PRAVILNIK

ZA DODELU PODSTICAJNIH SREDSTAVA PUTEM KONKURSA ZA REALIZACIJU RADOVA NA UREĐENJU KANALSKE MREŽE U FUNKCIJI ODVODNJAVANJA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA U 2017. GODINI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 15/2017)

Opšte odredbe

Član 1

Pravilnikom za dodelu podsticajnih sredstava putem konkursa za realizaciju radova na uređenju kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta u 2017. godini (u daljem tekstu: Pravilnik) propisuje se visina, namena i način dodele sredstava, pravo učešća na konkursu i dokumentacija koja se podnosi na konkurs, postupak s neblagovremenim i nekompletnim prijavama, razmatranje prijava i odlučivanje o dodeli sredstava, kriterijumi i bodovanje za dodelu sredstva, ugovor o realizaciji aktivnosti, realizacija ugovorenih obaveza, avansna uplata sredstava i plaćanje izvedenih radova, praćenje realizacije ugovora, završne odredbe i druga pitanja značajna za realizaciju tačke II podtačka 2.1. Programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji AP Vojvodine u 2017. godini (u daljem tekstu: Program), koji je sastavni deo Pokrajinske skupštinske odluke o programu zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji AP Vojvodine u 2017. godini ("Službeni list APV", broj 69/16).

Program iz stava 1. ovog člana donela je Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine, a Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo (u daljem tekstu: Sekretarijat), zadužen je za njegovu realizaciju.

Visina, namena i način dodele sredstava

Član 2

Sredstva iz tačke II, podtačka 2.1. Programa iznose 480.000.000,00 dinara i opredeljena su za "Radove na uređenju kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta u 2017. godini".

Sredstva iz stava 1. ovog člana dodeljivaće se putem konkursa koji se objavljuje u dnevnom listu "Dnevnik", internet stranici Sekretarijata i u "Službenom listu AP Vojvodine" (u daljem tekstu: Konkurs).

Konkurs je otvoren zaključno sa 03.04.2017. godine.

Putem konkursa, sredstva se dodeljuju za realizaciju radova na uređenju otvorene kanalske mreže (kanali, propusti, ustave, crpne stanice sa pratećim elektro-mašinskom opremom i drugi objekti sa potrebnim elementima na kanalskoj mreži) u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta.

Sredstva za sufinansiranje u visini do 55% od ukupne vrednosti radova sa pdv-om obezbeđuje Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo (u daljem tekstu: Sekretarijat). Preostala sredstva obezbeđuju jedinice lokalne samouprave.

Dokumentacija podneta na Konkurs se ne vraća.

Pravo učešća na konkursu i dokumentacija koja se podnosi na konkurs

Član 3

Pravo učešća na konkursu imaju jedinice lokalne samouprave (gradovi/opštine) s teritorije AP Vojvodine. Konkursna dokumentacija koja se podnosi na konkurs:

1. prijava na konkurs (obrazac prijave dostupan je u elektronskom obliku na veb-sajtu Sekretarijata: www.psp.vojvodina.gov.rs);

2. akt - koji je potpisao gradonačelnik, odnosno predsednik opštine - o pristupanju uređenju kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta, donet u toku 2017. godine, u kome je iznos sopstvenih sredstava koja će jedinica lokalne samouprave obezbediti za realizaciju radova na uređenju kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta;

3. saglasnost JVP "Vode Vojvodine" na predlog radova koji je dostavila jedinica lokalne samouprave;

4. elaborat za učešće na konkursu za uređenje kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta sa svim potrebnim elementima. Elaborat treba da sadrži: ukupnu dužinu kanalske mreže kojom upravlja JVP "Vode Vojvodine" na teritoriji lokalne samouprave, situacioni plan s kanalima koji se uređuju, tabelarni pregled katastarskih opština za koje se planiraju radovi s dužinama kanala koji se uređuju po katastarskim opštinama i vrednostima radova s PDV-om po katastarskim opštinama, predmer i predračun radova sa uračunatim PDV-om, Elaborat izrađuje JVP "Vode Vojvodine" na osnovu predloga radova za sufinansiranje koji je dostavila jedinica lokalne samouprave;

5. izvodi stanja na računu jedinice lokalne samouprave, kao dokaz da je u celosti izvršena avansna uplata na račun JVP "Vode Vojvodine" po ugovoru zaključenom na bazi Konkursa za realizaciju radova na uređenju kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta u 2016. godini (dostavljaju samo one jedinice lokalne samouprave koje do dana objavljivanja ovog konkursa nisu izvršile avansnu uplatu na račun JVP "Vode Vojvodine", po ugovoru zaključenom na bazi Konkursa za realizaciju radova na uređenju kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta u 2016. godini).

Postupanje s neblagovremenim i nekompletnim prijavama

Član 4

Komisija neće razmatrati prijave:

- koje su neblagovremene,

- koje su podnela lica koja nemaju pravo da učestvuju na konkursu.

Podnosioci nepotpunih prijava biće pozvani putem elektronske pošte da dopune dokumentaciju u roku od pet (5) dana od dana prijema poziva.

Ukoliko podnosioci nepotpunih prijava u roku iz prethodnog stava ne dopune dokumentaciju, prijava će biti odbačena kao nepotpuna.

Prijave koje su dopunjene biće razmatrane tek nakon dostavljanja dokumentacije koja je tražena pozivom iz stava 1. ovog člana.

Razmatranje prijava i odlučivanje o dodeli sredstava

Član 5

Podnete prijave razmatra i predlog za konačnu odluku o dodeli sredstava daje Komisija za razmatranje prijava (u daljem tekstu: Komisija), koju imenuje pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo (u daljem tekstu: Sekretar).

Komisija sačinjava zapisnik u kom će navesti podnosioce prijave koji ispunjavaju uslove propisane Konkursom, vrednovanje prijava u skladu s članom 6. Pravilnika, predlog za dodelu sredstava, podnosioce prijava kojima su prijave odbijene i odbačene kao i razloge odbijanja i odbacivanja.

U slučaju da vrednost radova po svim ispravnim prijavama na konkurs bude takva da zahteva da učešće Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo bude veće od 480.000.000,00 dinara, vršiće se selekcija podnetih zahteva, na način da će se većina radova ugovarati s lokalnim samoupravama sa ostvarenim većim brojem bodova.

Rezultati Konkursa biće objavljeni na zvaničnom sajtu Sekretarijata: www.psp.vojvodina.gov.rs.

Odlukom o dodeli sredstava, utvrdiće se pojedinačni iznosi sredstava po podnosiocu prijave kom su odobrena sredstva (u daljem tekstu: Korisnik sredstava), a podnosiocima prijave kojima nisu odobrena sredstva navešće se razlozi odbijanja ili odbacivanja.

Odluku o dodeli sredstava iz prethodnog stava donosi Sekretar, na osnovu predloga Komisije.

Odluka je konačna i protiv nje se ne može izjaviti žalba, niti se može voditi upravni spor.

Kriterijumi i bodovanje za dodelu sredstava

Član 6

Pristigle prijave bodovaće se na sledeći način:

• Visina procentualnog učešća lokalnih samouprava u sufinansiranju

Učešće lokalne samouprave

≥ 53% 20 bodova

Učešće lokalne samouprave

50-52,99% 15 bodova

Učešće lokalne samouprave

47-49,99% 10 bodova

Učešće lokalne samouprave

45-46,99% 5 bodova

• Površina poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji lokalne samouprave

< 4.000 ha

6 bodova

4.000 - 8.000 ha

9 bodova

8.000 - 12.000 ha

12 bodova

12.000 - 16.000 ha

15 bodova

> 16.000 ha

18 bodova

• Broj pristiglih overenih privremenih situacija ili pristigla okončana situacija po jedinici lokalne samouprave u Pokrajinski sekretarijat, na osnovu ugovora zaključenih u 2016. godini

Nije pristigle nijedna privremena situacija

0 bodova

Pristigla 1 privremena situacija

3 boda

Pristiglo 2 privremene situacije

6 bodova

Pristiglo 3 i više privremenih situacija

9 bodova

Pristigla okončana situacija

12 bodova

Ugovor o realizaciji aktivnosti

Član 7

Nakon donošenja odluke kojom se dodeljuju sredstva, Sekretar u ime Sekretarijata zaključuje s lokalnom samoupravom i JVP "Vode Vojvodine" trojni ugovor o realizaciji aktivnosti (u daljem tekstu: Trojni ugovor).

Obavezni elementi Trojnog ugovora jesu:

- iznos opredeljenih sredstava;

- namena za koju se opredeljuju sredstva;

- rok za realizaciju Trojnog ugovora je 30.04.2018. godine, a JVP "Vode Vojvodine" su dužne da odmah po zaključenju Trojnog ugovora a najkasnije u roku od 10 dana pokrenu postupak javne nabavke za izbor izvođača radova u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i da nakon sprovedenog postupka sa izvođačem radova zaključe ugovor;

- obaveznost primene zakona o javnim nabavkama / isključenje obaveznosti sprovođenja postupka javnih nabavki;

- prava i obaveze davaoca i korisnika sredstava;

- način isplate sredstava;

- pravdanje obezbeđenih sredstava;

- nadležnost praćenja realizacije ugovora;

- ostali elementi značajni za realizaciju ugovorenih aktivnosti.

Realizacija ugovorenih obaveza

Član 8

Ugovorne strane saglasne su da JVP "Vode Vojvodine", u skladu sa zakonom o javnim nabavkama, odaberu izvođače radova i sa njim zaključe ugovor za realizaciju radova na uređenju kanalske mreže koja je u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta.

Odluku o pokretanju javne nabavke JVP "Vode Vojvodine" dostaviće svim ugovornim stranama.

Odmah nakon zaključenja ugovora sa izvođačem radova, JVP "Vode Vojvodine" dostaviće i svim ugovornim stranama:

- ugovor sa izvođačem radova;

- akt kojim je određen nadzorni organ za realizaciju ugovorenih radova.

Avansna uplata sredstava i plaćanje izvedenih radova

Član 9

Sredstva za realizaciju radova na uređenju kanalske mreže, u skladu s potpisanim ugovorom o sufinansiranju, jedinice lokalne samouprave uplatiće na račun JVP "Vode Vojvodine" do uvođenja u posao izvođača izabranog u postupku javne nabavke.

Plaćanja na ime izvršenih radova, izvođačima radova obavlja JVP "Vode Vojvodine", u skladu s rokovima definisanim ugovorom.

Plaćanje se vrši prvo iz sredstava koja, kao svoje učešće, obezbeđuju jedinice lokalne samouprave, a nakon toga - iz sredstava koja, kao učešće, obezbeđuje Sekretarijat.

Član 10

Radove koje obavlja izvođač radova nadziraće JVP "Vode Vojvodine" i o tome će dostavljati izveštaje nadležnoj službi sekretarijata za potrebe praćenja i kontrole ugovornih obaveza.

Praćenje realizacije Ugovora

Član 11

Izvršenje i kontrolu realizacije ugovorenih obaveza sprovodi nadležna služba Sekretarijata.

Završne odredbe

Član 12

Pravilnik stupa na snagu onog dana kada ga potpiše Sekretar.