PRAVILNIK
O NAČINU, MERILIMA I KRITERIJUMIMA ZA IZBOR PROJEKATA IZ OBLASTI EKOLOGIJE I ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE KOJI SE FINANSIRAJU I SUFINANSIRAJU IZ BUDŽETSKOG FONDA ZA ZAŠTITU I UNAPREĐIVANJE ŽIVOTNE SREDINE GRADA VRANJA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 4/2017)

Član 1

Ovim Pravilnikom bliže se uređuju namena, način, merila i kriterijumi za izbor projekata iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine koji svojim kvalitetom doprinose zaštiti i unapređivanju životne sredine, a finansiraju se, odnosno sufinansiraju iz budžetskog Fonda za zaštitu i unapređivanje životne sredine Grada Vranja.

Član 2

Finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine iz budžetskog Fonda za zaštitu i unapređivanje životne sredine Grada Vranja vrši se po osnovu javnog konkursa (u daljem tekstu: konkurs), u skladu sa zakonom, ovim pravilnikom i drugim propisima.

Visina sredstava za namene iz stava 1. ovog člana određuje se Programom za zaštitu i unapređivanje životne sredine Grada Vranja.

Član 3

Konkurs raspisuje Gradsko veće Grada Vranja (u daljem tekstu: Gradsko veće).

Konkurs se objavljuje u sredstvima javnog informisanja i na zvaničnom sajtu Grada.

Konkurs se raspisuje jednom godišnje.

Član 4

Na konkurs se mogu prijaviti nevladine organizacije (udruženja građana) i neformalna udruženja čije je sedište odnosno prebivalište na teritoriji grada Vranja, pod uslovima i način propisanim ovim pravilnikom i drugim propisima.

Član 5

Rok za podnošenje prijave na konkurs je 30 dana od dana objavljivanja konkursa u sredstvima javnog informisanja.

Prijava na konkurs mora da sadrži:

1) osnovne podatke o podnosiocu projekta, sa odgovarajućom dokumentacijom;

- naziv, delatnost, strukturu zaposlenih i angažovanih na projektima, PIB, partnere;

- programe koji su realizovani ili su u toku;

- evaluaciju najznačajnijih aktivnosti u prethodnoj godini (skraćena verzija);

- odluku nadležnog organa pravnog lica o usvajanju predloga projekta;

- profesionalnu biografiju;

2) projekat kojim se konkuriše za sredstva, sa opisom istog, ciljevima koji se postižu njegovom realizacijom, tačnim podacima o sredstvima projekta i izvorima finansiranja, vremenu i nosiocima realizacije projekta;

3) druge podatke koji su sastavni deo prijave na konkurs;

4) izjavu učesnika konkursa da će namenski utrošiti sredstva i da će nakon završetka programa, odnosno projekta dostaviti izveštaj o realizaciji programa.

Obrazac prijave na konkurs je sastavni deo konkursa.

Prijava se podnosi za ukupna (finansiranje) ili nedostajuća sredstva (sufinansiranje) za realizaciju novog ili završetak započetog projekta.

Obrazac prijave, odnosno Liste za podnošenje predloga projekata, priloga i izjave biće dostupni svim učesnicima konkursa, u vidu formulara na VEB sajtu Grada Vranja.

Član 6

Neće se razmatrati neblagovremene i nepotpune prijave.

Član 7

Postupak po konkursu sprovodi Komisija za vrednovanje projekata iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine koji se finansiraju iz budžetskog Fonda za zaštitu i unapređivanje životne sredine Grada Vranja (u daljem tekstu: Komisija).

Komisiju imenuje Gradsko veće.

Sastav i broj članova Komisije, mandat, način rada i odlučivanja Komisije, uređuju se posebnim aktom Gradskog veća.

Komisija je dužna da najkasnije u roku od 20 dana od dana isteka roka za podnošenja prijava po raspisanom konkursu razmotri prispele prijave sa prilozima, u smislu odredaba ovog pravilnika.

Komisija će na osnovu kriterijuma ovog pravilnika sačiniti predlog projekata sa raspodelom sredstava koji dostavlja Gradskom veću na odlučivanje.

Gradsko veće donosi odluku o izboru projekta i raspodeli sredstava, najkasnije u roku od 10 dana od dana podnošenja predloga Komisije, s tim da rok ne može biti duži od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava po raspisanom konkursu.

Za izabrane projekte zaključuju se ugovori o njihovom finansiranju odnosno sufinansiranju iz budžeta Grada Vranja.

U ime Grada, ugovore zaključuje Gradonačelnik sa podnosiocima projekata u smislu stava 7. ovog člana.

Rezultati konkursa u smislu stava 6 ovog člana objavljuju se na sajtu Grada kao i sredstvima javnog informisanja.

Član 8

Projekat se mora realizovati do 31. decembra godine za koju je raspisan konkurs.

Sredstva će se uplaćivati u skladu sa prilivom sredstava u budžetu grada Vranja za tekuću godinu, odnosno po prioritetu realizacije programa ili projekata od strane učesnika konkursa.

Korisnici sredstava dužni su da u roku od 15 dana od završetka, odnosno realizacije projekata, Gradskom veću dostave izveštaj o realizaciji sa finansijskim pokazateljima utroška sredstava.

U slučaju ne dostavljanja, odnosno neblagovremene dostave izveštaja, ili odstupanja od odobrenog projekta bez prethodne saglasnosti Komisije, podnosilac projekta sa kojim je zaključen ugovor dužan je da Gradu vrati ukupan iznos sredstava odobrenih za finansiranje ili sufinansiranje projekta iz budžeta Grada, u skladu sa ugovorom.

Ukoliko korisnik ne podnese izveštaj u skladu sa odredbama ovog pravilnika, neće moći da učestvuje u narednom konkursnom postupku za finansiranje ili sufinansiranje projekta.

MERILA I KRITERIJUMI ZA IZBOR PROJEKATA IZ OBLASTI EKOLOGIJE I ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Član 9

Projekti koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžetskog Fonda za zaštitu i unapređivanje životne sredine Grada moraju da ispunjavaju sledeća opšta merila:

1. Podrška reformi lokalne politike zaštite životne sredine kroz sadržajnu inovativnost ponuđenog projekta;

2. Poboljšanje kvaliteta životne sredine, odnosno konkretna korist većeg broja građana Vranja.

Projekti iz stava 1. ovog člana, pored opštih merila moraju da ispunjavaju i najmanje jedno od sledećih posebnih merila, i to:

1) Razvijanje ekološke svesti, kulture i mišljenja dece ili odraslih na teritoriji grada Vranja;

2) Podsticanje građana sa posebnim potrebama da se uključe u projekte zaštite životne sredine;

3) Kontinuirana i održiva afirmacija brige o zaštiti životne sredine na teritoriji grada Vranja.

Član 10

Pravilnik stupa na snagu danom donošenja.

Član 11

Pravilnik objaviti u "Službenom glasniku grada Vranja".