.

Posebne odredbe

Član 6

Radno vreme u poslovnim objektima je po pravilu osam časova. Dozvoljava se rad duži od 8 časova, ukoliko je organizovan rad u dve smene.

Rad nedeljom i u praznične dane dozvoljava se i u skraćenom trajanju od 06 do 10 časova.

Sve zanatske radnje moraju biti otvorene u večernjim časovima od 17 do 20 časova.

Prodavnice hleba i peciva, kao i mlečni restorani mogu započeti svoj rad u 05 časova.

Član 7

Zabranjuje se svako emitovanje buke iz izvora instaliranih izvan poslovnih prostorija, kao i emitovanje buke iz izvora instaliranih unutar poslovnih prostorija, ukoliko se njihovom upotrebom prekoračuje dozvoljeni nivo buke u sredini u kojoj se boravi, a u skladu sa propisima.

Priređivanje muzičkog programa, odnosno emitovanje muzike na otvorenom prostoru, dozvoljeno je do jačine akustične muzike, bez ozvučenja, a u samom ugostiteljskom objektu na sobnoj jačini.

Član 8

Svi objekti kojima se ovom odlukom utvrđuje radno vreme moraju na vidnom mestu (ulaznim i izlaznim vratima) imati istaknuto svoje radno vreme u prepodnevnim i popodnevnim časovima, kao i naznačiti slobodan - neradan dan.

Član 9

Završetak radnog vremena podrazumeva da u objektu u momentu isteka radnog vremena, utvrđenog ovom odlukom, svetla budu upaljena, muzika ugašena, objekat bude zaključan, da se ne primaju novi gosti, a da zatečeni gosti moraju da napuste objekat najkasnije 30 minuta po isteku radnog vremena.

III KAZNENE ODREDBE

Član 10

Novčanom kaznom od 50.000 do 350.000 dinara, kazniće se za prekršaj preduzeće ili drugo pravno lice ako:

• odredi radno vreme suprotno ovoj odluci,

• ne istakne radno vreme na vidno mesto,

• radi duže od utvrđenog radnog vremena

• ne pridržava se odredbi člana 3, 4, 5, 6 i 7.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u preduzeću ili drugom pravnom licu, novčanom kaznom od 5.000 do 15.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 50.000 do 250.000 dinara.

IV NADZOR

Član 11

Nadzor nad primenom ove Odluke vrši odeljenje za urbanizam, stambeno-komunalne poslove, građevinarstvo i inspekcijske poslove Opštinske uprave.

Inspekcijsku kontrolu nad primenom ove Odluke vrši komunalna inspekcija.

Inspekcijsku kontrolu nad primenom člana 7. ove odluke pored komunalne inspekcije vrši i inspekcija zaštite životne sredine.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 12

Preduzeće, drugo pravno lice, odnosno preduzetnik, dužni su da usklade svoje radno vreme sa odredbama ove odluke u roku od 10 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 13

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o utvrđivanju radnog vremena u trgovini, ugostiteljstvu, zanatstvu i objektima za priređivanje igara za zabavu i igara na sreću ("Sl. list grada Niša", br. 35/2003 i br. 44/2003).

Član 14

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanje u "Službenom listu grada Niša".