ODLUKA
O UTVRĐIVANJU EROZIVNOG PODRUČJA I PROPISIVANJU PROTIVEROZIVNIH MERA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 34/2009 - prečišćen tekst i 9/2017)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se erozivna područja i propisuju protiverozivne mere u cilju zaštite poljoprivrednog zemljišta ugroženog erozijom i sprečavanja šteta na objektima, zaštite od dalje degradacije i erozije degradiranih šuma, šikara i šumskog zemljišta, sprečavanja štetnog dejstva voda i nanosa i stvaranje uslova za racionalnu i ekonomičnu upotrebu i zaštitu voda.

Član 2

Pod erozivnim područjem u smislu ove Odluke podrazumevaju se katastarske parcele čije je zemljište ugroženo odnosno napadnuto erozijom I, II i III stepena u bujičnim tokovima, odnosno skeletna zemljišta VI, VII i VIII klase i zemljišta na kome usled dejstva vode nastaju pojave spiranja, brazdanja, podrivanje i kliženja, kao zemljišta podložna ovim uticajima, a nalaze se u slivovima:

- gornjeg i srednjeg toka reke Lepenice,

- gornjeg toka reke Dulenke,

- izvorišnog dela reke Jasenice i

- slivu Kameničke reke,

i to prvenstveno u katastarskim opštinama: Adžine Livade, Trešnjevak, Vlakča, Stragari, Ugljarevac, Ljubičevac, Kamenica, Pajazitovo, Ramaća, Bukorovac, Dulene, Velika Sugubina, Velike Pčelice, Jabučje, Gornje Komarice, Donje Komarice i Veliki Šenj.

Granice erozivnih područja utvrđuje osnova zaštite korišćenja i uređenja poljoprivrednog zemljišta.

Član 3

Na erozivnim područjima I, II i III stepena intenziteta i bujičnim tokovima primenjivaće se biotehničke mere i to: pošumljavanje, zatravnjivanje, izgradnja retencionih objekata (gradoni, terasice, rustikalni zidići, pletare i ostali retencioni objekti) kao i izgradnju deponsko-konsolidacionih objekata u rečnom koritu vodotoka (pregrade, kaskade i ostale poprečne i uzdužne građevine).

Član 4

Protiverozivnim merama na erozivnom području smatraju se:

- zabrana kresanja lisnika (za stočnu hranu);

- zabrana gajenja okopavina na strmim njivama (kukuruz i slično);

- zabrana oranja na zemljištu sa nagibom većim od 25%;

- zabrana čiste seče šuma na nagnutim terenima;

- zabrana ispaše na degradiranim pašnjacima;

- zabrana oranja po nagibu za zemljišta sa nagibom većim od 10% a manje od 25%;

- zabrana zatrpavanja izvora i nekontrolisano sakupljanje i odvođenje voda sa istih;

- zabrana eksploatacije rečnih nanosa sa dna ili padina, osim za potrebe obezbeđenja propusne sposobnosti korita bujica;

- zabrana neplanskog vađenja zemlje, peska, šljunka i kamena;

- obaveza oranja po izohipsama;

- obaveza pretvaranja degradiranih njiva u livade;

- obaveza melioracije degradiranih pašnjaka;

- obaveza pošumljavanja goleti;

- obaveza konverzije jednogodišnjih kultura u višegodišnje na degradiranim površinama;

- obaveza antierozionog gazdovanja zemljištem;

- obaveza antierozionog gazdovanja šumama.

Vlasnici, odnosno korisnici zemljišta u erozivnom području u obavezi su da primenjuju protiverozivne mere iz stava 1. ovog člana.

Član 5

Za izgradnju investicionih objekata i izvođenje biotehničkih radova na erozivnim područjima investitor je u obavezi da na osnovu izdatih vodoprivrednih uslova od nadležne gradske uprave uredi investiciono tehničku dokumentaciju i za istu pribavi vodoprivrednu saglasnost.

Nadležna gradska uprava iz stava 1. ovog člana izdaće vodoprivredne uslove u skladu sa Osnovom zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta i Vodoprivrednom Osnovom za određeno područje.

Član 6

Na osnovu odobrene investicione tehničke dokumentacije iz čl. 5. ove Odluke, u zavisnosti od raspoloživih sredstava, investitor donosi godišnje izvođačke planove.

Član 7

Sredstva za finansiranje radova iz čl. 3. i 4. obezbeđuje Fond za vode Republike Srbije kao i druga pravna i fizička lica i preduzetnici, koji su vlasnici, odnosno korisnici zemljišta u skladu sa godišnjim planom propisanim Zakonom o vodama i drugim propisima.

Član 8

Nadzor nad sprovođenjem ove Odluke vrši nadležna gradska uprava.

Inspekcijski nadzor nad primenom ove odluke vrši gradska uprava nadležna za inspekcijske poslove, u saradnji sa nadležnim vodnim inspektorom ministarstva nadležnog za oblast vodoprivrede.

Član 9

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 80.000 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice, ako postupi suprotno odredbi člana 4. stav 1. i člana 5. Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se preduzetnik novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 40.000 dinara.

Član 10

Novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 10.000 dinara, kazniće se fizičko lice ako postupi suprotno odredbi člana 4. stav 1. i člana 5. Odluke.

Član 11

Danom donošenja ove Odluke prestaje da važi Odluka o proglašenju erozivnog područja i propisivanju protiverozivnih mera ("Službeni list Regiona Šumadije i Pomoravlja", br. 6/83).

Član 12

Do donošenja Poljoprivredne osnove zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta, primenjivaće se postojeći propisi kojima se uređuje ova oblast.

Član 13

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o utvrđivanju erozivnog područja i propisivanju protiverozivnih mera sadrži:
1. Odluku o utvrđivanju erozivnog područja i propisivanju protiverozivnih mera ("Sl. list grada Kragujevca", br. 09/93);
2. Odluku o izmeni odluke o utvrđivanju erozivnog područja i propisivanju protiverozivnih mera ("Sl. list grada Kragujevca", br. 05/94) i
3. Odluku o izmeni odluke o utvrđivanju erozivnog područja i propisivanju protiverozivnih mera ("Sl. list grada Kragujevca", br. 12/05).
Prečišćen tekst Odluke o utvrđivanju erozivnog područja i propisivanju protiverozivnih mera ne sadrži odredbe:
- člana 3. Odluke o izmeni odluke o utvrđivanju erozivnog područja i propisivanju protiverozivnih mera ("Sl. list grada Kragujevca", br. 05/94), jer je odredbom ovog člana regulisano pitanje stupanja na snagu ove Odluke;
- člana 6. Odluke o izmeni odluke o utvrđivanju erozivnog područja i propisivanju protiverozivnih mera ("Sl. list grada Kragujevca", br. 12/05), jer se odredbom ovog člana obavezuje Odbor za organizaciju i normativna akta da utvrdi prečišćen tekst ove Odluke i
- člana 7. Odluke o izmeni odluke o utvrđivanju erozivnog područja i propisivanju protiverozivnih mera ("Sl. list grada Kragujevca", br. 12/05), jer je odredbom ovog člana regulisano pitanje stupanja na snagu ove Odluke.