ODLUKA
O USPOSTAVLJANJU I ORGANIZACIJI INTERNE REVIZIJE GRADA LESKOVCA

("Sl. glasnik grada Leskovca", br. 5/2017)

 

1. OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom u okviru prava i dužnosti jedinice lokalne samouprave, uspostavlja se interna revizija i utvrđuju nadležnosti, organizacija i način rada Internog revizora grada Leskovca.

Član 2

Interni revizor obavlja poslove iz svog delokruga u skladu sa Ustavom, Zakonom, Statutom grada Leskovca.

Član 3

Interni revizor postupa prema pravilima struke, nepristrasno i politički neutralno.

Interni revizor je dužan da poslove na ostvarivanju i obezbeđivanju Ustavom i zakonom utvrđenih prava i interesa građana, pravnih lica i drugih subjekata obavlja odgovorno, savesno i efikasno.

Član 4

Rad internog revizora je dostupan javnosti i podložan kontroli i kritici građana u skladu sa Ustavom, zakonom i Statutom grada.

2. POSLOVI INTERNE REVIZIJE

Član 5

Interna revizija pomaže korisniku javnih sredstava u postizanju njegovih ciljeva primenjujući sistematičan i disciplinovan pristup u ocenjivanju sistema finansijskog upravljanja i kontrole u odnosu na:

1) identifikovanje rizika, procenu rizika i upravljanje rizikom od strane rukovodioca svih nivoa kod korisnika javnih sredstava;

2) usklađenost poslovanja sa zakonima, internim aktima i ugovorima;

3) pouzdanost i potpunost finansijskih i drugih informacija;

4) efikasnost, efektivnost i ekonomičnost poslovanja;

5) zaštitu sredstava i podataka (informacija);

6) izvršenje zadataka i postizanje ciljeva.

Član 6

Interni revizor obavlja poslove: revizije sistema, revizije usaglašenosti, finansijske revizije, revizije informacionih tehnologija i revizije uspešnosti ili kombinacije navedenih tipova revizija, izrađuje nacrte strateškog i godišnjeg plana revizije.

Učestvuje u održavanju organizacionih i profesionalnih etičkih standarda.

Sačinjava periodične i godišnje izveštaje za poslove koje realizuje u izveštajnom periodu, obavlja i druge poslove u skladu sa propisima.

3. ORGANIZACIJA INTERNE REVIZIJE

Član 7

Internu reviziju obavlja interni revizor kao samostalni izvršilac koji je organizaciono i funkcionalno nezavisan od delatnosti koju revidira, nije deo ni jednog poslovnog procesa, odnosno organizacionog dela korisnika budžetskih sredstava grada Leskovca, a u svom radu je neposredno odgovoran gradonačelniku. Funkcionalna nezavisnost interne revizije se obezbeđuje samostalnim odlučivanjem o: području revizije na osnovu procene rizika, načinu obavljanja revizije i izveštavanju o obavljenoj reviziji. Organizaciona nezavisnost uspostavlja se u odnosu na druge organizacione delove korisnika javnih sredstava.

Interni revizor ne može obavljati bilo koje druge funkcije i aktivnosti, osim aktivnosti interne revizije.

Član 8

Izveštaj o svom radu, interni revizor dostavlja gradonačelniku grada Leskovca najmanje jednom godišnje.

Pored godišnjeg izveštaja dostavlja i:

- izveštaj o rezultatima svake pojedinačne revizije i svim važnim nalazima, datim preporukama i preduzetim radnjama za poboljšanje poslovanja subjekta revizije,

- periodične izveštaje o napretku u sprovođenju godišnjih planova interne revizije,

- izveštaje o svim slučajevima u kojima je interni revizor naišao na ograničenja.

Član 9

Gradonačelnik je odgovoran za uspostavljanje i obezbeđenje uslova za adekvatno funkcionisanje interne revizije.

Interni revizor priprema i zajedno sa Gradonačelnikom potpisuje Povelju interne revizije grada Leskovca.

Poveljom interne revizije grada Leskovca navode se: cilj, ovlašćenja i odgovornosti interne revizije; status interne revizije u okviru grada Leskovca; način pristupa internih revizora evidenciji, zaposlenima i imovini neophodnoj za obavljanje zadataka revizije; obim - delokrug rada interne revizije.

4. ODNOS INTERNE REVIZIJE PREMA SUBJEKTIMA REVIZIJE

Član 10

Subjekti revizije su korisnici budžetskih sredstava grada Leskovca, unutrašnje organizacione jedinice korisnika budžetskih sredstava grada Leskovca, pro- grami, aktivnosti ili funkcije koja su predmet interne revizije, a u nadležnosti su korisnika budžetskih sredstava grada Leskovca.

Interni revizor ima pravo na neograničen pristup rukovodiocima, zaposlenima i sredstvima subjekta revizije koji su u vezi sa sprovođenjem revizije.

Interni revizor ima pravo pristupa svim informacijama, uključujući i poverljive, poštujući njihov odobreni nivo poverljivosti, kao i pristup svim raspoloživim dokumentima i evidencijama u subjektu revizije potrebnim za sprovođenje revizije.

Interni revizor ima pravo da zahteva od odgovornih lica u subjektu revizije sve neophodne podatke, preglede, mišljenja, dokumente ili neku drugu informaciju u vezi revizije.

Član 11

Interni revizor dužan je da čuva tajnost podataka i informacija koje su mu stavljene na raspolaganje u postupku revizije, osim ako zakonom nije drukčije propisano.

Interni revizor dužan da u svom radu primenjuju principe objektivnosti, stručnosti, poverljivosti i integriteta.

5. NAČIN RADA INTERNOG REVIZORA

Član 12

Interna revizija u subjektu revizije sprovodi se planski, u skladu sa strateškim, godišnjim i planom pojedinačne revizije.

Pre početka sprovođenja postupka revizije interni revizor dostavlja obaveštenje subjektu revizije.

Odgovorno lice i zaposleni kod subjekta revizije nakon primljenog obaveštenja o reviziji, u obavezi su da pripreme svu potrebnu dokumentaciju radi što delotvornijeg i bržeg obavljanja revizije.

Interni revizor započinje reviziju uvodnim sastankom sa rukovodstvom subjekta revizije a obavlja se utvrđivanjem, analiziranjem, procenjivanjem i dokumentovanjem podataka dovoljnih za davanje stručnog mišljenja o postavljenim ciljevima revizije.

Član 13

Po završetku svih planiranih provera interni revizor sastavlja nacrt izveštaja i dostavlja ga subjektu revizije. Nacrt izveštaja može sadržati preporuke kojima se predlaže unapređenje postojećeg načina rada i poslovanja subjekta revizije, odnosno otklanjanjem nepravilnosti, grešaka ili nedostataka koji su uočeni u postupku revizije.

Rukovodilac subjekta revizije može da uputi odgovor na nacrt izveštaja koji sadrži primedbe sa dokazima, sugestije i druga zapažanja u vezi sa nacrtom revizorskog izveštaja, u roku koji ne može da bude duži od 8 dana od dana prijema nacrta izveštaja.

Uz odgovor na nacrt izveštaja subjekat revizije dostavlja plan aktivnosti za izvršenje datih preporuka.

Član 14

U roku od 15 dana, po isteku roka za dostavljanje odgovora na nacrt izveštaja, interni revizor priprema konačni izveštaj revizije.

U konačnom izveštaju interni revizor može da izmeni svoje nalaze, zaključke ili preporuke ukoliko oceni da su činjenice na koje se ukazuje u odgovoru subjekta revizije opravdane.

U slučaju da subjekt revizije ne sprovodi preporuke i ne preduzima mere za otklanjanje nedostataka u određenim rokovima, interni revizor je u obavezi da o tome obavesti rukovodioca korisnika javnih sredstava, odnosno gradonačelnika.

6. USLOVI ZA OBAVLJANJE POSLOVA INTERNOG REVIZORA

Član 13

Interni revizor, pored uslova propisanih zakonom mora da ima najmanje tri godine iskustva na poslovima revizije, interne kontrole, finansijske kontrole ili računovodstveno-finansijskim poslovima i položen ispit za ovlašćenog internog revizora u javnom sektoru.

Prijava za obuku za sticanje zvanja ovlašćeni interni revizor u javnom sektoru podnosi se Centralnoj jedinici za harmonizaciju Ministarstva finansija u roku od šest meseci od dana raspoređivanja na radno mesto internog revizora.

7. PRAVNI AKTI

Član 14

Interni revizor donosi pravne akte na osnovu zakona i drugih propisa.

Pravnim aktom interne revizije ne mogu se za subjekte revizije utvrđivati prava i obaveze koje nisu zasnovane na zakonu.

8. RADNI ODNOS INTERNOG REVIZORA

Član 15

U pogledu prava, obaveza i odgovornosti Internog revizora, primenjuju se odredbe zakona i podzakonskih akata koji se odnose na zaposlene u lokalnoj samoupravi.

O pravima, obavezama i odgovornostima iz radnog odnosa internog revizora odlučuje gradonačelnik.

9. SREDSTVA ZA FINANSIRANJE

Član 16

Sredstva za finansiranje poslova Interne revizije obezbeđuju se u budžetu grada Leskovca.

Naloge i druge akte za isplatu i korišćenje sredstava iz stava 1. ovog člana potpisuje gradonačelnik ili lice koje on ovlasti.

10. PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 17

Lice koje nema položen ispit za ovlašćenog internog revizora u javnom sektoru, a ispunjava ostale uslove iz člana 13. ove Odluke, može obavljati poslove ovlašćenog internog revizora u javnom sektoru, najduže godinu dana od dana završetka obuke koju organizuje Centralna jedinica za harmonizaciju Ministarstva finansija.

Član 18

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Leskovca".

Napomene

Redakcija je zadržala numeraciju članova kako je objavljeno u "Sl. glasniku grada Leskovca", br. 5/2017.