REŠENJE

O KATEGORIJAMA OSOBA SA INVALIDITETOM KOJA MOGU DA KORISTE POSEBNO ODREĐENA PARKING MESTA NA JAVNIM PARKIRALIŠTIMA

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 3/2017)

1. Na javnim parkiralištima na teritoriji grada Valjeva parking mesta za parkiranje vozila osoba sa invaliditetom mogu da koriste:

- vojni invalidi koji su po osnovu priznatog svojstva vojnog invalida I grupe sa 100% vojnog invaliditeta - trajno, ostvarili pravo na putničko motorno vozilo odnosno pravo na isplatu novčanog iznosa u visini tržišne cene putničkog motornog vozila koje se sklapa u Republici Srbiji u osnovnoj verziji izrade sa najmanjom radnom zapreminom, po odredbama Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica palih boraca ("Sl. list SRJ" br. 24/98, 29/98, 25/00, "Sl. glasnik RS" br. 101/05 i 111/09) a u vezi sa Pravilnikom o oštećenjima organizma po osnovu kojih vojni invalid ima pravo na putničko motorno vozilo i vrsti motornog vozila ("Sl. list SRJ" br. 37/98) i u skladu sa Zaključkom Vlade 05 broj: 401-1181/2011 od 24.02.2011. godine.

Dokaz: Konačno rešenje o priznatom pravu na putničko motorno vozilo, odnosno konačno rešenje o priznatom pravu na isplatu novčanog iznosa u visini tržišne cene putničkog motornog vozila koje se sklapa u Republici Srbiji u osnovnoj verziji izrade sa najmanjom radnom zapreminom.

- civilni invalidi rata I grupe sa 100% invaliditeta - trajno, kojima je svojstvo invalida priznato konačnim rešenjem nadležnog organa po odredbama Zakona o pravima civilnih invalida rata ("Sl. glasnik RS" br. 52/96) i to po osnovu jednog od oštećenja organizma iz tačke 115b, 116b, 120v, 121b, 102, 124, 200g, 206, 208g, 209g ili 157 Liste procenata vojnog invaliditeta ("Sl. list SRJ" br. 37/98).

Dokaz: Konačno rešenje o priznatom svojstvu civilnog invalida rata I grupe sa 100% invaliditeta - trajno, primenom jedne od nabrojanih tačaka Liste procenata vojnog invaliditeta.

- vojni invalidi i civilni invalidi rata kojima je konačnim rešenjem nadležnog organa priznato svojstvo vojnog invalida ili civilnog invalida rata I grupe sa 100% invaliditeta, II grupe sa 100% invaliditeta, III grupe sa 90% invaliditeta, IV grupe sa 80% invaliditeta, V grupe sa 70% invaliditeta, VI grupe sa 60% invaliditeta, VII grupe sa 50% invaliditeta shodno odredbama Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica palih boraca ("Sl. list SRJ" br. 24/98, 29/98, 25/00, "Sl. glasnik RS" br. 101/05 i 111/09) odnosno Zakona o pravima civilnih invalida rata ("Sl. glasnik RS" br. 52/96).

Dokaz: Konačno rešenje o priznatom svojstvu vojnog invalida odnosno civilnog invalida rata.

- vojni invalidi i civilni invalidi rata, kojima je svojstvo invalida priznato konačnim rešenjem nadležnog organa, po osnovu gubitka vida na oba oka - 100% odnosno smanjenja obostranog vida - 90%, primenom odredaba Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica palih boraca odnosno Zakona o pravima civilnih invalida rata a u vezi sa Listom procenata vojnog invaliditeta.

Dokaz: Konačno rešenje o priznatom svojstvu invalida po osnovu obostranog gubitka/smanjenja vida.

- osobe sa trajnim oštećenjem donjih ekstremiteta sa 80%, 90% i 100% invalidnosti, odnosno I, II i III stepena telesnog oštećenja donjih ekstremiteta ili karlice,

- osobe sa oboljenjem bubrega koje zahteva trajnu hemodijalizu,

- osobe sa gubitkom vida na oba oka - 100%, odnosno sa smanjenjem obostranog vida - 90%,

- deca sa višestrukim smetnjama u razvoju ili obolela od autizma.

Dokaz: Rešenje Komisije organa veštačenja republičkog Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje o stepenu telesnog funkcionalnog oštećenja donjih ekstremiteta, odnosno odgovarajuća medicinska dokumentacija o gubitku/smanjenju vida na oba oka, odnosno sa dijagnozom obolenja bubrega koje zahteva trajnu hemodijalizu ili o višestrukim smetnjama u razvoju i o autizmu, a za decu - odgovarajuća medicinska dokumentacija ili mišljenje Interresorne komisije za procenu potreba za pružanjem dodatne obrazovne, zdravstvene ili socijalne podrške detetu i učeniku.

- članovi uže porodice osobe sa invaliditetom, koji živi sa njim u zajedničkom domaćinstvu i o njemu se neposredno brine i stara, u slučaju da se u vozilu nalazi osoba sa invaliditetom.

Članovi uže porodice u smislu ovog rešenja su: bračni drug, deca, braća i sestre i roditelji odnosno staraoci ili hranitelji osobe sa invaliditetom.

2. Parking mesta za parkiranje vozila osoba sa invaliditetom mogu da koriste lica iz tačke 1. ovog rešenja pod sledećim uslovima:

- da imaju prijavljeno prebivalište na teritoriji grada Valjeva (dokaz: lična karta odnosno prijava prebivališta za maloletno dete),

- da je lice iz tačke 1. ovog rešenja ili član njegove uže porodice vlasnik vozila (dokaz: saobraćajna dozvola), ili korisnik vozila na osnovu ugovora o lizingu (dokaz: ugovor o lizingu),

Izuzetno:

- ukoliko je vlasnik vozila ili korisnik vozila na osnovu ugovora o lizingu član uže porodice osobe sa invaliditetom, pored saobraćajne dozvole i ugovora o lizingu, potrebna je i lična karta, kao dokaz da su na istoj adresi stana, izvod iz matične knjige rođenih za osobu koja ostvaruje pravo, kao dokaz o stepenu srodstva, a za staratelja/hranitelja i rešenje nadležnog centra za socijalni rad prema prijavi prebivališta o stavljanju pod starateljstvo, odnosno rešenje o hraniteljstvu;

- ukoliko je vlasnik vozila bračni drug lica iz tačke 1. ovog rešenja potreban je i izvod iz matične knjige venčanih, a za vanbračnog partnera - izjava dva svedoka overena u sudu ili u Gradskoj upravi o činjenici da se nalaze u vanbračnoj zajednici,

- ukoliko je vlasnik vozila dete osobe sa invaliditetom potreban je izvod iz matične knjige rođenih za vlasnika vozila,

- da je na registarskim tablicama oznaka VA (dokaz: saobraćajna dozvola).

Ukoliko lice iz tačke 1. ovog rešenja ima više od jednog putničkog motornog vozila parking mesta za parkiranje vozila osoba sa invaliditetom može da koristi samo sa jednim putničkim vozilom za koje se izdaje i znak za označavanje vozila osobe sa invaliditetom.

Znak za označavanje vozila osoba sa invaliditetom ne može se izdati za vozilo koje se koristi za ostvarenje prihoda.

3. Lica iz tačke 1. ovog rešenja mogu da koriste parking mesta, uz znak za označavanje vozila osobe sa invaliditetom (u daljem tekstu: znak) koju izdaje Gradska uprava za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove Valjevo i koji su dužni da je nalepe na uočljivo mesto, u gornjem desnom uglu prednjeg vetrobranskog stakla, na unutrašnjoj strani vetrobranskog stakla.

4. Znak se izdaje na zahtev lica iz tač. 1 ovog rešenja do kraja tekuće godine i može se izdati samo uz podnošenje fotokopija dokaza preciziranih u tački 1. ovog rešenja kao i:

- fotokopije saobraćajne dozvole koja se vodi na osobu sa invaliditetom ili na člana porodice osobe sa invaliditetom,

- ukoliko se saobraćajna dozvola vodi na člana porodice, izvod iz matične knjige rođenih ili matične knjige venčanih odnosno potvrda o starateljstvu ili statusu hranitelja,

- fotokopije lične karte,

- fotokopije vozačke dozvole lica iz tačke 1. ovog rešenja.

5. Znak za označavanje vozila osobe sa invaliditetom štampa poslovno udruženje "Udruženje parkirališta Srbije" za tekuću godinu.

6. Lica iz tač. 1 ovog rešenja, uz znak, dobijaju i dva primerka potvrde o izdatoj nalepnici.

Jedan primerak potvrde lice iz tač.1 ovog rešenja je dužno da dostavi JKP "Vidrak" Valjevo a drugi primerak su dužni dati na uvid ovlašćenom licu prilikom kontrole parkiranja.

7. O izvršenju ovog rešenja staraće se Gradska uprava za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove - Odeljenje za društvene delatnosti.

8. Danom stupanja na snagu ovog rešenja prestaje da važi rešenje o kategorijama invalida koji mogu da koriste posebno određena parking mesta na javnim parkiralištima koji je doneo Gradonačelnik grada Valjeva dana 21.05.2013. godine pod brojem 5-3/2013-09.

9. Rešenje objaviti u "Službenom glasniku grada Valjeva".