PRAVILNIK

ZA DODELU SREDSTAVA ZA ODRŽAVANJE TRADICIONALNIH MANIFESTACIJA U 2017. GODINI NA TERITORIJI AP VOJVODINE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 15/2017)

Opšte odredbe

Član 1

Pravilnikom za dodelu sredstava za održavanje tradicionalnih manifestacija u 2017. godini na teritoriji AP Vojvodine (u daljem tekstu: Pravilnik) propisuje se postupak, kriterijumi za dodelu sredstava i druga pitanja značajna za realizaciju tačke 2.8 Programa mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike za razvoj sela na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine u 2017. godini: Transfer znanja i razvoj savetodavstva - unapređenje obuka u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja (u daljem tekstu: Program), koji je sastavni deo Pokrajinske skupštinske odluke o programu mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike za razvoj sela na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine u 2017. godini ("Službeni list APV", br. 69/16).

Program iz stava 1. ovog člana usvojila je Skupština AP Vojvodine, a Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo (u daljem tekstu: Sekretarijat) zadužen je za njegovu realizaciju.

Visina, način dodele i namena bespovratnih sredstava

Član 2

Ukupan iznos sredstava koji se dodeljuje iznosi 30.000.000,00 dinara, a namenjena su za dodelu finansijske podrške organizatorima naučno-stručnih manifestacija, manifestacija tipa sajmova i izložbi vezanih za poljoprivrednu proizvodnju i lokalno tradicionalnih manifestacija.

Sredstva iz stava 1. ovog člana dodeljivaće se putem konkursa koji se objavljuje u dnevnom listu "Dnevnik", na internet stranici Sekretarijata kao i u "Službenom listu AP Vojvodine" (u daljem tekstu: Konkurs).

Krajnji rok za podnošenje prijava na Konkurs jeste 31.05.2017. godine; dokumentacija podneta na Konkurs se ne vraća.

Sredstva se dodeljuju bespovratno.

Minimalni iznos sredstava koji se dodeljuje po jednoj prijavi je 40.000,00 dinara, a maksimalni iznos je do 1.500.000,00 dinara.

Sredstva su namenjena za:

a) podršku za organizovanje naučno stručnih skupova, seminara, radionica, tribina i predavanja u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja (zakup prostora, angažovanje konsultanata, prevodioca i tehničkog osoblja, putne i troškove boravka, izrada dizajna i štampanja promotivnog i stručnog materijala);

b) podršku za organizovanje sajmova i izložbi u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja (zakupa izlagačkog prostora sa osnovnim tehničkim uslugama, izgradnje, odnosno zakupa štanda, zakupa bine, ozvučenja i osvetljenja, izrada dizajna i štampanje promotivnog materijala, oglašavanje u štampanim i elektronskim medijama, troškovi putovanja, troškovi kupovine materijala za izradu tradicionalnih rukotvorina i kupovine pehara i medalja za nagrade);

c) podršku lokalnim manifestacijama sa svrhom očuvanja tradicionalnih zanata i proizvodnje lokalnih proizvoda (zakupa izlagačkog prostora sa osnovnim tehničkim uslugama, izgradnja, odnosno zakup štanda, izrada dizajna i štampanje promotivnog materijala, zakup bine, ozvučenja i osvetljenja, troškovi putovanja, troškovi kupovine materijala za izradu tradicionalnih rukotvorina i kupovine pehara i medalja za nagrade).

Sredstva koja se dodeljuju ne mogu se koristiti za:

• plaćanja poreza i carina,

• naknada za zarade,

• organizovanje igara na sreću.

Pravo učešća na konkursu i dokumentacija koja se podnosi na konkurs

Član 3

1. Naučno-stručne manifestacije, vezane za oblast: poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Korisnici: Obrazovne ustanove i naučno-istraživačke ustanove sa teritorije AP Vojvodine korisnici budžetskih sredstava osnovani od strane Republike Srbije ili AP Vojvodine.

2. Manifestacije tipa sajmova i izložbi, koje su vezane za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Korisnici:

- lokalne samouprave sa teritorije AP Vojvodine,

- udruženja građana sa teritorije AP Vojvodine, u čijem su delokrugu poljoprivredne aktivnosti i ruralni razvoj, osim udruženja građana koja se bave stočarskom proizvodnjom u smislu člana 37. stav 2. Zakona o udruženjima ("Sl. glasnik RS", br. 51/2009 i 99/2011 - dr. zakoni).

3. Za lokalno-tradicionalne manifestacije sa svrhom očuvanja tradicionalnih zanata i očuvanja proizvodnje lokalnih proizvoda.

Korisnici:

- lokalne samouprave sa teritorije AP Vojvodine,

- udruženja građana sa teritorije AP Vojvodine koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom, neguju tradicionalne vrednosti i bave se očuvanjem starih zanata na selu, osim kulturno umetničkih društava.

Za manifestacije pod rednim brojem 2. i 3. mogu konkurisati udruženja građana koja su upisana u APR pre 01.01.2017. godine.

USLOVI KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA UDRUŽENJA I OBRAZOVNE I NAUČNO STRUČNE USTANOVE:

• Udruženja moraju biti registrovana u Agenciji za privredne registre;

• Poseduje Program manifestacije;

• Da je podnosilac prijave regulisao poreske i druge dospele obaveze iz javnih prihoda za 2016. godinu;

• Podnosilac prijave mora imati sedište na teritoriji jedinice lokalne samouprave sa teritorije AP Vojvodine i mesto realizacije mora biti na teritoriji jedinice lokalne samouprave sa teritorije AP Vojvodine;

• Podnosilac prijave ne sme imati neispunjenih ugovornih obaveza prema Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu vodoprivredu i šumarstvo (u daljem tekstu: Sekretarijat), kao ni prema Ministarstvu poljoprivrede i zaštitu životne sredine, na osnovu ranije potpisanih ugovora;

• Da se plaćanje vrši na tekući račun dobavljača ili gotovinski, a plaćanja putem kompenzacije i cesije neće biti priznata.

USLOVI KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA LOKALNE SAMOUPRAVE:

• Poseduje Program manifestacije,

• Podnosilac prijave ne sme imati neispunjenih ugovornih obaveza prema Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu vodoprivredu i šumarstvo (u daljem tekstu: Sekretarijat), kao ni prema Ministarstvu poljoprivrede i zaštitu životne sredine, na osnovu ranije potpisanih ugovora;

• Odluka o održavanju manifestacije, sajma ili izložbe sa iskazanim budžetom i sredstvima za sufinansiranje,

POTREBNA DOKUMENTACIJA KOJOM SE DOKAZUJE ISPUNJENOST USLOVA

Prilikom podnošenja Prijave za dodelu podrške za održavanje manifestacije, organizator, u zavisnosti od vrste manifestacije, podnosi i sledeća dokumenta:

red br.

obavezna dokumentacija
(označiti dokumente koji su priloženi uz prijavu zavisno od vrste manifestacije)

korisnici

Obrazovne i naučno-stručne ustanove

Udruženja građana

Lokalne samouprave

1.

fotokopija rešenja o upisu u Registar u Agenciji za privredne registre

ne

da

ne

2.

Upis u registar Privrednog suda za Obrazovne naučno stručne ustanove

da

ne

ne

3.

fotokopija potvrde o poreskom indentifikacionom broju

da

da

da

4.

popis članova udruženja koji overava udruženje ako je udruženje organizator manifestacije na Obrascu 1. Sekretarijata

ne

da

ne

5.

program manifestacije sa satnicom dešavanja (potpisan i pečatiran)

da

da

da

6.

Odluku lokalne samouprave o održavanju manifestacije, sajma ili izložbe sa iskazanim budžetom i sredstvima sufinansiranja

ne

ne

da

7.

izvod iz zapisnika ili odluke naučno stručnog veća, odnosno naučnog veća ili odgovarajućeg organa naučnostručne organizacije o prihvatanju organizovanja skupa i finansijskog plana

da

ne

ne

8.

program skupa sa učesnicima, sastavom programskog i organizacionog odbora

da

da

da

9.

potvrda nadležne Poreske uprave o nepostojanju obaveza iz javnih prihoda za 2016. godinu

da

da

ne

10.

fotokopija potvrde banke o žiro računu

ne

da

da

11.

fotokopija lične karte odgovorne osobe podnosioca prijave

da

da

da

12.

fotokopija kartona deponovanih potpisa od Uprave za trezor

da

da

da

13.

fotokopija Statuta udruženja građana na kojoj je vidljiva overa od strane APR-a, ako je udruženje organizator manifestacije

ne

da

ne

14.

finansijski plan organizovanja manifestacije - budžet (potpisan i pečatiran - Obrazac 2. i 3.)

da

da

da

Podnosilac prijave - na obrascu koji je sastavni deo prijave na konkurs - treba da se izjasni o tome da li će dokumentaciju navedenu pod tačkama 1, 2, 3 i 9, pribaviti sam ili je saglasan s tim da je pribavi Sekretarijat, po službenoj dužnosti.

Obrasci su u elektronskom obliku dostupni na internet stranici Sekretarijata www.psp.vojvodina.gov.rs.

Postupanje sa nepotpunim prijavama

Član 4

Komisija neće razmatrati prijave:

• podnete od lica koja nemaju pravo da učestvuju na Konkursu,

• koje su podnete nakon isteka roka koji je propisan Konkursom.

Odlučivanje o dodeli sredstava

Član 5

Sredstva opredeljena za ove namene mogu biti dodeljena za sve manifestacije predviđene za 2017. godinu. S tim da će se za manifestacije održane do momenta podnošenja prijave na konkurs, refundacija vršiti sredstvima koje dodeljuje davalac pod uslovom da se uz prijavu na konkurs dostave odmah sva pravdanja u skladu sa Konkursom za dodelu sredstava za održavanje tradicionalnih manifestacija u 2017. godini na teritoriji AP Vojvodine i Pravilnikom za dodelu sredstava za održavanje tradicionalnih manifestacija u 2017. godini na teritoriji AP Vojvodine - ugovori i izvodi iz banke, računi i narativni izveštaj sa održane manifestacije.

Podnete prijave razmatra i predlog za konačnu odluku o dodeli sredstava daje Komisija za razmatranje prijava (u daljem tekstu: Komisija), koju je imenovao Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo (u daljem tekstu: Sekretar).

Podnosioci nepotpunih prijava - koji su se izjasnili da sami pribavljaju dokumentaciju za Konkurs - biće pozvani da dopune dokumentaciju u roku od pet (5) dana od dana prijema poziva.

Ukoliko podnosioci nepotpunih prijava u roku iz prethodnog stava ne dopune dokumentaciju prijava će biti odbačena kao nepotpuna.

Prijave koje su dopunjene biće razmatrane tek nakon dostavljanja dokumentacije koja je tražena pozivom iz stava 1. ovog člana.

Komisija neće razmatrati prijave:

• koje su podnela lica koja nemaju pravo da učestvuju na Konkursu;

• koje su podnete nakon isteka roka koji je propisan Konkursom.

Za prijave koje imaju manje od 50% bodova, shodno predviđenim kriterijumima za dodelu sredstava za navedene manifestacije, neće biti podržane.

Komisija utvrđuje listu podnosilaca prijava koji ispunjavaju uslove na osnovu dostavljene dokumentacije, u skladu sa Konkursom i Pravilnikom, kao i onih koji uslove ne ispunjavaju i razloge.

Komisija ima obavezu da razmatra prijave i da o tome sačini zapisnik u kom će navesti podnosioce prijave koji ispunjavaju uslove propisane Konkursom, predlog za dodelu sredstava, kao i podnosioce prijava kojima su prijave odbijene ili odbačene.

Rezultati Konkursa biće objavljeni na zvaničnom sajtu Sekretarijata: www.psp.vojvodina.gov.rs

Odlukom o dodeli sredstava, utvrdiće se pojedinačni iznosi sredstava po podnosiocu prijave kom su odobrena sredstva (u daljem tekstu: Korisnik sredstava), a podnosiocima prijave kojima nisu odobrena sredstva navešće se razlozi odbijanja ili odbacivanja.

Odluku o dodeli sredstava donosi Sekretar, na osnovu predloga Komisije.

Odluka je konačna i protiv nje se ne može izjaviti žalba, niti se može voditi upravni spor.

Kriterijumi za dodelu sredstava

Član 6

Kriterijumi za bodovanje prijava:

KRITERIJUMI ZA DODELU FINANSIJSKE PODRŠKE ORGANIZATORIMA NAUČNO-STRUČNIH MANIFESTACIJA U 2017. GODINI

1. Da je organizator obezbedio operativno-tehničke uslove za organizovanje manifestacije (prostor, informaciono -tehničku podršku).

10

2. Da se zaključci naučno-stručnog skupa saopštavaju putem sredstava javnog informisanja.

10

3. Da su rezultati naučnog rada primenljivi i od pomoći poljoprivrednim domaćinstvima.

10

4. Da je manifestacija međunarodnog karaktera.

10

5. Da se manifestacija koja je predmet finansiranja tradicionalno održava više od 3 godine u nazad.

10

6. Da održavanje manifestacije podržavaju i drugi suorganizatori i donatori.

10

7. Da je organizator pripremio osnovni materijal za skup (zbornik radova ili apstrakt).

10

Ukupno bodova (od 0 do 70)

 

KRITERIJUMI ZA DODELU SREDSTAVA ORGANIZATORIMA SAJMOVA I IZLOŽBI VEZANIH ZA POLJOPRIVREDNU PROIZVODNJU I LOKALNO - TRADICIONALNIH MANIFESTACIJA U 2017. GODINI

1. Stepen razvijenosti opština:

 

- Stepen razvijenosti iznad republičnog proseka

0

- Stepen razvijenost od 100% do 80% republičkog proseka

5

- Stepen razvijenosti od 80% do 60% republičkog proseka

10

- Stepen razvijenosti ispod 60% republičkog proseka

15

2. Da je manifestacija ubeležena u kalendar manifestacija i festivala Turističke organizacije Vojvodine.

10

3. Da je organizator dobio preporuku za održavanje manifestacije od opštine ili mesne zajednice.

10

4. Da je organizator obezbedio operativno-tehničke uslove za organizovanje manifestacije (prostor, informaciono tehničku podršku).

10

5. Da je manifestacija regionalnog ili međunarodnog značaja.

10

6. Da postoji kontinuitet održavanja manifestacije više godina:

 

- Do 2 godine

5

- Od 3 do 4 godine

10

- Od 5 i više godina.

15

7. Da održavanje manifestacije podržavaju i drugi suorganizatori i donatori.

10

8. Da je osmišljen kvalitetan program manifestacije koji ima prepoznatljiv efekat za ruralnu sredinu.

0 - 30

9. Broj članova udruženja koje organizuje manifestaciju veći od 20.

10

10. Da je udruženje član Lokalne akcione grupe

15

Ukupno bodova (od 0 do 135)

 

Ugovor o dodeli sredstava

Član 7

Prava i obaveze između Sekretarijata i Korisnika sredstava regulišu se ugovorom.

Vreme zaključenja ugovora jeste najkasnije 15 dana od dana donošenja odluke o dodeli sredstava.

Praćenje izvršavanja Ugovora

Član 8

Realizaciju, praćenje i kontrolu ugovornih obaveza sprovodi nadležni sektor Sekretarijata.

Korisnik sredstava je dužan da Sekretarijatu dostavi narativni i finansijski konačni izveštaj, račune, izvode iz banke o izvršenom plaćanju kao i ugovore sklopljene sa učesnicima manifestacije.

Obrazac narativnog i finansijskog izveštaja je sastavni deo ovog Pravilnika.

Završne odredbe

Član 9

Pravilnik stupa na snagu danom potpisivanja od strane Pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.