REŠENJE

O DAVANJU SAGLASNOSTI NA ODLUKU O USLOVIMA REPROGRAMA NAPLATE POTRAŽIVANJA OD GRAĐANA ZA ISPORUČENE KOMUNALNE PROIZVODE I IZVRŠENE USLUGE

("Sl. list grada Vršca", br. 7/2017)

I

Daje se saglasnost na Odluku o uslovima reprograma naplate potraživanja od građana za isporučene komunalne proizvode i izvršene usluge, donetu od strane Nadzornog odbora Javnog komunalnog preduzeća "Drugi oktobar" Vršac, broj 01-6-7/2017-1 od 13. marta 2017. godine.

II

Ovo Rešenje, zajedno sa Odlukom iz tačke I, objaviti u "Službenom listu Grada Vršca".

 

* * *

Na osnovu člana 49. Statuta JKP "DRUGI OKTOBAR" VRŠAC, Nadzorni odbor na sednici održanoj dana 13. 03. 2017. godine, donosi

ODLUKU
O USLOVIMA REPROGRAMA NAPLATE POTRAŽIVANJA OD GRAĐANA ZA ISPORUČENE KOMUNALNE PROIZVODE I IZVRŠENE USLUGE

1.

Ovom Odlukom uređuju se uslovi reprograma naplate starih potraživanja od građana za isporučene komunalne proizvode i izvršene usluge.

2.

Odobrava se JKP "Drugi oktobar" da omogući dužnicima (fizičkim licima) koji imaju neizmirene obaveze prema komunalnom preduzeću za isporučene komunalne proizvode, odnosno izvršene usluge, da zaključe Ugovor o priznanju duga i otplati duga na rate ili Ugovor o priznanju duga i jednokratnoj isplati duga.

Dug koji dužnici mogu da isplate na rate ili jednokratno odnosi se na: dospeo neutuženi dug, dug po pravnosnažnim presudama, dug po rešenjima i zaključcima o izvršenju, kao i dospeo redovan neutužen dug po mesečnim akontacijama.

3.

Usaglašen dug dužnici mogu izmiriti pod sledećim uslovima:

- da je komunalno preduzeće sa dužnikom usaglasio ukupan iznos duga,

- da usaglašen dug dužnici mogu izmiriti potpisivanjem Ugovora o priznanju duga i otplati duga na rate, overenim kod notara, ili Ugovora o priznanju duga i jednokratnoj isplati duga,

- da se omogući da se korisnicima koji izvrše uplatu celokupnog duga odjednom odobri otpis 10 % duga uz istovremeni otpis celokupne obračunate kamate obračunate zaključno sa 15.03.2017. godine

- da se omogući korisnicima koji potpišu Ugovor o priznanju duga i otplati na rate otpis celokupne obračunate kamate na dan 15.03.2017. godine po ispunjenju ugovornih obaveza.

- da se omogući korisnicima plaćanje na rate u sledećim okvirima:

• Da reprogram obuhvati glavni dug, sudske troškove odnosno troškove Javnih izvršitelja koje je preduzeće platilo,

• Da obračun kamate miruje za celo vreme trajanja ugovora i da se ista otpiše po izmirenju obaveza po istom,

• Da se Ugovorom o priznanju duga predvidi obaveznost plaćanja redovnih obaveza,

• Da se za usaglašen iznos duga omogući plaćanje na rate i to:

- za dug od 20.000 do 50.000 dinara na period do 6 mesečnih jednakih rata,

- za dug od 50.001 do 100.000 dinara na period do 12 mesečnih jednakih rata,

- za dug od 100.001 do 200.000 dinara na period do 18 mesečnih jednakih rata,

- za dug od 200.001 do 300.000 dinara na period do 24 mesečnih jednakih rata,

- za dug preko 300.001 dinara na period do 36 mesečnih jednakih rata.

- da iznos rate bude iskazan na posebnim uplatnicama komunalnog preduzeća, koje se dužniku uručuju u momentu zaključenja ugovora,

- da je datum dospeća rate 25. u mesecu, za mesec na koji se rata odnosi;

- da JKP "Drugi oktobar" po Zaključenju Ugovora o priznanju duga i otplati duga na rate kao poverilac traži odlaganje sprovođenja izvršenja odnosno prekid postupka po Rešenju o izvršenju nadležnog Suda ili Javnog izvršitelja.

Po ispunjenju ugovornih obaveza korisnika-dužnika JKP "Drugi oktobar" kao poverilac će tražiti zaključenje postupka po Rešenju o izvršenju nadležnog Suda ili Javnog izvršitelja.

- da JKP "Drugi oktobar" po Zaključenju Ugovora o priznanju duga i jednokratnoj isplati duga kao poverilac povuče Rešenje o izvršenju ili Zaključak o izvršenju nadležnog Suda ili Javnog izvršitelja.

- da JKP "Drugi oktobar" potraživanja za koja postupak prinudne naplate nije pokrenut prevede u potraživanja po osnovu ovog ugovora,

- da JKP "Drugi oktobar" u slučaju nepoštovanja ugovora od strane dužnika duže od tri uzastopne mesečne rate pokrene postupak prinudne naplate pred nadležnim sudom ili Javnim izvršiteljem,

- da JKP "Drugi oktobar", na zahtev korisnika sa kojima ima zaključen sporazum o izmirenju duga na rate, omogući tom korisniku da otplatu duga izvrši pod uslovima iz ovog zaključka,

- da se iznos duga utvrdi zaključno sa 15.03.2017. godine,

- da se dužniku omogući potpisivanje reprograma u periodu od 20.03.2017. do 31.05.2017. godine.

- da pristup reprogramu i potpisu Ugovora o priznanju duga i plaćanju na rate, odnosno Ugovora o priznanju duga i jednokratnoj isplati imaju dužnici koji na dan potpisivanja ugovora nemaju neplaćen dospeo dug iz tekuće godine.

4.

Odobravaju se mere dodatne stimulacije za redovne platiše komunalnih usluga i to:

- Da se za redovno plaćanje u roku dospelosti (do 15-tog u mesecu za prethodni mesec) popust poveća sa 3 % na 5% od dana donošenja predmetnog akta.

- Za redovno plaćanje u narednih 6 meseci od dana donošenja predmetnog akta (do 15-tog u mesecu za prethodni mesec) odobriti dodatnih 1% popusta od sedmog meseca (ukupno 6%)

- Za redovno plaćanje narednih 12 meseci od dana donošenja predmetnog akta (do 15-tog u mesecu za prethodni mesec) odobriti novih 1% popusta od trinaestog meseca (ukupno 7%).

5.

Za izvršenje ove Odluke zadužuju se Služba za pravne poslove i Služba za komercijalne poslove.

6.

Ova Odluka stupa na snagu danom dobijanja saglasnosti Gradskog veća Grada Vršca.