ODLUKA

O RAVNOPRAVNOSTI POLOVA GRADA NOVOG SADA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 14/2017)

Član 1

Ovom odlukom uređuju se obezbeđivanje ravnopravnosti polova i ostvarivanje jednakih mogućnosti u Gradu Novom Sadu (u daljem tekstu: Grad) i njegovim organima, javnim komunalnim i drugim javnim preduzećima i ustanovama, posebnim organizacijama i službama čiji je osnivač Grad (u daljem tekstu: organi javne vlasti), i druga pitanja od značaja za ravnopravnost polova.

Član 2

Pod ravnopravnošću polova podrazumeva se ravnopravno učešće žena i muškaraca, u svim oblastima javnog i privatnog sektora, u skladu sa zakonom.

Jednake mogućnosti predstavljaju poštovanje i ostvarivanje ljudskih prava zasnovanih na polu u svim oblastima društvenog života i mogućnost ravnopravnog korišćenja rezultata koji proizilaze iz razvoja društva.

Član 3

Grad je dužan da u okviru svojih nadležnosti stvara jednake mogućnosti za ostvarivanje ravnopravnosti polova, što podrazumeva i saradnju sa nadležnim organom Grada koji je zadužen za planiranje sredstava za rodno budžetiranje.

Grad je dužan da prati ostvarivanje ravnopravnosti i preduzima mere i aktivnosti koje su u funkciji podsticanja i unapređenja ravnopravnosti polova, kao i da otklanja sve oblike nepravilnosti u pogledu položaja i prava polova.

Član 4

Grad može, u okviru svojih nadležnosti, da preduzima posebne mere radi otklanjanja ili ublažavanja suštinski nejednakog položaja polova.

Posebne mere koje Grad u okviru svojih nadležnosti preduzima ne smatraju se diskriminacijom.

Član 5

Grad je dužan da otklanja sve oblike nepravilnosti u pogledu položaja i prava polova, i da preduzima mere protiv nasilja koje se zasniva na polu, protiv uznemiravanja i seksualnog uznemiravanja, seksualnog ucenjivanja i diskriminacije na osnovu pola.

Član 6

Organi javne vlasti dužni su da omoguće zastupljenost manje zastupljenog pola u svakoj organizacionoj jedinici, na rukovodećim mestima i u organima upravljanja i nadzora, u skladu sa Zakonom.

Član 7

U opštim i pojedinačnim aktima koje donose organi Grada sve imenice koje se koriste u muškom rodu, moraju se istovremeno koristiti i u ženskom rodu.

Imenice koje označavaju službene pozicije, položaje i funkcije u organima Grada mogu se koristiti samo u obliku koji izražava pol lica koje je njihov nosilac.

Član 8

Princip ravnopravnosti polova integriše se u sve strateške dokumente koje donose organi Grada.

U postupku izrade strateških dokumenata iz stava 1. ovog člana, pribavlja se mišljenje Komisije za rodnu ravnopravnost Skupštine Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Komisija za rodnu ravnopravnost).

Član 9

Poslove vezane za unapređenje i promociju ravnopravnosti polova i politike jednakih mogućnosti, praćenje stanja u ovoj oblasti, uključivanje u projekte koji se tiču ove oblasti, saradnju sa organizacijama civilnog društva iz ove oblasti, pružanje stručne pomoći u integrisanju principa ravnopravnosti polova i organizovanje edukacije zaposlenih u cilju implementacije principa ravnopravnosti polova u gradskim upravama, posebnim organizacijama i službama, saradnja sa Komisijom za rodnu ravnopravnost, kao i drugim nadležnim organima u ovoj oblasti, obavlja Gradska uprava za opšte poslove Grada Novog Sada.

Član 10

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".