ODLUKA
O PIJACAMA

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 8/2015 i 3/2017)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom propisuje se upravljanje pijacama na teritoriji grada Valjeva, lokacija, opremanje i održavanje pijace, način izdavanja pijačnog prostora, obaveze prodavca, radno vreme i druga pitanja od značaja za rad pijaca.

Upravljanje pijacama je komunalno opremanje, održavanje objekata na pijacama (pijačnog poslovnog prostora, uključujući i kioske i tezge na otvorenom prostoru), davanje u zakup tezgi na pijacama i organizacija delatnosti na zatvorenim i otvorenim prostorima koji su namenjeni za obavljanje prometa poljoprivredno- prehrambenih i drugih proizvoda.

Član 2

Pijaca je posebna tržišna institucija koja se bavi organizovanjem trgovine na malo, putem uređivanja, održavanja i izdavanja specijalizovanog prostora za obavljanje pijačne prodaje kao i pratećih usluga.

Pijačna prodaja obuhvata prodaju robe na tezgama, boksovima ili posebnim prodajnim objektima i to svežih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, proizvoda domaće radinosti i zanatskih proizvoda, druge robe široke potrošnje, kao i pružanje pratećih usluga.

Član 3

Korisnici pijačnih usluga u smislu ove odluke su:

1. pravna lica, preduzetnici i fizička lica koja koriste pijačni prostor u cilju prodaje proizvoda ili pružanja usluga pod uslovima propisanim zakonom, podzakonskim aktima, ovom odlukom i aktima donetim na osnovu ove odluke (u daljem tekstu: prodavac) i

2. lica koja se na pijaci snabdevaju proizvodima i koriste odgovarajuće usluge (u daljem tekstu: kupac).

Prodaju na pijaci obavljaju lica koja imaju svojstvo trgovca.

II LOKACIJA I UPRAVLJANJE PIJACAMA

Član 4

Pijace u smislu ove odluke su određeni I posebno uređeni prostori, opremljeni odgovarajućom infrastrukturom, objektima i prodajnim mestima koji su namenjeni za promet proizvoda i pružanja drugih pijačnih usluga.

Pijace iz stava 1. ovog člana određuju se planskim aktom i Programom privremenih lokacija pijaca.

Program iz stava 2. ovog člana donosi Gradonačelnik grada Valjeva na period od pet godina, a na osnovu predloga Programa privremenih lokacija pijaca koji izrađuje Gradska uprava za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove - Odeljenje za urbanizam, građevinarstvo, saobraćaj i zaštitu životne sredine.

Član 5

Pijace, prema vrsti robe koja se na njima prodaje, u smislu ove odluke su:

1. Zelena pijaca - je prostor određen planskim aktom ili Programom privremenih lokacija pijaca namenjen i komunalno opremljen za obavljanje prometa na malo poljoprivredno-prehrambenih proizvoda (svežeg i sušenog voća, povrća, šumskih plodova, jaja), cveća, ukrasnog i lekovitog bilja, sadnog materijala, neprehrambenih proizvoda zanatskih radnji i domaće radinosti.

2. Kvantaška pijaca - je prostor određen planskim aktom ili Programom privremenih lokacija pijaca namenjen i komunalno opremljen za obavljanje prometa na malo i veliko poljoprivredno-prehrambenih proizvoda (voća, povrća, jaja) sa tezgi, kontejnera, boksova, vozila i prikolica.

3. Stočna pijaca - je prostor određen planskim aktom ili Programom privremenih lokacija pijaca namenjen i komunalno opremljen za izlaganje i promet životinja na kome se dovoze životinje iz različitih gazdinstava i izlažu radi prodaje.

4. Robna pijaca - je prostor određen planskim aktom ili Programom privremenih lokacija pijaca namenjen i komunalno opremljen za obavljanje prometa na malo neprehrambenih proizvoda dozvoljenih zakonom.

5. Robna pijaca polovnih stvari - je prostor određen planskim aktom ili Programom privremenih lokacija pijaca namenjen i komunalno opremljen za obavljanje prometa na malo polovne korišćene robe (odeća, obuća, razni kućni predmeti, motori i njihovi delovi, električni aparati i druga slična roba).

6. Auto pijaca - je prostor određen planskim aktom ili Programom privremenih lokacija pijaca namenjen i komunalno opremljen za obavljanje prometa polovnih putničkih i teretnih vozila i motocikla, kao i polovnih rezervnih auto-delova i pribora.

Član 6

Pijace iz člana 4. stav 1. ove odluke mogu biti stalnog ili privremenog karaktera.

Pijace stalnog karaktera su:

- Zelena pijaca "Stara zelena pijaca" u Valjevu, Kej I ustanka,

- Zelena i robna pijaca "Nova gradska pijaca", ulica Vladike Nikolaja u Valjevu,

- Mini zelena pijaca "Novo naselje" u Valjevu;

- Mini zelena pijaca "Divčibare" na Divčibarama,

- Pijaca "Beloševac" u Valjevu, ulica Suvoborska bb koja obuhvata: stočnu pijacu, auto pijacu, kvantašku pijacu i prodaju drva.

Pijace privremenog karaktera su:

- Mini zelena pijaca "Peti puk" u Valjevu,

- Mini zelena pijaca "Naselje Sretena Dudića" u Valjevu,

- Mini zelena pijaca "Brđani" ulica Vojvode Stepe u Valjevu,

- Mini zelena pijaca "Naselje Oslobodioci Valjeva" u Valjevu.

Na pijaci "Beloševac" se održavaju vašari:

- Majski vašar - 24. maja,

- Ilindanski vašar - 2. avgusta,

- Miholjski vašar - 11. oktobra.

Pored vašara iz stava 4. ovog člana na pijaci "Beloševac" se mogu održavati vašari svakog meseca.

Član 7

Javno komunalno preduzeće "Polet" Valjevo (u daljem tekstu: JKP "Polet") vrši komunalnu delatnost upravljanja pijacama iz člana 6. ove odluke.

III OPREMANJE PIJACA

Član 8

Pijaca ima određen broj stalnih i privremenih objekata.

Stalni objekti na pijaci se grade u skladu sa propisima o planiranju i izgradnji objekata.

Privremeni objekti se grade na osnovu Plana postavljanja pijačnih objekata iz člana 11. stav 1. ove odluke.

Član 9

JKP "Polet" je dužno da pijace opremi potrebnim brojem i vrstom pijačnih objekata u zavisnosti od vrste pijace.

Pijačni objekat je:

- manji montažni objekat, kiosk i drugi privremeni objekat kao i

- tezga, vitrina, ram, boks i drugi pokretni objekat.

Izgled, tip i vrstu pijačnih objekata određuje JKP "Polet" svojim aktom na koji saglasnost daje Gradska uprava za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove - Odeljenje za urbanizam, građevinarstvo, saobraćaj i zaštitu životne sredine.

Član 10

JKP "Polet" je dužno da pijačni objekat postavi i rasporedi na način kojim se obezbeđuje funkcionalnost i estetski izgled i omogućuje kupcima prilaz pijačnim objektima i nesmetana kupovina, kao i pristup vozilima za hitne intervencije (policija, vatrogasno vozilo, hitna pomoć i sl.).

Izuzetno od odredbi stava 1. ovog člana pijačni objekat može postaviti drugo lice uz pribavljenu saglasnost JKP "Polet".

Pijačni objekat postavljen bez saglasnosti iz stava 2. ovog člana, prodavac je dužan da ukloni po nalogu Gradske uprave za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove - Odeljenja za inspekcijske poslove.

Član 11

Postavljanje i raspoređivanje pijačnih objekata se vrši na osnovu utvrđenog Plana postavljanja pijačnih objekata.

JKP "Polet" donosi plan iz stava 1. ovog člana, po pribavljenim urbanističkim uslovima i uz saglasnost Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove - Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo, saobraćaj i zaštitu životne sredine.

Plan iz stava 1. ovog člana mora biti urađen od strane odgovornog projektanta i mora biti istaknut na ulazu u pijačni prostor.

Svaki pijačni objekat mora biti numerisan sa vidno istaknutom numeracijom na samom pijačnom objektu, a u svemu prema Planu iz stava 1. ovog člana.

Član 12

Rasporedom pijačnih objekata na zelenoj pijaci mora se obezbediti odvojen prostor za prodaju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i prostor za prodaju neprehrambenih proizvoda i vršenje zanatskih usluga.

Prostor na zelenoj pijaci odvojen za prodaju neprehrambenih proizvoda i vršenja zanatskih usluga može zauzimati najviše 10% od ukupnog pijačnog prostora.

Član 13

Pijačni objekat u kom se vrši prodaja poljoprivredno-prehrambenih i drugih proizvoda mora ispunjavati opšte sanitarno-higijenske uslove, mora biti uredan i u ispravnom stanju.

Zabranjeno je vršiti prodaju, izlaganje proizvoda životinjskog porekla, mlečnih proizvoda van objekta određenog za tu namenu.

Član 14

Pijačni prostor mora biti ograđen, uređen i popločan čvrstim materijalom koji se lako čisti i pere.

JKP "Polet" u okviru svojih nadležnosti, a u zavisnosti od vrste pijace, mora obeležiti prostor za postavljanje pijačnih objekata, za prodaju iz vozila i za parkiranje vozila koja se izlažu prodaji.

Pijačni prostor mora imati poseban ulaz za transportna vozila i poseban ulaz za potrošače.

Zabranjeno je postavljanje pijačnih objekata, izlaganje i prodaja robe na ulazima u pijačni prostor, kao i na svim ostalim prostorima koja nisu određena Planom postavljanja pijačnih objekata.

IV ODRŽAVANJE PIJACA

Član 15

JKP "Polet" je dužno da obezbedi održavanje pijaca i organizuje nesmetano obavljanje prometa robe i vršenje usluge na pijacama.

JKP "Polet" je dužno da obezbedi:

1. Vagu na kojoj se vrši provera mase kupljene robe (kontrolna vaga) da je jasno označe na mestu njenog nalaženja i da omoguće lak pristup toj vagi,

2. Da lica koja prodaju robu na pijaci imaju svojstvo trgovca,

3. Potreban broj korpi i sudova za odlaganje smeća i vidno označenih sudova za odlaganje proizvoda životinjskog porekla koji su isključeni iz prometa;

4. Dovoljne količine vode za pranje pijace i vode za piće radi polivanja i osvežavanja poljoprivredno-prehrambenih proizvoda;

5. Obeležavanje i izdvajanje pijačnog prostora od okolnog prostora, kao i isticanje dana i vremena pijačne trgovine,

6. Održavanje u urednom i ispravnom stanju objekata komunalne infrastrukture (javne česme, javnog WC-a, hidranta, instalacije vodovoda i kanalizacije, ograde, pijačnog platoa i sl.),

7. Čišćenje, pranje i uređenje pijačnog prostora svakog dana po isteku radnog vremena pijace;

8. WC na pijaci koji je u funkcionalnom stanju,

9. Uklanjanje snega i leda sa pijačnih kolsko-pešačkih prolaza i oko pijačnih objekata;

10. Dostupnost sanitarnih uređaja korisnicima pijačnog prostora i građanima koji se snabdevaju na pijacama,

11. Održavanje u čistom stanju sanitarnih objekata i uređaja i po završetku radnog vremena pijace,

12. Dezinfikaciju tezge na kojima se prodaju mlečni proizvodi, testenine i živina, WC, sudovi za smeće i prostor za održavanje sudova,

13. Oglasnu tablu,

14. Čuvanje i obezbeđenje pijace,

15. Naplatu naknade za korišćenje objekata, opreme i pijačnog prostora,

16. Javnu rasvetu na pijacama.

Prodavci na pijacama bez naknade koriste vagu iz stava 2. tačke 1. ovog člana.

Kupci na pijacama koriste WC iz stava 2. tačka 8. ovog člana uz naknadu.

Član 16

Održavanje pijaca obavlja se prema godišnjem programu poslovanja JKP "Polet".

Program poslovanja sadrži naročito: vrstu, obim, dinamiku radova, kao i izvore i visinu sredstava potrebnih za njegovu realizaciju.

Član 17

JKP "Polet" je dužno da na osnovu Programa poslovanja donese mesečni plan održavanja pijaca i isti dostavi Gradskoj upravi za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove-Odeljenju za inspekcijske poslove i Gradskoj upravi za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove-Odeljenju komunalne policije, najkasnije do poslednjeg dana u mesecu za naredni mesec.

Član 18

JKP "Polet" je dužno da obezbedi uslove za prisustvo i rad nadležnih inspekcija i drugih nadzornih i kontrolnih organa za sve vreme pijačne trgovine.

V NAČIN IZDAVANJA PIJAČNOG PROSTORA

Član 19

JKP "Polet" daje u zakup dnevno ili na duži vremenski period stalne, privremene, pokretne pijačne objekte, opremu i prostor prodavcu u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

Član 20

Stalni, privremeni i pokretni pijačni objekti, kao i pijačni prostor daje se u zakup na osnovu ugovora koji zaključuje JKP "Polet" i prodavac.

Ugovorom iz stava 1. ovog člana određuje se tip, namena, naknada, vreme korišćenja i druga pitanja od značaja za korišćenje objekata ili prostora.

Za davanje u dnevni zakup pijačnih objekata: tezge, boksa, pijačnog prostora i drugog pokretnog objekta ne zaključuje se ugovor o zakupu.

Član 21

Za zakup objekata, opreme i prostora na pijaci prodavac plaća cenu koja je utvrđena važećim cenovnikom JKP "Polet".

Na odluku o cenama saglasnost daje Skupština grada Valjeva.

Za zakup objekata, opreme i prostora na pijaci koji se izdaju u zakup putem javnog nadmetanja ili prikupljanjem pismenih ponuda prodavac plaća izlicitiranu odnosno ponuđenu cenu.

Za zakup objekata, opreme i prostora na pijaci, koji nisu mogli biti izdati u zakup putem javnog nadmetanja ili prikupljanjem ponuda, koji su izdati u zakup neposrednom pogodbom prodavac koji je zakupio objekat plaća ugovorenu cenu.

U slučaju da ovlašćeno lice JKP "Polet" zatekne prodavca koji je zakupio pijačni objekat bez fiskalnog računa kojim dokazuje da je izvršio plaćanje dnevnog zakupa-dnevne pijačarine, da vrši izlaganje robe van pijačnog objekta, da vrši izlaganje proizvoda na zemlji, da baca otpatke van posuda za smeće, da stavlja ambalažu na tezgu ili na prolaz, da vrši dogradnju, rekonstrukciju ili bilo koju izmenu na tezgi bez saglasnosti javnog preduzeća iz stava 1. ovog člana, prodavac je dužan platiti posebnu cenu u visini dvostrukog iznosa dnevne pijačarine utvrđene važećim cenovnikom iz stava 1. ovog člana.

JKP "Polet" ne može izdavati pod zakup prostor koji nije predviđen za tu namenu planskim aktom i Programom iz člana 4. stav 2. ove odluke, niti vršiti naplatu za zakup prostora na kome se prodaje roba, a koji se nalazi van ograđenog pijačnog prostora.

VI OBAVEZE PRODAVCA

Član 22

Prodavac je dužan da:

1) Na vidnom mestu istakne poslovno ime, odnosno naziv pod kojim posluje, u skladu sa zakonom;

2) Objekat redovno koristi za prodaju robe, odnosno vršenje zanatskih usluga u okviru radnog vremena pijace;

3) Održava objekat u ispravnom i urednom stanju;

4) Na svakoj robi istakne maloprodajnu cenu na vidnom mestu i da po toj ceni prodaje izloženu robu;

5) Robu tačno meri, a na zahtev kupca izvrši kontrolu merenja na mernoj vagi;

6) Po završetku radnog vremena pijace počisti pijačni prostor koji koristi i otpatke i drugo smeće smesti u sudove postavljene za tu svrhu.

Prodavac koji ne postupi u skladu sa stavom 1. ovog člana, može da izgubi pravo na korišćenje pijačnog objekta, opreme ili prostora.

Član 23

Prodavac ne sme:

- Objekat ili prostor u celini ili njegov deo ustupiti drugom korisniku;

- Menjati namenu objekta ili prostora bez promene ugovora sa JKP "Polet".

VII RADNO VREME PIJACE

Član 24

Radno vreme pijace je jednokratno.

Radno vreme pijace ističe se na vidnom mestu na svakoj pijaci.

Radno vreme pijace je svakog dana, u letnjem periodu od 05-18 časova, a u zimskom periodu je od 07-17 časova.

Radno vreme pijace "Beloševac" je svakog dana od 04-19 časova.

Vašari iz člana 6. stava 4. i 5. ove odluke mogu se održavati u vremenu od 00 do 15 časova.

Član 25

Doprema robe na pijacu i priprema za prodaju može se vršiti najranije jedan sat pre početka radnog vremena pijace.

Po završetku radnog vremena pijace, najkasnije za jedan sat, prodavci su dužni da sa svojom robom i ambalažom napuste pijačni prostor.

Član 26

Prodavci su dužni da usklade radno vreme poslovnog prostora i pijačnih objekata sa radnim vremenom pijace.

VIII USLOVI I NAČIN OBAVLJANJA PROMETA ROBE

Član 27

Promet robe na pijacama vrši se pod uslovima propisanim za svaku vrstu robe.

Član 28

Prodaja poljoprivredno-prehrambenih proizvoda može se vršiti na tezgama i drugim objektima na pijaci.

Član 29

Poljoprivredne proizvode na zelenoj i kvantaškoj pijaci mogu prodavati:

- individualni poljoprivrednici i članovi njihovog porodičnog domaćinstva, uz dokaz da su obveznici poreza na prihod od poljoprivrede,

- preduzetnici koji su osnovali radnju na tezgi ili sličnom objektu za promet na malo poljoprivrednih proizvoda.

Član 30

Neprehrambeni proizvodi zanatskih radnji i domaće radinosti na tezgama i sličnim objektima postavljenim na posebnom prostoru zelene pijace mogu prodavati:

- preduzetnici koji te proizvode izrađuju,

- članovi porodičnog domaćinstva preduzetnika ili njihovi zaposleni, koji na mestu prodaje moraju imati rešenje o upisu radnje u registar i ugovor o radnom angažovanju zaposlenog, u skladu sa propisima.

Član 31

Industrijski-neprehrambene proizvode na robnoj pijaci mogu prodavati preduzetnici koji osnuju radnju za promet robe na malo i koji imaju poslovno sedište na tezgi ili sličnom objektu.

Član 32

Polovnu robu na ograđenom i odvojenom prostoru robne pijace mogu prodavati fizička lica u skladu sa zakonom.

Član 33

Prodavci mlečnih proizvoda obavezni su da poseduju mlečnu kartu i sanitarnu knjižicu.

Mlečni proizvodi i testenine mogu se prodavati samo u objektima, odnosno na prodajnim mestima čiji uređaji i oprema ispunjavaju uslove predviđene sanitarnim i veterinarskim propisima (staklena vitrina i sl.).

Član 34

Zaklana živina može se prodavati samo u celom komadu zajedno sa očišćenom iznutricom, ako ispunjava veterinarsko sanitarne propise.

Član 35

Neprerađeni i prerađeni poljoprivredno prehrambeni proizvodi namenjeni ljudskoj ishrani moraju se držati u čistim posudama i higijenskoj ambalaži.

Član 36

Usluživanje životnih namirnica mora se vršiti na higijenski način (hvataljke, nož, kašike za mlečne i druge proizvode, posuđe za držanje namirnica, čist beli papir za zavijanje i sl.).

Član 37

Na zelenim pijacama mogu se prodavati kultivisane pečurke propisanog kvaliteta (šampinjoni i bukovače) koje se upotrebljavaju za ljudsku ishranu, u originalnom pakovanju i koje su pregledane od nadležnih inspekcijskih službi.

Član 38

Prodaja stoke se vrši na stočnoj pijaci, u skladu sa važećim propisima, i to:

- krupne stoke na prostoru za smeštaj krupne stoke,

- sitne stoke iz obora i kaveza.

Na stočnoj pijaci vrši se i prodaja stočne hrane i ostalih proizvoda na prostoru određenom za te namene.

Član 39

Dovoženje stoke, živine i kunića na stočnu pijacu je dozvoljeno pod uslovom da iste ne boluju od stočnih zaraza i da sopstvenik istih ima stočnu kartu i uverenje o zdravstvenom stanju životinje.

Član 40

Živa živina i kunići izloženi za prodaju moraju biti smešteni u zatvorenim kavezima, koje obezbeđuje JKP "Polet" na posebno određenom delu stočne pijace.

IX MERE ZABRANE I USLOVI POD KOJIMA SE MOŽE USKRATITI PRUŽANJE PIJAČNIH USLUGA

Član 41

Na pijacama je zabranjeno:

1. Neovlašćeno postavljanje i raspoređivanje pijačnih objekata;

2. Obavljanje delatnosti koje se ne mogu obavljati na pijacama u skladu sa ovom odlukom i drugim propisima;

3. Kupovina ili prodaja proizvoda na veliko, osim ako pijaca nema takvu namenu;

4. Izlaganje proizvoda van pijačnog objekta;

5. Odlaganje i prodaja robe van pijačnog prostora i van mesta za tu vrstu robe;

6. Odlaganje i prodaja robe na prilazima pijacama;

7. Odlaganje otpadaka, pokvarene robe, ambalaže i drugog smeća van sudova postavljenih za sakupljanje smeća;

8. Pranje prodajnog prostora i opreme vodom koja nije upotrebljiva za piće ili osveženje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda takvom vodom;

9. Izlaganje proizvoda na zemlji;

10. Dodirivanje namirnica koje se upotrebljavaju za ishranu u neprerađenom stanju;

11. Zagađivanje pijačnog prostora na bilo koji način;

12. Neovlašćeno sakupljanje kostiju i drugih otpadaka;

13. Loženje vatre na otvorenom pijačnom prostoru;

14. Kretanje vozila po pijačnom prostoru u radnom vremenu pijace, izuzev ručnih i motornih kolica kojima se dovozi roba za snabdevanje prodavnica, kao i parkiranje vozila van za to određenih mesta;

15. Držanje ambalaže ispred i oko prodajnih mesta, kao i na krovovima pijačnih tezgi;

16. Sedenje i spavanje na tezgama i drugim objektima za izlaganje proizvoda;

17. Zadržavanje na pijacama bez potrebe po završetku radnog vremena;

18. Preskakanje pijačne ograde ili oštećenje iste;

19. Korišćenje pijačnih objekata i pijačnih prostora od strane nakupaca i preprodavaca;

20. Dogradnja, rekonstrukcija ili bilo koja izmena postojećih pijačnih tezgi,

21. Vršenje svake druge radnje kojom se narušava red i čistoća na pijaci.

Član 42

O održavanju reda na pijaci staraju se ovlašćeni radnici JKP "Polet".

Ovlašćeni radnik preduzeća iz stava 1. ovog člana upozoriće korisnika stalnih i privremenih pijačnih objekata, opreme ili pijačnog prostora kao i građanina, na obavezu poštovanja mera zabrane iz ove odluke.

Ukoliko korisnik, odnosno građanin ni posle upozorenja ne prestane da krši mere zabrane, ovlašćeni radnik je dužan da odmah o tome obavesti pismeno ili telefonskim putem nadležnu inspekciju, komunalnu policiju i odeljenje Ministarstva unutrašnjih poslova radi preuzimanja odgovarajućih mera, a može i da fotografiše i snimi prostor na kome se vrši kršenje mera zabrane i to kao dokaz dostavi nadležnim inspekcijskim organima.

Član 43

JKP "Polet" može uskratiti korisniku pijačnih usluga pružanje tih usluga u slučaju:

1. ako pijačnu uslugu pruža protivno propisima,

2. neosnovano ometa druge korisnike usluga,

3. ne plati pijačnu uslugu u utvrđenom roku.

IX NADZOR

Član 44

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši Gradska uprava za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove grada Valjeva - Odeljenje za lokalni razvoj, privredu i komunalne poslove.

Poslove inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrši Gradska uprava za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove - Odeljenje za inspekcijske poslove.

Poslove komunalne policije na održavanju komunalnog reda uređenog ovom odlukom i kontrolu primene odluke u skladu sa Zakonom o komunalnoj policiji i drugim propisima, obavlja komunalna policija.

Član 45

Komunalni inspektor je ovlašćen da u vršenju inspekcijskog nadzora:

- naredi izvršavanje utvrđenih obaveza i preduzimanje mera za otklanjanje nedostataka;

- naloži uklanjanje, odnosno izmeštanje proizvoda ili objekta za prodaju proizvoda ukoliko se oni drže protivno odredbama ove odluke;

- da preduzme druge mere u skladu sa zakonom i propisima Grada.

Član 46

Komunalni policajac je ovlašćen da u vršenju poslova komunalne policije, prisustvom na licu mesta:

- sprečava narušavanje reda propisanog ovom odlukom;

- kontroliše izvršenje obaveza propisanih ovom odlukom u pogledu mesta i prostora u kojima se vrši prodaja, kontroliše pridržavanje obaveza propisanih ovom odlukom;

- uspostavlja narušeni red, primenom svojih ovlašćenja utvrđenih zakonom.

Kada komunalni policajac ustanovi povredu odredaba ove odluke, pored ovlašćenja koja su utvrđena zakonom, ovlašćen je da:

- izdaje prekršajni nalog,

- podnosi prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo i

- obavesti drugi nadležni organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti.

XI KAZNENE ODREDBE

Član 47

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 100.000 dinara kazniće se za prekršaj javno preduzeće ako:

1. Pijacu ne opremi potrebnim brojem i vrstom pijačnih objekata u zavisnosti od vrste pijace (član 9. stav 1. i stav 2. alineja 1. i 2.);

2. Svojim aktom ne odredi izgled, tip i vrstu pijačnog objekta (član 9. stav 3.);

3. Ne postupi u skladu sa članom 10. stav 1. ove odluke;

4. Ne postupi po odredbama člana 11. ove odluke;

5. Ne postupi u skladu sa odredbama člana 12, 13. i 14. stav 1.-3. ove odluke;

6. Ne postupi u skladu sa odredbama člana 15. ove odluke;

7. Na postupi u skladu sa odredbama člana 17. i 18;

8. Postupi suprotno odredbama člana 20. ove odluke;

9. Postupi suprotno odredbama člana 21. stav 1, 2. i 6. ove odluke;

10. Ne poštuje radno vreme pijaca i vašara propisanih članom 24.ove odluke;

11. Ne obezbedi zatvorene kaveze propisane odredbom člana 40. ove odluke;

12. Postupi suprotno odredbama iz člana 41. tačka 8, 11, 19. i 21. ove odluke;

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana, kazniće se odgovorno lice novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 20.000 dinara.

Član 48

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 100.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. Postupi suprotno odredbama člana 10. stav 2. ove odluke;

2. Postupi suprotno odredbama člana 13. ove odluke;

3. Postupi suprotno odredbama člana 14. stav 4. ove odluke;

4. Postupi suprotno odredbama člana 21. stav 1, 22. i 23. ove odluke;

5. Ne postupi u skladu sa odredbama člana 24, 25. i 26. ove odluke;

6. Ne postupi u skladu sa odredbama člana 34-40. ove odluke.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana, kazniće se odgovorno lice novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 20.000 dinara.

Član 49

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 50.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik ako:

1. Postupi suprotno odredbama člana 10. stav 2. ove odluke;

2. Postupi suprotno odredbama člana 13. ove odluke;

3. Postupi suprotno odredbama člana 14. stav 4. ove odluke;

4. Postupi suprotno odredbama člana 21. stav 1, 22. i 23. ove odluke;

5. Ne postupi u skladu sa odredbama člana 24, 25. i 26. ove odluke;

6.Ne postupi u skladu sa odredbama člana 28, 29. stav 1. alineja 2, 30, 31, 33, 34-40. ove odluke,

7. Postupi suprotno odredbama člana 41. tačka 2.-7, tačka 9, 10, 12, 14, 15, 17, 20. i 21. ove odluke.

Član 50

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako:

1. Postupi suprotno odredbama člana 13. stav 2. ove odluke;

2. Postupi suprotno odredbama člana 14. stav 4. ove odluke;

3. Postupi suprotno odredbama člana 21. stav 1;

4. Postupi suprotno odredbama člana 24, 25. i 26. ove odluke;

5. Postupi suprotno odredbama člana 28. 29. stav 1. alineja 1, 30, 32, 33-40. ove odluke.

Član 51

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 5.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako:

1. Postavi objekat bez prethodno pribavljene saglasnosti JKP "Polet" (član 10. stav 2. ove odluke);

2. Ako koristi pijačne objekte bez zaključenog ugovora (član 20. stav 1. ove odluke);

3. Postupi suprotno odredbama člana 22. i 23. ove odluke;

4. Postupi suprotno odredbama člana 41. ove odluke.

XII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 52

Pijacom "Beloševac" upravlja JKP "Polet" do preuzimanja upravljanja navedenom pijacom od strane JP "Agrorazvoj - valjevske doline".

Posebnim ugovorom koji će zaključiti JKP "Polet" Valjevo i JP "Agrorazvoj - valjevske doline" bliže će se urediti prava i obaveze ova dva preduzeća i preuzimanje upravljanja pijacom "Beloševac".

Član 53

JKP "Polet" je dužno da u roku od 3 (tri) meseca od dana stupanja na snagu ove odluke uskladi svoja opšta akta i poslovanje sa odredbama ove odluke.

JP "Agrorazvoj - valjevske doline" uskladiće svoja opšta akta i poslovanje sa odredbama ove odluke najkasnije u roku od 3 (tri) meseca od dana upisa u registar Agencije za privredne registre.

Član 54

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o organizovanju prometa robe na pijacama ("Službeni glasnik opštine Valjevo", br. 07/78, 05/84, 13/86, 21/88, 13/93, 14/93, 01/94, 04/94 i 01/99).

Član 55

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Valjeva".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama
Odluke o pijacama

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 3/2017)

Član 26

JKP "Polet" je dužno da najkasnije u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke uskladi svoja akta i poslovanje sa odredbama iste.

Član 27

Ovlašćuje se Komisija za statutarna pitanja, organizaciju i normativna akta Skupštine da utvrdi prečišćen tekst ove Odluke.

Član 28

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Valjeva".

Napomene

Redakcija je zadržala numeraciju odeljaka onako kako je objavljeno u "Sl. glasniku grada Valjeva", br. 8/2015.