PROGRAM
KORIŠĆENJA SREDSTAVA BUDŽETSKOG FONDA ZA ENERGETSKU EFIKASNOST GRADA BEOGRADA ZA 2017. GODINU

("Sl. list grada Beograda", br. 14/2017)

I

Ovim programom utvrđuje se obim, raspodela i korišćenje sredstava Budžetskog fonda za energetsku efikasnost grada Beograda (u daljem tekstu: Fond) za 2017. godinu namenjenih za realizaciju planova, programa, projekata i drugih aktivnosti u oblasti unapređenja sistema energetske efikasnosti i primene obnovljivih izvora energije, a u cilju uštede toplotne i električne energije i energenata u gradu Beogradu u 2017. godini.

Sredstva Budžetskog fonda za energetsku efikasnost grada Beograda za 2017. godinu, odobrena su u skladu sa Odlukom o budžetu grada Beograda za 2017. godinu ("Službeni list Grada Beograda", br. 125/16 i 2/17), kao i Finansijskim planom prihoda i rashoda Sekretarijata za energetiku za 2017. godinu, u okviru razdela 16 - Sekretarijat za energetiku, glava 16.1 - Budžetski fond za energetsku efikasnost grada Beograda, program 17 - Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije, programska aktivnost 0501-0001 - Unapređenje i poboljšanje energetske efikasnosti i upotreba obnovljivih izvora energije, funkcija 436 - Ostala energija, izvor finansiranja 01 - prihodi iz budžeta, u ukupnom iznosu od 124.000.000,00 dinara.

II

U toku 2017. godine planirane su aktivnosti na finansiranju energetske sanacije zgrada javne namene koje su u javnoj svojini grada Beograda, odnosno na kojima grad Beograd ima posebna svojinska ovlašćenja, u skladu sa Odlukom o načinu postupanja sa nepokretnostima koje su u javnoj svojini Grada Beograda, odnosno na kojima Grad Beograd ima posebna svojinska ovlašćenja ("Službeni list Grada Beograda", broj 63/16).

Komisija Fonda koju rešenjem formira Gradonačelnik grada Beograda donosi odluku o odabiru zgrada iz stava 1. tačke II ovog programa, na kojima će se izvršiti energetska sanacija, a u skladu sa Pravilnikom o uslovima za raspodelu i korišćenje sredstava Fonda koji donosi Gradsko veće grada Beograda.

U skladu sa nadležnostima koje su utvrđene Odlukom o Gradskoj upravi Grada Beograda, Sekretarijat za energetiku sprovešće postupke javnih nabavki: izrada tehničke dokumentacije sa elaboratom energetske efikasnosti za energetsku sanaciju zgrada javne namene, vršenje stručnog nadzora nad izvođenjem radova na energetskoj sanaciji zgrada javne namene, izvođenje radova na energetskoj sanaciji zgrada javne namene, savetodavne usluge u vezi sa energetskom efikasnošću i izrada energetske tipologije zgrada na teritoriji grada Beograda.

III

Sredstva iz tačke I ovog programa koristiće se u skladu sa bližom namenom utvrđenom Finansijskim planom prihoda i rashoda Sekretarijata za energetiku za 2017. godinu, za finansiranje aktivnosti čija će realizacija započeti tokom 2017. godine, i to:

NAMENA
Aktivnost /naziv plana, programa ili projekta

1. Izrada tehničke dokumentacije sa elaboratom energetske efikasnosti za energetsku sanaciju zgrada javne namene - shodno opredeljenim sredstvima za 2017. godinu, u tekućoj godini iz Fonda će se finansirati izvođenje radova na poboljšanju termičkog omotača određenog broja zgrada javne namene (putem poboljšanja, odnosno zamene spoljnih prozora i vrata i postavljanjem ili poboljšanjem postojeće termičke izolacije zidova, krova, tavanica iznad otvorenih prolaza, zidova i podova na tlu, kao i ostalih zidova prema negrejanom prostoru), čiji odabir će izvršiti komisija Fonda, po sprovedenom javnom pozivu. Grad Beograd će iz sredstava Fonda finansirati izradu projektne dokumentacije u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", br. 72/09, 81/09 - ispr., 64/10 - odluka US, 24/11, 121/12, 42/13 - odluka US, 50/13 - odluka US, 98/13 - odluka US, 132/14 i 145/14) i podzakonskim aktima kojima se uređuje izgradnja objekata, kao i izradu elaborata energetske efikasnosti za potrebe određivanja energetskog razreda postojeće zgrade, u skladu sa Pravilnikom o energetskoj efikasnosti zgrada ("Službeni glasnik RS", broj 61/11).

Ukupno opredeljena sredstva za ove namene u 2017. godini, iznose 6.000.000,00 dinara.

2. Vršenje stručnog nadzora nad izvođenjem radova na energetskoj sanaciji zgrada javne namene - Mere za unapređenje energetske efikasnosti zgrada na kojima će se izvoditi radovi energetske sanacije treba da obezbede što je moguće niži nivo potrošnje energije tokom upotrebe zgrada. U skladu sa odredbama Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", br. 72/09, 81/09 - ispr., 64/10 - odluka US, 24/11, 121/12, 42/13 - odluka US, 50/13 - odluka US, 98/13 - odluka US, 132/14 i 145/14) i Pravilnika o energetskoj efikasnosti zgrada ("Službeni glasnik RS", broj 61/11) koji regulišu energetsku efikasnost u zgradarstvu, potrebno je obezbediti stručni nadzor nad izvođenjem ovih radova. Stručni nadzor, shodno Pravilniku o sadržini i načinu vođenja stručnog nadzora ("Službeni glasnik RS", broj 22/15) odnosi se na: pripremne radove, građevinske i građevinsko-zanatske radove, ugradnju instalacija, postrojenja i opreme, kao i na druge radove koji se izvode u toku građenja.

Ukupno opredeljena sredstva za ove namene u 2017. godini, iznose 6.000.000,00 dinara.

3. Izvođenje radova na energetskoj sanaciji zgrada javne namene - U skladu sa Pravilnikom o energetskoj efikasnosti zgrada ("Službeni glasnik RS", broj 61/11), energetska sanacija zgrade podrazumeva izvođenje građevinskih i drugih radova na postojećoj zgradi, kao i popravku ili zamenu uređaja, postrojenja, opreme i instalacija istog ili manjeg kapaciteta, a kojima se ne utiče na stabilnost i sigurnost objekta, ne menjaju konstruktivni elementi, ne utiče na bezbednost susednih objekata, saobraćaja, ne utiče na zaštitu od požara i zaštitu životne sredine, ali kojima se menja spoljni izgled (uz potrebne saglasnosti), u cilju povećanja njene energetske efikasnosti. Shodno opredeljenim sredstvima za 2017. godinu, u tekućoj godini iz Fonda će se finansirati izvođenje radova na poboljšanju termičkog omotača određenog broja zgrada javne namene (putem poboljšanja, odnosno zamene spoljnih prozora i vrata i postavljanjem ili poboljšanjem postojeće termičke izolacije zidova, krova, tavanica iznad otvorenih prolaza, zidova i podova na tlu, kao i ostalih zidova prema negrejanom prostoru), čiji odabir će izvršiti komisija Fonda, po sprovedenom javnom pozivu.

Ukupno opredeljena sredstva za ove namene u 2017. godini, iznose 91.400.000,00 dinara.

4. Savetodavne usluge u vezi sa energetskom efikasnošću - Predmetna javna nabavka sprovešće se za potrebe konsultantskih usluga na izradi Programa energetske efikasnosti grada Beograda (Program), koji grad Beograd, kao obveznik sistema energetskog menadžmenta, u skladu sa odredbama Zakona o efikasnom korišćenju energije ("Službeni glasnik RS", broj 25/13) donosi na period od tri godine. U pitanju je dokument od strateškog značaja, kojim se definiše politika efikasnog korišćenja energije u gradu Beogradu, u skladu sa planiranim ciljevima Strategije razvoja energetike Republike Srbije, Programa ostvarivanja Strategije razvoja energetike Republike Srbije i Akcionog plana za energetsku efikasnost u Republici Srbiji.

Kako je jedna od mera predviđenih ovim programom i osnivanje Budžetskog fonda za energetsku efikasnost grada Beograda (Fond), kojim je predviđeno finansiranje projekata iz oblasti efikasnog korišćenja energije i primene obnovljivih izvora energije u gradu Beogradu, sa posebnim akcentom na energetskoj sanaciji zgrada, savetodavne usluge iz ove oblasti znatno će doprineti efikasnoj realizaciji ciljeva Fonda. Donošenjem Zakona o stanovanju i održavanju zgrada ("Službeni glasnik RS" broj 104/16), propisano je da je održivi razvoj stanovanja - unapređenje uslova stanovanja građana i očuvanje i unapređenje vrednosti stambenog fonda uz unapređenje energetske efikasnosti javni interes, kao i da jedinica lokalne samouprave pomaže realizaciju energetskih usluga u stambenom sektoru. Na ovaj način znatno su unapređene zakonske mogućnosti ulaganja budžetskih sredstava u stambeno zgradarstvo, te će stručne konsultantske usluge, u uslovima početka primene novog Zakona, značajno doprineti u prevazilaženju eventualnih nedoumica u pripremi dokumenata neophodnih za realizaciju ciljeva Fonda u narednom periodu.

Ukupno opredeljena sredstva za ove namene u 2017. godini, iznose 5.000.000,00 dinara.

5. Izrada energetske tipologije zgrada na teritoriji grada Beograda - Izrada energetske tipologije predstavlja strukturiranje fonda stambenih zgrada grada Beograda, sa aspekta energetske efikasnosti. Formiranje energetske tipologije doprinosi unapređenju građevinskog fonda, koje ima za cilj poboljšanje energetske efikasnosti zgrada, a odatle i smanjenje emisije CO2 kao jednog od osnovnih gasova koji formiraju efekat staklene bašte. Pored toga što energetska tipologija omogućava sagledavanje kvaliteta stambenih zgrada u Beogradu, ona omogućava da se proceni i ušteda u potrošnji energije koja se može ostvariti u procesu energetske sanacije zgrada. Izrada Tipologije podrazumeva sveobuhvatnu aktivnost, podeljenu na više faza, u trajanju od tri godine.

Inicijalna aktivnost za izradu tipologije je prikupljanje podataka u oblasti racionalnog korišćenja energije. Ova aktivnost podrazumeva saradnju sa lokalnim organima, definisanje izvršioca prikupljanja podataka, potrebne dokumentacije, upitnika i anketa, obilazak terena i sakupljanje računa za energente i vodu. Zatim sledi kategorizacija - klasifikacija objekata, prema nameni i prema površini. Time će biti stvoreni uslovi za izradu mape opština sa ucrtanim snimljenim objektima i izbor merodavnog statističkog uzorka po kategorijama i njihovo detaljno snimanje, prikupljanje podataka i identifikacija postojećeg stanja.

U sledećoj fazi izrade tipologije biće obrađeni prikupljeni podaci, identifikovaće se mere energetske efikasnosti i definisaće se projekcija mogućih ušteda u potrošnji energije primenom tih mera u sektoru zgradarstva na statističkom uzorku i na celokupnoj teritoriji gradskih opština. Koristeći podatke iz tipologije uradiće se elaborati zgrada koje su energetski neefikasne i definisaće se optimalni paketi mera za poboljšanje energetske efikasnosti prema definisanim prioritetima i procena finansijskog aspekta predloženih mera.

Nakon izrade tipologije pristupiće se izradi i implementaciji akcionog plana za unapređenje energetske efikasnosti u stambenim zgradama, kojim će se definisati konkretne aktivnosti za primenu predloženih mera za poboljšanje energetske efikasnosti u stambenim zgradama na teritoriji grada Beograda: obezbeđenje sredstava, informisanje građanstva, prikupljanje zahteva, obuka energetskih menadžera u gradskim opštinama, kontrola primene odobrenih sredstava, kontinuirano prikupljanje i upoređivanje podataka o potrošnji energije, javno prezentovanje postignutih ušteda, podsticanje pilot projekata u gradskim opštinama i kreiranje novih podsticajnih mera za povećanje energetske efikasnosti stambenih zgrada.

Ukupno opredeljena sredstva za ove namene u 2017. godini, iznose 15.600.000,00 dinara, dok planirana sredstva u 2018. godini za ove namene iznose 7.200.000,00 dinara, u 2019. godini planirana sredstva za ove namene iznose 7.200.000,00 dinara, u skladu sa Odlukom o finansiranju programa, projekata i aktivnosti korisnika sredstava budžeta Grada Beograda u 2018. i 2019. godini ("Službeni list Grada Beograda", br. 125/16 i 2/17).

IV

Program korišćenja sredstava, u obimu iz tačke III ovog programa, je u okviru odobrenih sredstava iz budžeta Grada Beograda za 2017. godinu, u skladu sa usvojenim finansijskim planom Sekretarijata za energetiku za 2017. godinu, u kome su opredeljena sredstva za finansiranje Budžetskog fonda za energetsku efikasnost grada Beograda.

Radi vođenja nacionalne evidencije o korišćenju sredstava iz Fonda, Sekretarijat za energetiku će dostavljati Ministarstvu rudarstva i energetike godišnji izveštaj o preduzetim aktivnostima.

V

Aktivnosti iz tačke III ovog programa izvršiće se u skladu sa važećim zakonskim i drugim propisima i aktima kojima je regulisana svaka pojedinačna aktivnost.

VI

Isplatu sredstava za realizaciju aktivnosti iz ovog programa odobrava gradonačelnik grada Beograda posebnim zaključcima.

VII

Ovaj program se objavljuje u "Službenom listu Grada Beograda" i na internet-stranici grada.