POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA

O ZADUŽIVANJU RADI REFINANSIRANJA DELA JAVNOG DUGA AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 64/2016)

Član 1

Ovom pokrajinskom skupštinskom odlukom (u daljem tekstu: Odluka) uređuje se sprovođenje zaduživanja radi refinansiranja dela javnog duga Autonomne pokrajine Vojvodine, okviri u kojima se zaduživanje može izvršiti kao i ovlašćenja za njegovo sprovođenje.

Član 2

Obaveze po osnovu javnog duga Autonomne pokrajine Vojvodine, prema parametrima na dan 31. oktobra 2016. godine, iznose 7.547.227.812,62 dinara na ime glavnice duga, dok projektovana kamata, prema ugovorenim kamatnim stopama, iznosi 965.152.746,02 dinara.

Član 3

Deo javnog duga Autonomne pokrajine Vojvodine refinansiraće se radi postizanja niže kamatne stope/nižih kamatnih stopa od aktuelnih kamatnih stopa, a prevashodno zbog potrebe da se obaveze po osnovu duga ravnomernije rasporede po godinama u periodu do konačne otplate.

Član 4

Deo javnog duga za koji se procenjuje da je moguće refinansirati, odnosi se na obaveze po osnovu dugoročnih hartija od vrednosti - dugoročnih obveznica koje je emitovala Autonomna pokrajina Vojvodina, Pokrajinska vlada na osnovu:

- Odluke o emisiji dugoročnih hartija od vrednosti ("Službeni list APV", broj 12/2013), donete na osnovu Pokrajinske skupštinske odluke o pokretanju i načinu sprovođenja postupka zaduživanja emitovanjem dugoročnih hartija od vrednosti ("Službeni list APV", broj 4/2013);

- Odluke o izdavanju III (treće) emisije obveznica bez obaveze objavljivanja prospekta ("Službeni list APV", broj 32/2015); Odluke o izdavanju IV (četvrte) emisije obveznica Autonomne pokrajine Vojvodine bez obaveze objavljivanja prospekta ("Službeni list APV", broj 40/2015), Odluke o izdavanju V (pete) emisije obveznica Autonomne pokrajine Vojvodine bez obaveze objavljivanja prospekta ("Službeni list APV", broj 47/2015) i Odluke o izdavanju VI (šeste) emisije obveznica Autonomne pokrajine Vojvodine bez obaveze objavljivanja prospekta ("Službeni list APV", broj 50/2015), donetih na osnovu Pokrajinske skupštinske odluke o pokretanju i načinu sprovođenja postupka zaduživanja emitovanjem dugoročnih hartija od vrednosti za potrebe finansiranja nabavke opreme za opremanje objekta "Kamenica 2" ("Službeni list APV", broj 18/2015).

Član 5

Dugoročno zaduživanje iz člana 4. ove odluke može biti najviše do 4.000.000.000,00 dinara s valutnom klauzulom/indeksirano u stranoj valuti evro (EUR), prema srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan povlačenja kredita, s fiksnom kamatnom stopom do najviše 3,0% koja će se obračunavati primenom prostog interesnog računa, na period od najmanje pet godina plus grejs period od jedne godine, odnosno na period od najviše šest godina, s polugodišnjom otplatom anuiteta po osnovu glavnice duga.

Član 6

Zaduživanje radi obezbeđivanja sredstava neophodnih za kupovinu sopstvenih dugoročnih obveznica, iz člana 4. alineja 1. ove odluke, od zakonitog imaoca na sekundarnom tržištu pre roka njihovog dospeća, izvršiće se u skladu sa aktom Vlade Republike Srbije, a sprovešće se do kraja 2016. godine.

Član 7

Zaduživanje radi obezbeđivanja sredstava neophodnih za prevremeni otkup dugoročnih obveznica iz člana 4. alineja 2. ove odluke izvršiće se ugovaranjem okvirnog dugoročnog kredita kod poslovne banke koji će se realizovati u tranšama tokom 2017. godine.

Dugoročne obveznice iz stava 1. ovog člana emitovane su s mogućnošću da izdavalac zahteva njihov prevremeni otkup, te će se rokovi otkupa svake pojedinačne emisije utvrđivati u skladu sa zakonskim i drugim propisima i Pravilima poslovanja Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti.

Član 8

Pokrajinska vlada sprovešće postupak zaduživanja za iznos sredstava potrebnih za refinansiranje duga iz člana 4. ove odluke, a najviše do iznosa utvrđenog u članu 5. ove odluke.

Pokrajinska vlada sprovešće postupak zaduživanja iz člana 7. ove odluke na način koji će omogućiti izbor kreditora prema kriterijumu najniže ponuđene efektivne kamatne stope, uvažavajući načelo efikasnosti i ekonomičnosti.

Član 9

Pokrajinska vlada doneće akt o kupovini i akt o otkupu pre roka dospeća, kao i o poništenju dugoročnih obveznica emitovanih u skladu sa odlukama navedenim u članu 4. ove odluke.

Otkup pre roka dospeća iz prethodnog stava izvršiće se kada se za to ukaže potreba, te kada se obezbede formalno-pravne mogućnosti i obezbede sredstva za isplatu obaveza po osnovu prevremenog otkupa.

Član 10

Pokrajinska vlada preduzeće sve aktivnosti i doneće akta, u skladu sa ovom odlukom, zakonom i drugim propisima, koja su potrebna za sprovođenje ove odluke, sve do njene konačne realizacije.

Član 11

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".