PRAVILNIK

O BLIŽIM USLOVIMA, NAČINU I POSTUPKU FINANSIRANJA POTREBA U OBLASTI SPORTA NA TERITORIJI GRADA PANČEVA

("Sl. list grada Pančeva", br. 1/2017)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi, kriterijumi i način i postupak dodele sredstava iz budžeta grada Pančeva (u daljem tekstu: Grad), odnosno odobravanja programa, odnosno projekata kojima se zadovoljavaju potrebe i interesi građana u oblasti sporta na teritoriji Grada, sadržina predloga programa, odnosno projekata, izveštavanje o realizaciji programa, odnosno projekata, način kontrole realizacije odobrenih programa, odnosno projekata, način javnog objavljivanja podataka o programima, odnosno projektima, kao i druga pitanja od značaja za obavljanje poslova u ovoj oblasti.

Član 2

Potrebe i interesi građana u oblasti sporta za čije se ostvarivanje sredstva obezbeđuju u budžetu Grada, u skladu sa zakonom, jesu:

1. podsticanje i stvaranje uslova za unapređenje sportske rekreacije, odnosno bavljenja građana sportom, posebno dece, omladine, žena i osoba sa invaliditetom

2. izgradnja, održavanje i opremanje sportskih objekata na teritoriji Grada, a posebno javnih sportskih terena u stambenim naseljima ili u njihovoj blizini i školskih sportskih objekata i nabavka sportske opreme i rekvizita

3. organizacija sportskih takmičenja od posebnog značaja za Grad

4. obezbeđenje uslova i organizovanje sportskih kampova za sportski razvoj talentovanih sportista i unapređenje kvaliteta stručnog rada sa njima

5. učešće sportskih organizacija sa teritorije Grada u domaćim i evropskim klupskim takmičenjima

6. fizičko vaspitanje dece predškolskog uzrasta i školski sport (unapređenje fizičkog vežbanja, rad školskih sportskih sekcija i društava, gradska i međuopštinska školska sportska takmičenja i dr.)

7. delatnost organizacija u oblasti sporta čiji je osnivač Grad

8. delatnost organizacija u oblasti sporta sa sedištem na teritoriji Grada koje su od posebnog značaja za Grad

9. unapređenje zaštite zdravlja sportista i obezbeđivanje adekvatnog sportsko-zdravstvenog obrazovanja sportista, posebno mladih, uključujući i antidoping obrazovanje

10. stipendiranje za sportsko usavršavanje kategorisanih sportista, posebno perspektivnih sportista

11. sprečavanje negativnih pojava u sportu (doping, nasilje i nedolično ponašanje, nameštanje sportskih rezultata i drugo)

12. edukacija, informisanje i savetovanje građana, sportista i ostalih učesnika u sistemu sporta o pitanjima bitnim za odgovarajuće bavljenje sportskim aktivnostima i delatnostima

13. periodična testiranja, sakupljanje, analiza i distribucija relevantnih informacija za adekvatno zadovoljavanje potreba građana u oblasti sporta na teritoriji Grada, istraživačko-razvojni projekti i izdavanje sportskih publikacija

14. unapređivanje stručnog rada učesnika u sistemu sporta sa teritorije Grada i podsticanje zapošljavanja visokokvalifikovanih sportskih stručnjaka i vrhunskih sportista

15. racionalno i namensko korišćenje sportskih sala i sportskih objekata u državnoj svojini čiji je korisnik Grad i sportskih objekata u svojini Grada kroz odobravanje njihovog korišćenja za sportske aktivnosti i dodelu termina za treniranje učesnicima u sistemu sporta

16. nagrade i priznanja za postignute sportske rezultate i doprinos razvoju sporta

17. druge potrebe od posebnog značaja za Grad, u skladu sa zakonom drugim propisima i opštim i drugim aktima organa Grada.

Potrebe građana iz stava 1. tačke 1, 2. i 6. ovog člana imaju prioritet pri izboru programa kojima se zadovoljavaju potrebe građana u oblasti sporta na teritoriji Grada, odnosno drugi programi mogu biti odobreni tek nakon što se zadovolje potrebe građana iz stava 1. tačke 1, 2. i 6. ovog člana.

Član 3

Sredstva za zadovoljavanje potreba i interesa građana iz člana 2. ovog pravilnika mogu se obezbediti na principu sufinansiranja, odnosno iz sledećih izvora: iz budžeta Grada i iz drugih izvora u skladu sa zakonom, a izuzetno, ako se princip sufinansiranja ne može primeniti, mogu iz budžeta Grada.

Član 4

Korisnici sredstava iz člana 3. ovog pravilnika su organizacije u oblasti sporta, sportske i druge organizacije i druga pravna i fizička lica.

II PROGRAMI I PROJEKTI U OBLASTI SPORTA

Član 5

U budžetu Grada, pod uslovima iz člana 3. ovog pravilnika, sredstva se obezbeđuju prvenstveno za programe, odnosno projekte onih nosilaca kojima se doprinosi zadovoljavanju određenih potreba i interesa građana u oblasti sporta iz člana 2. ovog pravilnika.

Član 6

Programi, odnosno projekti iz člana 5. ovog pravilnika treba da sadrže označenje predlagača programa, odnosno projekta, detaljno obrazloženje aktivnosti nosilaca programa, odnosno projekata, iznos i strukturu potrebnih finansijskih sredstava za njihovu realizaciju, izvore finansijskih sredstava, vreme i rokove za realizaciju i obrazloženje očekivanog rezultata, uz minimalni utrošak sredstava iz budžeta Grada.

Član 7

Programi i projekti u oblasti sporta mogu da budu godišnji ili posebni.

III POSTUPAK IZBORA PROGRAMA I PROJEKATA

Član 8

Sredstva za finansiranje programa, odnosno projekata organizacija u oblasti sporta, sportskih organizacija i drugih pravnih i fizičkih lica za ostvarivanje potreba i interesa građana iz člana 2. ovog pravilnika dodeljuju se putem javnog poziva.

Član 9

Javni poziv iz člana 8. ove odluke raspisuje gradonačelnik grada Pančeva (u daljem tekstu: gradonačelnik Grada) u tekućoj godini, na predlog komisije koju obrazuje posebnim aktom (u daljem tekstu: Komisija), kojim se utvrđuje sastav, nadležnost i način rada Komisije.

Komisija iz stava 1. ovog člana ima predsednika i četiri člana.

Javni poziv iz stava 1. ovog člana se objavljuje u jednom od nedeljnih listova i na sajtu Grada.

Javnim pozivom iz stava 1. ovog člana utvrđuju se bliži uslovi i kriterijumi i način odobravanja programa, odnosno projekata i dodele sredstava, izgled i sadržina predloga programa, odnosno projekata i dokumentacija koja se uz predlog podnosi, sadržina i izgled izveštaja o realizaciji programa, način i postupak kontrole realizacije odobrenih programa, odnosno projekata i druga pitanja od značaja za njihovu realizaciju.

Član 10

Predlog svog godišnjeg programa i godišnjih programa organizacija u oblasti sporta sa sedištem na teritoriji Grada, na javni poziv iz člana 8. ovog pravilnika za ostvarivanje potreba i interesa građana iz člana 2. stav 1. tačke 1, 2, 3, 5, 6, 8, 10, 12, 13, 14. i 16. ovog pravilnika, podnosi Sportski savez Pančeva.

Predlog posebnih programa, na javni poziv iz člana 8. ovog pravilnika za ostvarivanje potreba i interesa građana iz člana 2. stav 1. tačke 4, 9, 11, 15. i 17. ovog pravilnika, podnose Sportski savez Pančeva i druge organizacije u oblasti sporta sa sedištem na teritoriji Grada.

Član 11

Komisija vrši stručni pregled i daje ocenu podnetih predloga programa, odnosno projekata, na osnovu zakona, strategija, kategorizacije organizacija u oblasti sporta i programa razvoja sporta u Gradu i drugih propisa, kao i uslova i kriterijuma navedenih u javnom pozivu i dostavlja gradonačelniku Grada predlog za odobravanje programa koji sadrži dinamički plan raspodele sredstava.

Član 12

O odobrenju godišnjeg i posebnog programa, odnosno projekta gradonačelnik Grada odlučuje pojedinačnim rešenjem.

Član 13

Rešenje gradonačelnika Grada iz člana 12. ovog pravilnika je konačno i protiv njega se može voditi upravni spor.

Predmet upravnog spora ne može biti iznos dobijenih sredstava po osnovu godišnjih i posebnih programa, odnosno projekata.

Ako su nosiocu programa, odnosno projekta za realizaciju odobrenog programa dodeljena manja sredstva od sredstava navedenih u finansijskom planu programa, nosilac programa je obavezan da pre zaključenja ugovora o realizovanju programa uskladi plan realizacije programa sa visinom dodeljenih sredstava i dostavi dopunu, odnosno izmenu predloženog programa, ili dokaz da je obezbedio dodatna sredstva za realizaciju programa, a u protivnom će se smatrati da je odustao od zaključenja ugovora.

Član 14

Sa nosiocem odobrenog programa ili projekta gradonačelnik Grada zaključuje ugovor o realizovanju programa, odnosno projekta.

Član 15

Konačni plan raspodele sredstava za realizaciju programa i projekata u oblasti sporta objavljuje se na sajtu Grada.

Član 16

Izuzetno od postupka utvrđenog u članovima 8. i 10. ovog pravilnika gradonačelnik Grada, na predlog Komisije može odobriti određeni program, odnosno projekat i na osnovu podnetog predloga programa, odnosno projekta u toku godine, bez javnog poziva, u slučaju kada je u pitanju program, odnosno projekat od posebnog značaja za ostvarivanje opšteg interesa u sportu u Gradu i kada je u pitanju program ili projekat koji iz objektivnih razloga nije mogao biti podnet u postupku koji je utvrđen u članovima 8. i 10. ovog pravilnika, a predmet i sadržaj programa je takav da može biti uspešno realizovan samo od strane određenog nosioca programa.

IV USLOVI ZA ODOBRAVANJE PROGRAMA I PROJEKATA

Član 17

Odobravanje programa, odnosno projekata vrši se u skladu sa zakonom i drugim propisima, a pod uslovom da je nosilac programa ili projekta registrovan u skladu sa zakonom, da isključivo ili pretežno posluje na nedobitnoj osnovi, da ima sedište na teritoriji Grada, da je direktno odgovoran za pripremu i izvođenje programa ili projekta, da je prethodno obavljao delatnost najmanje godinu dana i da je sa uspehom realizovao odobreni program ili projekat, ukoliko je bio nosilac programa ili projekta u prethodnom periodu.

Član 18

Gradonačelnik Grada neće odobriti podneti program, odnosno projekat ako je nosilac programa, odnosno projekta u postupku likvidacije, stečaja i pod privremenom zabranom obavljanja delatnosti, ako ima blokadu poslovnog računa, poreske dugove ili dugove prema organizacijama socijalnog osiguranja, i ako je u poslednje dve godine pravosnažnom odlukom kažnjen za prekršaj ili privredni prestup u vezi sa svojim finansijskim poslovanjem, korišćenjem imovine, radom sa decom i sprečavanjem negativnih pojava u sportu.

Član 19

Pri odobravanju programa, odnosno projekata kojima se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta, prioritet imaju programi koji su strukturne i razvojne prirode, a između programa organizovanja, odnosno učešća na sportskim priredbama, prioritet imaju programi koji se odnose na sportske priredbe višeg ranga.

Član 20

Ako je u jednoj sportskoj grani registrovano više granskih sportskih saveza, finansiraju se samo programi i projekti jednog granskog sportskog saveza od posebnog značaja za Grad.

Član 21

Nosilac programa, odnosno projekta kojim se obezbeđuje ostvarivanje potreba i interesa građana iz člana 2. ovog pravilnika ne može za finansiranje istih aktivnosti da podnese programe i za sredstva od drugog nivoa vlasti u Republici Srbiji.

Član 22

Jednoj organizaciji u oblasti sporta ne može se odobriti više od 20% sredstava od ukupne sume sredstava budžeta Grada predviđenih za finansiranje programa iz oblasti sporta, s tim da se troškovi programa kojima se zadovoljavaju potrebe i interesi građana u Gradu moraju odnositi, po pravilu, najmanje 15% na aktivnosti povezane sa sportom dece.

V UGOVARANJE

Član 23

Sa nosiocem odobrenog programa ili projekta gradonačelnik Grada zaključuje ugovor o realizovanju programa, odnosno projekta kojim se obavezno uređuje: naziv i sedište nosioca programa, odnosno projekta; vrsta i sadržina programa, odnosno projekta; vreme realizacije programa, odnosno projekta, odnosno obavljanja aktivnosti; ciljevi i očekivani rezultati; visina dodeljenih sredstava; vremenski plan upotrebe sredstava; način nadzora nad odvijanjem realizacije programa, odnosno projekta; obaveze nosioca programa u pogledu podnošenja izveštaja o realizaciji programa, odnosno projekta; dokazivanje realizacije programa, odnosno projekta, namenskog korišćenja sredstava, medijskog predstavljanja programa, odnosno projekta i učešće Grada u njegovom finansiranju i druga pitanja od značaja za izvršavanje ugovornih obaveza.

Član 24

Ukoliko se nosilac odobrenog programa, odnosno projekta ne odazove pozivu za zaključenje ugovora u roku od osam dana od dana prijema poziva, smatraće se da je odustao od predloga programa.

Član 25

Nosilac odobrenog programa, odnosno projekta kome su preneta sredstva dužan je da namenski koristi sredstva dobijena iz budžeta Grada, a nabavku dobara, usluga ili radova u okviru tih sredstava mora vršiti u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke.

VI IZVEŠTAVANJE

Član 26

Nosioci odobrenih programa, odnosno projekata obavezni su da gradonačelniku Grada, na njegov zahtev, kao i u roku koji je predviđen ugovorom iz člana 23. ovog pravilnika, a najmanje jednom godišnje, dostave narativni izveštaj sa potrebnom finansijskom i drugom dokumentacijom o realizaciji programa, odnosno projekta ili delova programa, odnosno projekta i korišćenju sredstava budžeta Grada.

Član 27

Nosioci odabranih programa, odnosno projekata u završnom izveštaju o realizaciji programa, odnosno projekata vrše i procenu postignutih rezultata sa stanovišta postavljenih ciljeva.

Član 28

Gradonačelnik Grada može obustaviti dalje finansiranje programa, odnosno projekta, odnosno jednostrano raskinuti ugovor o realizaciji programa, odnosno projekta ako podnosilac odobrenog programa, odnosno projekta ne dostavi izveštaj u roku predviđenom ugovorom.

Član 29

Nosiocu odobrenog programa, odnosno projekta ne mogu biti odobrena sredstva za realizaciju novog programa, odnosno projekta pre nego što podnese izveštaj u skladu sa članovima 26. i 27. ovog pravilnika.

Član 30

Nosioci odobrenog programa, odnosno projekta u roku od 15 dana od dana usvajanja završnog izveštaja o realizaciji programa čine dostupnim javnosti izveštaj o svom radu i o obimu i načinu sticanja i korišćenja sredstava.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana dostavlja se gradonačelniku Grada.

Nosioci odobrenog programa, odnosno projekta na svim dokumentima i medijskim promocijama vezanim za realizovanje programa, odnosno projekta moraju istaći da se program, odnosno projekat finansira iz budžeta Grada.

Član 31

Nosilac odobrenog programa, odnosno projekta dužan je da čuva evidenciju, odnosno dokumentaciju koja se odnosi na realizaciju programa, odnosno projekta deset godina od dana kada je taj program, odnosno projekat završen, ako zakonom nije drukčije određeno.

VII KONTROLA PROGRAMA I PROJEKATA

Član 32

Nadzor nad realizacijom programa, odnosno projekata i namenskim korišćenjem odobrenih sredstava vrši sekretarijat Gradske uprave grada Pančeva nadležan za poslove sporta.

Sekretarijat Gradske uprave grada Pančeva nadležan za poslove sporta jednom godišnje izveštava gradonačelnika Grada o korišćenju sredstava Grada za ostvarivanje opšteg interesa u oblasti sporta, utvrđenog zakonom i ovim pravilnikom.

Član 33

Godišnji izveštaj o realizaciji svih odobrenih programa, odnosno projekata za ostvarivanje opšteg interesa u sportu u Gradu objavljuje se na sajtu Grada.

Član 34

Sredstva dobijena iz budžeta Grada za realizaciju programa, odnosno projekata kojima se ostvaruje opšti interes u oblasti sporta moraju se vratiti u budžet Grada, zajedno sa zateznom kamatom od momenta prijema, ukoliko nosilac programa, odnosno projekta:

1) netačno ili nepotpuno obavesti Grad, kao davaoca sredstava o bitnim okolnostima vezanim za odobrenje i realizovanje programa, odnosno projekta

2) svojim propustom ne izvrši program, odnosno projekat u celini ili ga izvrši u nebitnom delu ili ga izvrši sa bitnim zakašnjenjem

3) upotrebi sredstva nenamenski, u potpunosti ili delimično

4) ne pridržava se propisanih ili ugovorenih mera koje su utvrđene radi osiguranja realizacije programa, odnosno projekta

5) ne dostavi u predviđenim rokovima potrebne izveštaje i dokaze, iako ga je davalac sredstava prethodno upozorio na nepravilnosti i posledice

6) prestane da ispunjava uslove koji su na osnovu zakona i ovog pravilnika potrebni za dobijanje sredstava

7) spreči ili onemogući sprovođenje propisanih, odnosno ugovorenih kontrolnih mera.

Član 35

Gradonačelnik Grada će zahtevati povraćaj dela datih sredstava u slučaju iz člana 34. tačka 4) i 6) ovog pravilnika ili u slučaju kada je program izvršen sa zakašnjenjem, ako su realizovanim aktivnostima postignuti bitni efekti programa, odnosno projekta.

Gradonačelnik Grada će zahtevati povraćaj dela datih sredstava u slučaju iz člana 34. tačka 3) ovog pravilnika ukoliko su sredstva samo delimično nenamenski utrošena, a to nije bitno uticalo na postizanje bitnih efekata programa.

Član 36

U slučaju da gradonačelnik Grada oceni da u bitnom delu programa i projekta nisu postignuti planirani efekti prilikom njihove realizacije, propustom nosioca programa, odnosno projekta, zatražiće od nosioca da utvrdi odgovornost lica koja su realizovala program i lica koja su učestvovala u donošenju odluka koje su dovele do nepostizanja planiranih efekata programa.

Član 37

Nosilac programa, odnosno projekta iz članova 34, 35. i 36. ovog pravilnika ne može dobijati sredstva iz budžeta Grada za realizaciju svojih programa, odnosno projekata u periodu od dve godine od dana kada je utvrđeno da je u potpunosti nenamenski upotrebio odobrena sredstva za realizaciju programa ili svojim propustom nije postigao u bitnom delu planirane efekte programa.

Član 38

Gradonačelnik Grada ukinuće dalje finansiranje odobrenog programa, odnosno projekta, ako je u toku njegove realizacije pokrenut postupak likvidacije, stečaja, privremene zabrane obavljanja delatnosti nosioca programa, odnosno projekta, nastupila blokada poslovnog računa, nemogućnost izmirenja poreskih dugova ili dugova prema organizacijama socijalnog osiguranja, ako nosilac programa, odnosno projekta bude pravosnažnom odlukom kažnjen za prekršaj ili privredni prestup u vezi sa svojim finansijskim poslovanjem, korišćenjem imovine, radom sa decom i sprečavanjem negativnih pojava u sportu.

Član 39

U slučajevima iz člana 34, 35. i 38. ovog pravilnika gradonačelnik Grada će prethodno jednostrano raskinuti ugovor o realizaciji programa, odnosno projekta.

VIII ZAVRŠNA ODREDBA

Član 40

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva" i objaviće se na zvaničnoj internet prezentaciji grada Pančeva.