PRAVILNIK

O RASPODELI BUDŽETSKIH SREDSTAVA CRKVAMA I VERSKIM ZAJEDNICAMA

("Sl. list grada Vršca", br. 7/2017)

Osnovne odredbe

Član 1

Ovim Pravilnikom o raspodeli budžetskih sredstava crkvama i verskim zajednicama (u daljem tekstu: Pravilnik) uređuje se krug ovlašćenih subjekata, način, namena, postupak i kriterijumi za dodelu budžetskih sredstava Grada Vršca za dotacije crkvama i verskim zajednicama koje (u daljem tekstu: crkva) deluju na teritoriji Grada radi unapređivanja verskih sloboda i saradnje sa crkvama.

Budžetska sredstva iz stava 1. ovog člana planiraju i obezbeđuju se na godišnjem nivou u budžetu Grada Vršca - Dotacije nevladinim organizacijama - Verskim zajednicama.

Član 2

Pravo na dodelu sredstava putem redovnog konkursa u smislu ovog Pravilnika imaju crkve i verske zajednice koje su upisane u Registar crkava i verskih zajednica pri ministarstvu Vlade Republike Srbije nadležnom za poslove vera, na osnovu Zakona o crkvama i verskim zajednicama.

Način raspodele sredstava

Član 3

Sredstva se dodeljuju putem redovnih konkursa, koji raspisuje Komisija za sprovođenje javnog konkursa za raspodelu budžetskih sredstava crkvama i verskim zajednicama (u daljem tekstu: konkurs), a koju obrazuje Gradsko veće i ima predsednika i 4 člana.

Zadatak Komisije je da pripremi i pregleda konkursnu dokumentaciju u skladu sa ovim Pravilnikom, oglasi javni konkurs na portalu Grada u roku od najduže 3 dana od dana izrade konkursne dokumentacije, utvrdi listu vrednovanja i rangiranja prijavljenih projekata u roku od najduže 30 dana od isteka roka za podnošenje prijave.

Član 4

Putem redovnik konkursa dodeljuje se 100% od planiranih i raspoloživih sredstava u budžetu Grada Vršca na godišnjem nivou, od kojih se za graditeljsku delatnost dodeljuje 70%, a za ostale namene iz člana 5. ovog Pravilnika 30% planiranih i raspoloživih sredstava.

U slučaju potrebe, Komisija može raspisati i vanredni konkurs na predlog Gradonačelnika.

Namena sredstava za raspoređivanje

Član 5

Sredstva se raspoređuju za obavljanje graditeljske, dobrotvorne i naučne delatnosti ovlašćenih subjekata iz člana 2. ovog Pravilnika, koje oni obavljaju u skladu sa zakonom i drugim propisima, a naročito za:

• investicione radove na crkvenim objektima,

• obnovu postojećih crkvenih objekata koji su bez obnove duži vremenski period, a posebno crkvenih objekata koji su spomenici kulture,

• obnovu parohijskih domova i domova u kojima stanuju sveštena lica,

• obnovu verskih objekata-spomenika,

• uređenje i revitalizacija prostora verskih grobalja,

• izgradnju i obnovu kapela,

• obnovu ikona, verskih i sakralnih predmeta,

• stavljanje novih fasada i krečenje crkvenih objekata,

• obnovu krovova koji prokišnjavaju na crkvenim objektima,

• saniranje vlage na crkvenim zidovima,

• izgradnju novih i obnovu propalih ograda oko crkvenih objekata,

• organizovanje tradicionalnih godišnjica koje su posvećene imenu koje crkva nosi,

• organizovanje crkvenih manifestacija,

• organizovanje stručnih skupova i naučnih istraživanja vezanih za crkvu.

Dodela sredstava za vanredne situacije

Član 6

U izuzetnim, vanrednim i nepredvidivim prilikama, bez konkursa na osnovu podnetog obrazloženog zahteva, crkvama se, mogu dodeliti sredstva iz budžetske rezerve.

Odluku po zahtevu iz stava 1. ovog člana donosi Gradsko veće.

Raspisivanje konkursa

Član 7

Konkurs za dodelu sredstava, objavljuje se na zvaničnoj internet prezentaciji (internet-sajtu) Grada Vršca, a obaveštenje o raspisanom konkursu objavljuje se u sredstvima javnog informisanja.

Konkurs sadrži podatke o tome ko može da učestvuje na konkursu, podatke o visini sredstava koja se dodeljuju u celini i po namenama, kao i druge podatke važne za sprovođenje konkursnog postupka.

Pravo podnošenja prijave za za dodelu sredstava, imaju podnosioci koji ispunjavaju sledeće uslove:

1. da podnosilac ima status crkve ili verske zajednice u skladu sa Zakonom o verskim zajednicama (da je upisan u Registar crkava i verskih zajednica Ministarstva pravde) i

2. da podnosilac ima sedište na teritoriji grada Vršca ili da se aktivnosti iz projekta realizuju na teritoriji grada Vršca.

Član 8

Prijava na konkurs se podnosi na jedinstvenom obrascu, čiju sadržinu utvrđuje Komisija, a prijave se podnose u roku koji nije kraći od 8 ni duži od 15 dana.

Odlučivanje o dodeli sredstava

Član 9

O dodeli sredstava, na predlog Komisije, odlučuje Gradonačelnik posebnim rešenjem.

Prigovor na Rešenje iz stava 1. ovog člana o izboru projekta, učesnik konkursa može podneti Gradskom veću u roku od 3 dana od dana prijema.

Rešenje na koje nije uložen prigovor i odluka po prigovoru su konačni.

Kriterijumi raspoređivanja sredstava

Član 10

Sredstva se dodeljuju na osnovu kriterijuma utvrđenih ovim Pravilnikom.

Član 11

Prilikom određivanja visine učešća u dodeli finansijskih sredstava za graditeljske radove kod svake pojedinačne prijave, polazi se od sledećih kriterijuma:

1. Odgovor na temu projekta (35/100 poena)

• da li je verski objekat pod zaštitom kao kulturno blago: izuzetan značaj, veliki značaj, spomenik kulture (5-15/100 poena);

• u kakvom se stanju nalazi objekat - da li su hitni investicioni zahvati i da li je zbog ruiniranosti ugrožena bezbednost vernika što se ostvaruje neposrednim uvidom - izlaskom na teren od strane saradnika i stručnih lica nadležnog organa Grada i drugih stručnih institucija (5-10/100 poena);

• argumentovano mišljenje nadležnih organa o neophodnosti investiranja (mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture, ili nadležne organizacione jedinice za urbanizam Gradske uprave) (5-10/100 poena).

2. Uticaj predloženog projekta (30/100 poena)

• obuhvat-kolike su mogućnosti projekta da obuhvati širi krug korisnika i podstakne njihovo aktivno učešće u realizaciji predviđene aktivnosti (20/100 poena) i

• održivost rezultata projekta (5-10/100 poena).

3. Dosadašnje iskustvo (10/100 poena)

• za crkve koje prvi put konkurišu (5/100 poena), a

• za crkve koje su realizovale projekte (6-10/100 poena).

4. Kompetentnost predlagača (25/100 poena)

• logička matrica projekta (5-15 poena) i

• sopstveno učešće u projektu (5-10/100 poena).

5. Obavezni kriterijum:

• realan finansijski plan i različiti oblici finansiranja i

• da je organizator projekta izvršio svoje obaveze prema Gradu Vršcu u dosadašnjim projektima/programima rada.

Svakom predlogu projekta, Komisija će dodeliti određen broj poena, na osnovu koga će biti sačinjena bodovna rang lista.

U slučaju da veći broj projekata osvoji jednak broj poena, prednost će biti data projektima koji po oceni Gradskog veća imaju veći javni interes za stanovnike Grada Vršca.

Član 12

Prilikom određivanja visine učešća u dodeli finansijskih sredstava za dobrotvorne i naučne delatnosti, kod svake pojedinačne prijave, polazi se od sledećih kriterijuma:

• karakter i značaj crkvene manifestacije,

• karakter stručnih i naučnih skupova, dobrotvorno-humanitarnih delatnosti i značaj stručnih i naučnih skupova, odnosno značaj projekta vezanog za tu delatnost.

Prenos sredstava korisnicima

Član 13

Gradska uprava Vršac - Odeljenje za budžet i finansije po donetoj odluci, prenosi dodeljena sredstva po podnetom zahtevu nosioca projektu za isplatu sredstava, sa pratećom dokumentacijom. Prenos sredstava se vrši na osnovu ugovora o dodeli novčanih sredstava na račun korisnika, a u skladu sa dinamikom priliva sredstava u budžet Grada Vršca, nalogom za prenos koji daje Gradonačelnik.

Obaveza namenskog korišćenja sredstava

Član 14

Korisnik je dužan da dodeljena sredstva koristi isključivo za namenu za koju su ona dodeljena, a neutrošena sredstva da vrati u korist budžeta Grada Vršca.

Korisnik sredstava je u obavezi da na svojim pozivnicama, brošurama i ostalom štampanom materijalu, ili na drugi odgovarajući način objavi da je u finansiranju učestvovao Grad Vršac.

Korisnik sredstava je u obavezi da na kraju kalendarske godine podnese nadležnom odeljenju Gradske uprave, izveštaj o namenski utrošenim sredstvima, sa pratećom dokumentacijom. U slučaju sumnje da dodeljena sredstva nisu namenski korišćena, Gradonačelnik će pokrenuti postupak pred organom nadležnim za budžetsku inspekciju, radi kontrole zakonitog i namenskog korišćenja dodeljenih sredstava. Ukoliko se utvrdi da se dodeljena sredstva nisu namenski koristila, prijave tih korisnika neće se u narednoj budžetskoj godini uzimati u razmatranje prilikom njihovog učešća na konkursu za dodelu sredstava. Ukoliko su odobrena sredstva nenamenski utrošena, korisnici sredstava su dužni da vrate preneta - uplaćena sredstva.

Ukoliko korisnik sredstava ne dostavi izveštaj iz stava 3. ovog člana, u narednoj budžetskoj godini neće mu biti dodeljena sredstva, odnosno neće biti razmatrano njihovo učešće na konkursu.

Završne odredbe

Član 15

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Vršca".