ODLUKA
O DOPRINOSU ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

("Sl. list grada Niša", br. 20/2015, 58/2015 i 153/2016)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se zone gradnje i vrste namene objekata, iznosi koeficijenata zona i koeficijenata namena za obračun doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta, kriterijumi, iznos i postupak umanjenja doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, posebno umanjenje iznosa doprinosa za nedostajaću infrastrukturu i postupak i način obračuna i naplate doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta.

Član 2

Građevinsko zemljište je zemljište koje je određeno zakonom ili planskim dokumentom za izgradnju i korišćenje objekata, kao i zemljište na kojem su izgrađeni objekti u skladu sa zakonom.

Građevinsko zemljište se koristi prema nameni određenoj planskim dokumentom, na način na koji se obezbeđuje njegovo racionalno korišćenje, u skladu sa zakonom.

Član 3

Građevinsko zemljište može biti izgrađeno i neizgrađeno.

Izgrađeno građevinsko zemljište je zemljište na kome su izgrađeni objekti namenjeni za trajnu upotrebu, u skladu sa zakonom.

Neizgrađeno građevinsko zemljište je zemljište na kome nisu izgrađeni objekti, na kome su izgrađeni objekti bez građevinske dozvole i privremeni objekti.

Član 4

Uređivanje građevinskog zemljišta obuhvata njegovo pripremanje i opremanje.

Pripremanje zemljišta obuhvata istražne radove, izradu geodetskih, geoloških i drugih podloga, izradu planske i tehničke dokumentacije, programa za uređivanje zemljišta, raseljavanje, rušenje objekata, saniranje terena i druge radove.

Opremanje zemljišta obuhvata izgradnju objekata komunalne infrastrukture i izgradnju i uređenje površina javne namene.

Građevinsko zemljište potpuno komunalno opremljeno za građenje je zemljište na kome je izgrađen pristupni put sa trotoarom i javnom rasvetom, vodovodna i kanalizaciona mreža.

Član 5

Program uređivanja građevinskog zemljišta donosi Skupština opštine Pirot, na predlog JP "Direkcije za izgradnju opštine Pirot".

Program uređivanja građevinskog zemljišta izrađuje se u skladu sa odgovarajućim prostornim, odnosno urbanističkim planom i razvojnim potrebama opštine i pojedinih naseljenih mesta.

Realizaciju programa uređivanja građevinskog zemljišta obezbeđuje JP "Direkcija za izgradnju opštine Pirot".

Član 6

Uređivanje građevinskog zemljišta obezbeđuje se uređivanjem javnih površina, raščišćavanjem, sanacijom terena, izgradnjom komunalnih objekata i instalacija do priključka građevinske parcele na te instalacije.

Sanacija terena u okviru građevinske parcele, izgradnja komunalnih objekata i instalacija do priključka na instalacije izgrađene u okviru uređivanja građevinskog zemljišta, obaveza je investitora izgradnje objekta.

Građevinsko zemljište koje nije uređeno, a nalazi se u obuhvatu planskog dokumenta na osnovu koga se mogu izdati lokacijski uslovi, odnosno građevinska dozvola, može se pripremiti, odnosno opremiti i sredstvima fizičkih ili pravnih lica.

Lice iz stava 3. ovog člana podnosi Javnom preduzeću "Direkcija za izgradnju opštine Pirot" predlog o finansiranju pripremanja, odnosno opremanja građevinskog zemljišta, po kome je Direkcija dužna da postupi u roku od 15 dana od dana prijema predloga.

Svoje odnose vezane za finansiranje pripremanja i opremanja građevinskog zemljišta, podnosilac predloga i JP "Direkcija za izgradnju opštine Pirot" uređuju ugovorom o zajedničkom pripremanju, odnosno opremanju građevinskog zemljišta, zaključenim u skladu sa zakonom.

Ugovorom iz stava 5. ovog člana uređuje se i plaćanje doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta.

Direkcija je dužna da ugovor dostavi organu nadležnom za izdavanje građevinske dozvole narednog radnog dana po potpisivanju ugovora.

Član 7

Doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta dužan je da plati investitor koji vrši izgradnju objekta, dogradnju i promenu namene objekta.

Obračun doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta vrši se na zahtev investitora a na osnovu dostavljene urbanističko-tehničke dokumentacije, odnosno pravnosnažnih lokacijskih uslova, izvoda iz projekta za građevinsku dozvolu, separata projekta za građevinsku dozvolu koja se menja, projekta izvedenog stanja i druge dokumentacije propisane važećim Zakonom o planiranju i izgradnji i podzakonskim aktima.

Doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta ne obračunava se za objekte javne namene u javnoj svojini (linijski infrastrukturni objekti, objekti za potrebe državnih organa, organa teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, bolnice, domovi zdravlja, objekti obrazovanja, otvoreni i zatvoreni sportski i rekreativni objekti, objekti kulture, saobraćajni terminali, pošte i sl.), objekte komunalne i druge infrastrukture (javni put, javna železnička infrastruktura, elektroenergetski vod, naftovod, produktovod, gasovod, objekat visinskog prelaza, linijska infrastruktura elektronskih komunikacija, vodovod i kanalizacija i sl.) proizvodne i skladišne objekte, podzemne etaže objekata visokogradnje (prostor namenjen za garažiranje vozila, podstanice, trafo stanice, ostave, vešernice i sl.), osim za delove podzemne etaže koje se koriste za komercijalne delatnosti, otvorena dečija igrališta, otvorene sportske terene i atletske staze, kao i za pomoćne objekte koji su u njihovoj funkciji i nalaze se na istoj katastarskoj parceli.

Proizvodni objekti iz stava 3 ovog člana određuju se na osnovu Uredbe o klasifikaciji delatnosti ("Sl. glasnik RS", br.54/10).

Za promenu namene objekata plaća se doprinos kada se namena objekta, odnosno dela objekta, menja iz jedne namene u drugu namenu za koju je propisan veći iznos doprinosa.

Investitor koji uklanja postojeći objekat koji je izgrađen u skladu sa zakonom (izdata građevinska dozvola ili drugi akt koji zamenjuje građevinsku dozvolu), u cilju izgradnje novog objekta na istoj lokaciji, plaća doprinos samo za razliku u broju kvadrata korisne površine između objekta koji planira da izgradi i objekta koji se uklanja.

Ukoliko u toku izgradnje nastanu izmene u odnosu na građevinsku dozvolu i investitor izgradi veću površinu obavezan je da dostavi novi projekat za građevinsku dozvolu, odnosno separat za građevinsku dozvolu, na osnovu kojih će se sačiniti obračun doprinosa za razliku u površini koji će biti sastavni deo izmenjenog rešenja o građevinskoj dozvoli.

Sredstva dobijena od doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta koriste se za uređivanje i pribavljanje građevinskog zemljišta u javnu svojinu i za izgradnju i održavanje objekata komunalne infrastrukture.

II OBRAČUN DOPRINOSA

Član 8

Iznos doprinosa se utvrđuje rešenjem o izdavanju građevinske dozvole tako što se osnovica koju čini prosečna cena kvadratnog metra stanova novogradnje na teritoriji opštine Pirot, prema poslednjim objavljenim podacima Republičkog zavoda za statistiku, pomnoži sa ukupnom neto površinom objekta koji je predmet gradnje, izraženom u metrima kvadratnim, sa koeficijentom zone i koeficijentom namene objekta utvrđenim ovom odlukom.

Kada nadležni organ po zahtevu investitora izda građevinsku dozvolu usled promena u toku građenja, sastavni deo tog rešenja je novi obračun doprinosa.

Sastavni deo rešenja o upotrebnoj dozvoli je konačni obračun doprinosa.

a) ZONE

Član 9

Zone izgradnje, date u grafičkom prikazu, utvrđene su u zavisnosti od obima i stepena uređenosti i opremljenosti zemljišta, saobraćajne povezanosti sa gradskim centrom i radnim zonama, odnosno pogodnostima koje zemljište ima, i to:

1 ZONA

Ulice: Nikole Pašića od 2 do 104, Nišavski odred od 2 do 16, 7. juli od 1 do 23, Sinđelićeva od 1 do 3 i od 2 do 6, Trg Republike od 1 do 117 i od 2 do 184, Takovska od 2 do 6, Kej od 2 do 12, Njegoševa od 1 do 3a i od 2 do 6, Save Kovačevića od 1 do 11 i od 2 do 4, Knjaza Miloša od 1 do 71 i od 2 do 88, Srpskih vladara od 43 do 85 i od 6 do 90, Dragoševa od 1 do 15 i od 2 do 42, Ćirila i Metodija od 2 do 4, Trg slobode od 1 do 17, Jevrejska od 1 do 19, Vojvode Stepe od 1 do 3 i od 2 do 10, Vuka Pantelića od 1 do 7, Lava Tolstoja od 1 do 5 i 2, Predraga Boškovića od 2 do 22, Branka Radičevića od 2 do 20, Dobrice Milutinovića od 1 do 31 i od 2 do 30, Trg oslobodilaca Pirota od 1 do 21 i od 2 do 32, Trg pirotskih ratnika od 1 do 3, Nikole Tesle od 1 do 7, Slavonska od 2 do 4, Vuka Karadžića od 1 do 7.

2 ZONA

Ulice: Paje Jovanovića od 1 do 27, Kneza Lazara od 2 do 40, Nikole Pašića od 1 do 113 i od 106 do 146, Dečanska od 1 do 63a i od 2 do 52, Prizrenska od 1 do 33 i od 2 do 40, Sinđelićeva od 5 do 15 i od 8 do 14, Vojvode Mišića od 2 do 36, Slavonska od 6 do 68 i od 1 do 79, Nikole Tesle od 2 do 70 i od 9 do 39, Majora Gavrilovića od 1 do 7 i od 2 do 4, Srpskih vladara od 1 do 41 i od 2 do 4, od 92 do 126b i od 87 do 125, takovska od 1 do 11 i od 8 do 28, Vojvode Momčila od 1 do 55, Radoja Domanovića od 1 do 27 i od 2 do 28, Kozaračka od 1 do 193, Stevana Sremca od 2 do 90 i od 1 do 71, Lava Tolstoja od 4 do 60 i od 7 do 47, Jevrejska od 2 do 14, Vukovarska od 2 do 12, Alekse Šantića od 1 do 39 i od 2 do 14, Vojvode Stepe od 5 do 57 i od 12 do 88, Hadži-Nešina od 1 do 23 i od 2 do 22, Dragoljuba Milenkovića od od 2 do 66, Vuka Pantelića od 9 do 33 i od 2 do 64, Danila Kiša od 1 do 23, Ćirila i Metodija od 1 do 33a i od 6 do 20, Beogradska od 1 do 11 i od 2 do 20, Dositejeva od 1 do 39 i od 2 do 36, Save Kovačevića od 13 do 79 i od 6 do 66a, Vuka Karadžića od 2 do 36 i od 9 do 39, Dalmatinska od 1 do 5a i od 2 do 20, Kej od 14 do 24a, Predraga Boškovića od 1 do 3, 7. juli od 2 do 18, Nišavski odred od 18 do 106, Svetozara Markovića od 1 do 9, Ustanička od 1 do 7 i od 2 do 10, Narodnih heroja od 1 do 45 i od 2 do 34, Trg slobode od 2 do10, Novosadska od 1 do 27 i od 2 do 10, Prvi maj od 1 do 27 i od 2 do 28, Ive Andrića od 1 do 29i od 2 do 38, Blagoja Kostića od 1 do 27 i od 2 do 38, Omladinskih brigada od 2 do 132 i od 1 do 73, Trg Karađorđa od 1 do 25, Save Nemanjića od 1 do 9 i od 2 do 4a.

3 ZONA

Ulice: Nišavski odred od 1 do 135 i od 108 do 260, Paje Jovanovića od 2 do 52 i od 29 do 45, Milorada Mančića od 1 do 29a i od 2 do 16, Pavla Krsića od 1 do 15 i od 2 do 42, Vojislava Vučkovića od 1 do 43 i od 2 do 46, Josifa Pančića od 1 do 33 i od 2 do 30, Jerine Nikolić od 1 do 35 i od 2 do 68, Petra Kočića od 1 do 63, Babički odred od 1 do 19 i od 2 do 14, Đure Daničića od 1 do 29 i od 2 do 22, Sarajevska od 1 do 5 i od 2 do 14, Milovana Glišića od 1 do 21 i od 2 do 30, Podgorička od 1 do 15 i od 2 do 8, Sutjeska od 1 do 39 i od 2 do 86, Isidore Sekulić od 1 do 5 i od 2 do 8, Stojana Miladinovića od 1 do 67 i od 2 do 160, Cara Dušana od 1 do 111 i od 2 do 80, Obilićeva od 1 do 61 i od 2 do 22, Niška od 1 do 91 i od 2 do 60, Cetinjska od 1 do 27a i od 2 do 28, Kapetana Kranovića od 1 do 17 i od 2 do 22, Nikole Pašića 115 do firme "Ljubomir Kartaljević" i 148 do Železničke stanice, Svetozara Miletića od 1 do 55 i od 2 do 26a, 22.divizije od 1 do 41 i od 2 do 14, Zanatlijska od 1 do 27 i od 2 do 42, Radnička od 1 do 13 i od 2 do 10, Đure Đakovića od 1 do 33 i od 2 do 30, Dimitrija Tucovića od 1 do 35 i od 2 do 36, Vojvode Mišića od 38 do kraja parnih brojeva, Vojvode Momčila 555a, Kozaračka od 195 do kraja ulice i od 2 do kraja ulice, Dragoljuba Milenkovića od 1 do 101, Save Kovačevića od 68 do 90, Ćilimarska od 1 do 17 i od 2 do 12, Narodnih heroja od 47 do 59 i od 36 do 138, Molijerova od 1 do 27, Omladinskih brigada od 75 do 95 i od 134 do 144, Timočka od 1 do 59 i od 2 do 74, Bore Stankovića od 1 do 61 i od 2 do 66, Milentija Popovića od 1 do 51 i od 2 do 44, Živojina Nikolića Brke od 1 do 67 i od 2 do 58, Svetogorska od 1 do 55 i od 2 do 52, Kninska od 1 do 11 i od 2 do 16, Kraljevića Marka od 1 do 49 i od 2 do 16a, Hajduk Veljka od 1 do 83 i od 2 do 78, Vojvode Putnika od 1 do 25, Takovska od 30 do 182 i od 13 do 141, Srpskih vladara od 128 do 316 i od 127 do 429, Milana Rakića od 1 do 11, Kolubarska od 1 do 37 i od 2 do 88, Partizanska od 1 do 43a i od 2 do 54, Vuka Pantelića od 35 do 55 i od 66 do 98, Gavrila Principa od 1 do 61 i od 2 do 6, Vojislava Ilića od 1 do 31, Treći puk od 1 do 57 i od 2 do 90, Tanaska Rajića od 1 do 111 i od 2 do 102, Pobede od 1 do 71 i od 2 do 34, Nosioci albanske spomenice od 1 do 27 i od 2 do 32, 1300 kaplara od 1 do 21 i od 2 do 8, Majora Tepića od 1 do 41 i od 2 do 28, S. Nikolajevića od 1 do 5 i od 2 do 6, M. Milutinovića od 1 do 19 i od 2 do 48, Cerska od 1 do 33 i od 2 do 32, Branislava Nušića od 1 do 5 i od 2 do 8, Caribrodska od 1 do 9 i od 2 do 10, Jovana Cvijića od 1 do 7 i od 2 do 6, Nišavska od 1 do 9 i od 2 do 96, Stevana Mokranjca od 1 do 5 i od 2 do 14, Ivana Gorana Kovačića od 1 do 13, Kragujevački oktobar od 1 do 71 i od 2 do 94, Maksima Gorkog od 1 do 47 i od 2 do 46, Boška Buhe od 1 do 41 i od 2 do 66, Mihajla Pupina od 1 do 67 i od 2 do 72, Filipa Višnjića od 1 do 85 i od 2 do 72, Braće Daskalović od 1 do 19 i od 2 do 34, Milivoja Manića od 1 do 47 i od 2 do 22, Prvi maj od 30 do 70 i od 29 do 69, Kneza Lazara od 1 do 123, Kosovska od 1 do 17 i od 2 do 16, Čika Jove-Zmaja od 1 do 13 i od 2 do 16, Danila Kiša od 2 do 48, Senjska od 2 do 20 i od 1 do 45, 46.divizije od 1 do 19 i od 2 do 24, 8.septembar od 1 do 21 i od 2 do 22a, Jovana Skerlića od 1 do 95, Koste Abraševića od 1 do 17 i od 2 do 38.

4 ZONA

Ulice: Put za Krupac, Put za Berilovac, Berilovački put od 1 do 55 i od 2 do 148b, Fruškogorska od 1 do 15 i od 2 do 10a, Avalska od 1 do 15 i od 2 do 14, Kopaonička od 1 do 15 i od 2 do 14, Zlatiborska od 1 do 9 i od 2 do 18, Jastrebačka od 1 do 127 i od 2 do 146g, Vinogradarska od 1 do 37 i od 2 do 16, Basarski kamen od 1 do 21 i od 2 do 40, Revolucionarnih sindikata od 2 do 32, Đeram od 2 do 58a, Dragoljuba Milenkovića od 68 do 72, Visočki put, Šađine vodenice od 2 do 12, Carice Milice od 1 do 11 i od 2 do 10, Devet Jugovića od 1 do 25 i od 2 do 36, Kapetana Karanovića od 17a do 39 i od 24 do 50, Šesti kolosek od 1 do 13 i od 2 do 16, Železnička kolonija od 1 do 17 i od 2 do 4a, Nikole Pašića od firme "Ljubomir Kartaljević" do "Slobodne zone" i od Železničke stanice do podvožnjaka u naselju Radin Do, Ruzmarina od 1 do 29, Janka Veselinovića od 1 do 43, Tihomira Đorđevića od 1 do 49 i od 2 do 32, Laze Lazarevića od 1 do 7 i od 2 do 42, Vojvode Momčila od 57 do 159, Milutina Velimirovića od 2 do 16, Milana Rakića od 2 do 112, Vojvode Putnika od 27 do 151 i od 2 do 144, Kavak od 1 do 18, Savska od 1 do 19, Grobljanska od 1 do 11, Rasadnička od 1 do 55 i od 2 do 48, Hajduk Veljka od 85 do 147 i od 80 do 138, Dunavska od 1 do 39 i od 2 do 36, Osmi mart od 1 do 51 i od 2 do 42, Kosmajska od 1 do 37 i od 2 do 18, Zelengorska od 1 do 23 i od 2 do 28, Solunska od 1 do 5 i od 2 do 8, Balkanska od 1 do 17, Jug Bogdana od 1 do 15 i od 2 do 18, Drinska od 1 do 19 i od 2 do 40, Crni vrh od 1 do 3 i od 2 do 24, Moravska od 1 do 36, Ratarska od 1 do 19 i od 2 do 26.

5 ZONA

Ulice: Berilovački put od 57 i 297, Revolucionarnih sindikata od 1 do 121, Đeram od 1 do 21 i od 60 do 62, Vidlička od 1 do 143, Dobrodolska od 2 do 102 i od 1 do 229, Midžorska od 1 do 57a i od 2 do 56, Visočki put od 1 do 85 i od 2 do 154, Gradašnički put od 2 do 42, Riste Gostuškog od 1 do 21 i od 2 do 10, Patraska od 1 do 49 i od 2 do 32, Đure Jakšića od 1 do 37 i od 2 do 46, Prote Mateje od 1 do 19 i od 2 do 30i od 60 do 62, Šađine vodenice od 1 do 213 i od 14 do 36, Krfska od 1 do 22, M. Nedeljkovića od 1 do 35i od 2 do 60, Kapetana Karanovića od 41 do 143 i od 52 do 176, Sremska od 1 do 7 i od 2 do 28, Vidovdanska od 1 do 19 i od 2 do 16, Metiljavica od 1 do 39 i od 2 do 30, Ruzmarina od 31 do 119 i od 2 do 268, Lukanjska od 1 do 65 i od 2 do 66, Karanfila od 1 do 49 i od 2 do 20, Ciklama od 1 do 37 i od 2 do 176, Hrizantema od 1 do 45 i od 2 do 22, Jorgovana od 1 do 7 i od 2 do 214, Gladiola od 1 do 19 i od 2 do 14, Narcisa od 1 do 23 i od 2 do 22, Laze Lazarevića od 44 i od 9 do granice gradskog građevinskog zemljišta, Ponorska od 1 do 7 i od 2 do 30, Milutina Velimirovića od 18 do 82, Lužnička od 1 do 15 i od 2 do 46, Padež od 1 do 41 i od 2 do 70, 37.divizija od 1 do 103 i od 2 do 128, Bođurato od 1 do 39 i od 2 do 40, Mamušnica od 1 do 11 i 2, Šumski rasadnik od 1 do 23, Zlatiborska od 20 do 48 i od 11 do 41, Rogoz od 1 do 145, Prva od 1 do 61, Druga od 2 do 56, Četvrta od 1 do 61 i od 2 do 52, Peta od 1 do 3 i od 2 do 10, Šesta od 1 do 7 i od 2 do 8, Sedma od 1 do 19 i od 2 do 10, Osma 1 i od 2 do 6, Deveta od 2 do 14, Deseta od 1 do 19, Trinaesta od 1 do 5 i od 2 do 10.

6 ZONA

Ulice: Gradašnički put od 1 do 27 i od 44 do 132, Visočke partizanske čete od 1 do 15 i od 2 do 14, Deveti maj od 1 do 3 i od 2 do 6, Ratka Čučurovića od 1 do 15 i od 2 do 20, 26. februar od 1 do 49 i od 2 do 56, 27. mart od 1 do 41 i od 2 do 22, Vase Pelagića od 1 do 49 i od 2 do 30, Pirotski partizanski odred od 1 do 15 i od 2 do 16, 4. juli od 1 do 5 i od 2 do 10, Staroplaninska od 1 do 11 i od 2 do 8, Pirotska od 1 do 19 i od 2 do 56, Nemanjina od 1 do 15 i od 2 do 16, Starine Novaka od 1 do 25 i od 2 do 26, Provalija od 1 do 13 i od 2 do 20, Jorgovana od 9 do 45 i od 216 do 300, Knjaževačka od 2 do 96, Nikole Pašića od "Slobodne zone" do 209 i od podvožnjaka u naselju Radin Do do 288, Prisijanski put od 1 do 49, Babina Bara od 1 do 51 i od 2 do 30, Kamička od 1 do 5 i od 2 do 12, Rasnička od 1 do 75 i od 2 do 70, sela Izvor, Berilovac, Gnjilan, Poljska Ržana, Gradašnica i Barije Čiflik.

b) KOEFICIJENTI

Član 10

Utvrđuju se sledeći koeficijenti zona:

- 1. zona sa koeficijentom

0,1

- 2. zona sa koeficijentom

0,095

- 3. zona sa koeficijentom

0,09

- 4. zona sa koeficijentom

0,085

- 5. zona sa koeficijentom

0,08

- 6. zona sa koeficijentom

0,075

Član 11

Utvrđuju se koeficijenti namene objekata i to za:

- objekte saobraćaja i veze

0,9

- objekte tercijalne delatnosti

0,9

- vodoprivredne objekte

0,43

- objekte javne delatnosti

0,35

- stambene objekte

0,35

- objekti fizičke kulture

0,35

- objekti posebne namene

0,35

- objekti za obrazovanje i kulturu

0,265

- poljoprivredne objekte

0,095

Namena objekata bliže se određuje šifarnikom namena objekata koji je sastavni deo ove odluke.

v) UMANJENJA I DRUGE POGODNOSTI

Član 12

Visina doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta umanjuje se u zavisnosti od stepena opremljenosti lokacije, i to za neizgrađeni:

- kolovoz

18%

- trotoar

10%

- vodovod

6%

- kanalizaciju

26%

- javnu rasvetu

6%

Član 13

Ukoliko je investitor učestvovao u izgradnji infrastrukture (preko mesnog samodoprinosa i slično), doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta se umanjuje za dodatnih 50% u odnosu na procentualni iznos iz člana 12.

Pravo na umanjenje imaju investitori koji donesu potvrdu o učešću u mesnom samodoprinosu iz mesne zajednice ili drugi odgovarajući dokaz.

Član 14

Umanjenja doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta iz članova 12. i 13. ove odluke ne odnose se na objekte stanogradnje, osim objekata socijalnog stanovanja.

Član 14a

Za izgradnju stambenih objekata za potrebe izbeglica koji se grade u okviru projekata republičkog, odnosno gradskog organa nadležnog za zbrinjavanje izbeglica, utvrđuje se koeficijent namene 0,08.

Član 15

Visina doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta za izgradnju pomoćnih objekta koji su u funkciji objekata iz člana 11. ove odluke i nalaze se na istoj katastarskoj parceli, obračunava se sa koeficijentom namene objekta koji se množi sa 0,5.

Član 16

Za individualne stambene objekte koji se nalaze izvan granica zona utvrđenih članom 9, doprinos za uređivanje se plaća u iznosu od 50% od iznosa doprinosa u 6. zoni. Doprinos za uređenje se plaća u sledećim selima: Krupac, Veliko Selo, Mali Jovanovac, Veliki Jovanovac, Trnjana, Mali Suvodol, Veliki Suvodol, Kostur, Blato, Temska, Držina, Petrovac, Sukovo, Belo Polje, Vojnegovac.

U ostalim selima pirotske opštine ne plaća se doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta.

Objekti tercijalne delatnosti koji se nalaze izvan granica zoniranog građevinskog zemljišta doprinos za uređivanje plaćaju u iznosu doprinosa u 6. zoni.

Član 17

Za izgradnju objekata poljoprivrede, stočarstva, ribarstva, ratarstva, vinogradarstva, objekata za sakupljanje i preradu šumskih plodova, sakupljanje i sušenje bilja, objekata zanatstva i očuvanja tradicije i kulturnog nasleđa, doprinos se dodatno umanjuje za 50%.

Član 18

Za postavljanje manjih montažnih objekata privremenog karaktera (kiosci i barake) na površinama javne namene doprinos se obračunava sa koeficijentom namene od 0,45.

Za svako naredno postavljanje na istoj lokaciji plaća se 50% doprinosa od iznosa doprinosa iz prethodnog stava ovog člana.

Visina doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta za objekte za koje se shodno zakonu izdaje privremena građevinska dozvola obračunava se sa koeficijentom namene objekta odgovarajuće vrste iz člana 11. ove odluke koji se množi sa 0,5.

III NAČIN PLAĆANJA DOPRINOSA I SREDSTVA OBEZBEĐENJA

Član 19

Doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta plaća se najkasnije do podnošenja prijave radova.

Investitoru koji uplati doprinos jednokratno, pre podnošenja prijave radova, doprinos se umanjuje za 30%.

U zavisnosti od visine iznosa doprinosa, investitor može doprinos platiti u više mesečnih rata i to:

- do 50.000,00 din. može se platiti na 36 mesečnih rata,

- od 50.000,00 do 100.000,00 din. može se platiti na 40 mesečnih rata,

- od 100.000,00 do 200.000,00 din. može se platiti na 45 mesečnih rata,

- ako je iznos preko 200.000,00 din. može se platiti na 50 mesečnih rata.

Rate će se usklađivati prema zvanično objavljenom pokazatelju rasta potrošačkih cena, za period od baznog datuma obračuna doprinosa do poslednjeg dana u mesecu, a uplaćuju se do 15. u narednom mesecu.

Član 20

Kada se plaćanje doprinosa vrši u ratama, investitor je dužan da najkasnije do podnošenja prijave radova uplati prvu ratu i dostavi sredstva obezbeđenja plaćanja.

Kao sredstvo obezbeđenja plaćanja doprinosa, investitor je dužan da:

1. do momenta prijave radova, dostavi neopozivu bankarsku garanciju, naplativu na prvi poziv, bez prigovora, koja glasi na ukupan iznos nedospelih rata i koja je izdata na rok koji mora biti duži od 3 meseca od dana dospeća poslednje rate, ili

2. uspostavi hipoteku na objektu koji vredi najmanje 30% više od ukupnog iznosa nedospelih rata, u korist jedinice lokalne samouprave.

Vrednost objekta na kome se uspostavlja hipoteka procenjuje tročlana komisija koju obrazuje Opštinsko veće opštine Pirot na predlog organa nadležnog za utvrđivanje iznosa doprinosa.

Investitor koji gradi objekat čija ukupna bruto razvijena građevinska površina ne prelazi 200 m2 i koji ne sadrži više od dve stambene jedinice nije u obavezi da podnese sredstva obezbeđenja u slučaju plaćanja doprinosa na rate.

Član 21

Opština Pirot - Opštinska uprava i investitor ugovorom uređuju međusobne odnose u pogledu uređivanja građevinskog zemljišta i plaćanja doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, osim kada investitor iznos doprinosa plaća jednokratno.

Ugovorom iz stava 1. ovog člana utvrđuje se: iznos doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, dinamika i način plaćanja, sredstva obezbeđenja, obim, struktura i rokovi izvođenja radova na uređivanju do mesta priključka građevinske parcele na komunalne objekte, postupak i uslovi izmene ugovora (u slučaju promene namene, kapaciteta objekta i drugo).

Obračun iznosa doprinosa vrši resorno odeljenje Opštinske uprave.

Član 22

Ukoliko investitor ne izmiri dospeli iznos doprinosa u propisanom roku, naplata će se izvršiti prinudnim putem u postupku propisanom važećim Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Troškovi prinudne naplate padaju na teret investitora.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 23

Sastavni deo ove odluke je grafički prikaz zona izgradnje.

Član 24

Investitori koji su zaključili ugovor o regulisanju naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ili ugovor o regulisanju naknade za uređivanje građevinskog zemljišta zaključe do dana stupanja na snagu ove odluke, u obavezi su da plaćaju naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta u svemu u skladu sa zaključenim ugovorom.

Član 25

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaju da važe odredbe Odluke o naknadi za uređivanje građevinskog zemljišta ("Sl. list Grada Niša", br. 105/13), osim odredbi kojima se uređuje naknada za uređivanje građevinskog zemljišta u postupku legalizacije.

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u "Službenom listu Grada Niša".