PRAVILNIK
O OBRASCU LEGITIMACIJE POMOĆNIKA JAVNOG IZVRŠITELJA, IZDAVANJU I UNIŠTAVANJU LEGITIMACIJE I EVIDENCIJI O IZDATIM LEGITIMACIJAMA

("Sl. glasnik RS", br. 35/2017)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se Obrazac legitimacije pomoćnika javnog izvršitelja, izdavanje i uništavanje legitimacije pomoćnika javnog izvršitelja i evidencija o izdatim legitimacijama.

Član 2

Legitimacija pomoćnika javnog izvršitelja (u daljem tekstu: legitimacija) je dimenzija 60 x 90 milimetara i štampa se na papiru zaštićenom providnom plastičnom presvlakom.

Član 3

Na prednjoj strani legitimacije, u gornjem levom uglu, utisnut je Mali grb Republike Srbije, dimenzija 14 x 25 mm.

Legitimacija na prednjoj strani sadrži u gornjem delu na sredini odštampan natpis "REPUBLIKA SRBIJA", ispod toga natpis "KOMORA JAVNIH IZVRŠITELJA", ispod toga naziv "POMOĆNIK JAVNOG IZVRŠITELJA", ispod toga natpis "ime i prezime javnog izvršitelja čiji je pomoćnik" koji predstavlja mesto na legitimaciji na kome se upisuje ime i prezime javnog izvršitelja, a ispod toga natpis "LEGITIMACIJA". Po sredini legitimacije, odštampan je natpis "ime i prezime nosioca", koji predstavlja mesto na legitimaciji na kome se upisuje ime i prezime pomoćnika javnog izvršitelja, a ispod je odštampan natpis "naziv sudova za čije područje je imenovan javni izvršitelj", koji predstavlja mesto na kome se upisuje naziv sudova za čije područje je imenovan javni izvršitelj čiji je pomoćnik.

Na desnoj strani prednje strane legitimacije nalazi se prostor za fotografiju pomoćnika javnog izvršitelja u boji, dimenzija 25 x 30 mm, u donjem levom uglu prednje strane legitimacije nalazi se mesto za pečat Komore javnih izvršitelja (u daljem tekstu: Komora), "M.P.", a sa desne strane od mesta za pečat odštampan je natpis "Predsednik", koji predstavlja mesto za svojeručni potpis predsednika Komore javnih izvršitelja.

Poleđina legitimacije sadrži na sredini, u gornjem delu, odštampan tekst "Ovlašćenje", a ispod toga tekst: "Nosilac ove legitimacije koristi prava koja mu pripadaju po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju i drugom zakonu". Ispod toga, po sredini, odštampan je tekst "registarski broj legitimacije", koji predstavlja mesto na kome se upisuje registarski broj, a ispod toga, odštampan je tekst "datum izdavanja", koji predstavlja mesto na kome se upisuje datum kada je legitimacija izdata.

Sadržina prednje strane i poleđine legitimacije štampa se na beloj podlozi.

Legitimacija se izdaje se na Obrascu koji je Prilog broj 1 ovog pravilnika i čini njegov sastavni deo.

Član 4

Javni izvršitelj za čijeg pomoćnika se izdaje legitimacija, podnosi Komori zahtev za njeno izdavanje i uplaćuje naknadu za izdavanje legitimacije, čiju visinu utvrđuje Izvršni odbor Komore.

Po prijemu zahteva javnog izvršitelja i izvršenoj uplati naknade, Komora izdaje legitimaciju.

Član 5

O izdatim legitimacijama u Komori vodi se evidencija.

Evidencija sadrži: redni broj, ime i prezime pomoćnika javnog izvršitelja, ime i prezime javnog izvršitelja čiji je pomoćnik, naziv sudova za čije područje je imenovan javni izvršitelj, sedište javnog izvršitelja, registarski broj legitimacije, datum izdavanja legitimacije i rubriku za napomene.

Evidencija o izdatim legitimacijama vodi se na Obrascu koji je Prilog broj 2 ovog pravilnika i čini njegov sastavni deo.

Član 6

Legitimacija služi za identifikaciju pomoćnika javnog izvršitelja i on je dužan da je pokaže na zahtev stranaka, učesnika u postupku i trećih lica, prilikom preduzimanja radnji kojima se neposredno sprovodi izvršenje ili obezbeđenje.

Pomoćnik javnog izvršitelja koristi legitimaciju samo u vreme dok preduzima radnje izvršenja ili obezbeđenja.

Član 7

Ako pomoćnik javnog izvršitelja izgubi, ošteti ili na drugi način ostane bez legitimacije on o tome bez odlaganja, pismeno obaveštava javnog izvršitelja.

Javni izvršitelj u daljem roku od tri dana o tome obaveštava Komoru pisanim putem, koja izdaje pomoćniku javnog izvršitelja duplikat legitimacije.

Javni izvršitelj čiji pomoćnik promeni ime ili prezime bez odlaganja o tome obaveštava Komoru, koja mu izdaje novu legitimaciju, briše postojeći registarski broj legitimacije iz evidencije o izdatima legitimacijama i izdaje novu legitimaciju sa novim registarskim brojem.

Pomoćnik javnog izvršitelja, danom prestanka radnog odnosa, odnosno premeštaja na druge poslove, predaje legitimaciju javnom izvršitelju, koji o tome obaveštava Komoru pisanim putem i vraća legitimaciju u roku od pet dana od dana nastale promene u statusu pomoćnika.

Komora briše postojeći registarski broj legitimacije iz evidencije o izdatim legitimacijama i uništava istu.

Član 8

Zamenjene i vraćene legitimacije na kraju svake kalendarske godine uništava posebna komisija sastavljena od tri člana, koju obrazuje predsednik Komore.

Zamenjene i vraćene legitimacije uništavaju se mehaničkim putem, o čemu se sastavlja zapisnik koji potpisuju svi članovi komisije.

Član 9

Legitimacije pomoćnika izvršitelja izdate na osnovu Pravilnika o izgledu i sadržini legitimacije pomoćnika izvršitelja, vraćaju se javnom izvršitelju koji ih je izdao u trenutku prijema legitimacije izdate u skladu sa ovim pravilnikom.

Član 10

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o izgledu i sadržini legitimacije pomoćnika izvršitelja.

Član 11

Ovaj pravilnik stupa na snagu po dobijanju saglasnosti Ministarstva pravde i objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog broj 1

Obrazac legitimacije pomoćnika javnog izvršitelja

 

REPUBLIKA SRBIJA
KOMORA JAVNIH IZVRŠITELJA
POMOĆNIK JAVNOG IZVRŠITELJA

fotografija

LEGITIMACIJA

ime i prezime nosioca

naziv sudova za čije područje je imenovan javni izvršitelj

 

M.P.

Predsednik

 

 

Ovlašćenje

Nosilac ove legitimacije koristi prava koja mu pripadaju po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju i drugom zakonu

 

registarski broj legitimacije

 

 

datum izdavanja

 

 

 

Prilog broj 2

Obrazac evidencije o izdatim legitimacijama

 

Red.
br.

Ime i prezime
pomoćnika
javnog izvršitelja

Ime i prezime
javnog izvršitelja
čiji je pomoćnik

Naziv sudova
za čije područje
je imenovan
javni izvršitelj

Sedište
javnog
izvršitelja

Registarski
broj
legitimacije

Datum
izdavanja
legitimacije

Napomene

1.

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

 

 

 

7.

 

 

 

 

 

 

 

8.

 

 

 

 

 

 

 

9.

 

 

 

 

 

 

 

10.

 

 

 

 

 

 

 

11.

 

 

 

 

 

 

 

12.

 

 

 

 

 

 

 

13.

 

 

 

 

 

 

 

14.

 

 

 

 

 

 

 

15.

 

 

 

 

 

 

 

16.

 

 

 

 

 

 

 

17.

 

 

 

 

 

 

 

18.

 

 

 

 

 

 

 

19.

 

 

 

 

 

 

 

20.

 

 

 

 

 

 

 

21.

 

 

 

 

 

 

 

22.

 

 

 

 

 

 

 

23.

 

 

 

 

 

 

 

24.

 

 

 

 

 

 

 

25.

 

 

 

 

 

 

 

26.

 

 

 

 

 

 

 

27.

 

 

 

 

 

 

 

28.

 

 

 

 

 

 

 

29.

 

 

 

 

 

 

 

30.

 

 

 

 

 

 

 

31.

 

 

 

 

 

 

 

32.

 

 

 

 

 

 

 

33.

 

 

 

 

 

 

 

34.

 

 

 

 

 

 

 

35.