ODLUKA

O UTOVARU I ISTOVARU ROBE IZ TERETNIH VOZILA

("Sl. list grada Užica", br. 13/2017)

Član 1

Ovom Odlukom o utovaru i istovaru robe iz teretnih vozila (u daljem tekstu: Odluka) utvrđuju se uslovi i način vršenja utovara i istovara robe iz teretnih vozila (u daljem tekstu: vozila) na površinama javne namene na teritoriji užeg gradskog područja grada Užica i na delu područja gradske opštine Sevojno.

Površine javne namene iz stava 1. ovog člana su kolovoz, ulica, trotoar, pešačke staze i ostale saobraćajne površine, kao i javne površine ispred objekata koje se koriste za utovar i istovar robe (trgovi i sl.).

Pod utovarom i istovarom robe u smislu ove odluke smatra se i utovar i istovar koji se vrši delimičnim korišćenjem javne površine.

Područje sa posebnim režimom utovara i istovara robe

Član 2

Uže gradsko područje grada Užica u smislu ove Odluke podrazumeva prostor između ulica: ul. Omladinska - od raskrsnice sa ul. Nikole Pašića do raskrsnice sa ul. Kneza Lazara, ul. Kneza Lazara - od raskrsnice sa ul. Omladinska do raskrsnice sa ul. 1300 kaplara, ul. Mališe Atanackovića - od raskrsnice sa ul. 1300 kaplara do raskrsnice sa ul. Lazara Mutapa, ul. Lazara Mutapa - od raskrsnice sa ul. Mališe Atanackovića do raskrsnice sa ul. Vuka Karadžića, ul. Kurlagina - od raskrsnice sa ul. Vuka Karadžića od raskrsnice sa ul. Užičke republike, ul. Rosulje - od raskrsnice sa ul. Užičke republike do raskrsnice sa ul. Kralja Petra I, ul. Kralja Petra I - od raskrsnice sa ul. Rosulje do raskrsnice sa ul. Marije Mage Magazinović, ul. Marije Mage Magazinović - od raskrsnice sa ul. Kralja Petra I do raskrsnice sa ul. Vidovdanska, ul. Vidovdanska - od raskrsnice sa ul. Marije Mage Magazinović do raskrsnice sa ul. Jug Bogdanova, ul. Jug Bogdanova - od raskrsnice sa ul. Šumadijska do raskrsnice sa ul. Slanuška, ul. Slanuška - od raskrsnice sa ul. Jug Bogdanova do raskrsnice sa ul. Vojvode Demira, ul. Vojvode Demira - od raskrsnice sa ul. Slanuška do raskrsnice sa ul. Nemanjina, ul. Nemanjina - od raskrsnice sa ul. Vojvode Demira do raskrsnice sa ul. Ratarska, ul. Ratarska - od raskrsnice sa ul. Nemanjina do raskrsnice sa ul. Nikole Pašića, ul. Nikole Pašića - od raskrsnice sa ul. Ratarska do raskrsnice sa ul. Omladinska.

U uže gradsko područje grada Užica u smislu ove Odluke, spadaju i Trg Partizana, Trg Svetog Save, kao i ulice Dimitrija Tucovića, Miloša Obrenovića, Užičke republike, Vuka Karadžića.

Područje koje reguliše ova Odluka u Gradskoj opštini Sevojno obuhvata ulice Heroja Dejovića i Aleksandra Vučkovića.

Vreme utovara i istovara robe

Član 3

Utovar i istovar robe na području iz člana 2. ove Odluke, može se vršiti radnim danom i subotom u periodu od od 09,00 do 11,30 časova i od 17,00 časova do 07,00 časova narednog dana, a nedeljom i državnim praznikom od 00,00 časova do 24,00 časova.

Posebna pravila u vezi sa utovarom i istovarom robe

Član 4

U delu ulice Dimitrija Tucovića od Robne kuće "Progres" do raskrsnice sa ulicom Obilićevom zabranjen je utovar i istovar robe u vreme važenja zabrane motornog saobraćaja.

Utovar i istovar robe na Trgu Svetog Save nije dozvoljen radnim danom u periodu od 09.00 do 10.00 i od 17,00 do 20,00 časova.

Utovar i istovar robe sa rezervisanog parking mesta može se vršiti u vremenu od 9,00 do 13,00 časova i od 16,00 časova do 7,00 časova narednog dana.

Ko može vršiti utovar i istovar robe

Član 5

Utovar i istovar robe teretnim vozilom može vršiti privredno društvo, drugo pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice, kome je odobreno obavljanje prevoza tereta u skladu sa zakonom, kao i privredno društvo, drugo pravno lice, preduzetnik, poljoprivrednik, preduzetnik ili fizičko lice koje vrši prevoz tereta za sopstvene potrebe.

Vozila koja se mogu koristiti za utovar i istovar robe

Član 6

Utovar i istovar robe može se vršiti isključivo iz vozila koja ispunjavaju uslove predviđene zakonom i ovom Odlukom.

Najveća dozvoljena masa vozila iz stava 1. ovog člana ne može biti veća od 5.000 kg, a za utovar i istovar robe u jednosmernim ulicama ne može biti veća od 3.500 kg.

Izuzetno od stava 2. ovog člana utovar i istovar robe može se i vršiti vozilima čija je najveća dozvoljena masa od 5.000 kg

do 10.000 kg, ukoliko zbog vrste robe i posebnih okolnosti isporuke robe nije moguće snabdevanje drugim teretnim vozilom na osnovu posebne dozvole.

Javne i saobraćajne površine na kojima se može vršiti utovar i istovar robe

Član 7

Utovar i istovar robe korišćenjem javnih i saobraćajnih površina na području iz člana 2. ove Odluke može se obavljati ukoliko ne postoji drugi način i mogućnost pristupa poslovnom i drugom objektu i ne ugrožava se bezbednost ljudi imovine i saobraćaja.

Član 8

Utovar i istovar robe vrši se sa kolovoza, a sa drugih površina u skladu sa ovom Odlukom.

U jednosmernim ulicama za utovar i istovar vozilom čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 3.500 kg može se koristiti i deo trotoara uz ostavljanje prostora za nesmetan i bezbedan prolazak pešaka.

Utovar i istovar robe može se vršiti i sa rezervisanog parking mesta ukoliko gabarit vozila odgovara površini parking mesta.

Član 9

Utovar i istovar robe je dozvoljen isključivo sa kolovoza iz ulica Dimitrija Tucovića i Petra Ćelovića.

Zabranjeno je kretanje vozila površinom Trga Partizana.

Utovar i istovar robe na Trgu Svetog Save je dozvoljen isključivo vozilima sa posebnom dozvolom izdatom od strane Gradske uprave.

Način vršenja utovara i istovara robe

Član 10

Utovar i istovar robe mora se obavljati u skladu sa ovom Odlukom i tako da se ne remeti bezbednost saobraćaja, pešaka i vozila.

Zaustavljanje i parkiranje vozila prilikom istovara i utovara robe mora biti u skladu sa propisima o bezbednosti saobraćaja na putevima i postavljenom vertikalnom i horizontalnom signalizacijom.

Za obavljanje utovara i istovara robe u skladu sa stavom 1. i 2. ovog člana odgovoran je prevoznik i lice koje upravlja vozilom.

Član 11

Na pešačkoj stazi, odnosno trotoaru, dozvoljeno je odlagati robu, predmete i stvari, isključivo radi snabdevanja, u vremenu određenom za snabdevanje.

Prilikom odlaganja robe, predmeta i stvari na pešačkoj stazi, odnosno trotoaru, mora biti obezbeđena širina slobodnog prolaza za nesmetan i bezbedan prolazak pešaka i lica sa invaliditetom.

Za obavljanje utovara i istovara robe u skladu sa stavom 1. i 2. ovog člana odgovorno je pravno lice ili preduzetnik, odnosno fizičko lice za čije potrebe se vrši utovar i istovar robe.

Član 12

Zadržavanje prilikom utovara i istovara robe u jednosmernim ulicama na području regulisanom ovom Odlukom, ne može biti duže od 5 minuta.

Zadržavanje prilikom utovara i istovara robe u ostalim ulicama na području regulisanom ovom Odlukom, ne može biti duže od 20 minuta.

Na mestu utovara i istovara robe se može nalaziti samo jedno vozilo.

Nije dozvoljen pretovar iz vozila u vozilo na području regulisanom ovom Odlukom.

Izuzeci od primene Odluke

Član 13

Ova odluka se ne primenjuje na vozila javnih preduzeća pri vršenju komunalne delatnosti, za vozila za prevoz hleba, mleka i mlečnih proizvoda, kao i vozila za održavanje vodovodnih, gasovodnih i elektrodistributivnih instalacija, za održavanje i upravljanje putevima, za održavanje telefonsko-telegrafske mreže, za radio-televizijsku difuziju, vozila za prevoz pošiljaka i paketa koje obavlja operator kao univerzalnu poštansku uslugu-izuzev dostave robe i vozila za hitne intervencije.

Shodna primena Odluke

Član 14

Odredbe ove odluke odnose se i na utovar i istovar građevinskog materijala, ogrevnog materijala i energenata, specijalnih tereta, pokretnih i drugih stvari, seoba i slično.

Odobravanje utovara i istovara robe

Član 15

Za utovar i istovar robe vozilima najveće dozvoljene mase do 3.500 kg ne izdaje se dozvola.

Utovar i istovar robe vozilima najveće dozvoljene mase od 3.500 kg do 5.000 kg izdaje se dozvola.

Za utovar i istovar robe vozilima najveće dozvoljene mase od 5.000 kg do 10.000 kg i za utovar i istovar robe na Trgu Svetog Save vozilima najveće dozvoljene mase od 3.500 kg do 5.000 kg izdaje se posebna dozvola.

Utovar i istovar građevinskog i ogrevnog materijala i energenata, specijalnih tereta, pokretnih i drugih stvari, seoba i slično, vozilima najveće dozvoljene mase preko 3.500 kg vrši se na osnovu prijave.

Nije dozvoljen utovar i istovar robe vozilima najveće dozvoljene mase preko 10.000 kg.

Dozvola za utovar i istovar robe

Član 16

Dozvola za utovar i istovar robe izdaje se prevozniku kome je u skladu sa zakonom odobreno obavljanje javnog prevoza robe ili privrednom društvu, drugom pravnom licu, preduzetniku, odnosno poljoprivredniku koji obavlja prevoz za sopstvene potrebe.

Dozvolu iz stava 1. ovog člana izdaje Gradska uprava za inspekcijske poslove i komunalnu policiju grada Užica.

Član 17

Zahtev za izdavanje dozvole za utovar i istovar robe podnosi se na obrascu koji će propisati nadležna gradska uprava i koji sadrži podatke o podnosiocu prijave, vrstu tereta, izjašnjenje u pogledu vrste vozila i najveće dozvoljene mase vozila iz koga će se vršiti utovar i istovar i druge podatke u skladu sa ovom Odlukom.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se:

- Kopija rešenja Agencije za privredne registre iz koje se vidi da je podnosilac zahteva registrovan za obavljanje prevoza tereta koja nije starija od 3 meseca od dana podnošenja zahteva,

- dokaz o uplati administrativne i komunalne takse.

Član 18

Dozvola za utovar i istovar robe izdaje se u formi rešenja i posebno sadrži: podatke o prevozniku odnosno privrednom društvu, drugom pravnom licu, preduzetniku, odnosno poljoprivredniku koji obavlja prevoz za sopstvene potrebe (poslovno ime ili ime i prezime fizičkog lica, adresu sedišta, odnosno stanovanja, PIB, ime i prezime odgovornog lica); podatak o vrsti prevoza za koje je registrovao vozila (vozila prevoznika ili vozila za sopstvene potrebe); podatke o vrsti i najvećoj dozvoljenoj masi vozila za utovar i istovar robe; uslove i ograničenja u vezi sa lokacijom i načinom vršenja utovara i istovara; vreme važnosti dozvole i druge podatke u skladu sa zakonom i ovom Odlukom.

Na dozvoli za utovar i istovar se nalazi i prostor u kome prevoznik, odnosno privredno društvo, drugo pravno lice, preduzetnik, odnosno poljoprivrednik koji obavlja prevoz za sopstvene potrebe upisuje broj kopije i broj vozila na koji se kopija odnosi i overava svojim pečatom i potpisom odgovornog lica.

Prevoznik, odnosno privredno društvo, drugo pravno lice, preduzetnik, odnosno poljoprivrednik koji obavlja prevoz za sopstvene potrebe kome je izdata dozvola dužan je da vodi evidenciju izdatih kopija na obrascu koji propisuje nadležna gradska uprava.

Dozvola za utovar i istovar robe važi godinu dana od dana izdavanja.

Protiv rešenja kojim se odbija izdavanje dozvole za utovar i istovar robe može se uložiti žalba Gradskom veću grada Užica u roku od 15 dana od obaveštavanja stranke o rešenju.

Član 19

Dozvola za utovar i istovar robe vozilima najveće dozvoljene mase preko 5.000 kg ne može se izdati za lokacije u jednosmernim ulicama.

Oduzimanje dozvole

Član 20

Dozvola za utovar i istovar može se oduzeti:

- ukoliko prevoznik vrši utovar i istovar suprotno izdatoj dozvoli ili vrši utovar i istovar bez zaključenog ugovora o prevozu sa vlasnikom, odnosno korisnikom objekta za čije potrebe se vrši utovar i istovar;

- ukoliko prevoznik, odnosno privredno društvo, drugo pravno lice, preduzetnik, odnosno poljoprivrednik kome je izdata dozvola obavlja prevoz za sopstvene potrebe suprotno izdatoj dozvoli ili vrši prevoz tereta koji nije u njegovom vlasništvu, koji nije je prodao, kupio, uzeo ili predao u zakup, proizveo, doradio ili popravio;

- ukoliko je prevoznik, odnosno privredno društvo, drugo pravno lice, preduzetnik, odnosno poljoprivrednik za prevoz za sopstvene potrebe kažnjen više od 2 puta u roku od 3 meseca zbog nepoštovanja odredbi ove Odluke u pogledu vremena i načina vršenja istovara i utovara.

Protiv rešenja kojim se oduzima dozvola za utovar i istovar robe može se uložiti žalba Gradskom veću grada Užica u roku od 15 dana od obaveštavanja stranke o rešenju.

Posebna dozvola za utovar i istovar robe

Član 21

U pogledu zahteva i sadržine posebne dozvole za utovar i istovar robe shodno se primenjuju odredbe člana 17. i 18. ove Odluke.

Član 22

Posebna dozvola za utovar i istovar za korišćenje vozila najveće dozvoljene mase od 5.000 kg do 10.000 kg, odnosno za utovar i istovar robe na Trgu Svetog Save vozilima najveće dozvoljene mase od 3.500 kg do 5.000 kg može se izuzetno izdati ako zbog prirode tereta nije moguće korišćenje drugog teretnog vozila i ako prilikom utovara i istovara neće doći do ugrožavanja bezbednosti saobraćaja i pešaka.

Posebna dozvola iz stava 1. sadrži i trasu puta kojom će se vozilo kretati pri dolasku, odnosno odlasku sa mesta utovara i istovara robe.

Posebna dozvola iz stava 1. ovog člana izdaje se za svaki prevoz posebno.

Prevoz po izdatoj posebnoj dozvoli iz stava 1. ovog člana mora se izvršiti u roku od 7. dana od dana izdavanja dozvole.

Prijava utovara i istovara

Član 23

Prijavu utovara i istovara podnosi privredno društvo, drugo pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice za čije potrebe se vrši utovar i istovar.

Prijava utovara i istovara podnosi se na obrascu koji će propisati nadležna gradska uprava i koji sadrži podatke o podnosiocu prijave, lokaciju na kojoj će se vršiti utovar i istovar, vrstu tereta, izjašnjenje u pogledu najveće dozvoljene mase vozila iz koga će se vršiti utovar i istovar, planirano datum, odnosno period utovara i istovara i druge podatke u skladu sa ovom Odlukom.

Uz prijavu se podnosi:

- Za pravna lica i preduzetnike - fotokopija rešenja Agencije za privredne registre, a za fizička lica fotokopija lične karte,

- dokaz o uplati administrativne takse.

Član 24

Potvrda o prijavi utovara i istovara sadrži podatke o podnosiocu prijave; lokaciju na kojoj će se vršiti utovar i istovar; vrstu tereta; najveću dozvoljenu masu vozila iz koga će se vršiti utovar i istovar; datum, odnosno period utovara i istovara; uslove i ograničenja u vezi sa lokacijom i načinom vršenja utovara i istovara; vreme važnosti potvrde i druge podatke u skladu sa zakonom i ovom Odlukom.

Potvrda o prijavi utovara i istovara mogu se, u zavisnosti od lokacije i vrste tereta, propisati posebni uslovi u vezi sa zaštitom bezbednosti saobraćaja i pešaka od tereta, kao što su posebno upozoravanje na utovar i istovar postavljanjem oznaka, dežurnih lica i na drugi način.

Protiv rešenja kojim se odbija prijava za utovar i istovar može se uložiti žalba Gradskom veću grada Užica u roku od 15 dana od obaveštavanja stranke o rešenju.

Član 25

Na utovar i istovar iz člana 22. st. 1. ove Odluke vozilima najveće dozvoljene mase od 5.000 kg do 10.000 kg važe ograničenja iz člana 19. odnosno člana 21. ove Odluke.

Utovar i istovar u posebnim okolnostima

Član 26

U slučaju nastanka vanrednih okolnosti koje se nisu mogle predvideti (elementarne nepogode i druge nesreće i sl.), a koje su dovele ili mogu dovesti u opasnost imovinu ili zahtevaju hitnu isporuku ili evakuaciju roba, pokretnih i drugih stvari, kao i po nalogu nadležnog državnog organa, utovar i istovar robe se može vršiti bez prijave i van vremena predviđenog ovom Odlukom.

O potrebi utovara i istovara iz stava 1. ovog člana pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice dužno je da u najkraćem mogućem roku obavesti nadležnu inspekciju ili komunalnu policiju ili policijsku upravu.

Dokumentacija koja se mora nalaziti u vozilu

Član 27

Ukoliko je za utovar i istovar robe izdata dozvola, odnosno posebna dozvola vozilu iz koga se vrši utovar i istovar robe mora se nalaziti:

- kopija dozvole, odnosno posebne dozvole za utovar i istovar u kojoj je upisan registarski broj vozila iz koga se vrši utovar i istovar robe,

- ako je vozilo u zakupu, odnosno finansijskom lizingu - kopija ugovora o zakupu, odnosno finansijskom lizingu vozila,

- ako utovar i istovar vrši prevoznik - kopija ugovora o prevozu koji je zaključen sa vlasnikom, odnosno korisnikom objekta za čije potrebe se vrši utovar i istovar.

Komunalna taksa za utovar i istovar robe iz vozila

Član 28

Za korišćenje površina javne namene i saobraćajnih za utovar i istovar robe iz vozila za koja se izdaje dozvola, odnosno posebna dozvola plaća se komunalna taksa u iznosu predviđenom posebnom odlukom.

Iznos komunalne takse utvrđuje se u zavisnosti od dozvoljene mase vozila, posebnih uslova u vezi sa obavljanjem utovara i istovara i vremena na koje je izdata dozvola.

Nadzor, inspekcijski nadzor i kontrola

Član 29

Nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vrši gradska uprava nadležna za poslove saobraćaja.

Inspekcijski nadzor nad primenom ove Odluke vrše inspektor za drumski saobraćaj i komunalni inspektor (u daljem tekstu: inspektor).

Komunalna policija vrši kontrolu utovara i istovara robe u skladu sa zakonom i ovom Odlukom.

Policijski službenici u vršenju kontrole bezbednosti saobraćaja mogu vršiti i kontrolu primene ove Odluke.

Član 30

Inspektor u vršenju inspekcijskog nadzora, odnosno komunalni policajac u vršenju kontrole ovlašćen je da nalože u skladu sa zakonom i ovom Odlukom naredi izvršenje utvrđenih obaveza i preduzimanje mera i radnji u određenom roku, kao i da preduzme i druge mere za koje je zakonom ovlašćen.

Inspektor, odnosno komunalni policajac ovlašćen je da izda prekršajni nalog za učinjeni prekršaj predviđen ovom Odlukom.

Privredno društvo, drugo pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice za čije potrebe se vrši utovar i istovar robe, kao i prevoznik dužni su da inspektoru, odnosno komunalnom policajcu stave na uvid su dokumentaciju koja se odnosi na vršenje utovara i istovara robe.

Kaznene odredbe

Član 31

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000 dinara kazniće se za prekršaj privredno društvo i drugo pravno lice koje je prevoznik, privredno društvo i drugo pravno lice za čije potrebe se vrši utovar i istovar robe ako:

- vrši utovar i istovar robe van vremena utvrđenog ovom Odlukom (čl. 3. i čl. 4.);

- vrši utovar i istovar robe na način koji nije u skladu sa ovom Odlukom (čl. 8., čl. 9., čl. 10., čl. 11. i čl. 12.);

- vrši utovar i istovar robe iz vozila najveće dozvoljene mase preko 3.500 kg za koje nije izdata dozvola, posebna dozvola ili potvrda o prijavi utovara i istovara nadležne uprave (čl. 15. st. 2., st. 3. i st. 4.);

- vrši utovar i istovar robe vozilom najveće dozvoljene mase preko 10.000 kg (čl. 15. st. 5.);

- vrši utovar i istovar robe suprotno izdatoj dozvoli (čl. 18);

- vrši utovar i istovar robe suprotno izdatoj posebnoj dozvoli (čl. 21.);

- vrši utovar i istovar građevinskog i ogrevnog materijala i energenata, specijalnih tereta, pokretnih i drugih stvari, seoba i slično suprotno potvrdi o prijavi utovara i istovara (čl. 24.);

- u vozilu iz koga se vrši utovar i istovar robe, za koji je izdata dozvola ili posebna dozvola, ne nalazi se dokumentacija iz čl. 27.;

- na zahtev inspektora, odnosno komunalnog policajaca ne stavi na uvid dokumentaciju u vezi sa utovarom i istovarom (čl. 30.st. 3.);

- ne pribavi dozvolu za utovar i istovar robe u roku iz člana 32. ove Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u privrednom društvu i drugom pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 5.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik koji je prevoznik ili za čije potrebe se vrši utovar i istovar robe novčanom kaznom u iznosu od 30.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice i vozač teretnog vozila novčanom kaznom u iznosu od 5.000 dinara.

Član 32

Privredno društvo, drugo pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice, kome je odobren utovar i istovar po odredbama ranije odluke dužni su da pribave dozvolu za utovar i istovar u skladu sa odredbama ove Odluke u roku od 60 dana od dana stupanja Odluke na snagu.

Član 33

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Užica", a primenjuje se po isteku 30 dana od dana stupanja na snagu.

Član 34

Danom početka primene ove odluke, prestaje da važi Odluka o vršenju utovara i istovara robe iz motornih vozila ("Službeni list opštine Užice", broj 7/95 i "Službeni list grada Užica", broj 1/03 i 11/07).