PRAVILNIK

O NAČINU KORIŠĆENJA SREDSTAVA SA PODRAČUNA, ODNOSNO DRUGIH RAČUNA KONSOLIDOVANOG RAČUNA TREZORA GRADA PANČEVA I O NAČINU IZVEŠTAVANJA O INVESTIRANJU SREDSTAVA KORISNIKA BUDŽETA

("Sl. list grada Pančeva", br. 1/2017)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuje način korišćenja novčanih sredstava sa podračuna, odnosno drugih računa direktnih i indirektnih korisnika sredstava budžeta grada Pančeva (u daljem tekstu: korisnika budžeta grada Pančeva) uključenih u konsolidovani račun trezora grada Pančeva (u daljem tekstu: KRT grada Pančeva).

Član 2

Korisnici budžeta grada Pančeva mogu imati podračune na kojima se vode sredstva za redovno poslovanje i podračune na kojima se vode sopstveni prihodi i podračune na kojima se vode sredstva iz drugih izvora (u daljem tekstu: druga sredstva).

Na podračunima za redovno poslovanje vode se novčana sredstva u skladu sa Odlukom o budžetu grada Pančeva.

Na podračunima sopstvenih prihoda vode se sredstva korisnika budžeta grada Pančeva koja se ostvaruju u skladu sa zakonom, ugovorom i drugim aktom.

Novčana sredstva sa podračuna za redovno poslovanje ne mogu se prenositi na podračune drugih sredstava korisnika budžeta grada Pančeva.

Član 3

Druga sredstva korisnika budžeta grada Pančeva konsoliduju se na nivou KRT-a grada Pančeva.

Ako se korisnik budžeta grada Pančeva finansira iz budžeta različitih nivoa vlasti, druga sredstva tog korisnika konsoliduju se na nivou trezora prema pripadnosti direktnog korisnika budžetskih sredstava.

II KORIŠĆENJE NOVČANIH SREDSTAVA

Član 4

Sekretarijat za finansije - Odeljenje za trezor (u daljem tekstu: Trezor) ispostavlja i realizuje naloge za plaćanje Upravi za trezor (u daljem tekstu: Uprava), na zahtev korisnika budžeta grada Pančeva, za izdatke za redovno poslovanje korisnika budžeta grada Pančeva u okviru aproprijacija odobrenih Odlukom o budžetu za budžetsku godinu, u skladu sa usvojenim finansijskim planom i utvrđenim periodičnim planom trošenja sredstava.

Odeljenje za trezor ispostavlja Upravi za trezor naloge za transfer sredstava sa računa Izvršenja budžeta na podračune za redovno poslovanje korisnika budžeta grada Pančeva, na zahtev direktnog korisnika budžeta grada Pančeva, a u skladu sa odobrenim aproprijacija, usvojenim finansijskim planom i utvrđenim periodičnim planom trošenja sredstava.

Indirektni korisnici budžeta grada Pančeva ispostavljaju naloge za prenos Upravi, u skladu sa odobrenim aproprijacijama, usvojenim finansijskim planom i utvrđenim periodičnim planom trošenja sredstava.

Ostali korisnici javnih sredstava budžeta grada Pančeva dostavljaju naloge Upravi za trezor, u skladu sa odobrenim aproprijacijama, usvojenim finansijskim planom i utvrđenim periodičnim planom trošenja sredstava.

Član 5

Korisnici budžeta grada Pančeva vrše plaćanja sa podračuna drugih sredstava, za namene i do visine utvrđene zakonom, drugim propisima i opštim aktom.

Neposredna plaćanja vrše se ispostavljanjem naloga za plaćanje, u skladu sa zakonom.

III UPRAVLJANJE NOVČANIM SREDSTVIMA NA KRT-U GRADA PANČEVA

Član 6

Svim sredstvima na KRT-u grada Pančeva upravlja Sekretarijat za finansija, Odeljenje za trezor, u cilju nesmetanog izvršavanja obaveza utvrđenih Odlukom o budžetu za budžetsku godinu.

Upravljanje sredstvima iz stava 1. ovog člana podrazumeva planiranje tokova i upravljanje primanjima i izdacima radi efikasnijeg korišćenja tih sredstava.

Trezor planira tokove novčanih sredstava sa ciljem nesmetanog izvršenja obaveza budžeta grada Pančeva.

Član 7

U cilju obezbeđenja sredstava za finansiranje tekuće likvidnosti budžeta grada Pančeva, mogu se privremeno pozajmiti sredstva sa KRT-a grada Pančeva, na osnovu Rešenja Gradonačelnika, prenosom sredstava sa računa za interne pozajmice.

Pozajmica sredstava iz stava 1. ovog člana može se vršiti u iznosu koji ne ugrožava dnevnu likvidnost KRT-a grada Pančeva.

Privremene pozajmice se moraju vratiti do kraja budžetske godine.

Član 8

Indirektni korisnici budžeta grada Pančeva, do isteka fiskalne godine, podnose Upravi nalog za prenos neutrošenih sredstava u toj budžetskoj godini sa podračuna za redovno poslovanje na račun Izvršenja budžeta grada Pančeva.

Ukoliko korisnici iz stava 1. ovog člana ne izvrše prenos neutrošenih sredstava sa podračuna za redovno poslovanje u toj budžetskoj godini, nadležni direktni korisnici obustaviće dostavljanje zahteva za prenos sredstava za istu namenu na podračune indirektnih korisnika dok navedeni ne dostave dokumentaciju o utrošku tih sredstava u celokupnom iznosu iz stava 1. ovog člana, u skladu sa odobrenom namenom.

Stanje drugih sredstava korisnika budžeta grada Pančeva evidentirano na kraju budžetske godine prenosi se kao početno stanje ovih sredstava na početku naredne budžetske godine.

IV INVESTIRANJE SREDSTAVA

Član 9

Gradonačelnik grada Pančeva, ili lice koje on ovlasti, može novčana sredstva na KRT-u grada Pančeva, osim prihoda za koje je posebnim zakonom, odnosno lokalnim propisima ili međunarodnim ugovorima utvrđena namena koja ograničava upotrebu tih sredstava, investirati na domaćem finansijskom tržištu novca po kamatnoj stopi koja nije niža od eskontne stope Narodne banke Srbije, i na način koji rizik plasiranja sredstava svodi na najmanju meru.

Sredstva iz člana 1. ovog pravilnika, koja preostanu po izvršenju obaveza u skladu sa članom 6. stav 3. ovog pravilnika, mogu se deponovati kod poslovnih banaka i Narodne banke Srbije preko noći.

Novčana sredstva iz stava 1 ovog člana mogu se deponovati kod poslovnih banaka ili Narodne banke Srbije.

Polaganje novca u depozit može biti bez utvrđenog roka vraćanja, tj. po viđenju (a vista) ili sa utvrđenim rokom vraćanja (oročeni novčani depozit) zaključenjem ugovora.

Član 10

Sekretarijat za finansije vodi evidenciju o investiranju sredstava KRT-a i dostavlja izveštavaj Ministarstvu finansija - Upravi za trezor o investiranju novčanih sredstava sa Konsolidovanog računa trezora grada Pančeva, do petog u mesecu za prethodni mesec, na obrascima propisanim Pravilnikom o načinu korišćenja sredstava sa podračuna, odnosno drugih računa konsolidovanog računa trezora Republike i o načinu izveštavanja o investiranju sredstava korisnika budžeta i organizacija obaveznog socijalnog osiguranja.

V ZAVRŠNE ODREDBE

Član 11

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu korišćenja sredstava sa podračuna, odnosno drugih računa konsolidovanog računa trezora grada Pančeva ("Službeni list grada Pančeva", broj 7/11).

Član 12

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".