POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA

O IZRADI PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE PARKA PRIRODE "PONJAVICA"

("Sl. list AP Vojvodine", br. 18/2017)

Član 1

Pristupa se izradi Prostornog plana područja posebne namene Parka prirode "Ponjavica" (u daljem tekstu: Prostorni plan).

Član 2

Utvrđuje se okvirna granica obuhvata Prostornog plana, a konačna granica obuhvata Prostornog plana definisaće se nacrtom plana.

Područje obuhvaćeno okvirnom granicom Prostornog plana, obuhvata delove teritorije Grada Pančeva: KO Omoljica, KO Banatski Brestovac i KO Ivanovo.

Opis okvirne granice obuhvata Prostornog plana počinje na tromeđi katastarskih opština Omoljica, Starčevo i Bavanište 1, od ove tromeđe granica ide u pravcu jugoistoka prateći istočne granice katastarskih opština Omoljica, Banatski Brestovac i Ivanovo do tromeđe katastarskih opština Ivanovo, Skorenovac i Brestovik.

Nakon ove tromeđe granica ide u pravcu severozapada prateći zapadnu granicu katastarskih opština Ivanovo i Omoljica do tromeđe katastarskih opština Omoljica, Starčevo i Bavanište 1, početne tačke opisa.

Površna područja obuhvaćenog okvirnom granicom obuhvata Prostornog plana iznosi oko 182 km2.

Okvirna granica Prostornog plana data je na grafičkom prikazu, koji čini sastavni deo ove odluke.

Član 3

Uslovi i smernice značajni za izradu Prostornog plana sadržani su u Zakonu o Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 88/10), kojim je utvrđena obaveza izrade prostornih planova područja posebne namene za veća zaštićena područja i prostorne celine čiju posebnost određuje jedna ili više opredeljujućih namena, aktivnosti ili funkcija u prostoru koje su od republičkog interesa za područje nacionalnog parka i drugo područje prirodnog dobra, kao i u Odluci o donošenju Regionalnog prostornog plana Autonomne pokrajine Vojvodine ("Službeni list APV", broj 22/11) u kome je ta obaveza razrađena u delu o implementaciji toga plana i kojom su kao operativni ciljevi zaštite i unapređivanja prirodnih dobara i biodiverziteta definisani:

- zaštita, očuvanje i unapređivanje prirodnih vrednosti i održivo korišćenje prirodnih resursa;

- blagovremeno sprečavanje aktivnosti i delatnosti koje mogu prouzrokovati negativne posledice u prirodi;

- obnova narušenih delova prirode;

- sprovođenje mera (konzervacije, sanacije-revitalizacije i rekultivacije, i dr.) i režima zaštite i moni- toringa stanja zaštićenih područja, uz stalno praćenje stanja i promena u prirodi;

- smanjivanje gubitka i pritisaka na biodiverzitet.

Planski i strateški dokumenti značajni za izradu Prostornog plana jesu Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene međunarodnog vodnog puta E- 80 Dunav (Panevropski koridor VII) ("Službeni glasnik RS", broj 14/15) i Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene sistema produktovoda kroz Republiku Srbiju (Sombor - Novi Sad - Pančevo - Beograd - Smederevo - Jagodina - Niš) ("Službeni glasnik RS", broj 19/11).

Prostorni plan će biti zasnovan na planskoj, studijskoj, tehničkoj dokumentaciji i drugoj dokumentaciji, kao rezultatima dosadašnjih istraživanja.

Za izradu Prostornog plana koristiće se topografske i katastarsko-topografske podloge, digitalni katastarski planovi i digitalni ortofoto planovi, kao i druge podloge za koje se utvrdi da su neophodne tokom izrade plana.

Član 4

Planiranje, korišćenje, uređenje i zaštita prostora u obuhvatu Prostornog plana zasnivaće se na sledećim principima:

- očuvanosti osnovnih prirodnih vrednosti i sprovođenja mera aktivne zaštite prirodnih vrednosti;

- realizacije uslova za dalji stabilan razvoj prirodnih celina, uz održivo korišćenje prirodnih resursa;

- adekvatnog upravljanja vodnim režimom;

- uspostavljanja optimalne prostorne organizacije područja posebne namene u skladu sa ekološkim funkcijama područja;

- smanjenja negativnih antropogenih uticaja i usporavanja prirodnih procesa koji ubrzavaju sukcesiju;

- razvoja i usmeravanja aktivnosti u skladu sa osobenostima zaštićenog dobra.

Član 5

Ciljevi uređenja planskog područja jesu održivo korišćenje resursa i zaštita Parka prirode "Ponjavica", kao i njegovo kvalitetno unapređivanje, u skladu s principima održivog razvoja.

Ciljevi planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja jesu postizanje racionalne organizacije i uređenja područja posebne namene u okviru planskog područja, usklađivanjem njegovog korišćenja s mogućnostima i ograničenjima u raspolaganju prirodnim i predeonim vrednostima i potrebama socijalnog i ekonomskog razvoja:

- zaštitom, unapređivanjem i korišćenjem zaštićenog područja, u skladu s režimima zaštite;

- zaštitom, unapređivanjem i korišćenjem prostora u zaštitnoj zoni uticaja na Park prirode, u skladu sa uslovima zaštite prirode i životne sredine;

- očuvanjem mozaičnosti staništa, kao i stanišnih tipova koji su u nestajanju i za njih vezanih životnih zajednica i vrsta;

- revitalizacijom uništenih ili degradiranih delova ključnih staništa;

- utvrđivanjem dugoročne koncepcije i mera zaštite, očuvanja i unapređivanja prirodnih vrednosti i mera za obezbeđenje adekvatne prevencije, minimiziranja, monitoringa i kontrole svih oblika degradacije i zagađivanja životne sredine.

Član 6

Koncepcija planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja podrazumeva obezbeđenje prostornih uslova za realizacuju koncepta trajno održivog i uravnoteženog razvoja korišćenja, uređenja i zaštite područja posebne namene u okviru obuhvata Prostornog plana, koje će činiti Park prirode "Ponjavica", i prirodne vrednosti u zoni uticaja na zaštićeno područje. Konceptualni okvir planiranja treba da bude usklađen sa uslovima zaštite, koji će zaustaviti degradaciju, očuvati i unaprediti zaštićeno područje.

Član 7

Efektivan rok za izradu nacrta Prostornog plana jeste petnaest (15) meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 8

Sredstva za izradu Prostornog plana obezbeđuju se iz budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine.

Član 9

Nacrt Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u Gradu Pančevu, kao i u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine, Novi Sad.

Član 10

Sastavni deo ove odluke jeste Odluka o izradi strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene Parka prirode "Ponjavica" na životnu sredinu.

Izveštaj o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana područja posebne namene Parka prirode "Ponjavica" na životnu sredinu sastavni je deo analitičko-dokumentacione osnove Prostornog plana.

Član 11

Nosilac izrade Prostornog plana jeste Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, Novi Sad, Bulevar Mihajla Pupina broj 16.

Član 12

Obrađivač Prostornog plana jeste Javno preduzeće za prostorno i urbanističko planiranje i projektovanje "Zavod za urbanizam Vojvodine" Novi Sad, Železnička broj 6/III.

Član 13

Organi, organizacije i javna preduzeća, ovlašćeni da utvrđuju posebne uslove za zaštitu i uređenje prostora i izgradnju objekata u fazi izrade plana, dužni su da - po zahtevu nosioca izrade plana, u roku od 30 dana - bez naknade dostave sve tražene podatke.

Član 14

Prostorni plan biće sačinjen u šest (6) primerka u analognom obliku i šest (6) primeraka u digitalnom obliku. Prostorni plan će se čuvati potpisan u analognoj formi i u digitalnoj formi, i to: u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (jedan primerak), u Skupštini AP Vojvodine (jedan primerak), u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine (dva primerka), u Gradu Pančevu (jedan primerak) i u arhivi obrađivača (jedan primerak).

Član 15

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne pokrajine Vojvodine".

Grafički prikaz okvirne granice obuhvata planskog područja i Odluku o izradi strateške procene uticaja Prostornog plana na životnu sredinu, možete pogledati OVDE