PRAVILNIK

O SPROVOĐENJU MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTI NA PORODIČNIM KUĆAMA U GRADU UŽICU ZA 2017. GODINU

("Sl. list grada Užica", br. 11-1/2017)

 

1. UVODNE NAPOMENE

Na osnovu Strategije lokalnog održivog razvoja grada Užica (2012-2020), Odluke o formiranju Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Užica i Programa zaštite i unapređenja životne sredine na teritoriji grada Užica za 2017. godinu, grad Užice će tokom 2017. godine sprovesti projekat Sufinansiranje mera energetske efikasnosti porodičnih stambenih objekata na teritoriji grada Užica (u daljem tekstu Projekat). U sklopu Projekta, grad Užice će tokom 2017. godine objaviti i sprovesti javni Konkurs (poziv) za podnošenje prijava fizičkih lica za sufinansiranje mera energetske efikasnosti u porodičnim kućama na području grada Užica.

Cilj projekta je smanjenje štetnih emisija, odnosno smanjenje zagađivanja vazduha u zimskom periodu kroz uštede u energentima koje će se ostvariti boljom izolacijom stambenih objekata i korišćenjem ekoloških goriva, povećanje svesti o energetskim potrebama, uštedama i racionalnom korišćenju energije za grejanje u objektima fizičkih lica. Ovaj cilj je identifikovan kao strateški u Strategiji lokalnog održivog razvoja grada Užica, mera broj 1.5.

U 2017. godini sufinansiraće se:

1.1. Nabavka i ugradnje materijala za izolaciju spoljnih zidova, maksimalno do 120.000,00 dinara sa PDV po objektu, odnosno do 50% iznosa po objektu sa PDV.

Planirana sredstava 3.000.000 dinara.

1.2. Nabavka i ugradnja stolarije sa odgovarajućim termičkim svojstvima, maksimalno do 80.000,00 dinara sa PDV po objektu, odnosno do 50% iznosa po objektu sa PDV

Planirana sredstva 2.400.000 dinara.

1.3. Nabavka kotlova ili etažnih peći na drvni pelet, maksimalno do 85.000,00 sa PDV za jedan kotao, bez ugradnje i dodatnih delova koji po specifikaciji proizvođača nisu sastavni deo opreme, odnosno do 50% ukupne vrednosti sa PDV.

Planirana sredstva 1.100.000 dinara.

1.4. Nabavka kotlova na gas maksimalno do 60.000,00 sa PDV za jedan kotao, bez ugradnje i dodatnih delova koji po specifikaciji proizvođača nisu sastavni deo opreme, odnosno do 50% ukupne vrednosti sa PDV.

Planirana sredstva 1.500.000 dinara.

Sredstva predviđena za sufinasiranje u celosti isplaćuje grad Užice, nakon što vlasnik porodične kuće izmiri obaveze prema izvođaču radova i isporučiocu opreme.

Konkurs sprovodi Odeljenje za zaštitu životne sredine grada Užica, dok će ocenjivanje pristiglih prijava i odabir korisnika subvencija sprovesti Komisija koju će imenovati Gradonačelnik. Podnosioci zahteva za sufinansiranje će biti u pisanoj formi obavešteni o rezultatima učešća u Konkursu u roku od 45 dana od zadnjeg dana prijema prijava. Rezultati Konkursa će biti javno dostupni na web stranici grada Užica.

2. USLOVI KOJE PODNOSIOCI ZAHTEVA MORAJU ISPUNITI

Uslovi koje podnosilac zahteva mora da ispuni da bi dobio nepovratna novčana sredstva su sledeći:

1. Da je vlasnik i da živi u porodičnoj kući koja je izgrađena na gradskom području u prvoj, drugoj ili trećoj stambenoj zoni (prema rešenju za porez), gde se i registruje povećano zagađenje vazduha u zimskom periodu.

2. Da poseduje jedan od sledećih dokaza za stambeni objekat:

- dokaz o izgradnji objekta pre donošenja propisa o izgradnji,

- građevinsku dozvolu dobijenu kroz redovan postupak obezbeđenja dozvole,

- građevinsku dozvolu dobijenu iz postupka legalizacije ili

- da je objekat ozakonjen u postupku ozakonjenja.

3. Da redovno izmiruje obaveza po osnovu javnih prihoda budžeta grada Užica i komunalne obaveze:

4. Da postoje uslovi za priključenje na gasovod ukoliko se nabavlja kotao na gas.

3. USLOVI PRIJAVE NA KONKURS

Podnosilac prijave na Konkurs mora priložiti sledeću dokumentaciju:

3.1. Potpisan i popunjen Prijavni obrazac (zahtev) za sufinasiranje mera energetske efikasnosti,

3.2. Uslove "Užice gas" a.d. o priključenju na gasovod ukoliko se nabavlja kotao na gas,

3.3. Potpisanu izjavu o korišćenju goriva (za radove pod 1.1. i 1.2.),

3.4. Kopiju lične karte,

3.5. Izvod iz lista nepokretnosti posedovnog lista za objekat (obezbeđuje Grad),

3.6. Izjavu o broju članova zajedničkog domaćinstva,

3.7. Kopiju građevinske dozvole, odnosno drugi dokument kojim se dokazuje legalnost objekta,

3.8. Potvrdu o redovnom izmirivanju obaveza po osnovu javnih prihoda budžeta grada Užica, (poreska prijava mora biti usklađena sa stvarnom kvadraturom objekta, potvrdu obezbeđuje Grad),

3.9. Poslednji račun o plaćenim komunalnim obavezama daje se na uvid Komisiji na licu mesta,

3.10. Ugovor o isporuci gasa dostavlja se uz zahtev za povraćaj sredstava, nakon ugradnje kotla.

Ukoliko posle završenog bodovanja za objekte odabrane za sufinansiranje, Komisija na terenu uoči da ima neslaganja, obavezna je provera usklađenosti poreske prijave od strane službenika poreske administracije.

Ukoliko stambeni objekat ima dva li više vlasnika po etažama, za radove pod 1.1. i potrebno je da konkurišu svi vlasnici. Prijave se predaju istovremeno i zavode pod jednim brojem. Neće se odobravati termička izolacija stambenih objekata samo za pojedinačne etaže. Ovaj uslov ne važi za suterene čiji fasadni zid je obrađen kamenom ili sličnim materijalom.

Sredstva se neće odobravati za nabavku i ugradnju pojedinačnih prozora i vrata, (osim ako ovlašćeni inženjer u svom izveštaju ne oceni da je podnosilac zahteva u ranijem periodu izvršio zamenu određenog broja prozora i vrata koja ispunjavaju kriterijume energetske efikasnosti), kao ni ulaznih vrata koja nisu u direktnoj vezi sa grejanim prostorom.

Za stambene objekte sa više etaža jednog vlasnika, sredstva se mogu koristiti za zamenu stolarije na svim etažama, do iznosa planiranog za sufinasiranje.

Vlasnici pojedinačnih etaža u stambenom objektu podnose pojedinačne prijave za zamenu stolarije.

Sredstva se mogu koristiti samo za jednu od mera od 1.1. do 1.4.

Vlasnici stambeno-poslovnih objekata i lica koja su u prethodnim godinama koristila sredstva Grada za unapređenje energetske efikasnosti, nemaju pravo učešća na ovom Konkursu.

4. KRITERIJUMI ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Pod kriterijumima energetske efikasnosti koje je potrebno zadovoljiti smatraju se isključivo sledeći:

a) Spoljna stolarija sa sledećim tehničkim karakteristikama (U-koeficijent prelaza toplote):

• U ≤ 1,5 W/m2K za prozore i balkonska vrata

• U ≤ 1,6 W/m2K za spoljna vrata

b) Spoljni zid na porodičnim kućama sledećih karakteristika:

• U ≤ 0,4 W/m2K za termičku izolacija

Boja spoljneg omotača/fasade treba da bude usklađena sa tradicionalnom lokalnom arhitekturom, izbegavajući trend jarkih i reflektujućih neadekvatnih kolorita. Nepovratna novčana sredstva će se isplaćivati isključivo za troškove nabavke i ugradnje nastale nakon datuma objavljivanja konačne liste korisnika sredstava.

5. NAČIN DOSTAVLJANJA, VREME I MESTO PODNOŠENJA PRIJAVE

Prijava se dostavlja poštom ili lično (kancelarija 9) u pisanom obliku, u zatvorenoj koverti sa imenom i prezimenom i adresom podnosioca zahteva, na sledeću adresu:

Grad Užice

Gradska uprava za urbanizam, izgradnju i imovinsko pravne poslove

Odeljenje za zaštitu životne sredine i održivi razvoj

Dimitrija Tucovića 52

Sa naznakom: SPROVOĐENJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTI NA PORODIČNIM KUĆAMA U GRADU UŽICU ZA 2017. GODINU-Ne otvarati

Prijave će se primati 30 dana od dana objavljivanja u listu "Vesti". Nepotpune prijave, prijave dostavljene nakon isteka navedenog roka kao i prijave koje se ne odnose na predmet Konkursa, neće se razmatrati.

6. PREGLED I OCENJIVANJE PRIJAVA

Pregled i ocenjivanje pristiglih prijava i izbor korisnika sredstava sprovešće Komisija imenovana od strane Gradonačelnika. Lista korisnika sredstava utvrđuje se na osnovu broja dodeljenih bodova. Konačnu odluku o odabiru korisnika sredstava doneće Komisija, o čemu će podnosioci zahteva za sufinansiranje biti pismeno obavešteni u roku od 45 dana od zadnjeg dana prijema prijave na Konkurs.

Ukoliko se radi o zajedničkom zahtevu više vlasnika etaža u stambenom objektu, podnetih za izradu spoljne izolacije I nabavku kotlova, zasebno se ocenjuju (boduju). Maksimalni zbir bodova svakog vlasnika etaže se sabiraju, dele sa brojem vlasnika i tako dobijena srednja vrednost je ocena zajedničke prijave.

Ukoliko se dva zahteva na kraju bodovne liste za dodelu subvencije ocene sa istim brojem bodova, subvenciju će dobiti podnosilac zahteva sa većim koeficijentom K, ukoliko i tada broj bodova bude isti prednost imaju stanovnici I zone (prema poreskoj prijavi).

Protiv Odluke o izboru korisnika subvencija po objavljenim rezultatima Konkursa, učesnik na Konkursu može podneti prigovor Gradskom veću, u roku od 3 dana od prijema pismenog obaveštenja o Odluci o izboru korisnika sredstava. Prigovorom se može tražiti samo preispitivanje Odluke Komisije u odnosu na moguću povredu prava podnosioca prigovora o oceni njegove prijave. Odluka Gradskog veća je konačna.

Za korisnike sredstava za radove 1.1., 1.2., 1.3. i 1.4. izradiće se Tehnički izveštaj o energetskom stanju objekta. Izveštaj će izraditi energetski menadžer grada Užica.

U slučaju prikazivanja neistinitih podataka, koji po oceni Komisije ne odgovaraju stanju na terenu, prijava će biti odbijena.

7. KRITERIJUMI ZA IZBOR KORISNIKA SUBVENCIJA

Pored ispunjenja osnovnih uslova prijave na Konkurs, postupak za ocenjivanje pristiglih prijava i izbor korisnika sredstava vrši će se na osnovu liste prednosti sastavljene bodovanjem prema sledećim kriterijumima:

1. Socijalno-ekonomska opravdanost mera energetske efikasnosti na prijavljenom objektu (maksimalni broj bodova 15),

K=Ukupna površina objekta / Broj korisnika

(K-Faktor iskorišćenja površine)

 

 

K<20

(15 bodova)

20≤K<40

(10 bodova)

K>40

(5 bodova)

2. Postojeće stanje konstruktivnih delova objekta - toplotna zaštita, opšte stanje fasade, stolarije i dr.

2.1. Za sufinasiranje za nabavku i ugradnju materijala za izolaciju spoljnih zidova (maksimalni broj bodova po zahtevu 39)

a) Postojeće stanje izolacije spoljneg zida:

- zid od blokova, cigle bez fasadnog maltera

(15 bodova)

- zid od blokova, cigle sa fasadnim malterom

(12 bodova)

- zid od pune cigle debljine do 50 cm sa fasad. malt.

(9 bodova)

- zid od blokova, cigle sa izolac. malt. (perlit i sl.)

(6 bodova)

- zid od blokova, cigle sa izolacijom debljine 4-7 cm

(3 bodova)

- zid od blokova, cigle sa izolacijom debljine 8-10 cm

(0 boda)

b) Postojeće tehničke karakteristike spoljne stolarije:

- PVC, drvo-Al sa trostrukim izo-staklom

(12 bodova)

- PVC, Al ili drvo sa dvostrukim izo-staklom

(9 bodova)

- drveni, tip krilo na krilo, sa dvostrukim staklom

(6 bodova)

- drveni, tip kutija, sa dva obična stakla

(3 boda)

v) Postojeći način grejanja prostorija

- prirodni gas, TNG

(12 bodova)

- pelet

(9 bodova)

- drvo, briket

(6 bodova)

- el. energija

(3 boda)

- ugalj, lož ulje

(0 bodova)

2.2. Za sufinansiranje nabavke i ugradnje spoljne stolarije sa odgovarajućim termičkim svojstvima (maksimalni broj bodova po zahtevu 39)

a) Postojeće tehničke karakteristike spoljne stolarije:

- drveni, tip kutija, sa dva obična stakla

(12 bodova)

- drveni, tip krilo na krilo, sa dvostrukim staklom

(9 bodova)

b) Postojeće stanje izolacije spoljneg zida:

- izolacija debljine 8-10 cm

(15 bodova)

- izolacija debljine 4-7 cm

(12 bodova)

- izolacioni malteri (perlit i sl.)

(9 bodova)

- zid od pune cigle debljine do 50 cm sa fasad. malterom

(6 bodova)

- zid od cigle, blokova sa fasadnim malterom

(3 boda)

- zid od cigle, blokova bez fasadnog maltera

(0 bodova)

v) Postojeći način grejanja prostorija

- prirodni gas, TNG

(12 bodova)

- pelet

(9 bodova)

- drvo, briket

(6 bodova)

- el. energija

(3 boda)

- ugalj, lož ulje

(0 bodova)

3. Za sufinansiranje nabavke kotlova na pelet i/ili prirodni gas (maksimalni broj bodova po zahtevu 42)

a) Postojeći način grejanja prostorija:

- ugalj, lož ulje

(15 bodova)

- el. energija

(10 bodova)

- drvo, briket

(5 bodova)

- prirodni gas, TNG, pelet,

(0 bodova)

b) Postojeće stanje izolacije spoljneg zida:

- izolacija debljine 8-10 cm

(15 bodova)

- izolacija debljine 4-7 cm

(12 bodova)

- izolacioni malteri (perlit i sl.)

(9 bodova)

- zid od pune cigle debljine do 50 cm sa fasad. malterom

(6 bodova)

- zid od cigle, blokova sa fasadnim malterom

(3 boda)

- zid od cigle, blokova bez fasadnog maltera

(0 bodova)

v) Postojeće tehničke karakteristike spoljne stolarije:

- PVC, drvo-Al sa trostrukim izo-staklom

(12 bodova)

- PVC, Al ili drvo sa dvostrukim izo-staklom

(9 bodova)

- drveni, tip krilo na krilo, sa dvostrukim staklom

(6 bodova)

- drveni, tip kutija, sa dva obična stakla

(3 boda)

Ukoliko se za grejanje koriste dva ili više različitih energenata, prijavi se dodeljuje aritmetička sredina bodova za navedene energente.

Način bodovanja za meru 1.1.: Sabiraju se bodovi za 1 +2.1

Način bodovanja za meru 1.2.: Sabiraju se bodovi za 1 +2.2

Način bodovanja za meru 1.3.: Sabiraju se bodovi za 1 +3

Način bodovanja za meru 1.4.: Sabiraju se bodovi za 1 +3

Posle provere Konkursne dokumentacije i izlaska Komisije na teren, bodovanje i izbor korisnika sredstava vršiće se prema kriterijumima iz Pravilnika.

Sve podnesene prijave na Konkurs predmet su provere. Lista korisnika za dodelu sredstava utvrđuje se na osnovu broja dodeljenih bodova.

Ukoliko grad Užice tokom trajanja Konkursa ne primi dovoljan broj važećih prijava za pojedini model poboljšanja energetske efikasnosti objekta za koji su obezbeđena sredstva, Komisija će povećati broj korisnika sredstava za drugi model zavisno od broja pristiglih prijava za pojedini model.

8. ISPLATA SREDSTAVA

Na osnovu Odluke o izboru korisnika sredstava, grad Užice će sa svim odabranim korisnicima sklopiti Ugovore o sufinasiranju. Nakon izvedenih radova za poslove od 1.1.- 1.4. potrebno je gradu Užicu dostaviti zahtev za povraćaj sredstava koji treba da sadrži sledeća dokumenta:

- dokaz o završetku radova (potvrda energetskog menadžera),

- račune o završenim i plaćenim radovima,

- popunjen i overen garantni list za materijal, opremu i radove,

- ukoliko je nabavljen kotao na gas, ugovor sa preduzećem "Užice gas" a.d.

U roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva za povraćaj sredstava, 50% ukupne vrednosti investicije, ali ne više od maksimalnih iznosa predviđenih za određen model finansiranja (1.1.- 1.4), biće preneto na tekući račun korisnika.

Proces sprovođenja mera energetske efikasnosti nadziraće i pratiti stručne službe Odeljenja za zaštitu životne sredine i energetski menadžer kojima će odabrani korisnik sredstava dati na uvid prijavnu dokumentaciju.

Ne prihvataju se troškovi radova i nabavke materijala koji nastanu pre potpisivanja ugovora.

Prihvatljivi ukupni investicioni troškovi sa PDV-om odnose se na:

• Nabavku i ugradnju termičke izolaciju spoljnih zidova sa fasadom:

o do 1800,00 din/m2

• Nabavku i ugradnju spoljne stolarije sa odgovarajućim termičkim svojstvima:

o prozori i balkonska vrata do 12.000,00 din/m2

o ulazna vrata do 20.000,00 din/m2

• Nabavku ložnih uređaja na pelet i prirodni gas bez troškova ugradnje:

o uređaj (kotao) na pelet koji podrazumeva sam kotao, rezervoar za gorivo, vrata i gorionik

o uređaj (kotao) na prirodni gas-osnovna verzija

Konkursom nije propisan proizvođač opreme i izvođač radova.

Korisnik sredstava će sam snositi troškove radova i opreme koji prevazilaze prihvatljive troškove, a odnose se na: poseban dizajn fasade, stolarija u boji, ulazna vrata sa posebnim bezbednosnim elementima, uređaji na pelet ili sečku odnosno prirodni gas sa dodatnom opremom i slični zahtevi.

Vlasnicima objekata koji su dostavili račune sa cenama manjim od maksimalno utvrđenih, priznavaće se iznos koji je naznačen na fakturi.

Odabrani korisnik sredstava dužan je najkasnije u roku od 7 kalendarskih dana od dana primljenog obaveštenja o izboru korisnika sredstava izjasniti o prihvatanju mera iz Konkursa za koji se prijavio i isti je obavezan realizovati i predati Zahtev za povraćaj sredstava najkasnije do 15.10.2017. godine. Ukoliko se ne izjasni u predviđenom roku, smatraće se da je odustao od sprovođenja Mera, a u skladu sa listom prednosti za dodelu sredstava odabraće će se prvi sledeći podnosilac prijave koji će biti obavezan Meru sprovesti u skladu sa rokovima koji su navedeni u prethodnom tekstu.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom donošenja i objaviće se u Službenom listu grada Užica.