ODLUKA
O UTVRĐIVANJU VISINE BORAVIŠNE TAKSE

("Sl. list grada Zaječara", br. 7/2011, 15/2014, 42/2016 i 9/2017 - dr. odluka)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuje se visina boravišne takse na teritoriji grada Zaječara i propisuju uslovi plaćanja, oslobođenja, olakšice i način plaćanja ove takse.

Član 2

Obveznik boravišne takse je lice koje nema prebivalište na teritoriji grada Zaječara i strani državljanin, koji koristi usluge smeštaja u ugostiteljskim objektima za smeštaj na teritoriji grada Zaječara.

Ugostiteljskim objektom iz stava 1. smatra se: hotel, motel, turističko naselje, kamp, pansion, hostel, prenoćište, odmaralište, kategorisane kuće, apartmani i sobe fizičkih lica koja pružaju usluge smeštaja po ugovoru i drugi objekti u kojima se pružaju usluge smeštaja, u skladu sa Zakonom.

Član 3

Boravišnu taksa plaćaju lica iz člana 1. ove Odluke, za svaki dan boravka u ugostiteljskom objektu za smeštaj izvan svog prebivališta, do 30 dana.

Član 4

Boravišna taksa plaća se u dnevnom iznosu od 70,00 dinara.

Boravišna taksa ne može se naplatiti u iznosu većem ili manjem od propisanog.

Član 5

Boravišnu taksu ne plaćaju:

1) deca do sedam godina starosti;

2) lica upućena na banjsko i klimatsko lečenje, odnosno specijalizovanu rehabilitaciju, od strane nadležne lekarske komisije;

3) osobe sa invaliditetom sa telesnim oštećenjem od najmanje 70%, vojni invalidi od prve do pete grupe, civilni invalidi rata od prve do pete grupe, slepa lica, lica obolela od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih oboljenja, paraplegije i kvadriplegije, cerebralne i dečje paralize i multiple skleroze, osobe ometene u razvoju, kao i pratilac navedenih osoba;

4) učenici i studenti koji organizovano borave u ugostiteljskom objektu za smeštaj radi izvođenja sportsko rekreativnih i drugih aktivnosti po programu ministarstva nadležnog za poslove prosvete, studenti koji organizovano borave u ugostiteljskom objektu za smeštaj radi izvođenja obavezne nastave u skladu sa nastavnim planom obrazovne ustanove, kao i učesnici republičkih i regionalnih takmičenja u znanju i veštinama;

5) strani državljani koji su po međunarodnim konvencijama i sporazumima oslobođeni plaćanja takse;

6) lica koja neprekidno borave u objektu za smeštaj duže od 30 dana.

Boravišnu taksu umanjenu za 50% plaćaju lica od 7 do 15 godina starosti.

Lica iz stava 1. ovog člana ne plaćaju boravišnu taksu ako podnesu dokaz o ispunjavanju uslova utvrđenih u stavu 1. ovog člana (članska karta, potvrda škole odnosno obrazovne ustanove, uput lekarske komisije i drugo).

Član 6

Naplatu boravišne takse vrše pravna lica i preduzetnici koji pružaju usluge smeštaja, kao i privredni subjekti preko kojih fizička lica pružaju usluge smeštaja, na osnovu ugovora, u slučajevima utvrđenim Zakonom o turizmu (u daljem tekstu: davalac smeštaja).

Fizičko lice koje pruža ugostiteljske usluge smeštaja izdaje kuću, apartman i sobu preko lokalne turističke organizacije, turističke agencije ili drugog privrednog subjekta na osnovu ugovora, koji je u obavezi da zaključi i dostavi nadležnom Odeljenju Gradske uprave Zaječar, radi evidentiranja.

Davalac smeštaja iz stava 1. ovog člana, naplaćuje boravišnu taksu istovremeno sa naplatom usluge.

Član 7

Ako davalac smeštaja ne naplati boravišnu taksu, dužan je da na svoj teret uplati iznos nenaplaćene boravišne takse.

Član 8

Davalac smeštaja dužan je da u računu za usluge smeštaja posebno iskaže iznos boravišne takse, a u slučajevima iz člana 5. stav 1. i stav 2. ove Odluke da navede osnov oslobađanja od plaćanja ili umanjenja iznosa boravišne takse.

Član 9

Sredstva od naplaćene boravišne takse davalac smeštaja uplaćuje u roku od pet dana po isteku svakih 15 dana u mesecu.

Uplatu izvršiti na odgovarajući uplatni račun javnih prihoda broj: 840-714552843-83 - Boravišna taksa, po modelu 97 sa pozivom na broj 41-116.

Član 10

Sredstva boravišne takse uplaćuju se u korist budžeta grada Zaječara i koriste se za turističku i informativno-propagandnu promociju grada Zaječara, obezbeđivanje turističke signalizacije i rad turističko-informativnih centara.

Sredstva iz stava 1. ovog člana koriste se u skladu sa Programom korišćenja sredstava ostvarenih naplatom boravišne takse, koji za svaku kalendarsku godinu donosi Upravni odbor Ustanove za kulturu i turizam "Cekit" u Zaječaru, a na koji saglasnost daje Skupština grada Zaječara.

Član 11

U pogledu načina utvrđivanja boravišne takse, obračunavanja, zastarelosti, naplate, rokova za plaćanje, obračuna kamate i ostalog što nije predviđeno ovom Odlukom, shodno se primenjuju odredbe zakona kojim se uređuje porez na dohodak građana.

Član 12

Nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vrše Odeljenje za inspekcijske poslove i komunalnu policiju Gradske uprave Zaječar.

II KAZNENE ODREDBE

Član 13*

Novčanom kaznom od 100.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice koje pruža usluge smeštaja i privredni subjekat preko kojeg fizičko lice pruža usluge smeštaja, na osnovu ugovora (davalac smeštaja) ako:

1) boravišnu taksu naplati u iznosu većem ili manjem od propisanog (član 4. ove Odluke);

2) ne naplati boravišnu taksu istovremeno sa naplatom usluge (član 6. stav 3. ove Odluke);

3) u računu posebno ne iskaže iznos boravišne takse ili ne navede osnov oslobađanja od plaćanja boravišne takse (član 8. ove Odluke);

4) sredstva od plaćanja boravišne takse ne uplati u propisanom roku (član 9. ove Odluke).

Novčanom kaznom od 10.000 dinara kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu koje učini prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom od 20.000 dinara kazniće se preduzetnik koji učini prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Član 14*

Novčanom kaznom od 10.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako ne postupi u skladu sa obavezom iz čl. 6. stav 2. ove Odluke.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 15

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o utvrđivanju visine boravišne takse ("Sl. list opština" br. 6/07, "Sl. list grada Zaječara", br. 3/08 - dr. Odluka i 3/10 - dr. Odluka).

Član 16

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zaječara".

Napomene

* Visina novčanih kazni za prekršaje iz čl. 13. i 14. ove odluke, izmenjena je članom 3. Odluke o izmeni visine novčanih kazni za prekršaje u odlukama iz oblasti privrede ("Sl. list grada Zaječara", br. 9/2017).