ODLUKA

O FINANSIRANJU NABAVKE UDŽBENIKA SREDSTVIMA BUDŽETA REPUBLIKE SRBIJE ZA ŠKOLSKU 2017/2018. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 33/2017)

1. Utvrđuje se nivo i vrsta obrazovanja, razred i predmet za koji će se finansirati nabavka udžbenika, odnosno udžbeničkih kompleta za školsku 2017/2018. godinu za učenike osnovnih škola iz socijalno/materijalno ugroženih porodica (primaoce novčane socijalne pomoći i učenike koji su u porodici treće i svako naredno rođeno dete ukoliko su ostala deca u sistemu školovanja) i učenike sa invaliditetom i smetnjama u razvoju koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu i to:

(1) u prvom ciklusu osnovnog obrazovanja i vaspitanja, za predmete matematika, srpski/maternji jezik, svet oko nas, priroda i društvo i strani jezik kao obavezni predmet;

(2) u drugom ciklusu osnovnog obrazovanja i vaspitanja, za predmete matematika, srpski/maternji jezik, prvi strani jezik, geografija, istorija, hemija, fizika i biologija.

Predmet nabavke iz stava 1. ovog člana su udžbenici i druga nastavna sredstva iz udžbeničkih kompleta objavljenih u Katalogu za školske 2016/2017. do 2018/2019. godine, koje su škole izabrale da će koristiti u nastavi.

Pravo na dodelu udžbenika iz stava 1. ove tačke ostvaruju učenici osnovnih škola iz socijalno/materijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći i učenici koji su u porodici treće i svako naredno rođeno dete ukoliko su ostala deca u sistemu školovanja) i učenici sa invaliditetom i smetnjama u razvoju koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu, koji se u svojim školama prijave za dodelu besplatnih udžbenika.

2. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".