UPUTSTVO
O BLIŽEM UREĐIVANJU NAČELA ZA UNUTRAŠNJU ORGANIZACIJU I SISTEMATIZACIJU RADNIH MESTA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 6/2017 i 13/2017)

Član 1

Ovim uputstvom bliže se uređuju načela za unutrašnju organizaciju i sistematizaciju radnih mesta službenika i nameštenika u gradskim upravama, posebnim organizacijama i službama, (u daljem tekstu: organi) i propisuje način pripreme i donošenja pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u organima (u daljem tekstu: pravilnik).

Član 2

Sve imenske reči koje se u ovom uputstvu koriste u muškom rodu, a imaju i ženski rod podrazumevaju i istovremeno obuhvataju iste imenice u ženskom rodu.

Imenice koje označavaju službene pozicije i funkcije u organima koriste se u obliku koji izražava pol lica koje je njihov nosilac.

Član 3

Unutrašnja organizacija i sistematizacija radnih mesta u organima prilagođava se delokrugu i radnim procesima u njima, uz primenu načela:

1. objedinjavanja istih ili srodnih poslova, odnosno međusobno povezanih poslova u odgovarajuće organizacione jedinice;

2. zakonitog i blagovremenog odlučivanja o pravima i obavezama i na zakonu i drugim propisima zasnovanim pravnim interesima zaposlenih, građana, privrednih društava i drugih pravnih subjekata;

3. stručnog, racionalnog i ekonomičnog obavljanja poslova uz maksimalno korišćenje svih raspoloživih znanja u organima i uštedu sredstava, kao i ostvarivanja odgovornosti zaposlenih i postavljenih lica za njihovo obavljanje;

4. efikasnog rukovođenja organizacionim jedinicama i stalnog nadzora nad obavljanjem poslova;

5. efikasne međusobne saradnje organa, saradnje sa odgovarajućim republičkim i pokrajinskim organima, javnim preduzećima, ustanovama i drugim organizacijama i subjektima kojima su poverena javna ovlašćenja;

6. uključivanja predstavnika stručnih radnika i organizacija prilikom predlaganja, odlučivanja i preduzimanja odgovarajućih mera;

7. primene savremenih metoda i sredstava rada, i

8. javnosti rada organa.

Član 4

Poslovi iz delokruga organa obavljaju se, po pravilu, u okviru unutrašnjih jedinica, čija se vrsta i broj utvrđuju prema vrsti i obimu poslova i njihovoj međusobnoj povezanosti.

Izuzetno, poslovi iz delokruga organa mogu se obavljati i kada unutrašnje jedinice nisu utvrđene, pod uslovom da vrsta i obim poslova ne zahtevaju njihovo grupisanje u neke od unutrašnjih jedinica utvrđenih ovim uputstvom.

Član 5

Unutrašnje jedinice obrazuju se kao osnovne i uže jedinice.

Član 6

Osnovna unutrašnja jedinica u organima je sektor, odnosno uprava sa položajem sektora.

Osnovne unutrašnje jedinice obrazuju se odlukom kojom se uređuju organizacija i delokrug organa i ne mogu da se obrazuju pravilnikom.

Sektor se obrazuje za obavljanje poslova koji predstavljaju posebnu oblast rada u organu ili radi objedinjavanja međusobno povezanih poslova više užih unutrašnjih jedinica.

Radom sektora rukovodi šef sektora, pomoćnik rukovodioca organa ili drugo postavljeno lice.

Član 7

Uže unutrašnje jedinice jesu odeljenje, odsek i grupa.

Odeljenje, odsek i grupa mogu da se obrazuju u sektoru ili izvan njega.

Odeljenje, odsek i grupa obrazovani izvan sektora vrše poslove iz pojedinih oblasti koje nisu u delokrugu sektora ili ako to nalažu posebni propisi.

U odeljenju može da se obrazuje više odseka i grupa, a u odseku više grupa.

Član 8

Odeljenje se obrazuje radi obavljanja međusobno povezanih poslova na kojima radi najmanje osam službenika ili nameštenika, a njime rukovodi šef odeljenja.

Odsek se obrazuje radi obavljanja međusobno srodnih poslova koji zahtevaju neposrednu povezanost i organizacionu posebnost na kojima radi najmanje pet službenika ili nameštenika, a njime rukovodi šef odseka.

Grupa se obrazuje radi obavljanja međusobno povezanih poslova na kojima radi najmanje troje službenika ili nameštenika, a njom rukovodi rukovodilac grupe.

Šef odeljenja, šef odseka i rukovodilac grupe za svoj rad i rad uže unutrašnje jedinice odgovaraju rukovodiocu i šefu sektora ako je uža unutrašnja jedinica u sektoru, odnosno samo rukovodiocu ako je uža unutrašnja jedinica van sektora ili ako je u sastavu organa koji nema sektor.

Radna mesta rukovodilaca užih unutrašnjih jedinica (šefovi odeljenja, šefovi odseka, rukovodioci grupa) mogu da se razvrstaju u zvanja samostalnog savetnika, saradnika i višeg referenta.

Radno mesto rukovodioca uže unutrašnje jedinice ne može biti razvrstano u zvanje niže od zvanja ostalih radnih mesta u njoj.

Nameštenik može da rukovodi samo onom užom unutrašnjom jedinicom u kojoj isključivo rade nameštenici.

Radna mesta nameštenika koji rukovode užom unutrašnjom jedinicom mogu da se razvrstaju u prvu, treću i četvrtu vrstu radnih mesta.

Radno mesto nameštenika rukovodioca uže unutrašnje jedinice ne može biti razvrstano u vrstu nižu od ostalih vrsta u njoj.

Član 9

Samostalni izvršilac je službenik ili nameštenik čije je radno mesto, zbog prirode poslova koje obavlja, izvan unutrašnjih jedinica i koji radi po uputstvima rukovodioca organa i pod njegovim nadzorom.

Član 10

Pravilnik se donosi na osnovu kadrovskog plana.

Član 11

Pravilnik se sastoji od dela kojim se utvrđuje unutrašnja organizacija organa i dela kojim se sistematizuju radna mesta.

Deo pravilnika kojim se utvrđuje unutrašnja organizacija sadrži:

1. prikaz radnih mesta službenika na položaju, radnih mesta službenika razvrstanih u zvanja, radnih mesta nameštenika razvrstanih u vrste i radnih mesta pripravnika;

2. prikaz unutrašnje organizacije organa po vrstama unutrašnjih jedinica i delokrug rada unutrašnjih jedinica;

3. rukovođenje unutrašnjim jedinicama;

4. ovlašćenja i odgovornosti rukovodilaca unutrašnjih jedinica.

Deo pravilnika kojim se utvrđuje sistematizacija radnih mesta sadrži:

1. prikaz broja radnih mesta i broja službenika na položaju, službenika i nameštenika u unutrašnjoj jedinici;

2. nazive radnih mesta službenika i nameštenika;

3. potreban broj službenika i nameštenika za svako radno mesto;

4. opise poslova radnih mesta;

5. uslove za svako radno mesto (na primer: vrsta i stepen obrazovanja, radno iskustvo, poznavanje jezika, poznavanje rada na računaru, položen stručni ispit);

6. šematski prikaz unutrašnje organizacije organa po vrstama unutrašnjih jedinica, sa ukupnim brojem sistematizovanih radnih mesta službenika i nameštenika u svakoj unutrašnjoj jedinici i ukupnim brojem pripravnika.

Član 12

Priprema i izrada pravilnika zasniva se na dokumentacionoj osnovi koja sadrži:

1. pregled propisa kojima se utvrđuje delokrug rada organa;

2. vrstu poslova koji se obavljaju u organu;

3. obim poslova u godini koja prethodi pripremi dokumentacione osnove;

4. razloge i obrazloženja predloga za izmenu postojeće organizacije, odnosno predloga za novu organizaciju;

5. zahtevani broj službenika i nameštenika za obavljanje poslova u organu;

6. obrazloženje potreba za navedenim brojem službenika i nameštenika.

Član 13

Rukovodilac organa dostavlja predlog pravilnika i dokumentacionu osnovu za organ kojim rukovodi na mišljenje gradskoj upravi nadležnoj za poslove uprave, propise i finansije, kao i Sindikalnoj organizaciji gradske uprave Grada Novog Sada.

Nakon pribavljenih mišljenja iz stava 1. ovog člana, rukovodilac organa donosi pravilnik i dostavlja ga rukovodiocu uprave u okviru koje se obavljaju opšti poslovi, radi objedinjavanja.

Objedinjen predlog pravilnika, rukovodilac uprave iz stava 2. ovog člana dostavlja Gradskom veću Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradsko veće) radi usvajanja.

Uz objedinjen predlog pravilnika Gradskom veću dostavljaju se dokumentaciona osnova, pribavljena mišljenja i pismeno obrazloženje razloga zbog kojih nisu prihvaćene primedbe, koje su u svojim mišljenjima navele uprave i Sindikalna organizacija gradske uprave Grada Novog Sada, iz stava 1. ovog člana.

Član 14

Objedinjeni pravilnik usvaja Gradsko veće.

Objedinjeni pravilnik i stava 1. ovog člana dostavlja se svim organima i stupa na snagu osmog dana od dana isticanja na oglasnim tablama.

Objedinjeni pravilnik iz stava 1. ovog člana dostavlja se Gradskoj upravi za opšte poslove - Sektoru za poslove upravljanja ljudskim resursima i Gradskoj upravi za finansije.

Član 15

Na pripremu i donošenje izmena i dopuna pravilnika primenjuju se odredbe ovog uputstva, kojima je uređen način pripreme i donošenja pravilnika, izuzev odredaba koje su u vezi s dokumentacionom osnovom.

Član 16

Organi su dužni da usklade pravilnik sa odredbama ovog uputstva u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog uputstva.

Član 17

Danom stupanja na snagu ovog uputstva prestaje da važi Uputstvo o načelima za unutrašnje uređenje i sistematizaciju radnih mesta u gradskim upravama, posebnim organizacijama i službama i uslovima za sticanje zvanja zaposlenih ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 9/09).

Član 18

Ovo uputstvo stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".