ODLUKA
O IZRADI IZMENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE INFRASTRUKTURNOG KORIDORA AUTO-PUTA E-761, DEONICA POJATE-PRELJINA

("Sl. glasnik RS", br. 33/2017)

1. Pristupa se izradi izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora autoputa E-761, deonica Pojate-Preljina ("Službeni glasnik RS", broj 98/13 - u daljem tekstu: Prostorni plan).

2. Okvirna granica izmena i dopuna Prostornog plana obuhvata delove teritorija gradova Kraljeva, Kruševca i Čačka i opština Varvarin, Vrnjačka Banja, Trstenik i Ćićevac.

Na teritoriji grada Kraljeva obuhvata sledeće katastarske opštine: Obrva, Bapsko Polje, Cvetke, Mrsać, Miločaj, Adrani, Popovići, Oplanići, Grdica, Sirča, Kraljevo, Vitanovac, Ratina, Zaklopača, Čukojevac, Vrba i Stubal.

Na teritoriji grada Kruševca obuhvata sledeće katastarske opštine: Konjuh, Bela Voda, Kukljin, Globoder, Mačkovac, Jasika, Čitluk, Pepeljevac, Gavez, Lazarica, Šanac, Bivolje, Dedina i Makrešane.

Na teritoriji grada Čačka obuhvata sledeće katastarske opštine: Sokolići, Rakova, Ljubić, Preljina, Konjevići, Baluga (Ljubićska), Baluga (Trnavska), Mojsinje, Stančići, Vapa, Donja Gorevnica, Zablaće, Mrčajevci, Kukići, Katrga, Mršinci i Goričani.

Na teritoriji opštine Varvarin obuhvata sledeće katastarske opštine: Bošnjane, Maskare i Varvarin (selo).

Na teritoriji opštine Vrnjačka Banja obuhvata sledeće katastarske opštine: Vraneši, Podunavci, Gračac, Novo Selo, Vrnjci, Ruđinci i Štulac.

Na teritoriji opštine Trstenik obuhvata sledeće katastarske opštine: Ugljarevo, Lozna, Grabovac, Prnjavor, Osaonica, Trstenik, Bogdanje, Čairi, Medveđa, Odžaci, Gornji Ribnik, Donji Ribnik, Počekovina, Lopaš, Velika Drenova, Stari Trstenik, Selište, Bresno Polje i Stopanja.

Na teritoriji opštine Ćićevac obuhvata sledeće katastarske opštine: Mrzenica, Grad Stalać, Stalać, Lučina, Ćićevac, Ćićevac grad, Radoševac i Pojate.

Okviran obuhvat izmena i dopuna Prostornog plana dat je u Prilogu 1 - Grafički prikaz okvirne granice obuhvata izmena i dopuna Prostornog plana, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

Konačna granica obuhvata izmena i dopuna Prostornog plana biće definisana Nacrtom izmena i dopuna Prostornog plana.

3. Uslovi i smernice planskih dokumenta višeg reda i razvojnih strategija za izradu izmena i dopuna Prostornog plana sadržani su u:

1) Zakonu o Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 88/10), kojim je utvrđeno da se među strateškim prioritetima navode i aktivnosti na postojećem državnom putu I reda (koridoru auto-puta, E-761) Pojate-Kruševac-Kraljevo-Čačak i dalje Požega-Užice-Kotroman (granica sa Bosnom i Hercegovinom) (E-761, M-5);

2) Uredbi o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora autoputa E-761, deonica Pojate-Preljina ("Službeni glasnik RS", broj 98/13);

3) Uredbi o utvrđivanju Regionalnog prostornog plana Zlatiborskog i Moravičkog upravnog okruga ("Službeni glasnik RS", broj 1/13) u kojoj su predviđene aktivnosti na razvoju saobraćajne infrastrukture i to na: državnom putu I reda (izgradnja auto-puta E-763) deo rute 4(SEETO): Beograd-Čačak-Požega-Arilje-Ivanjica-Sjenica (Duga poljana) - Boljare (granica sa Crnom Gorom) i državnom putu I reda (koridoru auto-puta, E-761) Pojate-Kruševac-Kraljevo-Čačak-Požega-Užice-Kotroman (granica sa Bosnom i Hercegovinom) (E-761, M-5); navodi se da će potencijalni koridori auto-puteva E-761(zapadnomoravski) i E-763 (Beograd - Južni Jadran), koji se ukrštaju kod Preljine i Požege povećati saobraćajnu dostupnost područja i poboljšati veze sa susednim državama i regionima;

4) Uredbi o utvrđivanju Regionalnog prostornog plana za područje Šumadijskog, Pomoravskog, Raškog i Rasinskog upravnog okruga ("Službeni glasnik RS", broj 39/14) u kojoj se među prioritetnim rešenjima, u okviru infrastrukturnih sistema, navodi da će se održivi razvoj drumskog saobraćaja, kao najzastupljenijeg vida saobraćaja na planskom području, zasnivati na principima Prostornog plana Republike Srbije, među kojima je predviđena i izrada projektne dokumentacije i početak realizacije koridora auto-puta E-761, Pojate-Kruševac-Kraljevo-Preljina.

Spisak raspoloživih podloga za plansko područje dat je u prilogu 2 - Spisak podloga za područje izmena i dopuna Prostornog plana dostavljen od strane Republičkog geodetskog zavoda, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

Izmene i dopune Prostornog plana biće zasnovane na planskoj, studijskoj, tehničkoj i drugoj dokumentaciji, rezultatima dosadašnjih istraživanja, važećim dokumentima u Republici Srbiji, kao i na dosadašnjem sprovođenju Prostornog plana.

4. Planiranje, korišćenje, uređenje i zaštita prostora zasniva se na principima uređenja i korišćenja prostora utvrđenim članom 3. Zakona o planiranju i izgradnji i drugoj zakonodavnoj regulativi.

5. Vizija i dugoročni cilj razvoja područja izmena i dopuna Prostornog plana, odnosno područja Prostornog plana odnosi se na povezivanje i integraciju predmetnog prostora u šire okruženje i unapređenje razvoja.

6. Konceptualni okvir planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja zasniva se na obezbeđenju uslova za izgradnju strateški važnog državnog puta I reda.

Prostorni plan potrebno je izmeniti i dopuniti usled: objektivnih razloga do kojih se došlo detaljnijim terenskim istraživanjima za potrebe izrade urbanističko-tehničke dokumentacije, po usvajanju plana; usklađivanja Prostornog plana sa Hidrotehničkom studijom koridora auto-puta E-761, deonica Pojate-Preljina; preispitivanja lokacija putnih objekata i pratećih sadržaja autoputa; usaglašavanja sa novom zakonskom regulativom.

Izradom izmena i dopuna Prostornog plana, stvoriće se odgovarajući planski osnov u smislu direktnog sprovođenja izdavanjem lokacijskih uslova u skladu sa zakonom. Izmene i dopune Prostornog plana će se sprovoditi lokacijskim uslovima, planovima generalne i detaljne regulacije i urbanističkim projektima.

7. Rok za izradu Nacrta izmena i dopuna Prostornog plana je 12 meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

8. Sredstva za izradu izmena i dopuna Prostornog plana obezbediće JP "Putevi Srbije". Okvirna procena finansijskih sredstava iznosi 15.000.000,00 dinara sa PDV- om.

9. Nosilac izrade izmena i dopuna Prostornog plana je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Nosilac izrade izmena i dopuna Prostornog plana dužan je da obezbedi pribavljanje mišljenja, uslova i saglasnosti nadležnih organa i organizacija propisanih zakonom, kao i da obezbedi saradnju i usaglašavanje stavova sa svim relevantnim subjektima planiranja.

10. Organi, organizacije i javna preduzeća koji su ovlašćeni da utvrđuju uslove za zaštitu i uređenje prostora i izgradnju objekata, u fazi izrade ili izmene planskih dokumenata, dužni su da na zahtev nosioca izrade izmena i dopuna Prostornog plana, u roku od 30 dana, dostave sve tražene podatke bez naknade.

11. Nadležni organi, odnosno organizacije ustupiće, na zahtev nadležnog ministarstva, postojeće kopije topografskog i katastarskog plana, odnosno digitalne zapise, odnosno katastar podzemnih instalacija, kao i ortofoto snimke, u roku od 30 dana bez naknade.

12. Nacrt izmena i dopuna Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u zgradama opštinskih uprava jedinica lokalnih samouprava koje su u obuhvatu izmena i dopuna Prostornog plana.

13. Odluka o nepristupanju izradi strateške procene uticaja izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora auto-puta E-761, deonica Pojate-Preljina na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", broj 37/16) je sastavni deo ove odluke.

Strateška procena uticaja Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora auto-puta E-761, deonica Pojate-Preljina na životnu sredinu urađena je u skladu sa Odlukom o izradi Strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora autoputa E-761, deonica Pojate-Preljina na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", broj 78/10).

14. Broj primeraka izmena i dopuna Prostornog plana biće utvrđen posebnim aktom Vlade kojim se utvrđuju izmene i dopune Prostornog plana.

15. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1

 

GRAFIČKI PRIKAZ OKVIRNE GRANICE OBUHVATA IZMENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA

 

 

Prilog 2

 

SPISAK PODLOGA ZA PODRUČJE IZMENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA DOSTAVLJEN OD STRANE REPUBLIČKOG GEODETSKOG ZAVODA

Grad Kraljevo

Planovi katastra nepokretnosti

Red.
broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Obrva

DKP - vektorski format

   

2.

Bapsko Polje

DKP - vektorski format

   

3.

Cvetke

DKP - vektorski format

   

4.

Mrsać

DKP - vektorski format

   

5.

Miločaj

DKP - vektorski format

   

6.

Adrani

DKP - vektorski format

   

7.

Popovići

DKP - vektorski format

   

8.

Oplanići

DKP - vektorski format

   

9.

Grdica

DKP - vektorski format

   

10.

Sirča

DKP - vektorski format

   

11.

Kraljevo

DKP - vektorski format

   

12.

Vitanovac

DKP - vektorski format

   

13.

Ratina

DKP - vektorski format

   

14.

Zaklopača

DKP - vektorski format

   

15.

Čukojevac

DKP - vektorski format

   

16.

Vrba

DKP - vektorski format

   

17.

Stubal

DKP - vektorski format

   

Planovi katastra vodova

Red.
broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Obrva

nema

   

2.

Bapsko Polje

nema

   

3.

Cvetke

nema

   

4.

Mrsać

analogni plan

   

5.

Miločaj

analogni plan

   

6.

Adrani

analogni plan

   

7.

Popovići

nema

   

8.

Oplanići

nema

   

9.

Grdica

analogni plan

   

10.

Sirča

analogni plan

   

11.

Kraljevo

analogni plan

   

12.

Vitanovac

analogni plan

   

13.

Ratina

analogni plan

   

14.

Zaklopača

analogni plan

   

15.

Čukojevac

analogni plan

   

16.

Vrba

analogni plan

   

17.

Stubal

nema

   

Grad Kruševac

Planovi katastra nepokretnosti

Red.
broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Konjuh

DKP - vektorski format

   

2.

Bela Voda

DKP - vektorski format

   

3.

Kukljin

DKP - vektorski format

   

4.

Globoder

DKP - vektorski format

   

5.

Mačkovac

DKP - vektorski format

   

6.

Jasika

DKP - vektorski format

   

7.

Čitluk

DKP - vektorski format

   

8.

Pepeljevac

DKP - vektorski format

   

9.

Gavez

DKP - vektorski format

   

10.

Lazarica

DKP - vektorski format

   

11.

Šanac

DKP - vektorski format

   

12.

Bivolje

DKP - vektorski format

   

13.

Dedina

DKP - vektorski format

   

14.

Makrešane

DKP - vektorski format

   

Planovi katastra vodova

Red.
broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Konjuh

vektorski format

   

2.

Bela Voda

vektorski format

   

3.

Kukljin

vektorski format

   

4.

Globoder

vektorski format

   

5.

Mačkovac

vektorski format

   

6.

Jasika

analogni plan i vektorski format

1:1000

11

7.

Čitluk

analogni plan i vektorski format

1:1000

12

8.

Pepeljevac

analogni plan i vektorski format

1:1000

41

9.

Gavez

vektorski format

   

10.

Lazarica

analogni plan i vektorski format

1:1000

12

11.

Šanac

vektorski format

   

12.

Bivolje

analogni plan i vektorski format

1:1000

5

13.

Dedina

analogni plan i vektorski format

1:1000

12

14.

Makrešane

analogni plan i vektorski format

1:1000

20

Grad Čačak

Planovi katastra nepokretnosti

Red.
broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Sokolići

DKP - vektorski format

   

2.

Rakova

DKP - vektorski format

   

3.

Ljubić

DKP - vektorski format

   

4.

Preljina

DKP - vektorski format

   

5.

Konjevići

DKP - vektorski format

   

6.

Baluga (Ljubićska)

DKP - vektorski format

   

7.

Baluga (Trnavska)

DKP - vektorski format

   

8.

Mojsinje

DKP - vektorski format

   

9.

Stančići

DKP - vektorski format

   

10.

Vapa

DKP - vektorski format

   

11.

Donja Gorevnica

DKP - vektorski format

   

12.

Zablaće

DKP - vektorski format

   

13.

Mrčajevci

DKP - vektorski format

   

14.

Kukići

DKP - vektorski format

   

15.

Katrga

DKP - vektorski format

   

16.

Mršinci

DKP - vektorski format

   

17.

Goričani

DKP - vektorski format

   

Planovi katastra vodova

Red.
broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Sokolići

vektorski format

   

2.

Rakova

vektorski format

   

3.

Ljubić

vektorski format

   

4.

Preljina

vektorski format

   

5.

Konjevići

vektorski format

   

6.

Baluga (Ljubićska)

vektorski format

   

7.

Baluga (Trnavska)

vektorski format

   

8.

Mojsinje

vektorski format

   

9.

Stančići

vektorski format

   

10.

Vapa

vektorski format

   

11.

Donja Gorevnica

vektorski format

   

12.

Zablaće

vektorski format

   

13.

Mrčajevci

vektorski format

   

14.

Kukići

vektorski format

   

15.

Katrga

vektorski format

   

16.

Mršinci

vektorski format

   

17.

Goričani

vektorski format

   

Opština Vrnjačka Banja

Planovi katastra nepokretnosti

Red.
broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Vraneši

DKP - vektorski format

   

2.

Podunavci

DKP - vektorski format

   

3.

Gračac

DKP - vektorski format

   

4.

Novo Selo

analogni plan

1:2500

23

5.

Vrnjačka Banja

analogni plan i DKP - vektorski format

1:1000

28

6.

Ruđinci

DKP - vektorski format

   

7.

Štulac

DKP - vektorski format

   

Planovi katastra vodova

Red.
broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Vraneši

analogni plan

1:2500

12

2.

Podunavci

analogni plan

1:2500

3

3.

Gračac

analogni plan

1:2500

13

4.

Novo Selo

analogni plan

1:2500

19

5.

Vrnjačka Banja

analogni plan

1:500
1:1000
1:2500

12
28
7

6.

Ruđinci

analogni plan

1:2500

15

7.

Štulac

analogni plan

1:2500

2

Opština Trstenik

Planovi katastra nepokretnosti

Red.
broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Ugljarevo

DKP - vektorski format

   

2.

Lozna

DKP - vektorski format

   

3.

Grabovac

DKP - vektorski format

   

4.

Prnjavor

DKP - vektorski format

   

5.

Osaonica

DKP - vektorski format

   

6.

Trstenik

DKP - vektorski format

   

7.

Bogdanje

DKP - vektorski format

   

8.

Čairi

DKP - vektorski format

   

9.

Medveđa

DKP - vektorski format

   

10.

Odžaci

DKP - vektorski format

   

11.

Gornji Ribnik

DKP - vektorski format

   

12.

Donji Ribnik

DKP - vektorski format

   

13.

Počekovina

DKP - vektorski format

   

14.

Lopaš

DKP - vektorski format

   

15.

Velika Drenova

DKP - vektorski format

   

16.

Stari Trstenik

DKP - vektorski format

   

17.

Selište

DKP - vektorski format

   

18.

Bresno Polje

DKP - vektorski format

   

19.

Stopanja

DKP - vektorski format

   

Planovi katastra vodova

Red.
broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Ugljarevo

vektorski format

   

2.

Lozna

vektorski format

   

3.

Grabovac

vektorski format

   

4.

Prnjavor

vektorski format

   

5.

Osaonica

vektorski format

   

6.

Trstenik

vektorski format

   

7.

Bogdanje

vektorski format

   

8.

Čairi

vektorski format

   

9.

Medveđa

vektorski format

   

10.

Odžaci

vektorski format

   

11.

Gornji Ribnik

vektorski format

   

12.

Donji Ribnik

vektorski format

   

13.

Počekovina

vektorski format

   

14.

Lopaš

vektorski format

   

15.

Velika Drenova

vektorski format

   

16.

Stari Trstenik

vektorski format

   

17.

Selište

vektorski format

   

18.

Bresno Polje

vektorski format

   

19.

Stopanja

vektorski format

   

Opština Ćićevac

Planovi katastra nepokretnosti

Red.
broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Mrzenica

DKP - vektorski format

   

2.

Grad Stalać

DKP - vektorski format

   

3.

Stalać

DKP - vektorski format

   

4.

Lučina

DKP - vektorski format

   

5.

Ćićevac

DKP - vektorski format

   

6.

Ćićevac grad

DKP - vektorski format

   

7.

Pojate

DKP - vektorski format

   

Planovi katastra vodova

Red.
broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Mrzenica

vektorski format

   

2.

Grad Stalać

vektorski format

   

3.

Stalać

vektorski format

   

4.

Lučina

vektorski format

   

5.

Ćićevac

vektorski format

   

6.

Ćićevac grad

vektorski format

   

7.

Pojate

vektorski format

   

Opština Varvarin

Planovi katastra nepokretnosti

Red.
broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Bošnjane

DKP - vektorski format

   

2.

Maskare

DKP - vektorski format

   

3.

Varvarin (selo)

DKP - vektorski format

   

Planovi katastra vodova

Red.
broj

Katastarska opština

Vrsta plana

Razmera

Broj det. listova

1.

Bošnjane

vektorski format

   

2.

Maskare

vektorski format

   

3.

Varvarin (selo)

vektorski format