PRAVILNIK
O RADU NARODNE KUHINJE I USLOVIMA I POSTUPKU ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA BESPLATAN OBROK U NARODNOJ KUHINJI NA TERITORIJI GRADA SREMSKA MITROVICA

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 5/2017)

Član 1

Ovim Pravilnikom utvrđuje se način rada Narodne kuhinje, kao i uslovi i postupak za ostvarivanje prava na besplatan obrok u Narodnoj kuhinji, na teritoriji grada Sremska Mitrovica.

Član 2

Besplatan obrok u Narodnoj kuhinji obezbeđuje se korisnicima novčane socijalne pomoći (u daljem tekstu: NSP), koji zadovoljavaju propisane kriterijume.

Izuzetno, besplatan obrok mogu koristiti i druga lica, ako im je, po oceni stručnog tima Centra za socijalni rad, korišćenje usluga Narodne kuhinje neophodno.

Član 3

Pravo na korišćenje usluga Narodne kuhinje imaju:

- samohrana staračka domaćinstva, korisnici NSP,

- samohrani roditelj sa decom, korisnici NSP,

- porodice sa dvoje i više dece, korisnici NSP,

- materijalno ugrožene višečlane porodice bez prihoda i imovine,

- druga lica koja se iznenada i trenutno nađu u stanju socijalne potrebe.

Član 4

Pravo na uslugu Narodne kuhinje ne može ostvariti pojedinac ili član porodice:

- koji je zaključio ugovor o doživotnom izdržavanju,

- koji je sposoban za rad, a odbio je ponuđeno zaposlenje ili radno angažovanje na povremenim i privremenim ili sezonskim poslovima,

- kome je radni odnos prestao njegovom voljom, saglasnošću ili krivicom, ukoliko po prestanku radnog odnosa nije nastupila nesposobnost za rad.

Član 5

O pravu na besplatan obrok u Narodnoj kuhinji, na osnovu podnetog zahteva, odlučuje Centar za socijalni rad "Sava".

Ovo pravo se utvrđuje za kalendarsku godinu, na vremenski period do godinu dana.

Član 6

Centar za socijalni rad "Sava" će licu koje zadovoljava propisane kriterijume, izdati potvrdu o priznatom pravu na besplatan obrok u Narodnoj kuhinji.

Na osnovu priloženih potvrda, Crveni krst Sremska Mitrovica će ažurirati spiskove korisnika i jednom mesečno ih dostavljati nadležnoj Gradskoj upravi.

Član 7

Crveni krst Sremska Mitrovica organizuje pripremu i distribuciju, kao i raspodelu besplatnih obroka, u distributivnim centrima određenim za tu namenu.

U distributivnim centrima u Sremskoj Mitrovici i Laćarku, korisnicima usluga Narodne kuhinje svakog radnog dana u nedelji, dostavlja se po jedan kuvani obrok dnevno.

Stanovnicima naseljenih mesta, kojima zbog udaljenosti nije moguće svakodnevno dostavljanje toplih obroka, na kućnu adresu biće distribuirani lanč paketi, pripremljeni u skladu sa mesečnim potrebama za određenim namirnicama.

Član 8

Crveni krst će nabavku namirnica za pripremu toplih obroka i lanč paketa, kao i izbor najpovoljnijeg ponuđača za pripremu toplih obroka, obavljati u postupku javne nabavke.

Član 9

U cilju zaštite zdravlja korisnika, topli obroci i lanč paketi, kao i ceo proces njihovog skladištenja, pripreme i transporta, moraju da ispunjavaju kriterijume kvaliteta koje je propisala Međunarodna organizacija Crvenog krsta.

Član 10

Pojedinac ili porodica kojima je priznato pravo na korišćenje usluga Narodne kuhinje, dužni su:

- da u slučaju promene mesta boravka i imovnog stanja, obaveste nadležnu službu Centra za socijalni rad, u roku od 15 dana od dana kad je promena nastala,

- da u slučaju da nisu u mogućnosti da preuzmu obrok u određene dane, o tome blagovremeno obaveste distributere ili nadležnu službu Centra za socijalni rad,

- da se pridržavaju kućnog reda Narodne kuhinje,

- da se legitimišu prilikom preuzimanja obroka.

Član 11

U slučaju da pojedinac grubo prekrši pravila propisana čl. 10. ovog Pravilnika, ili zloupotrebi pravo na korišćenje usluga Narodne kuhinje (nenamensko korišćenje ili prodaja obroka ili lanč paketa, neredovno preuzimanje obroka..) Centar za socijalni rad mu može oduzeti priznato pravo.

Član 12

Sredstva za finansiranje rada Narodne kuhinje obezbeđuju se u budžetu grada Sremska Mitrovica, kao osnovnom načinu finansiranja, kao i iz drugih izvora (donacije, pokloni…).

Broj obroka određivaće se za svaku budžetsku godinu, u zavisnosti od potreba.

Član 13

Odnosi između Crvenog krsta Sremska Mitrovica i Grada Sremska Mitrovica, u pogledu međusobnih prava i obaveza, biće regulisani posebnim ugovorom.

Član 14

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Sremska Mitrovica".