PRAVILNIK
O KRITERIJUMIMA ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA FINANSIJSKU POMOĆ ZA VANTELESNU OPLODNJU U GRADU ZRENJANINU U 2017. GODINI

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 12/2017)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se kriterijumi za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju u gradu Zrenjaninu u 2017. godini.

Ovim pravilnikom utvrđuju se šira prava u odnosu na prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u cilju da bi se što veći broj parova uključio u postupak vantelesne oplodnje.

II KRITERIJUMI ZA OSTVARIVANJE PRAVA

Član 2

Kriterijumi za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju su:

- da par ima državljanstvo Republike Srbije i prebivalište na teritoriji grada Zrenjanina najmanje godinu dana pre dana podnošenja zahteva;

- da par ne ispunjava uslove za uključivanje u Program vantelesne oplodnje koji finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje po bilo kom kriterijumu propisanim Pravilnikom RFZO-a.

- da žena u momentu podnošenja zahteva, nije navršila 45. godina života.

Pravo na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju iz stava 1. ovog člana, mogu ostvariti i parovi u kojima muškarac nema dece, ili nema žive dece, i žene kod kojih je utvrđen sekundarni sterilitet (koje imaju jedno dete, ali nemaju uslova da prirodnim putem dobiju drugo dete).

Član 3

Pravo na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju koja se isplaćuje iz sredstava budžeta Grada, se može ostvariti za jedan pokušaj vantelesne oplodnje.

III VISINA FINANSIJSKE POMOĆI

Član 4

Visina finansijske pomoći iznosi 200.000,00 dinara po paru, i isplaćuje se u jednokratnom iznosu.

IV POSTUPAK

Član 5

Zahtev za dodelu finansijske pomoći se podnosi Gradonačelniku grada Zrenjanina.

Zahtev za dodelu finansijske pomoći za vantelesnu oplodnju mora biti svojeručno potpisan od strane oba partnera.

Uz zahtev se prilaže:

- izvod iz matične knjige venčanih, ili izjava overena od strane dva svedoka da par živi zajedno;

- uverenje o državljanstvu Republike Srbije para;

- uverenje o prebivalištu para i fotokopija lične karte;

- predračun zdravstvene ustanove, koja će vršiti vantelesnu oplodnju, o visini sredstava potrebnih za pokriće troškova vantelesne oplodnje;

- fotokopije medicinske dokumentacije i laboratorijskih nalaza koje zahteva i Republička stručna komisija Ministarstva zdravlja, za vantelesnu oplodnju i asistiranu reprodukciju;

- potvrda Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje - Filijale u Zrenjaninu da par ne ispunjava uslove za uključivanje u Program vantelesne oplodnje koji finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Član 6

Zahtev se podnosi na pisarnici Gradske uprave, uz prateću dokumentaciju, u zatvorenoj koverti, sa obaveznom naznakom "N/R Gradonačelniku - Zahtev za finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju".

Član 7

O pravu na finansijsku pomoć odlučuje Gradonačelnik grada Zrenjanina, na osnovu Mišljenja Radne grupe za utvrđivanje ispunjenosti uslova za finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju, u roku od 30 dana od dana prijema zahteva.

Radnu grupu za utvrđivanje ispunjenosti uslova za finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju imenuje Gradonačelnik posebnim rešenjem.

Radna grupa na osnovu ovog pravilnika i poslovnika o radu Radne grupe za utvrđivanje ispunjenosti uslova za finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju, donosi Mišljenje o ispunjenosti uslova za finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju, u roku i na formularu koji će se precizirati, i biti sastavni deo poslovnika o radu Radne grupe.

Protiv rešenja Gradonačelnika o priznavanju prava na finansijsku pomoć, se ne može uložiti žalba, već se jedino može pokrenuti upravni spor.

Član 8

Sredstva za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju, obezbeđuju se u budžetu grada Zrenjanina.

Sredstva za finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju iz budžeta grada Zrenjanina se prenose odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi na osnovu rešenja Gradonačelnika i predračuna zdravstvene ustanove.

Sredstva iz stava 1. ovog člana prenose se prema mogućnostima budžeta grada Zrenjanina, a po redosledu podnošenja zahteva, s tim da prioritet imaju parovi u kojima žena u tekućoj godini, u kojoj je odluka o dodeli finansijske pomoći za vantelesnu oplodnju doneta, navršava 45. godina života.

Član 9

Korisnik sredstava je dužan da dodeljena sredstva isključivo koristi za namenu za koju su dodeljena.

Zdravstvena ustanova na čiji račun su uplaćena sredstva je dužna da dostavi račun i potvrdu o obavljenim uslugama Odeljenju za finansije, Gradske uprave grada Zrenjanina, odmah a najkasnije u roku od 30 dana po obavljenom postupku vantelesne oplodnje.

Par koji ispunjava uslove za finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju, a koji je iz opravdanih razloga (opravdanost razloga procenjuje Gradonačelnik uz pribavljeno mišljenje Radne grupe), nakon stupanja ovog pravilnika na snagu, o sopstvenom trošku započeo postupak vantelesne oplodnje, ima pravo na refundiranje dela troškova u visini predviđenih sredstava iz člana 4. ovog Pravilnika, na osnovu podnetog računa i potvrde o izvršenoj vantelesnoj oplodnji.

Utvrđena visina sredstava iz člana 4. ovog Pravilnika se u izuzetnim slučajevima može preneti na tekući račun para kojem je ovo pravo Rešenjem utvrđeno, i to samo ako uz zahtev za finansijsku pomoć prilože i nalaz lekara specijaliste kojim se potvrđuje da je zbog medicinskih razloga kod jednog ili oba partnera, postupak VTO moguće obaviti jedino u inostranstvu, a članovi Radne grupe objedinjenim Mišljenjem to i potvrde.

Fakturu i izveštaj zdravstvene ustanove u inostranstvu kao dokaz o namenskom trošenju dodeljenih sredstava i sprovedenom postupku vantelesne oplodnje, korisnik je dužan da dostavi u roku od 30 dana, od dana izvršenog postupka vantelesne oplodnje, a najduže u roku od godinu dana od dana prenosa sredstava, osim u slučajevima kada je zbog pripreme za sam postupak vantelesne oplodnje opravdan duži rok.

Ukoliko korisnik sredstava, u roku iz stava 2. i stava 4. ovog člana, ne dostavi izveštaj i fakturu zdravstvene ustanove u roku, smatraće se da sredstva nisu namenski utrošena i pokrenuće se postupak za povraćaj prenetih sredstava uvećanih za zakonsku zateznu kamatu.

Član 10

O pravima po ovom pravilniku, Gradonačelnik obaveštava građane preko sredstva javnog informisanja, sa kojim je grad Zrenjanin zaključio ugovor o oglašavanju.

V ZAVRŠNE ODREDBE

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Zrenjanina".