ODLUKA
O NAČINU, KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA IZBOR PROJEKATA U KULTURI KOJI SE FINANSIRAJU I SUFINANSIRAJU IZ BUDŽETA GRADA PANČEVA

("Sl. list grada Pančeva", br. 2/2017)

Član 1

Ovom odlukom bliže se uređuju način, merila i kriterijumi za izbor projekata u kulturi koji se finansiraju ili sufinansiraju (u daljem tekstu: su/finansiranje) iz budžeta grada Pančeva.

Član 2

Su/finansiranje projekata u kulturi, kao i projekata umetničkih, odnosno stručnih i naučnih istraživanja u kulturi (u daljem tekstu: projekat) vrši se na osnovu javnog konkursa (u daljem tekstu: konkurs) koji za grad Pančevo raspisuje gradonačelnik grada Pančeva.

Realizacija projekta iz stava 1. ovog člana mora biti predviđena u godini za koju se konkurs raspisuje.

Član 3

Konkurs se objavljuje na zvaničnoj internet prezentaciji grada Pančeva www.pancevo.rs, kao i u najmanje jednom dnevnom ili nedeljnom štampanom mediju koji izlazi na teritoriji grada Pančeva.

Rok za podnošenje prijava na konkurs iz stava 1. ovog člana ne može biti kraći od 30 dana od dana objavljivanja u štampanom mediju iz stava 1. ovog člana.

Konkurs se raspisuje za svaku budžetsku godinu, najmanje jednom godišnje.

Član 4

Pravo učešća na konkursu imaju ustanove, umetnička i druga udruženja registrovana za obavljanje delatnosti kulture, kao i drugi subjekti u kulturi, osim ustanova kulture čiji je osnivač grad Pančevo i koje se finansiraju shodno zakonu, te ne mogu učestvovati u raspisanom konkursu, s tim da se projekat realizuje na teritoriji grada Pančeva.

Član 5

O izboru projekata po raspisanom konkursu odlučuje stručna komisija za izbor projekata koju obrazuje gradonačelnik grada Pančeva posebnim aktom kojim se određuje i lice koje obavlja stručne i administrativno-tehničke poslove za potrebe komisije (u daljem tekstu: komisija).

Komisiju iz stava 1. ovog člana, čini pet članova koji se biraju iz reda uglednih i afirmisanih umetnika i stručnjaka u kulturi posebno za svaku oblast kulturne delatnosti koja je predmet konkursa, odnosno na osnovu zajedničkih potreba u okviru više kulturnih delatnosti.

Komisija na prvoj sednici bira predsednika komisije koji koordinira radom komisije i vodi sednice.

Član 6

O radu komisije vodi se zapisnik.

Komisija punovažno radi i odlučuje ako sednici prisustvuje više od polovine ukupnog broja članova.

Komisija donosi odluke većinom glasova od ukupnog broja članova komisije.

Komisija donosi i usvaja Poslovnik o radu.

Član 7

Kriterijumi na osnovu kojih će se ocenjivati projekti prijavljeni na konkurs su:

1) usklađenost projekata sa opštim interesom u kulturi i ciljevima i prioritetima konkursa

2) kvalitet i sadržajna inovativnost projekta

3) kapaciteti potrebni za realizaciju projekta i to:

(1) stručni, odnosno umetnički kapaciteti

(2) neophodni resursi

4) finansijski plan-razrađenost, usklađenost sa planom aktivnosti projekta, ekonomičnost i uključenost više izvora finansiranja

5) stepen uticaja projekta na kvalitet kulturnog života zajednice

6) usklađenost sa važećom strategijom u oblasti kulture grada Pančeva.

Kriterijumi iz stava 1. ovog člana primenjuju se na pojedinačne oblasti kulturne delatnosti uz poštovanje specifičnosti tih oblasti.

Član 8

Komisija vrši ocenu svakog projekta na osnovu vrednovanja kriterijuma utvrđenih u članu 7. ove odluke.

Ocenjivanje projekata na osnovu kriterijuma iz člana 7. ove odluke vrši posebno svaki član komisije, za svaki projekat pojedinačno.

Komisija je obavezna da za svaki projekat koji se razmatra sačini pismeno obrazloženje u kome se navode razlozi za prihvatanje ili ne prihvatanje projekta.

Komisija donosi odluku koja sadrži spisak izabranih projekata i iznose finansijskih sredstava.

Član 9

Rezultati konkursa objavljuju se na zvaničnoj internet prezentaciji grada Pančeva, najkasnije 60 dana od dana završetka podnošenja prijava.

Član 10

Sa autorom izabranog projekta gradonačelnik grada Pančeva zaključuje ugovor o su/finansiranju projekta.

Gradonačelnik grada Pančeva posebnim rešenjem odobrava prenos sredstava, nakon potpisivanja ugovora iz stava 1. ovog člana.

Član 11

Gradonačelnik grada Pančeva može zaključiti ugovor o su/finansiranju projekata u kulturi i bez konkursa, ako se radi o izuzetno značajnom projektu koji nije bilo moguće unapred planirati i ukoliko taj projekat ispunjava najmanje tri kriterijuma utvrđena u članu 7. ove odluke, u skladu sa zakonom.

Član 12

Učesnici konkursa koji su dobili sredstva, kao i lica kojima su odobrena sredstva na osnovu pojedinačnog davanja, izveštaj o realizaciji projekta dostavljaju gradonačelniku grada Pančeva posredstvom sekretarijata Gradske uprave grada Pančeva nadležnog za poslove u oblasti kulture, u skladu sa Zakonom o kulturi i zaključenim ugovorom o su/finansiranju projekta.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana mora biti potpisan od strane ovlašćenog lica i overen pečatom.

Član 13

Prijave na konkurs podnose se na posebnom prijavnom obrascu koji je sastavni deo konkursne dokumentacije, a koji se objavljuje na zvaničnoj internet prezentaciji grada Pančeva.

Pod potpunom prijavom podrazumeva se:

1) uredno popunjen i overen obrazac prijave

2) detaljan opis projekta

3) detaljno razrađen budžet projekta

4) podaci o stručnim, odnosno umetničkim kapacitetima podnosioca, odnosno realizatora projekta

5) kao i drugi dokumenti navedeni u tekstu konkursa.

Nepotpune i neblagovremene prijave, kao i prijave koje nisu u skladu sa uslovima konkursa ne razmatraju se.

Projekti koji su već podržani na nekom od drugih konkursa grada Pančeva u tekućoj godini, neće biti razmatrani.

Član 14

U slučaju da korisnik sredstava ne dostavi u roku izveštaj o realizaciji projekta, kao i u drugim slučajevima predviđenim ugovorom o su/finansiranju projekta, gradonačelnik grada Pančeva će jednostrano raskinuti ugovor i uputiti zahtev za povraćaj sredstava.

Povraćaj sredstava iz stava 1. ovog člana vrši se u roku koji je predviđen zaključenim ugovorom o su/finansiranju projekta.

Informacija o korisnicima sredstava koji nisu dostavili izveštaj o realizaciji projekta, odnosno koji nisu izvršili povraćaj sredstava, objavljuje se na zvaničnoj internet prezentaciji grada Pančeva.

Član 15

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Pravilnik o načinu, merilima i kriterijumima za izbor projekata i programa u kulturi koji se sufinansiraju i finansiraju iz budžeta grada Pančeva ("Službeni list grada Pančeva" broj 3/11 i 1/16).

Član 16

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".