UPUTSTVO
ZA SPROVOĐENJE GLASANJA NA IZBORIMA ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE RASPISANIM ZA 2. APRIL 2017. GODINE, NA TERITORIJI AUTONOMNE POKRAJINE KOSOVO I METOHIJA

("Sl. glasnik RS", br. 28/2017)

Član 1

Ovim uputstvom bliže se uređuju pitanja od značaja za sprovođenje glasanja na izborima za predsednika Republike, raspisanim za 2. april 2017. godine, na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, uz podršku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (u daljem tekstu: OEBS), bez koje nije moguće garantovati bezbedno sprovođenje izbornog postupka na teritoriji južne srpske pokrajine.

Član 2

Organi za sprovođenje izbora na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija (u daljem tekstu: Kosovo i Metohija) su Republička izborna komisija i birački odbori.

Član 3

Republička izborna komisija obavlja poslove koji su određeni Zakonom o izboru predsednika Republike, Zakonom o izboru narodnih poslanika, Uputstvom za sprovođenje izbora za predsednika Republike, raspisanih za 2. april 2017. godine i ovim uputstvom.

Član 4

Birački odbori obavljaju poslove shodno odredbama Zakona o izboru narodnih poslanika, Uputstva za sprovođenje izbora za predsednika Republike, raspisanih za 2. april 2017. godine, ovog uputstva i Pravila o radu biračkih odbora za sprovođenje izbora za predsednika Republike, raspisanih za 2. april 2017. godine ("Službeni glasnik RS", broj 18/17).

Član 5

Birački odbor čine tri člana.

Birački odbori se imenuje na predlog poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini, srazmerno njihovoj zastupljenosti u Narodnoj skupštini na dan raspisivanja izbora.

Rešenje o obrazovanju biračkih odbora i imenovanju članova biračkih odbora Republička izborna komisija donosi najkasnije 28. marta 2017. godine, u 24 časa.

Predlog za imenovanje članova biračkih odbora poslaničke grupe podnose Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije 26. marta 2017. godine, u 24 časa.

Republička izborna komisija će blagovremeno utvrditi numerički prikaz merila za imenovanje članova biračkih odbora, vodeći računa da koalicija političkih stranaka čije poslaničke grupe zajedno imaju više od polovine od ukupnog broja narodnih poslanika može da u svakom biračkom odboru ima samo po jednog člana, dok se po preostala dva mesta u biračkim odborima raspodeljuju ostalim poslaničkim grupama, srazmerno njihovoj zastupljenosti u Narodnoj skupštini na dan raspisivanja izbora.

Član 6

Za svaki upravni okrug na teritoriji Kosova i Metohije Republička izborna komisija obrazuje radna tela, koja nisu organi za sprovođenje izbora, već obavljaju poslove koje im poveri Republička izborna komisija u skladu sa ovim uputstvom.

Radno telo za svaki upravni okrug čini 11 članova.

Radno telo čine članovi imenovani na predlog predlagača kandidata za predsednika Republike.

Rešenje o obrazovanju radnih tela Republička izborna komisija donosi najkasnije 28. marta 2017. godine, u 24 časa.

Predlog za imenovanje po jednog člana u svakom radnom telu predlagači kandidata za predsednika Republike podnose Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije 26. marta 2017. godine, u 24 časa.

Izuzetno od st. 2. i 3. ovog člana, ukoliko neki predlagač kandidata za predsednika Republike blagovremeno ne dostavi predlog svog predstavnika u radnom telu, to radno telo nastavlja da radi i punovažno odlučuje bez predstavnika tog predlagača kandidata.

Član 7

Biračka mesta na Kosovu i Metohiji određena su Dopunskim rešenjem o određivanju biračkih mesta za glasanje na izborima za predsednika Republike, raspisanim za 2. april 2017. godine ("Službeni glasnik RS", br. 22/17 i 24/17).

Član 8

Izborni materijal za biračka mesta na Kosovu i Metohiji koordinatori Republičke izborne komisije predaju neposredno biračkim odborima u opštini Raška, odnosno u gradu Vranju, 31. marta 2017. godine.

O primopredaji izbornog materijala pre glasanja sačinjava se zapisnik na propisanom obrascu (IPR KiM-1/17).

Primopredaja izbornog materijala obavlja se u prisustvu svih članova biračkog odbora i radnog tela.

Nakon predaje izbornog materijala biračkim odborima, izborni materijal se stavlja u vreću za odlaganje izbornog materijala, koja se u prisustvu članova radnog tela i biračkog odbora pečati sigurnosnom zatvornicom, čiji se serijski broj upisuje u zapisnik o primopredaji iz stava 2. ovog člana. Vreća sa izbornim materijalom ne sme se otvarati pre nego što se birački odbor na dan glasanja okupi na biračkom mestu.

O bezbednom transportu izbornog materijala od administrativnog prelaza do biračkih mesta staraće se OEBS.

Član 9

Glasanje na biračkom mestu sprovodi se u skladu sa odredbama Zakona o izboru narodnih poslanika i Pravila o radu biračkih odbora za sprovođenje izbora za predsednika Republike, raspisanih za 2. april 2017. godine.

Član 10

Po završenom glasanju, birački odbor preduzima radnje u skladu sa članom 74. Zakona o izboru narodnih poslanika i Pravilima o radu biračkih odbora za sprovođenje izbora za predsednika Republike, raspisanih za 2. april 2017. godine, ukoliko za to postoje bezbednosni uslovi.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju 2. aprila 2017. godine najkasnije u 19 časova, na osnovu informacija dobijenih od OEBS, obaveštava Republičku izbornu komisiju o tome da li postoje bezbednosni uslovi za preduzimanje radnji iz stava 1. ovog člana.

Član 11

Kada predstavnici OEBS utvrde da postoje uslovi za bezbedan transport izbornog materijala sa biračkog mesta, izborni materijal se transportuje do opštine Raška, odnosno grada Vranja.

Svaki član biračkog odbora ima pravo i dužnost da nadzire prenošenje glasačkih kutija i drugog izbornog materijala od biračkog mesta do opštine Raška, odnosno do grada Vranja.

O bezbednom transportu izbornog materijala od administrativnog prelaza do biračkih mesta, odnosno od biračkih mesta do administrativnog prelaza staraće se OEBS.

Član 12

Birački odbori predaju izborni materijal sa biračkog mesta, u prisustvu radnog tela, koordinatoru Republičke izborne komisije u sedištu opštine Raška, odnosno grada Vranja.

Radno telo je ovlašćeno da, u prisustvu biračkog odbora i koordinatora Republičke izborne komisije, uvidom u izborni materijal sa biračkog mesta utvrdi tačnost rezultata glasanja upisanih u Zapisnik o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor predsednika Republike na Obrascu IPR-13/17 (u daljem tekstu: Zapisnik o radu biračkog odbora).

Ukoliko članovi biračkog odbora, iz bezbednosnih razloga, nisu bili u mogućnosti da popune Zapisnik o radu biračkog odbora, birački odbor i radno telo, u prisustvu koordinatora Republičke izborne komisije, na osnovu stanja izbornog materijala popunjavaju Zapisnik o radu biračkog odbora.

O primopredaji izbornog materijala posle glasanja sačinjava se zapisnik na propisanom obrascu (IPR KiM-2/17).

Po obavljenoj primopredaji, zapečaćen koverat u kojem je kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije, zapečaćen koverat u kojem su neupotrebljeni glasački listići, zapečaćen koverat u kojem su nevažeći glasački listići i zapečaćen koverat u kojem su važeći glasački listići stavljaju se u vreću za odlaganje izbornog materijala, koja se u prisustvu članova radnog tela i članova biračkog odbora koji su predali materijal pečati sigurnosnom zatvornicom, čiji se serijski broj upisuje u zapisnik o primopredaji iz stava 4. ovog člana. Vreća se obavezno obeležava nalepnicom koja sadrži naziv grada/opštine i redni broj biračkog mesta. Zapečaćena vreća se može otvoriti samo na osnovu odluke Republičke izborne komisije.

Član 13

Pojedine radnje iz ovog uputstva vršiće se prema obrascima koji su sastavni deo ovog uputstva:

1. zapisnik o primopredaji izbornog materijala pre glasanja između koordinatora Republičke izborne komisije i biračkog odbora na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija (IPR KiM-1/17);

2. zapisnik o primopredaji izbornog materijala posle glasanja između biračkog odbora na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija i koordinatora Republičke izborne komisije (IPR KiM-2/17).

Član 14

Na sva ostala pitanja koja nisu uređena ovim uputstvom, shodno se primenjuju odredbe Uputstva za sprovođenje izbora za predsednika Republike, raspisanih za 2. april 2017. godine.

Član 15

Ovo uputstvo stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac IPR KiM-1/17

 

ZAPISNIK
O PRIMOPREDAJI IZBORNOG MATERIJALA PRE GLASANJA IZMEĐU KOORDINATORA REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE I BIRAČKOG ODBORA NA TERITORIJI AUTONOMNE POKRAJINE KOSOVO I METOHIJA

 

1. Koordinator Republičke izborne komisije za AP Kosovo i Metohiju predaje biračkom odboru na biračkom mestu broj ______________

u opštini/gradu

___________________________________

na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija sledeći izborni materijal:

 

(naziv opštine/grada)

 

1)

Listu kandidata za izbor predsednika Republike,

2)

izvod iz Dopunskog rešenja o određivanju biračkih mesta,

3)

Rešenje o obrazovanju biračkog odbora,

4)

izvod iz biračkog spiska po kome će glasati birači na biračkom mestu,

5)

_______

glasačkih listića za glasanje birača po izvodu iz biračkog spiska iz podtačke 4) ove tačke,

 

(broj)

 

6)

Kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije,

7)

Obrazac Zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor predsednika Republike,

8)

Pravila o radu biračkih odbora,

9)

Državnu zastavu Republike Srbije,

10)

_______

obrazaca potvrde o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta,

 

(broj)

 

11)

obrazac evidencije o prisustvu članova biračkog odbora na biračkom mestu,

12)

tri identifikacione kartice za članove biračkih odbora,

13)

glasačku kutiju,

14)

______

paravana za obezbeđivanje tajnosti glasanja,

 

(broj)

 

15)

dva spreja za obeležavanje prsta birača,

16)

dve UV lampe,

17)

baterije za UV lampe,

18)

pribor za pisanje (olovke i marker),

19)

pribor za pečaćenje glasačke kutije i drugog izbornog materijala (pečat i pečatni vosak),

20)

koverte za odlaganje glasačkih listića i potvrda o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta,

21)

ostali izborni materijal (makaze, selotejp, lenjir, papir za pisanje).

2. Birački odbor je primio izborni materijal naznačen u podtač. 1) do 21) tačke 1. ovog zapisnika, izuzev izbornog materijala iz podtač. __________________________________.

3. Po obavljenoj primopredaji, birački odbor je, u prisustvu koordinatora Republičke izborne komisije za AP Kosovo i Metohiju i Radnog tela za ________________________________ upravni okrug, primljeni izborni materijal stavio u vreću za odlaganje izbornog materijala, koja je, potom, zapečaćena sigurnosnom zatvornicom sa serijskim brojem

 

(upisati serijski broj sa sigurnosne zatvornice)

4. Primopredaji izbornog materijala prisustvovali su sledeći članovi Radnog tela:

1)

 

 

(potpis)

 

(ime i prezime)

2)

 

 

(potpis)

 

(ime i prezime)

3)

 

 

(potpis)

 

(ime i prezime)

4)

 

 

(potpis)

 

(ime i prezime)

5)

 

 

(potpis)

 

(ime i prezime)

6)

 

 

(potpis)

 

(ime i prezime)

7)

 

 

(potpis)

 

(ime i prezime)

8)

 

 

(potpis)

 

(ime i prezime)

9)

 

 

(potpis)

 

(ime i prezime)

10)

 

 

(potpis)

 

(ime i prezime)

11)

 

 

(potpis)

 

(ime i prezime)

 

 

5. Primedbe članova Radnog tela:

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

6. Zapisnik je sačinjen u dva istovetna primerka, od kojih je jedan kod koordinatora Republičke izborne komisije, a drugi kod biračkog odbora.

U

____________

,

__________

u

_________

časova.

 

(mesto)

 

(datum)

 

 

 

 

Za birački odbor

 

Za Republičku izbornu komisiju

_____________________________

 

______________________

(potpis)

 

(potpis)

_____________________________

 

______________________

(ime i prezime)

 

(ime i prezime)

____________________________

 

 

(potpis)

 

 

____________________________

 

 

(ime i prezime)

 

 

____________________________

 

 

(potpis)

 

 

___________________________

 

 

(ime i prezime)

 

 

 

Obrazac IPR KiM-2/17

 

ZAPISNIK
O PRIMOPREDAJI IZBORNOG MATERIJALA POSLE GLASANJA IZMEĐU BIRAČKOG ODBORA NA TERITORIJI AUTONOMNE POKRAJINE KOSOVO I METOHIJA I KOORDINATORA REPUBLIČKE IZBORNE KOMISIJE

 

1. Birački odbor za biračko mesto broj _____ u opštini/gradu

__________________________,

 

 

(naziv opštine/grada)

 

na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, predaje koordinatoru Republičke izborne komisije za AP Kosovo i Metohija sledeći izborni materijal:

1) prvi primerak Zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor predsednika Republike.

2) izvod iz biračkog spiska po kome su glasali birači na biračkom mestu,

3) zapečaćeni koverat sa kontrolnim listom za proveru ispravnosti glasačke kutije,

4) zapečaćeni koverat sa neupotrebljenim glasačkim listićima,

5) zapečaćeni koverat sa nevažećim glasačkim listićima,

6) zapečaćeni koverat sa važećim glasačkim listićima,

7) zapečaćeni koverat sa potvrdama o izbornom pravu birača koji su glasali van biračkog mesta,

8) sigurnosnu zatvornicu korišćenu za pečaćenje vreće sa izbornim materijalom prilikom primopredaje izbornog materijala između koordinatora Republičke izborne komisije i biračkog odbora pre glasanja,

9) popunjen obrazac evidencije o prisustvu članova biračkog odbora na biračkom mestu,

10) glasačku kutiju,

11) dva spreja za obeležavanje prsta birača,

12) dve UV lampe.

13) tri identifikacione kartice za članove biračkih odbora.

2. Koordinator Republičke izborne komisije je primio izborni materijal naznačen u podtač. 1) do 13) tačke 1. ovog zapisnika, izuzev izbornog materijala iz podtač. ___________________.

3. Nakon primopredaje, koordinator Republičke izborne komisije je, u prisustvu članova biračkog odbora i Radnog tela za ________________________________ upravni okrug, materijal naznačen u podtač. 3) do 6) i podtački 8) tačke 1. ovog zapisnika stavio u vreću za odlaganje izbornog materijala, koju je zapečatio sigurnosnom zatvornicom sa serijskim brojem

 

(upisati serijski broj sa sigurnosne zatvornice)

4. Primopredaji izbornog materijala prisustvovali su sledeći članovi Radnog tela:

1)

 

 

(potpis)

 

(ime i prezime)

2)

 

 

(potpis)

 

(ime i prezime)

3)

 

 

(potpis)

 

(ime i prezime)

4)

 

 

(potpis)

 

(ime i prezime)

5)

 

 

(potpis)

 

(ime i prezime)

6)

 

 

(potpis)

 

(ime i prezime)

7)

 

 

(potpis)

 

(ime i prezime)

8)

 

 

(potpis)

 

(ime i prezime)

9)

 

 

(potpis)

 

(ime i prezime)

10)

 

 

(potpis)

 

(ime i prezime)

11)

 

 

(potpis)

 

(ime i prezime)

 

 

5. Primedbe članova Radnog tela:

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

6. Zapisnik je sačinjen u dva istovetna primerka, od kojih je jedan kod koordinatora Republičke izborne komisije, a drugi kod biračkog odbora.

U

____________

,

__________

u

_________

časova.

 

(mesto)

 

(datum)

 

 

 

 

Za birački odbor

 

Za Republičku izbornu komisiju

_____________________________

 

______________________

(potpis)

 

(potpis)

_____________________________

 

______________________

(ime i prezime)

 

(ime i prezime)

____________________________

 

 

(potpis)

 

 

____________________________

 

 

(ime i prezime)

 

 

____________________________

 

 

(potpis)

 

 

___________________________

 

 

(ime i prezime)