PRAVILNIK
O NAČINU SPROVOĐENJA I METODOLOGIJI PRIMENE POLIGRAFSKOG ISPITIVANJA

("Sl. glasnik RS", br. 36/2017)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se način sprovođenja poligrafskog ispitivanja, kao i osnovna metodološka pravila primene poligrafskog ispitivanja.

Član 2

Poligrafsko ispitivanje sprovodi poligrafski ispitivač za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova, pravosudnih i drugih državnih organa uz korišćenje poligrafskog uređaja - uređaja za registrovanje fizioloških reakcija lica koje se ispituje u skladu sa stručnom metodologijom.

II NAČIN SPROVOĐENJA POLIGRAFSKOG ISPITIVANJA

Član 3

Poligrafsko ispitivanje se sprovodi na osnovu pisanog zahteva za poligrafsko ispitivanje koji dostavlja ovlašćeni policijski službenik, odnosno drugi državni službenik.

Član 4

Poligrafski ispitivač je dužan da se pre početka ispitivanja upozna sa svim raspoloživim saznanjima koja se tiču krivičnog dela ili događaja koji je predmet poligrafskog ispitivanja.

Član 5

Poligrafski ispitivač je dužan da pre početka ispitivanja upozna ispitanika da je poligrafsko ispitivanje dobrovoljno i da u skladu sa tim treba da da pisanu saglasnost.

Sadržina izjave iz stava 1. ovog člana data je u Prilogu 1. koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Poligrafski ispitivač je dužan da ispitanika ispita o postojanju eventualnih razloga utvrđenih zakonom zbog kojih se ispitivanje ne bi moglo sprovesti, kao i da ispitanika upozna sa procedurom poligrafskog ispitivanja i radom uređaja.

III METODOLOGIJA PRIMENE POLIGRAFSKOG ISPITIVANJA

Član 6

Poligrafsko ispitivanje se obavlja u poligrafskoj laboratoriji koja zadovoljava metodološke i bezbednosne uslove.

Ispitivanje se izuzetno može obavljati i van laboratorije, u prostoriji koja ima uslove najpribližnije laboratorijskim.

Član 7

Poligrafsko ispitivanje počinje zadavanjem "stimulativnog testa" u cilju demonstriranja rada poligrafskog uređaja ispitaniku, nakon čega slede relevantni poligrafski testovi.

Član 8

Po završenom poligrafskom ispitivanju, poligrafski ispitivač je dužan da u najkraćem roku dostavi pisani izveštaj podnosiocu zahteva za poligrafsko ispitivanje.

Poligrafski zapisi - poligrami se čuvaju u elektronskoj formi u laboratoriji za poligrafska ispitivanja i dostupni su samo poligrafskim ispitivačima Ministarstva unutrašnjih poslova.

IV ZAVRŠNA ODREDBA

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1.

REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA
DIREKCIJA POLICIJE

IZJAVA

Dana___________20___godine u prostorijama ____________ poligrafski ispitivač mi je predočio potrebu da budem ispitivan (a) na poligrafskom instrumentu.

Objašnjena mi je svrha i način ispitivanja, kao i da ne postoji mogućnost bilo kakvog štetnog uticaja na moje zdravlje. Pošto ne postoje fizičke i psihičke smetnje u smislu člana 57. Zakona o policiji, dobrovoljno pristajem da budem ispitivan (a) na poligrafskom instrumentu.

 

Izjavu dao/la:

 

____________________________

 

____________________________

 

(ime i prezime)