ODLUKA
O MESTIMA I NAČINU IZVOĐENJA KUĆNIH LJUBIMACA NA JAVNE POVRŠINE NA TERITORIJI GRADA NIŠA

("Sl. list grada Niša", br. 10/2015 i 18/2017)

 

I - UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom određuju se mesta i način izvođenja kućnih ljubimaca, a naročito pasa i mačaka, na javne površine, na teritoriji grada Niša (u daljem tekstu: Grad).

Član 2

Površine javne namene i površine u javnom korišćenju, u smislu odredaba ove odluke obuhvataju prostor utvrđen planskim dokumentom za uređenje ili izgradnju javnih objekata ili javnih površina (javne saobraćajne površine, javne zelene površine, površine oko objekata javne namene, neizgrađeno građevinsko zemljište namenjeno za uređenje ili izgradnju objekata javne namene ili javnih površina) i površine koje planskim dokumentom nisu određene kao površine javne namene, a dostupne su većem broju građana, kao što su nekategorisani (atarski putevi), izgrađene i uređene saobraćajne i zelene površine unutar i između blokova zgrada, između zgrada, unutar otvorenih tržnih centara, kolonade, pasaži i sl.

Član 3

Na površine javne namene i površine u javnom korišćenju (u daljem tekstu: javne površine) mogu se izvoditi psi i mačke koji su vakcinisani protiv besnila i trajno obeleženi u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo.

Član 4

Držalac životinje, kao i lice koje izvodi psa na javnu površinu, dužan je da psa izvodi na povodniku.

Lica iz stava 1. snose punu odgovornost za ponašanje psa na javnoj površini.

Član 5

Psa koji može predstavljati opasnost za okolinu (u daljem tekstu: opasan pas), u smislu odredaba Pravilnika o načinu držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost za okolinu, na javnu površinu mogu izvoditi samo punoletna lica, i to na povodniku i sa zaštitnom korpom na njušci.

Prilikom izvođenja opasnog psa na javnu površinu držalac psa, kao i lice koje ga izvodi dužan je da sa sobom nosi potvrdu za psa, izdatu u skladu sa navedenim Pravilnikom.

Član 6

Pas se može puštati sa povodnika da se slobodno kreće samo u parku i na drugoj javnoj zelenoj površini i to:

- u vremenu od 21,00 sata do 09.00 sati sledećeg dana, u periodu letnjeg računanja vremena, odnosno, u vremenu od 20.00 sati do 10.00 sati sledećeg dana, u periodu zimskog računanja vremena;

U delu parka i druge javne zelene površine pored školskih i predškolskih objekata, zabranjeno je slobodno puštanje pasa sa povodnika, bez obzira na period računanja vremena, osim za vreme školskog raspusta i neradnih dana, kada je dopušteno slobodno kretanje pasa, u vremenu određenom u stavu 1.

Zabranjeno je puštati psa sa povodnika da se slobodno kreće u delu parka i druge javne zelene površine, u kojem se nalazi uređeno dečje igralište, kao i u delu pod cvetnim zasadom.

Javno komunalno preduzeće, kome je Grad poverio obavljanje komunalne delatnosti uređenja i održavanja javnih zelenih površina (u daljem tekstu: preduzeće) dužno je da u parku i drugoj javnoj zelenoj površini postavi vidne oznake, na kojima je naznačeno u kom vremenskom periodu i u kojim delovima je dozvoljeno a u kojima zabranjeno slobodno kretanje pasa.

Član 7

Javne površine na kojima će biti omogućeno neograničeno slobodno kretanje pasa, bez povoca, i pod kontrolom vlasnika (u daljem tekstu: "park za pse"), odrediće se rešenjem Gradskog veća Grada Niša, na predlog Gradske uprave grada Niša - sekretarijata nadležnog za poslove komunalnih delatnosti i uprave nadležne za poslove planiranja.

Rešenjem iz stava 1. mogu se odrediti i javne površine na kojima je zabranjeno izvođenje pasa (spomen groblja i površine uz spomenička obeležja, zasebni visokodekorativni parteri ispred značajnih javnih ustanova i sakralnih objekata i sl.)

Preduzeće je dužno da u parku za pse postavi table sa vidnom oznakom: "Park za pse".

Park za pse mora biti ograđen, o čemu se stara preduzeće.

Preduzeće je dužno da se stara o održavanju čistoće i higijene u parku za pse, ukoliko se on nalazi na javnoj zelenoj površini.

Javno komunalno preduzeće, kome je Grad poverio obavljanje komunalne delatnosti održavanja čistoće na površinama javne namene dužno je da se stara o održavanju čistoće i higijene u parku za pse, ukoliko se on ne nalazi na javnoj zelenoj površini.

Član 8

Zabranjeno je, u parku i na javnim zelenim površinama iz člana 6., odnosno u parku za pse:

- uvoditi kuje u teranju i bolesne pse;

- korišćenje ovih površine od strane profesionalnih trenera pasa za obavljanje obuke pasa;

- unošenje staklene ambalaže;

- šišanje i četkanje pasa;

- unošenje i ostavljanje hrane i

- parenje pasa.

Na ulazu u park za pse, odnosno park i javne zelene površine iz člana 6., zabrane iz stava 1. ovog člana moraju biti vidno istaknute, o čemu se stara preduzeće.

Zabranjeno je šišanje i četkanje pasa na javnim površinama.

Opasni psi se mogu uvoditi u park za pse i puštati sa povodnika da se slobodno kreću, isključivo sa zaštitnom korpom na njušci.

Član 9

Ukoliko pas ili mačka, prilikom izvođenja, na bilo koji način isprlja javnu površinu, držalac životinje, odnosno lice koje izvodi psa ili mačku, obavezan je da isprljanu površinu bez odlaganja očisti.

O postavljanju i održavanju opreme za odlaganje fekalija pasa i mačaka u parku, stara se preduzeće.

O postavljanju i održavanju opreme za odlaganje fekalija pasa i mačaka na ostalim javnim površinama, stara se Javno komunalno preduzeće kome je Grad, poverio obavljanje komunalne delatnosti održavanja čistoće.

Član 10

Zabranjeno je uvoditi pse i mačke u:

1) objekte koje koriste organi državne uprave i lokalne samouprave;

2) objekte i prostorije za zdravstvenu zaštitu građana;

3) objekte i prostorije u kojima se obavlja vaspitno-obrazovna delatnost i obezbeđuje smeštaj, boravak i ishrana dece, učenika i studenata;

4) objekte za proizvodnju, kontrolu i promet lekova;

5) objekte za proizvodnju, smeštaj i promet životnih namirnica;

6) verske objekte.

Vlasnici, odnosno korisnici ostalih objekata u javnom korišćenju, dužni su da na vidnom mestu istaknu obaveštenje o slobodnom uvođenju, odnosno zabrani uvođenja pasa i mačaka u objekat.

Član 11

Zabranjeno je izvoditi na javne površine i van prostora u kome borave, egzotične i divlje životinje koje se drže kao kućni ljubimci, osim prilikom promene mesta boravka i odvođenja kod veterinara, i to u odgovarajućim transporterima, prilagođenim vrsti i veličini životinje.

II - NADZOR

Član 12

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši Gradska uprava grada Niša - sekretarijat nadležan za komunalne delatnosti.

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove odluke vrši komunalni inspektor.

Komunalni inspektor je ovlašćen da u vršenju inspekcijskog nadzora:

- naredi licu izvršavanje utvrđenih obaveza i preduzimanje mera za otklanjanje nedostataka,

- u skladu sa zakonom izdaje prekršajni nalog za prekršaje propisane ovom odlukom.

Član 13

Komunalni policajac je ovlašćen da u vršenju komunalno-policijskih poslova prisustvom na licu mesta:

- sprečava narušavanje reda propisanog ovom odlukom;

- kontroliše pridržavanje propisanih obaveza držalaca pasa i mačaka prilikom njihovog izvođenja na javnu površinu;

- uspostavlja narušeni red, primenom svojih ovlašćenja utvrđenih zakonom.

Kada komunalni policajac ustanovi povredu ove odluke, pored ovlašćenja koja su utvrđena zakonom, ovlašćen je da, u skladu sa zakonom:

- izdaje prekršajni nalog za prekršaje propisane ovom odlukom;

- podnosi prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo i

- obavesti drugi nadležni organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti.

III - KAZNENE ODREDBE

Član 14

Novčanom kaznom u iznosu od 6.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako:

1. opasnog psa izvodi na javne površine lice koje nije punoletno, ako izvodi opasnog psa bez povodnika, zaštitne korpe na njušci i potvrde za pse (član 5);

2. postupa suprotno zabrani iz člana 6. stav 2. i 3. ove odluke;

3. uvodi pse i mačke u objekte iz člana 10. stav 1. ove odluke;

4. postupa suprotno zabrani iz člana 11. ove odluke.

Član 15

Novčanom kaznom u iznosu od 60.000 dinara, kazniće se za prekršaj javno komunalno preduzeće, ako:

1. u parku i na javnoj zelenoj površini ne postavi vidne oznake na kojima je naznačeno u kojim delovima i u kom vremenskom periodu je dozvoljeno slobodno kretanje pasa (član 6. stav 4);

2. na ulazu u park za pse ne postavi table sa oznakom "park za pse";

3. na ulazu u park za pse, odnosno park i javne zelene površine iz člana 6. ne postavi vidne oznake sa zabranama iz člana 8. stava 2. ove odluke;

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se i odgovorno lice u javnom komunalnom preduzeću, novčanom kaznom od 6.000 dinara.

Član 16

Novčanom kaznom u iznosu od 6.000 dinara, kazniće se fizičko lice ako postupa suprotno odredbama člana 4. stav 1, člana 6. stav 1, člana 8. stav 1, 3. i 4. i člana 9. stav 1. ove odluke.

IV - PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 17

Gradske opštine su dužne da svoje odluke o držanju domaćih životinja usklade sa Zakonom o dobrobiti životinja i odredbama ove odluke u roku od 6 meseci od dan stupanja na snagu ove odluke.

Član 18

Preduzeće je dužno je da u roku od mesec dana od dana stupanja na snagu ove odluke, na javnoj površini postavi vidne oznake na kojima je naznačeno u kom vremenskom periodu i u kojim delovima je dozvoljeno, odnosno zabranjeno slobodno kretanje pasa.

Član 19

Postupci koji nisu okončani do dana stupanja na snagu ove odluke, okončaće se po odredbama odluke koja je važila u momentu pokretanja postupka.

Član 20

Danom stupanja na snagu ove odluke, prestaju da važe Rešenje o određivanju javnih površina u koje se mogu izvoditi psi i o određivanju bližih uslova za njihovo kretanje ("Službeni list Grada Niša", broj 26/1995) i Odluka o uslovima za držanje domaćih životinja na teritoriji Grada Niša ("Službeni list Grada Niša", broj 39/2002).

Član 21

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".