PROGRAM

PODRŠKE ZA SPROVOĐENJE POLJOPRIVREDNE POLITIKE I POLITIKE RURALNOG RAZVOJA NA TERITORIJI GRADA NOVOG SADA ZA 2017. GODINU

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 14/2017)

 

I OPŠTE INFORMACIJE I TABELARNI PRIKAZ PLANIRANIH MERA

1.1. Analiza postojećeg stanja

1.1.1. Geografske i administrativne karakteristike

Grad Novi Sad (u daljem tekstu: Grad), kao glavni centar Vojvodine i drugi po veličini u Republici Srbiji, nalazi se u središnjem delu Vojvodine na obalama reke Dunav i ima izuzetno povoljan geografski položaj. Teritorija Grada matematičko-geografski zauzima po Griniču položaj istočne koordinate od 19°10' do 20°6' istočne geografske dužine i 45°10' do 45°6' severne geografske širine.

Grad Novi Sad je i centar Južnobačkog okruga i najveći je nosilac i od 45°10' do 45°6' privrednih, saobraćajnih, obrazovnih, političkih, kulturno-naučnih i drugih funkcija, kao i administrativno-politički centar regiona Vojvodine i Grad sa velikom tradicijom.

Geografski položaj Grada može se posmatrati s dva aspekta, u sklopu povezanosti sa drugim gradovima i krajevima, kao i u sklopu povezanosti sa lokalnim naseljima koja mu gravitiraju, kao prigradska naselja.

Područje Grada obuhvata 15 prigradskih naselja i zauzima površinu od 702,7 km2, dok uže područje Grada Novog Sada sa Petrovaradinom i Sremskom Kamenicom zauzima površinu od 129,4 km2, a građevinski neon obuhvata površinu od 106,2 km2, a građevinski rejon obuhvata površinu od 106,2 km2.

Prema poslednjem popisu stanovništva od 2011. godine u Gradu zajedno sa prigradskim naseljima živi 341.625 stanovnika, dok urbani deo Grada (sa Petrovaradinom i Sremskom Kamenicom) ima 286.157 stanovnika, te je prosečna gustina naseljenosti prilično visoka, oko 480 stanovnika po km2, što znači da stanovništvo, uopšte, sve više migrira ka većim gradovima, tj. u administrativno-privredne centre, pa tako i prema Novom Sadu, kao drugom po veličini gradu u Srbiji, odmah posle Beograda.

1.1.2. Prirodni uslovi i životna sredina

Reljef područja Grada Novog Sada, podrazumevajući Grad Novi Sad sa svojom prigradskom okolinom, ima pretežne odlike Panonske nizije.

Sam Grad Novi Sad leži na levoj obali velike međunarodne reke Dunav, od 1.252. do 1.262. kilometra rečnog toka i nalazi se u srcu Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Veštačka mreža kanala Dunav-Tisa-Dunav, izgrađena na bazi ljudskog pregalačkog rada, odlično se uklapa u prirodne hidrografske osobine reke Dunav, a Mali bački kanal, ulivajući se sa leve strane doprinosi još većim lepotama ovog krajolika.

Klima Grada odlikuje se osnovnim karakteristikama umereno-kontinentalne i kontinentalne klime sa četiri godišnja doba. Od vetrova koji duvaju na ovom području najznačajnija je košava. Uglavnom duva s jeseni i zime, donoseći hladno vreme, a tokom vejavice obično stvara nanose snega i može da traje od tri do sedam dana.

Srednja maksimalna temperatura vazduha tokom godine iznosi 16° C, dok srednja minimalna temperatura iznosi sa 6°C. Broj dana sa padavinama iznosi 122, te je u 2016. godini prosečna količina padavina iznosila 770,7 mm na području Grada Novog Sada, prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda - Rimski šančevi.

Šumski fond i biljni i životinjski svet najbolje se može sagledati kroz Koviljsko-petrovaradinski rit kao specifičan rezervat prirode na teritoriji Grada, te i Vojvodine, a prostire se u okviru nekoliko opština: Novi Sad, Petrovaradin, Sremski Karlovci, Inđija i Titel. Ovaj prirodni rezervat je ritski kompleks duž Dunava i prostire se na 4.840 hektara, a kako spada u prirodna dobra od izuzetnog značaja, svrstan je u prvu kategoriju zaštite.

Prirodne šume rezervata čine: vrba (bela i bademasta), topola i jasen. Na ovom ritskom području, najveći deo, čak 55,6% rezervata, zahvataju plantaže topole, koje su pod zaštitom. Takođe su zastupljene i ugrožene vrste biljaka, kao beli i žuti lokvanj, plava lincura, vodeni orašak, četvorolisna detelina, močvarni kaćunak i drugo.

Stanje i trendovi u ruralnim područjima

1.1.3. Demografske karakteristike i trendovi

Grad sa prigradskim naseljima okuplja 20% stanovništva Vojvodine, što prema popisu od 2011. godine Republičkog zavoda za statistiku iznosi 341.625 stanovnika.

U prigradskim naseljima živi oko 24% stanovništva, a najveća su Veternik, sa oko 18.700 stanovnika, Futog, sa oko 18.600 stanovnika i Kać, sa oko 11.200 stanovnika. Neka od prigradskih naselja su sastavni deo gradske novosadske funkcionalne celine, dok neka od takvih naselja, kao npr. Futog, imaju status samostalnog naselja Grada Novog Sada. To znači da se većina prigradskih naselja Grada Novog Sada zbog stalnog povećanja broja stanovnika, već i fizičko-geografski spaja sa Gradom.

Najvažnija prigradska naselja koja su u okruženju Grada Novog Sada su: Begeč, Budisava, Bukovac, Veternik, Kać, Kisač, Kovilj, Ledinci, Rumenka, Stari Ledinci, Stepanovićevo, Futog, Čenej, Petrovaradin i Sremska Kamenica.

Prema obrazovnoj strukturi stanovništva Grada starijeg od 15 godina, na bazi "popisa iz 2011. godine", može se reći da je na području Grada oko 53% populacije sa srednjim obrazovanjem, oko 20% čini deo populacije sa visokim obrazovanjem, oko 7% predstavlja deo populacije sa višim obrazovanjem, oko 14% predstavlja deo populacije sa osnovnim obrazovanjem, oko 1,5% čini deo populacije bez školske spreme, a 4,5% čini deo populacije sa nepotpunim osnovnim obrazovanjem.

Takođe, u pogledu starosne strukture dominira populacija starijeg stanovništva u odnosu na srednje i mlađe stanovništvo.

Odnos starog i mladog stanovništva iznosi ≈71,0, što je celu Vojvodinu dovelo u stadijum demografske starosti.

Karakteristika novosadskog, kao i vojvođanskog područja je značajna promena u demografskim strukturama ruralnih prostora, što kao rezultat ima "premeštanje reprodukcije stanovništva" iz seoskih u gradske sredine.

Regionalna analiza produktivnosti rada u poljoprivredi Grada pokazuje da postoje izuzetni poljoprivredni resursi, naročito u ruralnom delu, te se stanovništvo ipak, pomalo vraća na poljoprivredno tle, u želji da se poljoprivredna proizvodnja, kao velika baza privrede, ponovo podigne na nekadašnji nivo, i u skladu sa modernizacijom i uvođenjem modernih tehnologija, kao npr. u Evropi.

Usitnjenost poseda i seljačkih gazdinstava je jedna od karakteristika celokupne poljoprivrede (manje od 3ha), nedostatak moderne tehnologije u poljoprivredi takođe govori o činjenici da iako postoje izuzetni prirodni resursi, prosečni prinosi i dalje zaostaju za evropskim prinosima. U oblasti ruralnog razvoja planira se upravljanje zajedničkom poljoprivrednom politikom.

Područje Grada Novog Sada ima registrovana poljoprivredna gazdinstava u oblasti stočarske i ratarske proizvodnje, ali je i dalje prisutna karakteristika usitnjenosti poljoprivredne proizvodnje, tj. najveći broj poljoprivrednih gazdinstava raspolaže sa svega do 3 ili 5ha poljoprivredne površine.

1.1.4. Diversifikacija ruralne ekonomije

Grad je oduvek bio jedan od najrazvijenijih gradova naše države. Nakon završetka perioda međunarodne izolacije i ekonomskog embarga i nakon saniranja infrastrukture u građevinarstvu (mostovi), te u industriji i delimično turizmu i poljoprivredi, novosadska ekonomija se postepeno oporavlja, sve više prebacujući težište privrede na raznolikost drugih privrednih mogućnosti ekonomskog razvoja, odnosno sa industrijskog sektora i na tercijarni sektor, a naročito sektor ruralne ekonomije u poljoprivredi, turizmu i drugim sektorima.

Po obliku i veličini preduzeća, u novosadskoj privredi dominiraju mala i srednja preduzeća, privatni preduzetnici, a u poljoprivredi naročito individualna registrovana poljoprivredna gazdinstva, dok su velika preduzeća zastupljena u znatno manjoj meri.

Iz toga proizilazi da je ukupan broj privrednih društava i privatnih preduzetnika na teritoriji Grada Novog Sada sa stanjem na dan 30.6.2016. godine iznosio 51.480, od čega su 15.888 privredna društva, a 35.592 privatni preduzetnici, dok je ukupan broj aktivnih privrednih subjekata, izuzimajući od gornjeg broja obrisane privredne subjekte, iznosio 25.689, od čega su aktivnih privrednih društava 10.729, a aktivnih privatnih preduzetnika 14.960.

Prema pravnoj formi organizovanja sa stanjem APR-a od 30.6.2016. godine postoje raspoloživi podaci društava sa ograničenom odgovornošću (DOO) od 15.188, od čega društvenih preduzeća 42, javnih preduzeća 22, zadruga sa još 4 zadružnih saveza 259, akcionarskih društava (zajedno sa ortačkim i komandintnim društvima) 324 i ostalih 53.

Prema veličini, u strukturi novosadskih preduzeća, mala preduzeća zahvataju udeo od čak 96%, srednja 3%, a velika, svega 1%, a prema poslednjim raspoloživim podacima APR-a od 30.6.2016. godine, broj aktivnih preduzeća je iznosio 10.729, broj novoosnovanih preduzeća u periodu 01.1.2016. do 30.6.2016. godine je iznosio 360, a broj obrisanih preduzeća iz registra APR-a iznosio je 92, dok je broj aktivnih privatnih preduzetnika iznosio 14.960, a broj ukupno obrisanih preduzetnika iznosio je 20.632 preduzetnika, od čega je u 2016. godini, u periodu 01.1.2016. do 30.6.2016. godine obrisano 526 privatnih preduzetnika iz registra APR-a.

Prema podacima APR-a, takođe sa stanjem od 30.6.2016. godine, postoje i drugi privredni subjekti čiji je ukupan broj na teritoriji Grada iznosio 3.237, a odnosio se na predstavništva (217), ogranke privrednih društava (49), turističke agencije (117), udruženja (2.580) i posebne privredne subjekte za audio, video, novinsko-izdavačku i radio-televizijsku delatnost (274).

Stopa zaposlenosti na nivou područja Grada procenjena je na bazi indikatora: "broja radno sposobnog stanovništva", uzrasta od 15 do 65 godina - Grada i "ukupnog broja zaposlenih lica" u posmatranoj godini, sa stanjem na dan 31. decembra 2016. godine, i iznosi oko 52%.

Stopa nezaposlenosti sa stanjem na dan 31.12.2016. godine za Grad, zabeležena je u iznosu od približno 14% i za 2,3% je niža u odnosu na stopu nezaposlenosti za prethodnu godinu, kada je iznosila 16,3%, što ukazuje na blago smanjenje nezaposlenosti na nivou Grada.

Radi pariteta, zabeležena stopa nezaposlenosti za treći kvartal 2016. godine na nivou Republike Srbije je 14,4%.

Indikator "prosečna neto zarada", tj. zarada bez poreza i doprinosa u periodu januar - decembar 2016. godine, prema poslednjem raspoloživom podatku (godišnji prosek) zabeležena je u iznosu od 52.799,00 dinara za teritoriju Grada, a realno je znatno niža, s obzirom na konstantno brži rast trenda kretanja cena u odnosu na trend zarada, tj. beleži se konstantno zaostajanje rasta zarada u odnosu na rast cena, dok je za nivo Južnobačke oblasti zabeležen iznos od 49.360,00 dinara, regiona Vojvodine 44.646,00 dinara i Republike Srbije 46.097,00 dinara.

U pogledu "izvoza" Grada, u periodu januar-oktobar 2016. godine (RPK) - prema poslednjem raspoloživom podatku, zabeležen je pozitivan trend kretanja vrednosnog izvoza za 1,2% iskazanog u dolarima (USD) u odnosu na isti period prethodne godine. Od 1.368 preduzeća izvoznika, najveća su iz oblasti naftne industrije, ali i iz oblasti prehrambene industrije i poljoprivrede, što je vrlo bitno.

U pogledu "uvoza" Grada, vrednosno iskazanog, došlo do smanjenja za oko 14% u periodu januar - oktobar 2016. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, a od 2.190 preduzeća uvoznika, glavna su iz oblasti naftne industrije, ali i iz oblasti poljoprivrede, (uvoznog semenskog kukuruza i veštačkog đubriva) - (raspoloživi podaci RPK) - Regionalne privredne komore, što je vrlo interesantno i na bazi čega spoljnotrgovinska razmena Grada Novog Sada sa inostranstvom pokazuje sve bolje privredno kretanje.

Turistički promet u periodu januar-decembar 2016. godine je pokazao rast, od 15,27% u odnosu na isti period prethodne godine, i to: domaćih turista za 10,27% više, a stranih za 18,68% više, tako da novosadski turizam ima veliku perspektivu razvoja, a Grad spada u 3 grada prve kategorije turističkog mesta u Republici Srbiji.

Razvoju ruralnog turizma doprinose brojni salaši smešteni u prigradskim naseljima Grada, koji sa svojim autentičnim izgledom vraćaju turiste u nekadašnja vremena panonskih seoskih naselja. Sa tako bogatom turističkom ponudom, seoski turizam dobija sve veći značaj. Prigradska naselja na području Grada Novog Sada sa svojim seoskim turizmom i ponudom salaša, jesu: Čenej, Veternik, Begeč i Kaćki atar, dok su Petrovaradinski i Koviljski rit proglašeni specijalnim rezervatima prirode, a Sremska Kamenica i Petrovaradin su nadaleko poznati po vinogradima.

1.1.5. Ruralna infrastruktura

Područje Grada Novog Sada je smešteno na važnim saobraćajnim koridorima što obezbeđuje razne prednosti u drumskom, železničkom i rečnom saobraćaju. Ovo područje je povezano mrežom magistralnih kopnenih saobraćajnica na pravcima: Severoistočna i Istočna Evropa, prema Bliskom i Dalekom Istoku, i Srednja i Severna Evropa, prema jadranskim lukama.

Kroz sam Grad Novi Sad prolazi saobraćajni koridor broj 10, koji na svom osnovnom pravcu Salcburg-Solun povezuje 14 država, te koridor broj 7, ili Dunavski koridor, koji vodenim putem, preko Dunava, povezuje zemlje zapadne Evrope sa Crnim morem. Plovnim, Malim kanalom Novi Sad je povezan sa sistemom kanala Dunav-Tisa-Dunav, koji omogućava saobraćajne veze plovnim putem, uzvodno do Srednje Evrope i nizvodno prema Crnom moru.

Komunalna infrastruktura podrazumeva vodovodnu mrežu, kanalizacionu mrežu, električnu mrežu, telekomunikacije i usluge odnošenja otpada.

Na području Grada Novog Sada vodovodna mreža ima dužinu od 837 km, a kanalizaciona mreža dužinu od 694 km.

Kada je u pitanju električna mreža, može se reći da je elektrifikacijom pokrivena celokupna teritorija Grada Novog Sada sa prigradskim naseljima i vikend-zonom.

U pogledu telekomunikacija, na području Grada Novog Sada postoje tri mobilna operatera: "Telekom", "Telenor" i "Vip", kao i "Telekom-Orion", te je celokupna teritorija Grada i prigradskih naselja obezbeđena fiksnom i mobilnom telefonijom, poštanskim saobraćajem, pristupom internetu i javnim informisanjem.

Usluge odnošenja otpada takođe su organizovane na području Grada Novog Sada i aktivno se obavljaju sa 33 specijalna komunalna vozila, te se svakodnevno prazne korpe za otpatke, sa javnih površina (1.299), a istovremeno se vrši uređivanje središnjih trgova i održavanje zelenih površina.

U pogledu socijalno-zdravstvene infrastrukture, na teritoriji Grada Novog Sada postoji pet zdravstvenih ustanova: Dom zdravlja "Novi Sad", Apoteka "Novi Sad", Zavod za hitnu medicinsku pomoć "Novi Sad", Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata "Novi Sad" i Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika "Novi Sad". Tako, Dom zdravlja "Novi Sad" obavlja delatnost u 33 objekta na celoj teritoriji, a Apoteka "Novi Sad" obavlja delatnost u 32 ogranka.

Prema Uredbi o Planu zdravstenih ustanova na teritoriji Grada Novog Sada, zdravstvene usluge pružaju još i: Klinički centar Vojvodine, Specijalna bolnica za reumatske bolesti Novi Sad, Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine - Novi Sad, Institut za onkologiju Vojvodine - Sremska Kamenica, Klinika za stomatologiju Vojvodine - Novi Sad, Zavod za transfuziju krvi Vojvodine - Novi Sad, Zavod za antirabičnu zaštitu Novi Sad i Institut za javno zdravlje Vojvodine - Novi Sad, te se može reći da je ova infrastruktura prilično razvijena i prilagođena dobroj zdravstvenoj zaštiti.

Pokazatelji razvoja poljoprivrede

1.1.6. Poljoprivredno zemljište

Poljoprivredna proizvodnja na području Grada u 2016. godini odvijala se na raspoloživoj površini obradivog poljoprivrednog zemljišta od 50.000 ha, na kojem se na oko 80% površine proizvode žitarice, na oko 6,2% povrće, na oko 3,1% voće, dok je pod ostalim usevima oko 10,7% površine. Ovom poljoprivrednom površinom raspolažu 6.293 registrovana poljoprivredna gazdinstava, od čega je 4.318 gazdinstava na površini do 5 ha, što i dalje ukazuje na usitnjenost poljoprivredne proizvodnje.

Sistemi za navodnjavanje i odvodnjavanje, protivgradne mreže, sve se više izgrađuju na poljoprivrednim površinama.

U državnoj svojini Republike Srbije na području Grada nalazi se oko 9.500 ha, od čega se u zakup daje približno 3.100 ha.

1.1.7. Višegodišnji zasadi

Povoljni klimatski i drugi faktori veoma pogoduju podizanju višegodišnjih zasada voća i vinove loze, naročito na sremsko-fruškogorskoj strani gradskog područja.

U strukturi ukupne voćarske proizvodnje dominira gajenje pojedinih važnijih voćarskih kultura sa višegodišnjim zasadima jabuke, kruške, šljive i kajsije, što ukupno čini površinu od 877 ha.

Takođe, vrlo povoljni klimatski uslovi, naročito na obroncima Fruške Gore, postoje i za podizanje i gajenje vinove loze. Višegodišnji zasadi vinove loze prostiru se na 714 ha, sa odabranim kvalitetnim vrstama loznih kalemova, tako da ukupna površina pod voćem i vinovom lozom iznosi 1591 ha, te su sve podrške u ovoj oblasti svakako ekonomski efikasne.

1.1.8. Stočni fond

Postoje dobri uslovi za razvoj stočarstva na području Grada, imajući u vidu raspoloživost livada i obradivih površina za proizvodnju krmnog bilja i neophodne stočne hrane, te i dobre uslove za korišćenje i izgradnju objekata za smeštaj stoke, kao i novih načina plasmana finalnih stočarskih proizvoda.

U strukturi stočarstva, najrazvijenije su podgrane: govedarstvo, svinjarstvo, ovčarstvo, kozarstvo, konjarstvo, živinarstvo i pčelarstvo.

Prema poslednjim podacima, u 2016. godini broj goveda iznosio je 5.754; broj svinja 87.753; broj ovaca i koza 7.069; broj konja 405; broj živine 635.938 i broj pčelinjih košnica 14.052.

Na području Grada postoji 44 farme za moderan uzgoj i smeštaj stoke, i to: 7 farmi za tov i uzgoj goveda, 4 farme za uzgoj svinja, zatim 6 farmi koza i ovaca, 23 živinarske farme i 4 inkubatorske stanice.

U okviru pčelarstva takođe postoje uslovi za unapređenje, rast i razvoj proizvodnje.

Na području Grada u 2016. godini broj pčelinjih društava je bio 13.500, sa 426 članova pčelarskih društava, a količina proizvedenog meda iznosila je 190 tona. Od 2014. godine "Fruškogorski lipov med" je dobio oznaku geografskog porekla i brendiran je certifikatom.

1.1.9. Mehanizacija, oprema i objekti

Poljoprivredna gazdinstva na području Grada osavremenjuju poljoprivrednu mehanizaciju novim tehnologijama, kao i objekte za smeštaj stoke, skladištenje repromaterijala i stajnjaka, te finalnih poljoprivrednih proizvoda na bazi podrške u poljoprivredi, u smislu novih nabavki mašina (priključnih i pogonskih) modernih staja, kao i silosa i podnih skladišta za žitarice i druge poljoprivredne proizvode.

1.1.10. Radna snaga

U strukturi zaposlenih po sektorima delatnosti, kojih ukupno ima 19 na području Grada, u sektoru: "Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo" zaposleno je 2,5% ukupnog broja zaposlenih.

Radna snaga u poljoprivrednim gazdinstvima najčešće ima sezonski karakter zapošljavanja, ali u novije vreme dobija i stalni karakter zapošljavanja.

1.1.11. Struktura poljoprivrednih gazdinstava

Prema podacima Uprave za agrarna plaćanja, u 2016. godini struktura poljoprivrednih gazdinstava prema veličini (površini) korišćenja poljoprivrednog zemljišta izgleda ovako: preko 100 ha ima 26 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, od 20 do 100 ha ima 378 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, od 5 do 20 ha ima 1571 registrovano poljoprivredno gazdinstvo i do 5 ha ima 4318 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, što ukupno čini 6293 registrovana poljoprivredna gazdinstva.

Stočarska proizvodnja ima 1.419 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava na području Grada od kojih se 241 bavi gajenjem goveda; 169 RPG gajenjem ovaca i koza; 395 RPG gajenjem svinja, 43 RPG gajenjem konja, magaraca i mazgi; 237 RPG gajenjem živine; 300 RPG pčelarstvom; 9 RPG uzgojem ribe i 25 RPG gajenjem ostalih životinja.

Takođe, prema poslednjim podacima, u 2016. godini broj goveda je iznosio 5.754; broj svinja 87.753; broj ovaca i koza 7.069; broj konj: 405; broj živin: 635.938 i broj pčelinjih košnica 14.052.

1.1.12. Proizvodnja poljoprivrednih proizvoda

Poljoprivredna setvena proizvodnja na području Grada može se posmatrati kroz ostvarene prosečne prinose u 2016. godini na području Grada.

Tako ukupno ostvareni prinos najvažnijih setvenih ratarskih kultura u 2016. godini iznosi: za pšenicu 48.477,0 tona; za ječam 2.496,0 tone; za kukuruz 181.324,0 tona; za soju 48.623,2 tone; za suncokret 1.766,4 tona; za šećernu repu 82.180,0 tona i za uljanu repicu 2.279,2 tone.

U povrtarskoj proizvodnji najveći ostvareni prinos u tonama ostvaren je u proizvodnji krompira, (ukupno 39.735,0 tona) i kupusa (ukupno 48.490,0 tona).

Futoški kupus kao proizvod brendiran je certifikatom, a 60% proizvodnje se izvozi u zemlje regiona.

U voćarskoj proizvodnji naročito se ističu kulture: jabuka, kruška, šljiva, kajsija, a u vinogradarstvu vinova loza.

Ostvareni ukupan prinos u 2016. godini naročito je značajan u proizvodnji jabuke, 26.120,0 tona, proizvodnji šljive, 840 tona, i breskve 1.360,0 tona.

Kada su u pitanju prosečni prinosi na području Grada u 2016. godini, oni kod dveju najvažnijih ratarskih kultura iznose: pšenice 6,5 tona/ha i kukuruza 11,0 tona/ha.

Kod dveju najvažnijih povrtarskih kultura na području Grada u 2016. godini prosečni prinosi iznose: za krompir 45,0 tona/ha i za kupus 65,0 tona/ha.

Na osnovu navedenog, vidi se da postoje opšti uslovi za poljoprivrednu proizvodnju, te i organsku poljoprivrednu proizvodnju, koja se obavlja na području Grada na površini od 55,88 ha.

1.1.13. Zemljoradničke zadruge i udruženja poljoprivrednika

Na području Grada ima 9 registrovanih zadružnih organizacija koje aktivno funkcionišu, i to: ZZ "Žitarice", ZZ "Kisač", OZZ "Novi Sad", ŽZ "Živinarstvo", OZZ "Agrogvozden", OZZ "Kondor", OZZ "Čenej", OZZ "Kać" i ZZ "Agrointeres", čiji je zadatak angažovanje na unapređenju poljoprivredne proizvodnje.

Na području Grada postoje i udruženja poljoprivrednika, a to su: Udruženje građana "Eko farmer" - Kovilj, Udruženje proizvođača i prerađivača futoškog kupusa "Futoški kupus" - Futog, Udruženje poljoprivrednika "100P+" - Novi Sad, "Udruženje poljoprivrednika Srbije" - Čenej, "Klub poljoprivrednika" - Kisač, "Društvo poljoprivrednika" - Kać, Udruženje stočara "Dunav" - Kovilj i Društvo pčelara "Jovan Živanović" - Novi Sad, koja takođe doprinose boljoj organizovanosti poljoprivredne proizvodnje u sektoru poljoprivrede.

1.1.14. Transfer znanja i informacija

Na području Grada informisanost i znanje za dobro funkcionisanje sistema u poljoprivredi prenosi se najčešće putem seminara, raznih obuka, treninga i slično, organizovanih od strane obrazovnih i istraživačkih ustanova. Grad, u saradnji sa institucijama u poljoprivredi, naučnim institucijama "razvojnim regionalnim agencijama" i drugim relevantnim činiocima ruralnog razvoja i poljoprivrede, u najvećoj meri doprinosi veoma dobroj informisanosti i transferu stručnih znanja krajnjim korisnicima, najčešće preko organizovanih stučnih i savetodavnih radionica i seminara. Takođe, informisanost se sprovodi i putem javnog informisanja o aktuelnostima u poljoprivredi.

TABELARNI PRIKAZ PLANIRANIH MERA I FINANSIJSKIH SREDSTAVA

Tabela 2. Mere kreditne podrške

Redni broj

Naziv mere

Šifra mere

Planirani budžet za tekuću godinu bez prenetih obaveza
(u RSD)

Iznos podsticaja po jedinici mere (apsolutni iznos u RSD)

Iznos podsticaja po korisniku (%)
(npr. 30%, 50%, 80%)

Maksimalni iznos podrške po korisniku (ako je definisan)
(RSD)

Prenete obaveze

1.

Sufinansiranje kamata za poljoprivredne kredite

100.2.1

2.000.000,00

/

8%

/

/

 

UKUPNO

 

2.000.000.00

/

 

 

Tabela 3. Mere ruralnog razvoja

Redni broj

Naziv mere

Šifra mere

Planirani budžet za tekuću godinu bez prenetih obaveza
(u RSD)

Iznos podsticaja po korisniku (%)
(npr. 30%, 50%, 80%)

Maksimalni iznos podrške po korisniku (ako je definisan)
(RSD)

Prenete obaveze

1.

Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava

101

200.000,00

100%

/

/

2.

Upravljanje rizicima

104

800.000,00

60%

/

/

3.

Organska proizvodnja

201.3

2.000.000,00

100%

/

/

4.

Podrška mladima u ruralnim područjima

303

7.420.000,00

100%

/

/

5.

Ekonomske aktivnosti u smislu dodavanja vrednosti poljoprivrednim proizvodima, kao i uvođenje i sertifikacija sistema bezbednosti i kvaliteta hrane, organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla

304

2.000.000,00

100%

/

/

 

UKUPNO

 

12.420.000,00

 

 

Tabela 4. Posebni podsticaji

Redni broj

Naziv mere

Šifra mere

Planirani budžet za tekuću godinu bez prenetih obaveza
(u RSD))

Iznos podsticaja po korisniku (%)
(npr. 30%, 50%, 80%)

Maksimalni iznos podrške po korisniku (ako je definisan)
(RSD)

Prenete obaveze

1.

Podsticaji za promotivne aktivnosti u poljoprivredi i ruralnom razvoju

402

1.250.000,00

100%

/

/

 

UKUPNO

 

1.250.000,00

 

 

Tabela 6. Tabelarni prikaz planiranih finansijskih sredstava

Budžet

Vrednost u RSD

Ukupan iznos sredstava iz budžeta AP/JLS planiranih za realizaciju Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja

15.670.000,00

Planirana sredstva za kreditnu podršku

2.000.000,00

Planirana sredstva za posticaje merama ruralnog razvoja

12.420.000,00

Planirana sredstva za posebne podsticaje

1.250.000,00

1.6. Ciljna grupa i značaj promene koja se očekuje za korisnike nakon primene Programa

Cilj ovih mera je razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvoja na teritoriji Grada, kroz unapređenje uslova na tržištu kredita koje odobravaju banke korisnicima kredita namenjenih podsticaju razvoja poljoprivrede, odnosno za primarnu poljoprivrednu proizvodnju - nabavku obrtnih sredstava. Takođe, svrha ovih mera je i unapređenje ruralne ekonomije, osnaživanje i ravnomeran razvoj poljoprivrednih gazdinstava i kvaliteta ruralnog stanovništva kroz povećanu konkurentnost malih poljoprivrednih proizvođača, motivisanje ruralnog stanovništva da aktivno učestvuje u društvenom životu, razvoju zajednice, poboljšanju životnih uslova, kao i socijalna dimenzija.

Realizacija Programa, odnosno definisane mere, doprineće:

- povećanju produktivnosti gazdinstva

- smanjenju proizvodnih troškova

- poboljšanju konkurentnosti porodičnih poljoprivrednih gazdinstava.

Nadalje, koncept primene mera u oblasti organske i kontrolisane proizvodnje, zasnovan je na korišćenju prirodnih resursa i regulatornih mehanizama kako bi se zamenili potencijalni zagađujući imputi i osigurala održiva proizvodnja. Agrotehničke mere i biološke (fizičke/hemijske) metode se pažljivo biraju i uravnotežuju, uzimajući u obzir zaštitu zdravlja, kako proizvođača tako i potrošača, i životne sredine, što za krajnji cilj ima:

- proizvodnju kvalitetne i zdravstveno bezbedne hrane,

- povećanje broja proizvođača uključenih u program,

- povećanje površina zemljišta pod kontrolisanom i organskom proizvodnjom,

- uspostavljanje kontrolisane i organske proizvodnje kao celovitog sistema upravljanja i proizvodnje hrane, koja se bazira na ekološkoj praksi, biodiverzitetu, očuvanju prirodnih resursa i visokih standarda za dobrobit životinja,

- uravnoteženu biljnu i stočarsku proizvodnju koja uvažava prirodne sisteme i cikluse, poboljšava kvalitet zemljišta, vode i vazduha,

- racionalno korišćenje energije i prirodnih resursa: zemlje, vode, organskih materija i drugog,

- proizvodnju različitih poljoprivrednih proizvoda uz primenu postupaka koji nisu štetni za zdravlje ljudi, biljaka, životinja i za životnu sredinu,

- ekonomsku održivost kroz povećanje kompetitivnosti, jačanja tržišne orijentisanosti, veću i efikasniju pomoć i podršku proizvođačima,

- socijalnu održivost kroz veću odgovornost prema zahtevima potrošača, podsticanje proizvodnje kvalitetnije hrane i njene bezbednosti i ravnomerniji ruralni razvoj, i

- ekološku održivost kroz efikasnije usvajanje i razvoj ekoloških i ostalih standarda za dobrobit zajednice.

Potencijalni korisnici mera podrške su fizička ili pravna lica sa teritorije Grada: nosioci registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa aktivnim statusom, organizacije i institucije koje se bave organskom proizvodnjom ili koje će se u nju uključiti u toku 2017. godine, proizvođači koji su započeli proces kontrolisane poljoprivredne proizvodnje, kao i proizvođači proizvoda sa oznakom geografskog porekla.

1.7. Informisanje korisnika o mogućnostima koje pruža Program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja

Po usvajanju Programa mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za teritoriju Grada Novog Sada za 2017. godinu od strane Skupštine Grada, Program se objavljuje na zvaničnom sajtu Grada. Informisanje potencijalnih korisnika o merama Programa vrši se, takođe, putem organizovanja i održavanja tribina i predavanja za lokalno stanovništvo, putem lokalnih medija, štampanjem brošura, poslovne galanterije, plakata. Informisanje potencijalnih korisnika vrši se i neposrednim kontaktom u prostorijama Gradske uprave za privredu (u daljem tekstu: Gradska uprava).

1.8. Monitoring i evaluacija/nadzor nad realizacijom Programa

Gradska uprava obavlja poslove na izradi predloga Programa i realizacije mera nakon usvajanja od strane Skupštine Grada. Tokom perioda realizacije Programa, monitoring i evaluaciju vrši Gradska uprava za privredu i Komisija za praćenje realizacije mera Programa podrške, kao radno telo, koju formira Gradonačelnik Grada Novog Sada (u daljem tekstu: Gradonačelnik Grada), na bazi godišnjeg izveštaja.

II OPIS PLANIRANIH MERA

2.1. Naziv i šifra mere: Kreditna podrška - 100.2

100.2.1 Sufinansiranje kamata za poljoprivredne kredite

2.1.1. Obrazloženje

U skladu sa Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoj (Sl. glasnik RS br. 10/13, 142/14, 103/15 i 101/16) jedinice lokalne samouprave mogu da utvrđuju mere kreditne podrške. Kreditna podrška će se realizovati sufinansiranjem kamata za poljoprivredne kredite.

Predložena mera će obezbeđenjem povoljnijih kreditnih uslova poljoprivrednim proizvođačima, doprineti bržem razvoju i unapređenju poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvoja na teritoriji Grada, kroz unapređenje uslova na tržištu kredita koje odobravaju banke korisnicima kredita namenjenih podsticaju razvoja poljoprivrede, odnosno za primarnu poljoprivrednu proizvodnju - nabavku obrtnih sredstava. Takođe, svrha ovih mera je i unapređenje ruralne ekonomije, osnaživanje i ravnomeran razvoj poljoprivrednih gazdinstava kroz povećanu konkurentnost malih poljoprivrednih proizvođača. Ova mera je u skladu i sa nacionalnom i sa lokalnom agrarnom politikom, odnosno Strategijom poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Srbije za period 2014-2024. godine (u daljem tekstu: Strategija). Kreditna podrška putem sufinansiranja kamate za poljoprivredne kredite predstavlja meru kojom se poljoprivrednim gazdinstvima omogućava lakši pristup korišćenju kredita kod poslovnih banaka i na taj način se stvaraju povoljni ekonomski uslovi za obezbeđenje neophodnih inputa za postojeću proizvodnju.

2.1.2. Ciljevi mere

Pozitivan uticaj namenjen podsticaju poljoprivrede i ruralnog razvoja, i to primarne poljoprivredne proizvodnje, povećanja konkurentnosti malih poljoprivrednih proizvođača, stabilizacije dohotka i prilagođavanja tržišnim uslovima.

2.1.3. Veza sa merama Nacionalnog programa za ruralni razvoj

Nije primenljivo.

2.1.4. Krajnji korisnici

Korisnici podsticajnih sredstava mogu biti fizička lica sa prebivalištem na teritoriji Grada koja imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava sa aktivnim statusom na teritoriji Grada Novog Sada.

2.1.5. Ekonomska održivost

Ekonomsku održivost ulaganja kroz određenu formu biznis plana ili projekta podnosilac zahteva će dostavljati bankama sa kojima Grad sklopi Sporazum o kreditiranju poljoprivredne proizvodnje. Grad definiše namenu korišćenja kreditnih linija i daje saglasnost na namenu kredita.

2.1.6. Opšti kriterijumi za korisnike

Opšti kriterijumi za korišćenje sredstava po ovoj meri :

- korisnik treba da ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava, sa aktivnim statusom

- korisnik treba da ima prebivalište i proizvodnju na teritoriji Grada Novog Sada.

2.1.7. Specifični kriterijumi

Nije predviđen specifični kriterijum.

2.1.8. Lista investicija u okviru mere

Šifra investicije

Naziv investicije

100.2.1

Sufinansiranje kamata za poljoprivredne kredite

2.1.9. Kriterijum selekcije

Kriterijum selekcije se ne primenjuje pri realizaciji ove mere, već se sredstva odobravaju po redosledu prijema potpunih zahteva, odnosno odobrenih kreditnih linija od strane izabrane poslovne banke, do utroška sredstava.

2.1.10. Intenzitet pomoći

Intenzitet pomoći za sufinansiranje kamata za poljoprivredne kredite je 8% od ukupne kamate kod kratkoročnih kredita od 12 ili 18 meseci (subvencije na ime sufinansiranja kamata za kreditiranje poljoprivredne proizvodnje - nabavku obrtnih sredstava, opreme i mehanizacije) preko komercijalnih banaka.

2.1.11. Indikatori-pokazatelji

redni broj

Naziv pokazatelja

1.

Broj korisnika kreditnih linija sa sufinasiranom kamatom

2.

Ukupan iznos angažovanih sredstava

2.1.12. Administrativna procedura

U cilju realizacije utvrđenih mera kreditne podrške - Subvencije na ime sufinansiranja kamata za kreditiranje poljoprivredne proizvodnje - nabavku obrtnih sredstava, opreme i mehanizacije, Gradska uprava će objaviti javni poziv bankama, za poslovnu saradnju na sprovođenju navedene mere.

Javni poziv biće objavljen na internet stranici Grada, www.novisad.rs, i njime će biti utvrđeni uslovi i način korišćenja podsticajnih sredstava, kao i rok do kojeg banke treba da podnesu prijavu o prihvatanju saradnje na realizaciji navedene mere podrške.

Po dobijanju prijave o prihvatanju uslova iz Programa podrške, Gradska uprava će sa bankama zaključiti sporazum o međusobnim pravima i obavezama u realizaciji mere podrške - subvencije na ime sufinansiranja kamata za kreditiranje poljoprivredne proizvodnje - nabavku obrtnih sredstava, opreme i mehanizacije (u daljem tekstu: Sporazum).

Nakon zaključenja Sporazuma sa bankama, Gradska uprava će objaviti javni poziv poljoprivrednim gazdinstvima sa teritorije Grada za dodelu podsticajnih sredstava na internet stranici Grada, www.novisad.rs. Ovim pozivom će biti utvrđeni uslovi, potrebna dokumentacija i postupak ostvarivanja prava na dodelu podsticajnih sredstava.

Nakon prijema i obrade pojedinačnih zahteva Gradska uprava podnosiocu zahteva za subvencionisanje kamate za kreditiranje poljoprivredne proizvodnje - nabavku obrtnih sredstava, opreme i mehanizacije, dostavlja obaveštenje, odnosno saglasnost da može započeti postupak traženja kredita kod banaka koje su prihvatile uslove iz ovog programa, odnosno sa kojima je zaključen Sporazum.

Po dobijanju saglasnosti, i pošto utvrdi da podnosilac zahteva ispunjava sve uslove za dobijanje kredita u utvrđenom iznosu, banka će sa podnosiocem zahteva zaključiti Ugovor o kreditu.

Sredstva predviđena ovom podsticajnom merom odobravaće se prema redosledu dostavljanja zahteva od strane banaka za isplatu obavezujućeg dela kamate za odobrene kredite po sklopljenim ugovorima, do utroška sredstava obezbeđenih za ovu namenu.

Zahtev za isplatu dela kamate u visini od 8% za odobrene kredite, a u skladu sa potpisanim Sporazumom, banke su u obavezi da dostave Gradskoj upravi u roku od 10 dana od dana zaključenja ugovora o kreditu, sa svom potrebnom dokumentacijom (Ugovor o kreditu, plan otplate kredita i obračun kamate koji se odnosi na obavezu Gradske uprave).

Gradska uprava će sredstva za subvencije na ime sufinansiranja kamate na kredite, po odobrenim zahtevima, prebacivati na račun banaka u roku od 30 dana od dana dostavljanja zahteva za prenos sredstava, sa potrebnom dokumentacijom.

Sav rizik odobrenja i naplate kredita od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava snose banke.

Ukoliko korisnik kredita pre vremena otplati ostatak glavnice kredita, banke će Gradu izvršiti povraćaj dela unapred plaćene godišnje kamate za obračunski period koji nije pokriven korišćenjem kredita.

Dakle, izbor poslovne banke sa najpovoljnijim uslovima kreditiranja izvršiće se putem javnog poziva, kao i izbor individualnog poljoprivrednog gazdinstva.

Program podrške sprovodi Gradska uprava.

Korisnici podsticajnih sredstava su u obavezi da namenski koriste kredit odobren od strane banaka za čiju kamatu se odobravaju subvencije na ime sufinansiranja kamata na kredite od strane Grada, odnosno Gradske uprave.

Kontrolu namenskog korišćenja sredstava vršiće Komisija koju će obrazovati Gradonačelnik Grada.

Ukoliko se utvrdi da kredit nije namenski iskorišćen ili je delimično namenski iskorišćen, kredit se proglašava dospelim tako što se celokupna glavnica i pripadajuća redovna i zakonska zatezna kamata za ceo period korišćenja kredita naplaćuje od korisnika kredita, uključujući i ceo iznos subvencije na ime sufinansiranja kamate na kredite od strane Grada, odnosno Gradske uprave, sa obračunatom zakonskom zateznom kamatom. Posle naplate ukupnog duga od korisnika, banke prenose na račun budžeta Grada ukupan iznos kamate koji je sufinansiran zajedno sa zakonskom zateznom kamatom.

2.2. Naziv i šifra mere: Upravljanje rizicima - 104

Osiguranje useva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja 104.3

2.2.1. Obrazloženje

Prirodno-geografski resursi i društvene karakteristike Grada pružaju mogućnost za razvoj kontrolisane proizvodnje.

Kontrolisana proizvodnja na području Grada u skladu je sa zahtevima potrošača za zdravom hranom, uz primenu postupaka koji nisu štetni za zdravlje ljudi, biljaka, životinja i životnu sredinu. U Republici Srbiji ne postoji pravni okvir kojim se definiše kontrolisana poljoprivredna proizvodnja, ali je prepoznat njen veliki značaj i potencijal.

Ova mera je u skladu sa nacionalnom i lokalnom agrarnom politikom, odnosno u skladu je sa Strategijom poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Srbije za period 2014-2024. godine.

Kontrolisana poljoprivredna proizvodnja spada u dobru poljoprivrednu praksu koja obuhvata kontrolu primene zaštitnih preparata, kontrolu plodnosti zemljišta, korišćenje nove generacije đubriva, kontrolu pojave insekata, patogena i korova, izbor otpornih poljoprivrednih kultura, kontrolu kvaliteta vazduha i kontrolu kvaliteta zemljišta, dakle ishrana biljaka mora biti uravnotežena, a plodno zemljište se mora čuvati i poboljšati. Veći deo obradivog zemljišta je zakišeljen, što je rezultat nekontrolisanog korišćenja hemijskih sredstava, a u Vojvodini je i zaslanjen, što sumarno posmatrano umanjuje proizvodne mogućnosti poljoprivrede i istovremeno uvećava troškove proizvodnje.

Štete na poljoprivrednim usevima, višegodišnjim zasadima i drugim resursima redovan su pratilac poljoprivredne proizvodnje, posebno zbog vremenskih nepogoda. Štete većeg obima prevazilaze mogućnost saniranja od strane proizvođača i mogu ozbiljno da ugroze opstanak gazdinstava, a time i dugoročni održivi razvoj proizvodnje. Mali broj poljoprivrednih gazdinstava vrši osiguranje poljoprivredne proizvodnje, tako da će se ovom merom omogućiti pozitivan efekat u smislu povećanja broja korisnika i prihvatanja mere kao realne potrebe u odnosu na mikro i makro klimatske pojave i druge negativne uticaje na poljoprivrednu proizvodnju.

2.2.2. Ciljevi mere

Realizacija ove mere pozitivno utiče na ekonomski i socijalni razvoj ruralne sredine:

- podizanje konkurentnosti proizvodnje i stvaranje tržišno održivog proizvođača

- bolje korišćenje raspoloživih resursa

- podizanje standarda života u ruralnoj sredini i poljoprivrednih proizvođača kroz povećanje i stabilnost dohotka poljoprivrednih gazdinstava

- povećanje površine zemljišta pod kontrolisanom proizvodnjom višegodišnjih zasada

2.2.3. Veze sa merama Nacionalnog programa za ruralni razvoj

Nije primenljivo.

2.2.4. Krajnji korisnici

Krajnji korisnici sredstava ove mere su poljoprivredni proizvođači višegodišnjih zasada - fizička lica koja su započela proces kontrolisane poljoprivredne proizvodnje 2013, 2014. i 2015. godine, kao i oni koji su zainteresovani da započnu kontrolisanu poljoprivrednu proizvodnju.

2.2.5. Ekonomska održivost

Za realizaciju ove mere nije potrebno podnositi biznis plan ili projekat o ekonomskoj održivosti ulaganja.

2.2.6. Opšti kriterijumi za korisnike

- da korisnik ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava sa aktivnim statusom na teritoriji Grada.

2.2.7. Specifični kriterijumi

- da korisnik ima zaključen ugovor sa nadležnom ustanovom o ispunjenosti uslova za sprovođenje kontrolisane poljoprivredne proizvodnje na prijavljenoj poljoprivrednoj površini

- da korisnik ima zaključen ugovor o osiguranju sa osiguravajućom organizacijom

2.2.8. Lista investicija u okviru mere

Šifra investicije

Naziv investicije

104.3

Osiguranje useva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja

2.2.9. Kriterijumi selekcije

Kriterijumi selekcije se ne primenjuju pri realizaciji ove mere, s obzirom na to da nije predviđeno rangiranje potencijalnih korisnika. Mera se sprovodi do utroška sredstava, prema redosledu pristiglih zahteva.

2.2.10. Intenzitet pomoći

Gradska uprava finansira investiciju koja se odnosi na - osiguranje useva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja u iznosu do 60% vrednosti premije osiguranja bez poreza.

2.2.11. Indikatori - pokazatelji

redni broj

Naziv pokazatelja

1.

Ukupan broj poljoprivrednih proizvođača koji se bave kontrolisanom proizvodnjom

2.

Površina poljoprivrednog zemljišta koje ispunjava uslove za kontrolisanu poljoprivrednu proizvodnju

2.2.12. Administrativna procedura

U cilju realizacije utvrđene mere - Ostale mere podrške ruralnom razvoju, Gradska uprava objaviće javni poziv poljoprivrednim proizvođačima, i ista se sprovodi do utroška sredstava.

Javni poziv biće objavljen na internet stranici Grada, www.novisad.rs, i njime će biti utvrđeni uslovi i način korišćenja podsticajnih sredstava, potrebna dokumentacija (izvod iz Registra, izvod iz lista nepokretnosti RGZ - Službe za katastar nepokretnosti Novi Sad, ne stariji od 6 meseci od dana objavljivanja javnog poziva, ili ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta, overena fotokopija ugovora zaključenog sa nadležnom ustanovom/ organizacijom o ispunjenosti uslova za sprovođenje kontrolisane poljoprivredne proizvodnje na prijavljenoj poljoprivrednoj površini, ugovor zaključen sa osiguravajućom organizacijom, dokaz o uplati premije osiguranja), kao i rok podnošenja prijava.

Podnete prijave razmatra Komisija koju obrazuje Gradonačelnik Grada, a čine je predsednik i dva člana. Komisija razmatra blagovremene prijave i sačinjava predlog Odluke o odabiru poljoprivrednih proizvođača, dok konačnu Odluku o izboru donosi Gradonačelnik.

Sa izabranim poljoprivrednim proizvođačima zaključuje se ugovor kojim se uređuju međusobna prava i obaveze izabranih učesnika i Grada.

2.3. Investicije u fizička sredstva poljoprivrednih gazdinstava - 101

Nabavka opreme za zaštitu bilja za voćarsku i vinogradarsku proizvodnju na otvorenom polju - 101.3.3.

2.3.1. Obrazloženje

Prirodno-geografski resursi i društvene karakteristike Grada pružaju mogućnost za razvoj kontrolisane proizvodnje.

Kontrolisana proizvodnja na području Grada u skladu je sa zahtevima potrošača za zdravom hranom, uz primenu postupaka koji nisu štetni za zdravlje ljudi, biljaka, životinja i životnu sredinu. U Republici Srbiji ne postoji pravni okvir kojim se definiše kontrolisana poljoprivredna proizvodnja, ali je prepoznat njen veliki značaj i potencijal.

Ova mera je u skladu sa nacionalnom i lokalnom agrarnom politikom, odnosno u skladu je sa Strategijom.

Kontrolisana poljoprivredna proizvodnja spada u dobru poljoprivrednu praksu koja obuhvata kontrolu primene zaštitnih preparata, kontrolu plodnosti zemljišta, korišćenje nove generacije đubriva, kontrolu pojave insekata, patogena i korova, izbor otpornih poljoprivrednih kultura, kontrolu kvaliteta vazduha i kontrolu kvaliteta zemljišta, dakle ishrana biljaka mora biti uravnotežena, a plodno zemljište se mora čuvati i poboljšati. Veći deo obradivog zemljišta je zakišeljen, što je rezultat nekontrolisanog korišćenja hemijskih sredstava, a u Vojvodini je i zaslanjen, što sumarno posmatrano umanjuje proizvodne mogućnosti poljoprivrede i istovremeno uvećava troškove proizvodnje.

Putem realizacije ove mere doprinosi se unapređenju proizvodnje zdravstveno bezbedne hrane.

2.3.2. Ciljevi mere

Realizacija ove mere pozitivno utiče na ekonomski i socijalni razvoj ruralne sredine:

- podizanje konkurentnosti proizvodnje i stvaranje tržišno održivog proizvođača

- bolje korišćenje raspoloživih resursa

- podizanje standarda života u ruralnoj sredini i poljoprivrednih proizvođača kroz povećanje i stabilnost dohotka poljoprivrednih gazdinstava

- povećanje površine zemljišta pod kontrolisanom proizvodnjom višegodišnjih zasada

2.3.3. Veze sa merama Nacionalnog programa za ruralni razvoj

Nije primenljivo.

2.3.4. Krajnji korisnici

Krajnji korisnici sredstava ove mere su poljoprivredni proizvođači višegodišnjih zasada - fizička lica koja su započela proces kontrolisane poljoprivredne proizvodnje 2013, 2014, i 2015. godine kao i oni koji su zainteresovani da započnu kontrolisanu poljoprivrednu proizvodnju.

2.3.5. Ekonomska održivost

Za realizaciju ove mere nije potrebno podnositi biznis plan ili projekat o ekonomskoj održivosti ulaganja.

2.3.6. Opšti kriterijumi za korisnike

- da korisnik ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava sa aktivnim statusom na teritoriji Grada.

2.3.7. Specifični kriterijumi

- da korisnik ima zaključen ugovor sa nadležnom ustanovom o ispunjenosti uslova za sprovođenje kontrolisane poljoprivredne proizvodnje na prijavljenoj poljoprivrednoj površini.

2.3.8. Lista investicija u okviru mere

Šifra investicije

Naziv investicije

101.3.3

Nabavka opreme za zaštitu bilja za voćarsku i vinogradarsku proizvodnju na otvorenom polju

2.3.9. Kriterijumi selekcije

Kriterijumi selekcije se ne primenjuju pri realizaciji ove mere, s obzirom na to da nije predviđeno rangiranje potencijalnih korisnika. Mera se sprovodi do utroška sredstava, prema redosledu pristiglih zahteva.

2.3.10. Intenzitet pomoći

Gradska uprava finansira investiciju koja se odnosi na - nabavka opreme za zaštitu bilja za voćarsku i vinogradarsku proizvodnju na otvorenom polju u maksimalnom iznosu do 100% učešća po priloženom računu.

2.3.11. Indikatori - pokazatelji

redni broj

Naziv pokazatelja

1.

Ukupan broj poljoprivrednih proizvođača koji se bave kontrolisanom proizvodnjom

2.

Površina poljoprivrednog zemljišta koje ispunjava uslove za kontrolisanu poljoprivrednu proizvodnju

2.3.12. Administrativna procedura

U cilju realizacije utvrđene mere - Ostale mere podrške ruralnom razvoju, Gradska uprava objaviće javni poziv poljoprivrednim proizvođačima, i ista se sprovodi do utroška sredstava.

Javni poziv biće objavljen na internet stranici Grada, www.novisad.rs, i njime će biti utvrđeni uslovi i način korišćenja podsticajnih sredstava, potrebna dokumentacija (izvod iz Registra, izvod iz lista nepokretnosti RGZ - Službe za katastar nepokretnosti Novi Sad ne stariji od 6 meseci od dana objavljivanja javnog poziva ili ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta, overena fotokopija ugovora zaključenog sa nadležnom ustanovom/organizacijom o ispunjenosti uslova za sprovođenje kontrolisane poljoprivredne proizvodnje na prijavljenoj poljoprivrednoj površini, račun o kupljenoj opremi), kao i rok podnošenja prijava.

Podnete prijave razmatra Komisija koju obrazuje Gradonačelnik Grada, a čine je predsednik i dva člana. Komisija razmatra blagovremene prijave i sačinjava predlog Odluke o odabiru poljoprivrednih proizvođača, dok konačnu Odluku o izboru donosi Gradonačelnik.

Sa izabranim poljoprivrednim proizvođačima zaključuje se ugovor kojim se uređuju međusobna prava i obaveze izabranih učesnika i Grada.

2.4. Naziv i šifra mere: Organska proizvodnja - 201.3

201.3.1. Sadni i semenski materijal dozvoljen za upotrebu u organskoj proizvodnji

201.3.2. Kontrola i sertifikacija

201.3.3. Druge investicije koje se odnose na organsku proizvodnju, a deo su svih ostalih mera ruralnog razvoja

2.4.1 Obrazloženje

Imajući u vidu prirodno-geografske resurse i društvene karakteristike, Grad pruža mogućnost za razvoj organske i kontrolisane proizvodnje. Ovaj vid poljoprivrede može značajno doprineti razvoju ruralnih područja, a time i poljoprivrede uopšte.

Prema podacima iz Strategije, organska biljna proizvodnja najzastupljenija je u Vojvodini (72%). Organska proizvodnja različitih organskih proizvoda na području Grada, u skladu je sa zahtevima potrošača za organskom hranom, uz primenu postupaka koji nisu štetni za zdravlje ljudi, biljaka, životinja i životnu sredinu. Na teritoriji Grada još su 2002. godine započete aktivnosti u pravcu razvoja organske proizvodnje. Tokom godina ova akcija je obuhvatala sve više proizvođača i potrošača i postala je najveće distributivno mesto organskih proizvoda u Srbiji.

Grad je izdvojio sredstva za investicije koje će podržati kada je u pitanju organska poljoprivredna proizvodnja. Do sada, Grad je podržavao investicije koje se odnose na Sadni i semenski materijal dozvoljen za upotrebu u organskoj proizvodnji i Kontrolu i sertifikaciju. Od 2016. godine Grad podržava organske poljoprivredne proizvođače i putem subvencionisanja neophodne opreme u organskoj poljoprivrednoj proizvodnji (mreže za zasenčenje, trake za navodnjavanje kap po kap, folije za malčiranje..).

2.4.2 Ciljevi mere

Opšti ciljevi odnose se na održivo upravljanje resursima i zaštitu životne sredine, unapređenje organske proizvodnje, sistema kontrole, sertifikacije i nadzora u organskoj proizvodnji i očuvanje biološke raznovrsnosti.

Specifični ciljevi:

- proizvodnja kvalitetne i zdravstveno bezbedne hrane

- povećanje broja proizvođača uključenih u program

- povećanje površine zemljišta pod organskom proizvodnjom

- racionalno korišćenje energije i prirodnih resursa

- uravnotežena biljna proizvodnja koja uvažava prirodne sisteme i cikluse, poboljšava kvalitet zemljišta, vode i vazduha

- socijalna održivost kroz veću odgovornost prema zahtevima potrošača.

2.4.3 Veze sa merama Nacionalnog programa za ruralni razvoj

Nije primenljivo.

2.4.4 Krajnji korisnici

Krajnji korisnici sredstava ove mere su poljoprivredni proizvođači - fizička lica i udruženja poljoprivrednih proizvođača, koji su zainteresovani da započnu organsku poljoprivrednu proizvodnju, kao i proizvođači koji su započeli proces organske poljoprivredne proizvodnje 2011, 2012, 2013, 2014. i 2015. godine (proizvođači čija je proizvodnja u periodu konverzije, proizvođači kojima je završen period konverzije i nalaze se u postupku izdavanja sertifikata, i proizvođači koji imaju sertifikovanu biljnu proizvodnju).

2.4.5 Ekonomska održivost

Za realizaciju ove mere nije potrebno podnositi biznis plan ili projekat o ekonomskoj održivosti ulaganja.

2.4.6 Opšti kriterijumi za korisnike

- da korisnik ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava sa aktivnim statusom na teritoriji Grada.

2.4.7. Specifični kriterijumi

- da korisnik ima zaključen ugovor sa ovlašćenom kontrolnom organizacijom za kontrolu i sertifikaciju organske proizvodnje (u periodu konverzije ili /i organskom statusu)

- da korisnik obavlja proizvodnju u skladu sa propisima kojima se uređuje organska proizvodnja.

2.4.8 Lista investicija u okviru mere

Šifra

Naziv investicije

201.3.1.

Sadni, semenski materijal dozvoljen za upotrebu u organskoj proizvodnji

201.3.2.

Kontrola i sertifikacija

201.3.3.

Druge investicije koje se odnose na organsku proizvodnju a deo su svih ostalih mera ruralnog razvoja

2.4.9 Kriterijumi selekcije

Kriterijumi selekcije se ne primenjuju pri realizaciji ove mere s obzirom na to da nije predviđeno rangiranje potencijalnih korisnika. Mera se sprovodi prema redosledu pristiglih zahteva, do utroška sredstava.

2.4.10 Intenzitet pomoći

Gradska uprava finansira deo mere koji se odnosi na sadni, semenski materijal dozvoljen za upotrebu u organskoj proizvodnji, kao i deo mere koji se odnosi na kontrolu zemljišta i plodova i sertifikaciju u maksimalnom iznosu do 100%, dok deo mere koji se odnosi na druge investicije, koje se odnose na organsku proizvodnju a deo su svih ostalih mera ruralnog razvoja, u iznosu do 50%.

2.4.11 Indikatori - pokazatelji

redni broj

Naziv pokazatelja

1.

Ukupan broj poljoprivrednih proizvođača koji se bave organskom proizvodnjom

2.

Površina poljoprivrednog zemljišta koje ispunjava uslove za organsku polj. proizvodnju

3.

Površina poljoprivrednog zemljišta na kojem je potrebno izvršiti zaštitu i navodnjavanje useva

2.4.12 Administrativna procedura

U cilju realizacije utvrđene mere, Gradska uprava će objaviti javni poziv poljoprivrednim proizvođačima, i ista se sprovodi do utroška sredstava.

Javni poziv biće objavljen na internet stranici Grada, www.novisad.rs, i njime će biti utvrđeni uslovi, način korišćenja podsticajnih sredstava, potrebna dokumentacija (izvod iz Registra poljoprivrednih gazdinstava, izvod iz lista nepokretnosti RGZ - Službe za katastar nepokretnosti Novi Sad ne stariji od 6 meseci od dana objavljivanja javnog poziva ili Ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta, zaključen ugovor sa akreditovanom sertifikacionom organizacijom o vršenju kontrole i sertifikacije organske proizvodnje, dokazi o nabavci zaštitne opreme i opreme za navodnjavanje), kao i rok za podnošenja prijava.

Pravo učešća na konkursu imaju poljoprivredni proizvođači, udruženja poljoprivrednih proizvođača i ustanove koje imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo na teritoriji Grada Novog Sada i imaju zaključen ugovor sa ovlašćenom kontrolnom organizacijom za kontrolu i sertifikaciju organske proizvodnje (u periodu konverzije ili /i organskom statusu).

Podnete prijave razmatra Komisija koju obrazuje Gradonačelnik, a čine je predsednik i dva člana. Komisija razmatra blagovremene prijave i sačinjava predlog Odluke o odabiru poljoprivrednih proizvođača, udruženja i ustanova koji će učestvovati u projektu razvoja organske proizvodnje, dok konačnu Odluku o izboru donosi Gradonačelnik.

Sa izabranim poljoprivrednim proizvođačima, udruženjima poljoprivrednih proizvođača i ustanovama zaključuje se ugovor kojim se uređuju međusobna prava i obaveze izabranih učesnika i Grada.

2.5. Naziv i šifra mere: Podrška mladima u ruralnim područjima-303

303.1. Početna pomoć za pokretanje poslovanja za mlade poljoprivrednike i razvoj malih poljoprivrednih gazdinstava.

2.5.1 Obrazloženje

Imajući u vidu prirodno-geografske resurse i društvene karakteristike, Grad pruža mogućnost za razvoj organske proizvodnje. Ovaj vid poljoprivrede može značajno doprineti razvoju ruralnih područja, a time i poljoprivrede uopšte.

Prema podacima iz Strategije, organska biljna proizvodnja najzastupljenija je u Vojvodini (72%). Organska proizvodnja različitih organskih proizvoda na području Grada u skladu je sa zahtevima potrošača za organskom hranom, uz primenu postupaka koji nisu štetni za zdravlje ljudi, biljaka, životinja i životnu sredinu. Na teritoriji Grada još su 2002. godine započete aktivnosti u pravcu razvoja organske proizvodnje. Tokom godina ova akcija je obuhvatala sve više proizvođača i potrošača i postala je najveće distributivno mesto organskih proizvoda u Srbiji, a Grad je izdvojio sredstva za investicije koje su podržavale razvoj organske poljoprivredne proizvodnje.

Ove godine Grad će izdvojiti sredstva za nabavku opreme, sertifikaciju, semenski i sadni materijal, edukaciju i mentorstvo kao početnu pomoć za pokretanje poslovanja za mlade poljoprivrednike i razvoj malih poljoprivrednih gazdinstava na zemljištu koje će im Grad bez naknade ustupiti na korišćenje.

2.5.2 Ciljevi mere

Opšti ciljevi odnose se na održivo upravljanje resursima i zaštitu životne sredine, unapređenje organske proizvodnje, sistema kontrole, sertifikacije i nadzora u organskoj proizvodnji i očuvanje biološke raznovrsnosti.

Specifični ciljevi su proizvodnja kvalitetne i zdravstveno bezbedne hrane, povećanje broja mladih poljoprivrednih proizvođača, smanjenje broja mladih nezaposlenih lica poljoprivredne struke, povećanje površine zemljišta pod organskom proizvodnjom, uravnotežena biljna proizvodnja koja uvažava prirodne sisteme i cikluse, poboljšava kvalitet zemljišta, vode i vazduha, socijalna održivost kroz veću odgovornost prema zahtevima potrošača.

2.5.3 Veze sa merama Nacionalnog programa za ruralni razvoj

Nije primenljivo.

2.5.4 Krajnji korisnici

Krajnji korisnici sredstava ove mere su mladi nezaposleni poljoprivredni proizvođači - fizička lica koja su zainteresovana da započnu organsku poljoprivrednu proizvodnju i da razvijaju mala poljoprivredna gazdinstva.

2.5.5 Ekonomska održivost

Za realizaciju ove mere nije potrebno podnositi biznis plan ili projekat o ekonomskoj održivosti ulaganja.

2.5.6 Opšti kriterijumi za korisnike

- da korisnik ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava sa aktivnim statusom na teritoriji Grada.

2.5.7 Specifični kriterijumi

- da korisnik ima zaključen ugovor sa ovlašćenom kontrolnom organizacijom za kontrolu i sertifikaciju organske proizvodnje (u periodu konverzije ili /i organskom statusu)

- da korisnik obavlja proizvodnju u skladu sa propisima kojima se uređuje organska proizvodnja

- da je korisnik nezaposlen i da spada u starosnu grupu - mladi

2.5.8 Lista investicija u okviru mere

Šifra investicije

Naziv investicije

303.1.

Početna pomoć za pokretanje poslovanja za mlade poljoprivrednike i razvoj malih poljoprivrednih gazdinstava.

2.5.9 Kriterijumi selekcije

Kriterijumi selekcije se ne primenjuju pri realizaciji ove mere, s obzirom na to da nije predviđeno rangiranje potencijalnih korisnika. Mera se sprovodi do utroška sredstava.

2.5.10 Intenzitet pomoći

Gradska uprava finansira mere koje se odnose na nabavku opreme, kontrolu i sertifikaciju, semenski i sadni materijal, edukaciju i mentorstvo kao početnu pomoć za pokretanje poslovanja za mlade poljoprivrednike i razvoj malih poljoprivrednih gazdinstava na zemljištu koje će im Grad ustupiti bez nadoknade, u maksimalnom iznosu do 100%.

2.5.11 Indikatori - pokazatelji

redni broj

Naziv pokazatelja

1.

Broj mladih poljoprivrednih proizvođača koji su pokrenuli organsku poljoprivrednu proizvodnju

2.

Površina zemljišta na kojoj je započeta proizvodnja

2.5.12 Administrativna procedura

U cilju realizacije utvrđene mere, Gradska uprava će objaviti javni poziv mladim nezaposlenim poljoprivrednim proizvođačima, a ista se sprovodi do utroška sredstava.

Javni poziv će biti objavljen na internet stranici Grada, www.novisad.rs, i njime će biti utvrđeni uslovi, način korišćenja podsticajnih sredstava, potrebna dokumentacija (izvod iz Registra poljoprivrednih gazdinstava, izvod iz lista nepokretnosti RGZ - Službe za katastar nepokretnosti Novi Sad ne stariji od 6 meseci od dana objavljivanja javnog poziva ili Ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta, zaključen ugovor sa akreditovanom sertifikacionom organizacijom o vršenju kontrole i sertifikacije organske proizvodnje, dokazi o nabavci zaštitne opreme i opreme za navodnjavanje), kao i rok za podnošenja prijava.

Pravo učešća na konkursu imaju prvenstveno mladi nezaposleni poljoprivredni proizvođači, koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo na teritoriji Grada Novog Sada.

Podnete prijave razmatra Komisija koju obrazuje Gradonačelnik, a čine je predsednik i dva člana. Komisija razmatra blagovremene prijave i sačinjava predlog Odluke o odabiru mladih nezaposlenih poljoprivrednih proizvođača, dok konačnu Odluku o izboru donosi Gradonačelnik.

Sa izabranim mladim poljoprivrednim proizvođačima, zaključuje se ugovor kojim se uređuju međusobna prava i obaveze izabranih učesnika i Grada.

2.6. Naziv i šifra mere: Ekonomske aktivnosti u smislu dodavanja vrednosti poljoprivrednim proizvodima, kao i uvođenje i sertifikacija sistema bezbednosti i kvaliteta hrane, organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla-304

304.2 Podrška za zaštitu geografskog porekla proizvoda

2.6.1 Obrazloženje

Zaštita oznake geografskog porekla ima za cilj da se zaštite kvalitet i karakteristike proizvoda sa specifičnog geografskog podneblja, a koji su rezultat specifičnih prirodnih i ljudskih faktora, način proizvodnje, pripreme i prerade proizvoda, primenjenih u strogo definisanom geografskom području. Uticaj specifičnog geografskog podneblja i tradicionalnih postupaka koji se primenjuju u procesu proizvodnje ovih proizvoda i kvalitet čine ove proizvode drugačijim u odnosu na srodne. Grad već ima svoja dva prepoznatljiva brenda, i to Futoški sveži i kiseli kupus i Fruškogorski lipov med, kao jedini monoflorni med u Evropi.

Oznaka geografskog porekla može da bude, i najčešće jeste, značajno markentiško sredstvo koje svom korisniku garantuje prednost u odnosu na konkurenciju u privrednoj utakmici. Proizvod označen oznakom geografskog porekla (a posebno imenom porekla), potrošači doživljavaju kao proizvod posebnih kvaliteta, koje drugi proizvodi te vrste ne poseduju.

Očuvanje ovakvih proizvoda i njihova zaštita od velikog su nacionalnog interesa, a što je Grad i prepoznao.

2.6.2 Ciljevi mere

Opšti cilj je obezbeđivanje prepoznatljivosti zaštićenog proizvoda na tržištu i direktne veze proizvoda sa određenim geografskim područjem, koja mu daje dodatnu vrednost.

Specifični cilj je mogućnost da proizvod postigne višu cenu i bolju poziciju na domaćem i međunarodnom tržištu.

2.6.3 Veze sa merama Nacionalnog programa za ruralni razvoj

Nije primenljivo.

2.6.4 Krajnji korisnici

Fizička ili pravna lica, ovlašćeni korisnici oznaka geografskog porekla poljoprivrednih proizvoda sa teritorije Grada.

2.6.5 Ekonomska održivost

Za realizaciju ove mere nije potrebno podnositi biznis plan ili projekat o ekonomskoj održivosti ulaganja.

2.6.6 Opšti kriterijumi za korisnike

- da korisnik (fizičko lice) ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava sa aktivnim statusom na teritoriji Grada.

- da korisnik (pravno lice) bude registrovan u APR-u sa aktivnim statusom na teritoriji Grada

2.6.7 Specifični kriterijumi

- da korisnik ima zaključen ugovor sa akreditovanom sertifikacionom organizacijom o vršenju kontrole i sertifikacije proizvoda sa oznakom geografskog porekla.

2.6.8 Lista investicija u okviru mere

Šifra investicije

Naziv investicije

304.2

Podrška za zaštitu geografskog porekla proizvoda

2.6.9 Kriterijumi selekcije

Kriterijumi selekcije se ne primenjuju pri realizaciji ove mere, s obzirom na to da nije predviđeno rangiranje potencijalnih korisnika. Mera se sprovodi do utroška sredstava.

2.6.10 Intenzitet pomoći

Gradska uprava finansira predviđenu meru do 100% učešća, a po priloženom računu ovlašćene sertifikacione organizacije.

2.6.11 Indikatori - pokazatelji

redni broj

Naziv pokazatelja

1.

Ukupan broj poljoprivrednih proizvođača koji se bavi proizvodnjom proizvoda sa oznakom geografskog porekla

2.

Ukupna količina proizvoda sa oznakom geografskog porekla

2.6.12 Administrativna procedura

U cilju realizacije utvrđene mere Ekonomske aktivnosti u smislu dodavanja vrednosti poljoprivrednim proizvodima, kao i uvođenja i sertifikacije sistema bezbednosti i kvaliteta hrane, organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla, Gradska uprava objaviće javni poziv poljoprivrednim proizvođačima, a ista se sprovodi do utroška sredstava.

Javni poziv biće objavljen na internet stranici Grada, www.novisad.rs, i njime će biti utvrđeni uslovi, način korišćenja podsticajnih sredstava, potrebna konkursna dokumentacija, kao i rok za podnošenje prijava.

Pravo učešća na konkursu imaju isključivo ovlašćeni korisnici oznaka geografskog porekla poljoprivrednih proizvoda sa teritorije Grada.

Podnete prijave razmatra Komisija koju obrazuje Gradonačelnik, a čine je predsednik i dva člana. Komisija razmatra blagovremene prijave i sačinjava predlog Odluke o izboru ovlašćenih korisnika oznake geografskog porekla, dok konačnu odluku o izboru donosi Gradonačelnik.

Sa izabranim ovlašćenim korisnicima oznake geografskog porekla zaključuje se ugovor kojim se uređuju međusobna prava i obaveze izabranih učesnika i Grada.

2.7. Naziv i šifra mere: Podsticaji za promotivne aktivnosti u poljoprivredi i ruralnom razvoju - 402

402.1. Informativne aktivnosti: sajmovi, izložbe, manifestacije, studijska putovanja.

2.7.1 Obrazloženje

Održivi razvoj poljoprivrede i ruralnih područja zahteva da bude zasnovan na praćenju novih tehnologija, stručnom usavršavanju i edukaciji. Poljoprivredni proizvođači i seosko stanovništvo sve teže uspevaju da samostalno, bez ikakve stručne pomoći, primenjuju inovacije u proizvodnji. Ova mera je u skladu sa nacionalnom Strategijom, odnosno sa postavljenim nacionalnim i lokalnim prioritetima.

Sticanja novih znanja na studijskim putovanjima, posetama sajmovima, izložbama i manifestacijama biće usmerena na potencijalne proizvođače, kako bi se podigla svest i unapredilo znanje iz oblasti poljoprivrede, izvršila selekcija i evidencija proizvođača, organizacija i institucija iz oblasti poljoprivrede koje će pristupiti projektu organske i kontrolisane poljoprivredne proizvodnje, zatim na postojeće proizvođače iz oblasti organske i kontrolisane proizvodnje, kao i na poljoprivredne proizvođače - ovlašćene korisnike oznake geografskog porekla.

Rezultate informativnih aktivnosti poljoprivredni proizvođači će koristiti za dalji ruralni razvoj na području Grada.

2.7.2. Ciljevi mere

Mera treba da doprinese razvoju poljoprivrede, održivom razvoju, poboljšanju biodiverziteta.

Specifični ciljevi predviđene mere odnose se na povećanje stručnog znanja i veština poljoprivrednih proizvođača, primenu novih tehnologija i znanja, jačanje kapaciteta za prihvatanje znanja kroz razvijanje svesti i motivisanosti za obrazovanje.

2.7.3 Veza sa merama Nacionalnog programa za ruralni razvoj

Nije primenljivo.

2.7.4 Krajnji korisnici

Krajnji korisnici sredstava investicije Informativne aktivnosti (sajmovi, manifestacije, studijska putovanja) jesu poljoprivredni proizvođači organske i kontrolisane poljoprivredne proizvodnje, kao i ovlašćeni korisnici oznake geografskog porekla.

2.7.5 Ekonomska održivost

Za realizaciju ove mere nije potrebno podnositi biznis plan ili projekat o ekonomskoj održivosti ulaganja.

2.7.6 Opšti kriterijumi za korisnika

Za investiciju informativne aktivnosti: sajmovi, izložbe, manifestacije, studijska putovanja korisnik mora:

- da ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo.

2.7.7 Specifični kriterijumi

Korisnici sredstava za informativne aktivnosti: sajmovi, izložbe, manifestacije, studijska putovanja treba da zaključen imaju sa Gradom Ugovor o međusobnim pravima i obavezama na realizaciji mere za unapređenje razvoja organske poljoprivredne proizvodnje na teritoriji Grada Novog Sada za 2017. godinu.

2.7.8 Lista investicija u okviru mere

Šifra investicije

Naziv investicije

402.1.

Informativne aktivnosti : sajmovi, izložbe, manifestacije, studijska putovanja.

2.7.9 Kriterijumi selekcije

Za meru Informativne aktivnosti : sajmovi, izložbe, manifestacije, studijska putovanja kriterijum je zaključen Ugovor sa Gradom Novim Sadom, kao i posedovanje Sertifikata o stručnom osposobljavanju.

2.7.10 Intenzitet pomoći

Gradska uprava deo mere koja se odnosi na sprovođenje informativnih aktivnosti finansira do 100%.

2.7.11 Indikatori - pokazatelji

redni broj

Naziv pokazatelja

1.

Broj proizvođača koji su učestvovali u studijskim posetama, sajmovima, izložbama i manifestacijama

2.

Broj štampanih primeraka promo-materijala

3.

Broj studijskih poseta i učešća na sajmovima

2.7.12 Administrativna procedura

U cilju realizacije utvrđene mere Podsticaji za promotivne aktivnosti u poljoprivredi ruralnom razvoju, Gradska uprava sprovodi postupak javne nabavke u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama ("Sl. glasnik" RS broj 124/12).

Gradska uprava na osnovu dobijene saglasnosti od strane Gradonačelnika Grada donosi Odluku o pokretanju postupka javne nabavke, kao i Rešenje o obrazovanju Komisije koja će razmatrati konkursnu dokumentaciju, odnosno pristigle ponude. Potom, Gradska uprava objavljuje Poziv za upućivanje ponuda, koje će Komisija proceniti, nakon čega donosi Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača sa kojim se zaključuje Ugovor o međusobnim pravima i obavezama.

Objavljivanje programa

Ovaj program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja na teritoriji Grada Novog Sada za 2017. godinu objaviti u "Službenom listu Grada Novog Sada".

Tabela: Identifikaciona karta i opšti podaci i pokazatelji

Naziv pokazatelja

Vrednost, opis pokazatelja

Izvor podatka, godina

OPŠTI PODACI

 

 

Administrativni i geografski položaj

 

 

Autonomna pokrajina

APV

Ustav RS

Region

Vojvodina-Severna Srbija

rzs*

Oblast

Južnobački okrug

rzs*

Grad ili opština

Grad Novi Sad

rzs*

Površina

702,7 km²

rzs*

Broj naselja

15

rzs*

Broj katastarskih opština

18

rzs*

Područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi (POURP)

4 (sremska sela)

Pravilnik

Demografski pokazatelji

Broj stanovnika

341.625

rzs**2011.

Broj domaćinstava

128.876

rzs*2012.

Gustina naseljenosti (broj stanovnika / površina, km²)

480 st/km²

2012.

Promena broja stanovnika 2011:2002 (2011/2002*100 - 100)

0,83%

rzs**2011-2012.

- u ruralnim područjima AP/JLS

0,83%

rzs**2011-2012.

Učešće stanovništva mlađeg od 15 godina (%)

≈39%

rzs**2011.

Učešće stanovništva starijeg od 65 godina (%)

≈20%

rzs** 2011.

Prosečna starost

40,1 godina

rzs* 2013.

Indeks starenja

105

rzs* 2013.

Bez školske spreme i sa nepotpunim osnovnim obrazovanjem (%)

1,5% (bez školske spreme)
4,5% (sa nepotpunim osnovnim obrazovanjem)

rzs* 2011-2012.

Osnovno obrazovanje(%)

14%

rzs* 2011-2012.

Srednje obrazovanje (%)

53%

rzs* 2011-2012.

Više i visoko obrazovanje (%)

7% (više obrazovanje) i
20% (visoko obrazovanje)

rzs* 2011-2012.

Poljoprivredno stanovništvo u ukupnom broju stanovništva (%)

2,5%

procena
2015-2016.

Prirodni uslovi

 

 

Reljef (ravničarski, brežuljkasti, brdski, planinski)

Ravničarski (sa bačke strane) i brežuljkasto-brdski sa (sremske strane)

Interni
2015-2016.

Preovlađujući pedološki tipovi zemljišta i bonitetna klasa

Aluvijalne terase, lesne zaravni i inundacione ravni klasa (II-V)

interni
2015-2016.

Klima (umereno-kontinentalna, subplaninska,...)

Umereno-kontinentalna i kontinentalna

Interni
2015-deo 2016.

Prosečna količina padavina

770,07 mm

Interni Rep. hidro.-meteor. zavod "Rimski šančevi" za 2016.

Srednja godišnja temperatura (ºC)

16ºC

interni
2015-2016. (sajt GNS)

Hidrografija (površinske i podzemne vode)

Reka Dunav-kanal DTD i Mali bački kanal, rukavci, meandri, podzemne vode, močvare

interni
2015-2016.

Površina pod šumom (ha)

4.840 ha
55-60% uglavnom su šume topole, te vrbe i jasena

rzs* interni
2015-2016. Min. šumars.

Učešće površina pod šumom u ukupnoj površini AP/JLS (%)

≈4% (3,98%)

rzs* 2015-2016. Min. šumars.

Pošumljene površine u prethodnoj godini (ha)

≈18 ha

rzs* 2015-2016. Min. šumars.

Posečena drvna masa (m3)

24.543m3

rzs*2015-2016. Min. šumars.

POKAZATELJI RAZVOJA POLJOPRIVREDE

Stanje resursa

Ukupan broj poljoprivrednih gazdinstava:

6.837

Polj. stanica N. Sad na bazi Uprave za trezor od 31.12.2016.

Broj registrovanih poljoprivrednih gazdinstava (RPG):

6.837 RPG

Polj. stanica N. Sad na bazi Uprave za trezor od 31.12.2016.

- porodična poljoprivredna gazdinstva (%)

≈98% (6.680) RPG

Polj. stanica N. Sad na bazi Uprave za trezor od 31.12.2016.

- pravna lica i preduzetnici (%)

≈2% (157) RPG

Polj. stanica N. Sad na bazi Uprave za trezor od 31.12.2016.

Korišćeno poljoprivredno zemljište KPZ-(ha)

50.176ha

Interni God. prog. za 2016.

Učešće KPZ u ukupnoj površini JLS (%)

71%

Interni 2015-2016

Oranice i bašte, voćnjaci, vinogradi, livade i pašnjaci, ostalo (ha,%)

Oranice:79%=40.500ha,
bašte: 3%=1,575, ha
≈voćnjaci: 3%=1.591ha,
ostalo: 15%=7.510ha
∑51.176 ha

Interni -god.program za 2016.g.

Žita, industrijsko bilje, povrće, krmno bilje, ostalo (ha,%)

Žita: 79%=40.500ha,
Povrće:3%=1.575ha
≈Voće:3%=1.591ha,
≈Ostali usevi:15%=7.510 ha
∑51.176ha

Interni - Polj. stanica NS i god. program za 2016.g.

Prosečna veličina poseda (KPZ) po gazdinstvu (ha)

6,93ha

RZS iz popisa
2012-2014.

Obuhvaćenost poljoprivrednog zemljišta komasacijom (ha)

56.900ha izvor (RGZ-SKN)

Interni (RGZ SKN)
2015-2016.

Obuhvaćenost zemljišta nekim vidom udruživanja (ha)

Vidovi udruživanja su zemljoradničke zadruge i udruženja poljoprivrednika

Interni
2015-2016.

Poljoprivredna gazdinstva koja navodnjavaju KPZ

 

rzs*** i interni
2015-2016.

Odvodnjavana površina KPZ (ha)

DTD kanalska mreža za odvodnjavanje

interni
2015-2016.

Navodnjavana površina KPZ (ha)

Fizička lica ≈ 3.500ha
Pravna lica: 1.500ha
∑ 5.000 ha

rzs*** interni 2015-2016.

Površina polj. zemljišta u državnoj svojini na teritoriji (ha - Grada NS)

8.452ha

Interni - god. pr. za 2016.

Površina polj. zemljišta u državnoj svojini koja se daje u zakup: (ha)

2.439ha

Interni - god. prog.za 2016.g.

- fizička lica (%)
- pravna lica (%)

98,4%
1,6%

Interni - Polj. stan. NS i god. prog. za 2016.g.

Goveda, svinje, ovce i koze, živina, košnice pčela (broj)

goveda:5.754,
svinje: 87.753,
ovce i koze= ∑7.069,
konji: 405,
živina: 635.938,
košnice pčela: 14.052

Uprava za agrarna plaćanja - 2016.g.

Traktori, kombajni, priključne mašine (broj)

traktori: 4.348,
kombajni: 415,
prik. maš. 25.172

Polj. stanica N. Sad -2016.g.

Poljoprivredni objekti

15.519

rzs***
2015-2016.g.

Hladnjače, sušare, staklenici i plastenici (broj)

hladnjače: 15,
sušare: 6,
staklenici 3,
plastenici 30 prema br. polj. gazdinstava

Polj. stanica N. Sad - 2016.g.

Upotreba min. đubriva, stajnjaka i sredstava za zaštitu bilja (ha, broj PG)

50.176 ha
6.837 RPG,
1.500 ha (odnosi se na pravna lica)

Interni - Polj. stanica NS na bazi Uprave za trezor od 31.12.2016.g.

Članovi gazdinstva i stalno zaposleni na gazdinstvu: (broj)

Ne postoji podatak

rzs***

(na porodičnom PG: na gazdinstvu pravnog lica / preduzetnika)

- broj nosilaca gazdinstava na porodičnom RPG:6.680(≈98%)
- broj nosilaca gazdinstava kod pravnih lica/ preduzetnika RPG 157 (≈2%) (procena - na 1.500 ha)

Polj. stanica NS na bazi Uprave za trezor od 31.12.2016.g.

Godišnje radne jedinice (broj)

8 sati dnevno i 156 dana (procena)

RZS i Polj. stan. NS sa procenom za 2015-2016.

Zemljoradničke zadruge i udruženja poljoprivrednika (broj)

ZZ=9
Udruž. poljop.=8

Interni
za 2015-2016.

Proizvodnja poljoprivrednih proizvoda: (količina - u tonama)

- biljna proizvodnja (t)

kukuruz:181.324
pšenica 48.477
ječam: 2.496
soja: 48.623
suncokret: 1.766
šeć. repa: 82.180
uljana repica: 2.279
povrće: 172.247
voće: 36.439

Polj. stan. NS za 2016.g.

- stočarska proizvodnja (t, lit., kom.)

goveda: proiz. na 7 farmi
svinje: na 4 farme
koze i ovce: na 6 farmi
živin. farme: 23.
inkubatorske stanice: na 4 farme
Ukupno farmi= 44

Veter. stanica Novi Sad za 2016.g.

POKAZATELJI RURALNOG RAZVOJA

Ruralna infrastruktura

Saobraćajna infrastruktura

Dužina puteva (km)

Savremeni kolovozi=380,59 km

KLER i nadležni grad. organi za građ. zemljište 2015-2016.g.

Pošte i telefonski pretplatnici (broj)

pošte: 51,
- za broj telef. pretplatnika ne postoji podatak

RZS i interni 2015-2016.g.

Vodoprivredna infrastruktura

Domaćinstva priključena na vodovodnu mrežu (broj)

Domaćinstva:
141.000 (duž. vodovod. mreže: 837 km)

RZS i interni JKP "Vodovod i kanalizacija" 2015-2016.g.

Domaćinstva priključena na kanalizacionu mrežu (broj)

Domaćinstva: 125.000 (dužina kanal. mreže: 694 km)

RZS i interni JKP "Vodovod i kanalizacija" 2015-2016.g.

Ukupne ispuštene otpadne vode (hilj. m3)

Procena u milionima
m3=16 miliona m3

RZS i interni JKP "Vodovod i kanalizacija" 2015-2016.g.

Prečišćene otpadne vode (hilj. m3)

Ovde još ne postoji tehnologija za prečišćavanje vode

RZS i interni JKP "Vodovod i kanalizacija" 2015-2016.g.

Energetska infrastruktura

Proizvodnja i snabdevanje električnom energijom (broj)

100% teritorije GNS je pokriveno električnom mrežom - uže područje grada, prigradska naselja i vikend zona

Interni 2015-2016. na osnovu prikuplj. podataka

Socijalna infrastruktura

Objekti obrazovne infrastrukture (broj)

a) Državni sektor - obr. objekti:
osnovne škole=38
srednje škole=16,
predškolsko obr. "Radosno detinjstvo"=1,
državni vrtići=69
(u sklopu su predškolskog obr.)
∑ držav. sekt. 124

b) privatni sektor - obr. objekti:
osnovne škole=4,
srednje škole=13,
privatni vrtići=34,
∑ privatni. sekt. 51
∑ukupno državni i privatni obr. sektor= 192

c) u okviru visokog obrazovanja postoji 10 državnih fakulteta i 7 fakulteta u privatnom sektoru

Prikupljeni podaci od Prosvetne inspekcije GNS za 2016.g. i deo podataka od Sekretarijata za nauku APV u 2016.g.

Broj stanovnika na jednog lekara

Procena: 224 st. na jednog lekara

RZS i interni - Uprava za zdravstvo GNS za 2016.

Broj korisnika socijalne zaštite

12.100 - podatak Centra za socijalni rad GNS

RZS i interni - Centar za soc. rad za 2016.

Diverzifikacija ruralne ekonomije

Zaposleni u sektoru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (broj)

1.595

RZS 2015-2016.

Gazdinstva koja obavljaju druge profitabilne aktivnosti (broj)

- Gazdinstva se bave poljoprivrednom i ne obavljaju druge profitabilne aktivnosti

RZS i interni podatak 2015-2016.

Turisti i prosečan broj noćenja turista na teritoriji AP/JLS (broj)

Broj turista: 174.489
Od toga: domaći turisti 67.808 i strani: 106.681 br. noćenja: 360.578 prosečan br. noćenja turista-domaćih 1,75
- stranih: 2,26
Prosečan ukupan br. noćenja: 2,01

RZS - 2016.g.

Transfer znanja i informacija

Postoji prisustvo RPG savetovanjima, predavanjima, seminarima i radionicama

Interni 2016.

Poljoprivredna savetodavna stručna služba (da / ne)

da

Interni 2016.

Poljoprivredna gazdinstva uključena u savetodavni sistem broj

Postoji prisustvo RPG na savetodavnim seminarima, predavanjima i radionicama

PSSS 2016.