PRAVILNIK

O DODELI JEDNOKRATNE POMOĆI U NATURI U GRADU SREMSKA MITROVICA

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 1/2017)

Član 1

Pravilnikom o dodeli jednokratne pomoći u naturi u Gradu Sremska Mitrovica (u daljem tekstu: Pravilnik) regulišu se oblici, kriterijumi, način i postupak za ostvarivanje prava na dodelu jednokratne pomoći u naturi.

Član 2

Pravo na jednokratnu pomoć u naturi mogu ostvariti socijalno ugroženi pojedinac ili porodica državljani Republike Srbije, sa prebivalištem na teritoriji Mačvanske Mitrovice i Laćarka (u daljem tekstu: korisnik).

Porodicom se smatra životna zajednica roditelja (koji su u bračnoj ili vanbračnoj zajednici) i dece (bračne, vanbračne i usvojene). Kao deo porodice smatraju se i krvni srodnici do drugog stepena srodstva, pod uslovom da svi žive u zajedničkom domaćinstvu.

Član 3

Pravo na jednokratnu pomoć u naturi ima korisnik, koji se iznenada ili trenutno nađe na stanju socijalne potrebe, koju ne može samostalno prevazići i to naročito u slučajevima: nemogućnosti zadovoljenja osnovnih životnih potreba, otklanjanja posledica elementarnih nepogoda, prihvata po prestanku smeštaja u ustanovu socijalne zaštite i drugim vanrednim i izuzetno teškim prilikama.

Član 4

Pod zadovoljenjem osnovnih životnih potreba podrazumeva se pre svega nabavka neophodnih sredstava za domaćinstvo kao što su : namirnice, ogrev, udžbenici i školski pribor za decu, lekovi i higijenski pribor.

Pod zadovoljenjem drugih potreba: izmirenje duga za isporučeni gas, toplotnu energiju, vodu i smeće, sanacija štete nastale od nepogode, izrada ličnih dokumenata, nabavka pomagala za osobe sa invaliditetom…

U osnovne životne namirnice spadaju: hleb, mleko, brašno, jaja, ulje, pirinač, mast, krompir, so, šećer, mesne prerađevine, pasulj, sveže voće i povrće, grašak, riba…

Sredstva za održavanje higijene su: sapun, toalet papir, pasta za zube, četkica za zube, šampon za kosu, prašak za pranje veša, WC sanitar, higijenski ulošci, šampon za vaške, pelene za bebe i stare osobe.

Član 5

Pravo na jednokratnu pomoć u naturi u Gradu Sremska Mitrovica, korisnik može da ostvari najviše 3 (tri) puta u toku jedne kalendarske godine.

Član 6

Finansiranje korišćenja ovog prava predviđeno je budžetom Grada Sremska Mitrovica kao naknada za socijalnu zaštitu iz budžeta.

Član 7

Pravo na jednokratnu pomoć u naturi ostvaruje se podnošenjem pismenog zahteva (sa odgovarajućom pratećom dokumentacijom), Komisiji za dodelu jednokratne pomoći u naturi Grada Sremska Mitrovica (u daljem tekstu: Komisija) i obavljanjem društveno korisnog rada određenog Rešenjem o priznavanju prava.

Zahtev za dodelu jednokratne pomoći u naturi na propisanom obrascu mora da sadrži sve neophodne lične podatke, adresu za prijem pošte, kao i izjavu korisnika o odgovornosti za tačnost i valjanost podataka.

Član 8

Podnosioci zahteva pored zahteva i potvrde o prebivalištu (lična karta), za utvrđivanje porodičnog, materijalnog i zdravstvenog statusa kao osnova za priznavanje prava na jednokratnu pomoć u naturi moraju dostaviti i:

- Zdravstvene knjižice za sve članove porodice,

- Dokaz o prihodima u zajedničkom domaćinstvu (uverenje o primanjima za prethodna tri meseca koja prethode mesecu podnošenja zahteva uključujući i novčanu socijalnu pomoć i dečji dodatak),

- izjava o stambenom statusu,

- Potvrda Nacionalne službe za zapošljavanje za sve radno sposobne članove zajedničkog domaćinstva,

- Medicinska dokumentacija kao dokaz da korisnik u porodici ima teško bolesnu osobu ili osobu sa invaliditetom (Rešenje o utvrđenom stepenu invaliditeta, Rešenje interresorne komisije, Rešenje o naknadi za pomoć i negu drugog lica ili drugi zvanični dokument na osnovu koga se sa sigurnošću i nedvosmisleno može ustanoviti ispunjenost ovog uslova).

Član 9

Komisija razmatra zahtev i daje mišljenje o ispunjenost uslova za dodelu pomoći, u roku od 30 dana od dana njegovog podnošenja.

Ukoliko Komisija proceni da korisnik nema pravo na pomoć, Kancelarija njegov zahtev odbija rešenjem.

Protiv rešenja iz stava 2. ovog člana može se izjaviti žalba Gradskom veću Grada Sremska Mitrovica u roku od 8 dana od dana prijema rešenja.

O žalbi odlučuje Gradsko veće u roku od 30 dana od dana podnošenja žalbe.

Član 10

Pomoć u nabavci osnovnih životnih namirnica i sredstava za održavanje lične higijene, realizovaće se putem bonova, koje korisnici mogu da iskoriste u nekoj od predviđenih trgovinskih radnji.

Nabavka namirnica i sredstava za higijenu iz stava 1. ovog člana obavlja se na osnovu ugovora koji Grad Sremska Mitrovica sklapa sa najpovoljnijim ponuđačem, u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama.

Član 11

Visinu jednokratne pomoći u naturi utvrđuje Komisija koju čini 3 člana i to:,

- Jedan predstavnik Centra za socijalni rad "Sava",

- Jedan predstavnik Kancelarije za smanjenje siromaštva Grada Sremska Mitrovica,

- Jedan predstavnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

U radu Komisije mogu učestvovati i predstavnici mesnih zajednica kao konsultanti bez prava glasa.

Član 12

Na osnovu mišljenja Komisije, Kancelarija donosi Rešenje o priznavanju prava i upućivanju na društveno koristan rad.

Vrednost jednog sata društveno korisnog rada usklađena je sa vrednošću minimalne neto zarade po radnom času u Republici Srbiji.

Član 13

Društveno korisnog rada se oslobađaju korisnici koji ne podležu radnoj obavezi: Lica iznad 65 godina života, lica nesposobna za rad prema propisima o radu i penzijsko-invalidskom osiguranju, teško bolesna lica, samohrani roditelj sa decom do tri godine života, lica na smeštaju u ustanovama i lica pod staraeljstvom.

Član 14

Postupak upućivanja radno sposobnih lica na obavljanje društveno korisnog rada, biće regulisan Ugovorom koji Grad Sremska Mitrovica zaključuje sa ustanovama i preduzećima, korisnicima gradskog budžeta, u kojima će se društveno koristan rad obavljati.

Član 15

Svi korisnici jednokratne pomoći u naturi koji obavljaju društveno koristan rad, dužni su da se ponašaju u skladu sa pravilima i radnom disciplinom ustanove, odnosno organizacije u kojoj taj rad obavljaju, u suprotnom gube pravo na pomoć.

Član 16

Ukoliko korisnik iz neopravdanih razloga ne izvrši obavezu društveno korisnog rada, odnosno u roku od tri dana se ne odazove radnoj obavezi a ne priloži odgovarajuće opravdanje, gubi pravo na jednokratnu pomoć u naturi u narednih godinu dana.

Član 17

Korisnik je dužan da Komisiji prijavi svaku promenu koja na bilo koji način utiče na ostvarivanje prava na jednokratnu pomoć u naturi, najkasnije u roku od 15 dana od nastanka te promene.

Član 18

Korisnik prava iz ovog Pravilnika koji je na osnovu neistinitih ili netačnih podataka i neprijavljivanja promena koje utiču na gubitak prava, ostvario pravo na jednokratnu pomoć u naturi od strane Grada Sremska Mitrovica, dužan je da, u skladu sa zakonom, nadoknadi štetu koju je time naneo budžetu Grada.

Član 19

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Sremska Mitrovica".