PROGRAM

MONITORINGA, PRAĆENJA STANJA I PROGNOZA AEROPOLENA NA TERITORIJI GRADA NIŠA ZA 2017. GODINU

("Sl. list grada Niša", br. 21/2017)

 

I - OSNOVE PROGRAMA

Zakonom o zaštiti vazduha ("Sl. glasnik RS", br. 36/09 i 10/13) u članu 3. tačka 9., polen je okarakterisan kao prirodni zagađivač vazduha.

Polen biljaka je za čoveka jedan od najznačajnijih prirodnih alergena koji se mogu naći u vazduhu. Polenova zrna kod više od 20% ljudske populacije (svaki peti čovek) izazivaju alergijske reakcije (bronhitis, konjuktivitis, dermatitis, polenska kijavica i dr.).

Danas se vrši identifikacija polena za 24 biljne vrste (leska, jova, tisa i čempresi, brest, topola, javor, vrba, jasen, breza, grab, platan, orah, hrast, bor, konoplja trave, lipa, bokvica, kiselica, kopriva, štirovi, pelin, ambrozija).

Kada cvetanje, a samim tim i polen dostignu određeno stanje zrelosti, tada nastaje emitovanje polena pomoću meteorološkog mehanizma rasipanja.

Emisija polena je načelno povoljnija pri većoj temperaturi vazduha, nižoj vlažnosti vazduha i vetrovitom vremenu. Kao najveći korovski alergen javlja se vrsta Ambrosia artemisiifolia.

Uzorci iz urbanih oblasti razlikuju se od ruralnih. Brojna zagađenja u velikim gradovima dovode do otežavajućih okolnosti kod osoba koje su alergične na polen (polen se vezuje za čađ, prašinu i ostale aerozagađivače).

Grad Niš je deo sistema Aeropalinološke nacionalne mreže Republike Srbije, koju uspostavlja Agencija za zaštitu životne sredine Republike Srbije.

II - CILJ PROGRAMA

Polen kao prirodni zagađivač vazduha bitan je uzročnik alergijskih reakcija, tako da je neophodno sprovoditi:

1. kontinuirano merenje koncentracije aeropolena volumetrijskom metodom preporučenom od strane IAA (Međunarodno udruženje za aerologiju);

2. praćenje stanja, prognozu i redovno informisanje javnosti u cilju prevencije alergijskih bolesti i

3. obezbeđivanje kontinuiteta u formiranju baze podataka aeropolena za izradu "kalendara polena".

U slučaju prekoračenja koncentracija opasnih po zdravlje ljudi javnost se obaveštava, o lokaciji ili području prekoračenja, o vrsti, vremenu početka, trajanju prekoračene koncentracije, kao i o mogućim efektima po zdravlje ljudi.

Institut za javno zdravlje Niš je u obavezi da rezultate o stanju aeropolena dostavlja Agenciji za zaštitu životne sredine Republike Srbije i Gradskoj upravi grada Niša - Sekretarijatu za zaštitu životne sredine.

Informacije o stanju aeropolena dostupne su javnosti na zvaničnom sajtu Instituta za javno zdravlje Niš www.izjz-nis.org.rs, Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije www.sepa.gov.rs i Gradske uprave grada Niša- Sekretarijat za zaštitu životne sredine www.privredanis.freeiz.com/ZivotnaSredina.htm.

III - MERNI INTERVALI

Vremenski period, tokom kojeg se vrši kontinuirano - svakodnevno uzimanje uzoraka, definisan je od strane Međunarodnog udruženja za aerologiju (IAA). U klimatskim uslovima naše zemlje ovaj period počinje oko marta (vreme početka cvetanja leske i jove) i traje do prvih dana novembra (završetak cvetanja pelina i ambrozije). Početak i završetak polinacije mogu, iz godine u godinu, znatno da kolebaju, zavisno od vremenskih prilika.

Merenja obuhvataju tri sezone cvetanja:

• sezona cvetanja drveća - počinje početkom cvetanja leske i jove i traje od februara do početka maja;

• sezona cvetanja trava - traje od maja do druge dekade jula. Pored trava ovaj period karakteriše period cvetanja borova i lipe i

• sezona cvetanja korova - traje od druge polovine jula do novembra meseca.

IV - MERNI LOKALITET

U saradnji sa Ministarstvom energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije - Agencijom za zaštitu životne sredine i Institutom za javno zdravlje Niš, određeno je merno mesto za merenje aeropolena, na zgradi Instituta za javno zdravlje Niš, gde je Agencija za zaštitu životne sredine postavila mernu stanicu - klopku, koja je kupljena iz sredstava Republike Srbije u cilju uspostavljanja Državne mreže za praćenje alergenog polena.

Iz Instituta za javno zdravlje Niš, dve osobe su obučene od strane Evropski sertifikovanog kadra (IIA) za merenje koncentracije alergenog polena i dostavljanje podataka Agenciji za zaštitu životne sredine za Državnu mrežu, koja ove podatke proverava i prosleđuje u evropsku bazu u Beč.

Program monitoringa aeropolena realizuje Institut za javno zdravlje Niš, na osnovu sertifikata o edukaciji dobijenih od Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije.

V - NAČIN I DINAMIKA REALIZACIJE PROGRAMA

Koncentracija alergenog polena u vazduhu se meri uređajima "klopkama" za polen. Jedno merno mesto reprezentuje teritoriju od 30 do 50 kilometara u prečniku, u zavisnosti od orografije terena.

Aeropolen se sakuplja svakodnevno, kontinuiranom volumetrijskom metodom (Hirst, 1952). Nakon kvalitativne i kvantitativne laboratorijske analize aeropolena, dobijeni rezultati se izražavaju kao koncentracije (broj polenovih zrna u m3 vazduha). Granične vrednosti koncentracija za polen drveća i polen trava je 30 zrna/m3 vazduha, dok je za polen korova 15 zrna/m3 vazduha.

Koncentracija polena se određuje za jedan dan, nedelju, mesec i godinu, za svaku biljnu vrstu pojedinačno.

Monitoring, praćenje stanja i prognoza aeropolena na teritoriji grada Niša u 2017. godini obuhvata sledeće aktivnosti:

• merenje dnevnih koncentracija alergenog polena - svakodnevno tokom sezone cvetanja biljaka, u okviru godišnjeg intervala (od marta do novembra meseca);

• laboratorijsku obradu uzoraka i analizu rezultata dnevnih koncentracija polena;

• informisanje javnosti u cilju prevencije alergijskih bolesti što podrazumeva izradu i postavljanje sedmodnevnog izveštaja na internet stranici Instituta za javno zdravlje Niš www.izjz-nis.org.rs;

• izradu i dostavljanje sedmodnevnih numeričkih i opisnih izveštaja o stanju i prognozi aeropolena;

• izradu i dostavljanje mesečnih izveštaja o stanju aeropolena;

• izradu godišnjeg izveštaja stanja i godišnjeg kalendara aeroalergenog polena na teritoriji grada Niša, sa predlogom mera;

• distribuciju informacija potencijalnim korisnicima na zvaničnom sajtu Instituta za javno zdravlje Niš www.izjz-nis.org.rs, Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije www.sepa.gov.rs i Gradske uprave grada Niša-Sekretarijat za zaštitu životne sredine www.privredanis.freeiz.com/ZivotnaSredina.htm i

• obaveštavanje javnosti, u slučaju prekoračenja koncentracija opasnih po zdravlje ljudi, o lokaciji ili području prekoračenja, o vrsti, vremenu početka, trajanju prekoračene koncentracije, kao i o mogućim efektima po zdravlje ljudi.

VI - AKTIVNOSTI ZA REALIZACIJU PROGRAMA

Realizacija Programa monitoringa praćenja stanja i prognoza aeropolena na teritoriji grada Niša za 2017. godinu, obuhvata dve faze:

I faza - Donošenje Programa monitoringa praćenja stanja i prognoze aeropolena na teritoriji grada Niša za 2017. godinu, od strane Gradskog veća Grada Niša i

II faza - Realizacija Programa monitoringa praćenja stanja i prognoze aeropolena na teritoriji grada Niša za 2017. godinu od strane Instituta za javno zdravlje Niš - specijalizovane akreditovane kuće sa sertifikatima od Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije.

VII - IZVORI FINANSIRANJA

Program monitoringa praćenja i prognoze aeropolena na teritoriji grada Niša finansiraće se iz sredstava, predviđenih Odlukom o budžetu Grada Niša za 2017. godinu, iz sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine ("Službeni list Grada Niša", br. 148/16), razdeo 3; glava 3.1; funkcija 560; pozicija 91, ekonomska klasifikacija 424 - specijalizovane usluge, od ukupno namenjene aproprijacije od 15.700.000,00 dinara.

Program objaviti u "Službenom listu Grada Niša".