ODLUKA
O RADU INTERRESORNE KOMISIJE GRADA PANČEVA

("Sl. list grada Pančeva", br. 2/2017)

Član 1

Ovom odlukom bliže se uređuje način rada Interresorne komisije grada Pančeva (u daljem tekstu: Komisija), kao i visina finansijskih sredstava neophodnih za dodatnu obrazovnu, zdravstvenu i socijalnu podršku.

Član 2

Komisija ima tri stalna i dva povremena člana.

Stalni članovi Komisije su:

- pedijatar

- školski psiholog

- stručni radnik na poslovima socijalnog rada.

Povremeni članovi Komisije mogu da budu:

- izabrani lekar ili lekar specijalista

- vaspitač, nastavnik razredne nastave, odeljenski starešina, predmetni nastavnik ili stručni saradnik zaposlen u obrazovnoj ustanovi koju dete pohađa

- stručni radnik iz ustanove socijalne zaštite, voditelj slučaja, predstavnik ustanove socijalne zaštite u kojoj je dete smešteno i dr.

Komisija ima koordinatora, koji učestvuje u njenom radu, bez prava odlučivanja.

Član 3

Članovi Komisije imaju pravo na naknadu za svoj rad.

Neto naknada za rad iz stava 1. ovog člana iznosi:

- za predsednika Komisije 1.000 dinara, a za ostale članove 800 dinara (pružanje dodatne obrazovne, zdravstvene i socijalne podrške detetu i učeniku, kao i utvrđivanje prava na odsustvo sa rada radi posebne nege deteta), po obrađenom predmetu, u slučaju kada se zahtev podnosi prvi put

- u slučaju kontrolnih predmeta, odnosno evaluacije koja se vodi u skladu sa Pravilnikom o dodatnoj obrazovnoj, zdravstvenoj i socijalnoj podršci detetu i učeniku i u slučaju produžavanja prava na odsustvo sa rada radi posebne nege deteta u skladu sa Pravilnikom o uslovima, postupku i načinu ostvarivanja prava na odsustvo sa rada radi posebne nege deteta, naknada se utvrđuje u iznosu od 600 dinara za predsednika i 500 dinara za stalne i povremene članove Komisije, po obrađenom predmetu.

Obračun i isplata naknade za rad predsednika, stalnih i povremenih članova Komisije vrši se mesečno, što se reguliše posebnim rešenjem gradonačelnika grada Pančeva.

Član 4

Komisija će sednice održavati u zavisnosti od broja podnetih zahteva, a najmanje jednom nedeljno.

Član 5

Komisija daje stručno mišljenje i procenjuje potrebu za dodatnom podrškom u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite detetu i učeniku.

Komisija odlučuje o visini finansijskih sredstava za predloženu podršku iz budžeta grada Pančeva, osim slučajeva kod kojih se finansiranje vrši iz drugih izvora sredstava i po drugim propisima.

Članovi Komisije stručnu procenu vrše u skladu sa specijalizovanim znanjima i standardima iz svojih oblasti, a imajući u vidu socijalno- materijalni položaj porodice i raspoloživa sredstva u budžetu grada Pančeva.

Izveštaj o raspoloživim sredstvima u budžetu grada Pančeva, za svaku sednicu, članovima Komisije dostavlja koordinator Komisije.

Član 6

Finansijska sredstva Komisija opredeljuje za:

1. naknadu putnih troškova od mesta stanovanja do obrazovne ustanove i obrnuto, kako sledi:

- deca i učenici, kao i njihovi pratioci imaju pravo na naknadu putnih troškova koju ostvaruju u novčanom iznosu, u visini cene mesečne prevozne karte u javnom saobraćaju, prema broju dana kada je dete pohađalo nastavu, odnosno odlazilo na dodatnu podršku, a na osnovu potvrde škole

- deca i učenici koji pohađaju obrazovne ustanove u Pančevu, odnosno u Beogradu i njihovi pratioci koji dobijaju mesečnu prevoznu kartu posredstvom udruženja čiji je član dete, ne mogu ostvariti pravo na naknadu putnih troškova iz budžeta grada Pančeva po ovom osnovu, već pratilac ima pravo samo na naknadu putnih troškova za dolazak i odlazak, kada nije sa detetom, na način iz alineje 1. ovog člana

- deca i učenici koji imaju organizovani prevoz od strane ustanove koju pohađaju (kombi u Beogradu i sl.), ne mogu ostvariti pravo na naknadu putnih troškova iz budžeta grada Pančeva, za tu relaciju

2. jednokratnu novčanu pomoć najviše do trostrukog neto iznosa prosečne zarade u Republici Srbiji prema poslednjem objavljenom podatku u mesecu kada se vrši isplata, za nabavku prilagođenih nastavnih sredstava, asistivne tehnologije i pomagala u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite radi unapređenja preostalih sposobnosti deteta i učenika, s tim što stručni radnik na poslovima socijalnog rada (stalni član Komisije), vodi postupak isplate jednokratne novčane pomoći putem Centra za socijalni rad "Solidarnost" Pančevo, imajući u vidu socijalno-materijalni položaj porodice, a roditelj/staratelj deteta je dužan da Centru dostavi račune o namenski utrošenim sredstvima

3. jednokratnu novčanu pomoć najviše do trostrukog neto iznosa prosečne zarade u Republici Srbiji prema poslednjem objavljenom podatku u mesecu kada se vrši isplata, za nabavku prilagođenih nastavnih sredstava i asistivne tehnologije obrazovnim ustanovama, s tim što se isplata vrši putem obrazovne ustanove, a obrazovna ustanova trebuje finansijska sredstva iz budžeta grada Pančeva za ove namene, u skladu sa zakonom.

Član 7

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Pravilnik o radu Interresorne komisije grada Pančeva ("Službeni list grada Pančeva" broj 14/15).

Član 8

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".